Menopauzeconsulente Caroline Oosthuyse: “Taboe rond menopauze doorbreken”

18 oktober is de Internationale Dag van de Menopauze. De bedoeling is het taboe rond dit onderwerp te doorbreken. Nog te weinig vrouwen weten dat ze met hun klachten bij een menopauzeconsulente terecht kunnen. Eén van hen is Caroline Oosthuyse uit Roeselare

Caroline (60) woont samen met haar echtgenoot Danny Engels in de Juf. Lamotestraat. Ze heeft twee kinderen Sara en Simon en twee kleinkinderen Jade (7) en Lore (5 maanden). Beroepshalve geeft ze les aan zorgkundigen in spe (i-mens) en is ze in het bezit van een postgraduaat menopauzeconsulent.

“Heel veel vrouwen weten niet van het bestaan van een menopauzeconsulent af of hebben nog wat drempelvrees”, start Caroline haar verhaal. “Het is dan ook nog een vrij nieuw beroep in Vlaanderen. Vives in Kortrijk was de eerste en enige school in Vlaanderen waar men zo’n opleiding kon volgen.”

“De menopauze brengt bij veel vrouwen behoorlijk wat klachten en gezondheidsrisico’s met zich mee. De meest voorkomende zijn opvliegers, vaginale droogte, nachtelijk zweten, vermoeidheid, concentratieverlies en gewrichtsklachten. Ik zeg altijd dat de menopauze de ‘puberteit in achteruit’ is (hoofdpijn, onregelmatige cyclus, stemmingswisselingen,…). Oestrogenen zijn van het fenotype en zorgen ervoor dat vrouwen tien zaken kunnen combineren. Als die dalen, ervaren vrouwen vaak dat het hen allemaal niet meer lukt. Vrouwen hebben ook de gewoonte om zichzelf weg te cijferen, terwijl het in die fase van hun leven belangrijk is om eerst voor zichzelf te zorgen.”

Vorming op werkvloer

“Helaas rust er nog altijd een taboe op dit onderwerp en kunnen veel vrouwen maar op weinig begrip rekenen. Daarom vind ik dat er meer vorming op de werkvloer zou moeten gegeven worden. Nu is het ook zo dat de klachten meestal apart behandeld worden, terwijl men de menopauze beter als één diagnose kan stellen en aanpakken. Doordat onze job nog relatief onbekend is, worden vrouwen door de huisarts, gynaecoloog of arbeidsgeneesheer ook nog te weinig doorgestuurd naar een menopauzeconsulent”, gaat Caroline verder.

“Er zou veel meer vorming op de werkvloer moeten gegeven worden”

“Tot op heden kon ik de dames in maximum drie consulten helpen. Ons doel is informeren, adviseren, klachten aanpakken, het traject empoweren dat ze bewandelen, en preventief werken om latere gezondheidsrisico’s ten gevolge van de menopauze te voorkomen. Aan de hand van een uitgebreide anamnese stellen we een persoonlijk en individueel behandelingsplan op. Vaak steken ook niet verwerkte problemen uit het verleden heel heftig de kop op. Daarom moeten we ook goed kunnen luisteren, de situaties durven benoemen en dan mee op zoek gaan naar de beste oplossing.”

Zorg en onderwijs

Caroline begeleidt vrouwen op een uiterst professionele manier. “Naast vrouwen tussen de 45 en 65 jaar, krijg ik ook soms vrouwen, jonger dan 40, de premature menopauze klant, over de vloer. Opvallend: de grootste groep van de vrouwen die een beroep doet op een consulente, werkt(e) in de zorg of het onderwijs.”

Naast individuele consultaties kunnen verenigingen ook een beroep doen op Caroline voor een voordracht. Haar consulten vinden plaats in de Atlashuisartsenpraktijk Roeselare en in het Huisartsenhuis in Lauwe. Voor de leden Solidaris West-Vlaanderen komt ze langs in de kantoren.

Een afspraak maken kan via [email protected] of 0474 560 190. Consulent in je buurt: menofocus.be

The post Menopauzeconsulente Caroline Oosthuyse: “Taboe rond menopauze doorbreken” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kris en Thijs zijn Laureaat van de Arbeid

Kris Huysentruyt en Thijs Vermeersch werden in de bloemen gezet als Laureaat van de Arbeid. Burgemeester Ingrid Vandepitte mocht namens de bevoegde commissie de medailles opspelden. Kris Huysentruyt ontving de gouden medaille en werd voorgedragen door de politie en Civiele Veiligheidsdiensten, terwijl Thijs Vermeersch de bronzen medaille mocht ontvangen en voorgedragen werd door de sierteelt-
The post Kris en

Lees meer »

Kaaiman kiest keurig | Plantrekkers

01:00 De doorrekening van partijprogramma’s door het Federaal Planbureau heeft weer veel meer aandacht gekregen dan ze verdient. We zullen niet blijven herhalen dat ze daar niet kunnen rekenen, moeder snijd…

Lees meer »

INTERVIEW. Jeroen Meus over zijn nieuwe verspakketten: “Op 10 minuten heb je soep die smaakt alsof ze een halve dag op het vuur heeft gestaan”

Tot voor kort had hij nog nooit met een verspakket gekookt, maar kijk, nu heeft Jeroen Meus zijn eigen ‘Dagelijkse kost’-pakketten in de winkel liggen. In een interview legt hij uit waarom hij dit doet, wat het verschil is met zijn recepten op tv en waarom hij precies met Albert Heijn in zee wilde gaan. “Mijn vrouw vindt dit geweldig,

Lees meer »

Gerdy Dupont is Kei van een Sporter

Het stadsbestuur van Poperinge huldigde de kampioenen van het voorbije sportseizoen en reikte ook enkele sportonderscheidingen uit. Er waren acht titels voor Sportverdiensten, vier Sportonderscheidingen en ongeveer 150 kampioenen werden gehuldigd.
The post Gerdy Dupont is Kei van een Sporter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koopjesjagers opgelet: Drie dagen feest in Kuurne

Op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni kunnen koopjesjagers hun hart ophalen in de verkeersvrije centrumstraten van Kuurne. Drie dagen lang bieden lokale handelaars aantrekkelijke koopjes aan via hun stocksales en zijn er diverse standwerkers die hun handelswaar aanbieden. Op zondag worden de stocksales aangevuld met kunst, aangezien zo’n 60 kunstenaars aan het werk te zien zullen

Lees meer »

Grote evaluatie mobiliteitsplan Oud Gentbrugge en Dampoort pas na verkiezingen, voorlopig enkel kleine bijsturingen

Het wijkmobiliteitsplan Oud Gentbrugge en Dampoort zal pas in de herfst, na de gemeenteraadsverkiezingen een grote evaluatie krijgen. Er komen nu enkele kleine aanpassingen. "Er zijn pijnpunten, maar mensen hebben tijd nodig om te wennen", reageert schepen Filip Watteeuw (Groen) na kritiek van oppositie- én meerderheidspartijen. Het plan werd eind april ingevoerd.

Lees meer »

Georgische president zet veto in tegen wet over “buitenlandse invloed” die het land al weken in de ban houdt

De Georgische president Salome Zoerabisjvili heeft haar veto ingezet tegen de omstreden wet die de "buitenlandse invloed" aan banden moet leggen. Dat heeft ze vandaag aangekondigd. Volgens haar is die wet "Russisch in essentie" en in strijd met de Georgische grondwet. De wet gaat nu terug naar het parlement, waar de regeringspartij Georgische Droom, die de wet gelanceerd heeft, haar

Lees meer »