Geweld tegen politieagenten neemt toe, blijkt uit zomerevaluatie: “We blijven investeren in ons korps”

In een bijeenkomst in Middelkerke heeft een aanzienlijke delegatie van het politiekorps de uitdagingen van een drukke zomer besproken. Ondanks de steun van de Federale Politie neemt de druk op het lokale korps in de zomermaanden gestaag toe. Bijkomende stressfactor en kwalijke tendens is het snel stijgende geweld tegen agenten.

Traditioneel is de zomer de drukste tijd voor het Middelkerkse politiekorps. Naast het administratieve werk en het toezicht op talrijke evenementen, stijgt ook het aantal oproepen en interventies aanzienlijk in deze periode. Kris Daels, commissaris en vervangend korpschef in Middelkerke, becijferde de tussenkomsten van zijn korps tijdens juli en augustus: “We noteerden 3.073 oproepen, wat neerkomt op gemiddeld 50 oproepen per dag. Hieruit volgden 2.245 interventies, of gemiddeld 36 per dag. Gezien het bescheiden korps met een bezetting van 89 agenten, is dit een bijzonder intense inzet. Gelukkig kan het korps rekenen op ondersteuning van federale collega’s om de zomer door te komen”, stelt commissaris Daels.

Bij een diepere analyse van de aard van de interventies blijkt dat er vijf voorname problemen zijn. “Ten eerste zijn er 74 meldingen van diefstallen, variërend van gewone diefstallen tot inbraken in woningen en fietsdiefstallen. Ten tweede zijn er 37 gevallen van cybercriminaliteit, wat wijst op een zorgwekkende trend van digitale misdaad. Openbare dronkenschap komt op de derde plaats met 32 incidenten, gevolgd door drugsgerelateerde feiten met 30 meldingen, waarvan 23 voor drugsbezit en 7 voor drugshandel. Opzettelijke slagen en verwondingen vormen de vijfde grootste uitdaging, met 26 gevallen, waarvan 9 gerelateerd zijn aan intrafamiliaal geweld”, aldus de commissaris.

De lokale autoriteiten prijzen de inzet en efficiëntie van het politiekorps tijdens deze drukke zomer. Commissaris Kris Daels benadrukt dat de focus op efficiëntie en expertise de laatste jaren is toegenomen, met specifieke opleidingen voor alle korpsleden. Deze inspanningen hebben geleid tot betere reacties op specifieke problemen, zoals het aanpakken van drugsoverlast in het verkeer.

Stijgend geweld

Voor burgemeester Dedecker is het duidelijk. “We blijven investeren in ons politiekorps. Zo’n 11 miljoen euro per jaar. Onze samenleving verandert immers zo snel. Probleemgedrag vergt nu een andere aanpak. De tijd dat iedereen het gezag van een uniform erkent, is voorbij. Onze agenten moeten nu ook rekening houden met een veranderend gedrag tegen ordediensten en gezag in het algemeen. Helaas noteren we ook steeds meer geweld tegen de politie. Ook hier in Middelkerke”, aldus Dedecker.

Dat geweld tegen politieagenten expliciet op de agenda van deze bijeenkomst stond, is geen toeval. Kris Daels treedt meteen bij met een onrustwekkend cijfer. “Vorig jaar noteerden we in één kalenderjaar 8 gevallen van opzettelijke slagen en verwondingen tegen collega’s binnen onze zone. Nu evenaren we dat aantal en we zijn nog maar september. Intern doen we er alles aan om de getroffen collega’s te ondersteunen. We zorgen voor administratieve, psychologische en juridische bijstand. We doen wat we kunnen, maar dat is eigenlijk niet genoeg. We moeten dit blijven aankaarten in de hoop dat de bevoegde overheden snel concrete acties ondernemen om onze agenten beter te beschermen.”

Informatieplatformen

Ook enkele vertegenwoordigers uit de magistratuur en het federale niveau waren aanwezig en lieten optekenen dat de politiezone Middelkerke uitstekend werk levert. Procureur Yves Segaert-Vanden Bussche gaf mee dat geweldzaken tegen de politie nu meteen behandeld worden door het parket van Kortrijk in de hoop dat die zaken sneller en adequater vervolgd worden. Kurt Desoete en Kurt Vermeersch van de federale politie merkten uit de cijfers dat “Middelkerke zich als klein korps flink staande weet te houden tegenover de groeiende administratieve druk en andere bestuurlijke uitdagingen. Het federale niveau blijft de lokale korpsen ondersteunen met onder andere betere informatieplatformen.”

‘F*** you flik’

Dat geweld tegen politieagenten enkel voorkomt in grootstedelijke gebieden is dus een illusie. Vincent Houssin, bekend vakbondsafgevaardigde, schreef daarover samen met Vincent Gilles een beklijvend boek F*** you flik. Daarin verzamelden ze getuigenissen van agenten die geconfronteerd worden met geweld tijdens hun job. Als blijk van dank voor hun inzet kreeg ieder lid van het korps een exemplaar van het boek. (Peter Germonprez)

The post Geweld tegen politieagenten neemt toe, blijkt uit zomerevaluatie: “We blijven investeren in ons korps” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Verschijnt Joost Klein vanavond wel op podium? Zweedse politie onderzoekt ter plaatse incident, online stemming stilgelegd

Verschijnt Joost Klein (26) deze avond nog op het podium van het Eurovisiesongfestival? Vrijdag werd de Nederlandse deelnemer op het laatste moment uit de repetities geweerd, zonder dat de EBU daar een sluitende verklaring voor gaf. Er zou sprake zijn van een ‘incident’ rond de zanger. De Zweedse politie doet ter plaatse in Malmö onderzoek en ondervraagt “de betrokken personen”

Lees meer »

“Nooit gedacht dat ik zou zeggen dat hij beter is dan zijn vader”: zelfs zijn trainer is verbaasd over de progressie van Thibau Nys

Nog maar twaalf dagen gekoerst en Thibau Nys (21) heeft al vier keer gewonnen. Nys was ritwinnaar in de Ronde van Romandië en hij werd vorige week rit- en eindwinnaar in de Ronde van Hongarije. Okay, Tadej Pogacar doet beter. Maar je kunt niet zeggen dat ook de jonge Belg niet goed aan het wielerseizoen is begonnen. Zelfs zijn trainer

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Duitsland koopt vurig gewenste HIMARS-raketsystemen voor Kiev – Zelensky ontslaat baas veiligheidsdienst na ontmanteling complot

Russische luchtafweer heeft verschillende Oekraïense drones onderschept in diverse Russische regio’s. Dat melden lokale autoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. Oekraïne krijgt drie mobiele HIMARS-raketsystemen uit Amerikaanse voorraden. De systemen worden door Duitsland betaald, zei de Duitse minister van Defensie donderdag. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Meer dan 200 doden bij overstromingen in Afghanistan

In de Afghaanse provincie Baghlan alleen al zijn meer dan 200 doden gevallen door overstromingen op vrijdag, waarbij 2.000 woningen zijn verwoest. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie. De plotse overstromingen waren het gevolgd van de hevige regenval van vrijdag.

Lees meer »

Weekendje weg en marktbonnen voor winnaars ‘Maand van de Markt’

De Maand van de Markt, waarbij de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Zedelgem de wekelijkse markt in de kijker willen plaatsen, liep in april op het marktpleintje van Sint-Elooi De Leeuw in Zedelgem.
The post Weekendje weg en marktbonnen voor winnaars ‘Maand van de Markt’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bekijk! Ouders laten broertje (7) en zusje (5) alleen thuis: brandweer haalt hen met ladder naar beneden nadat meisje uit dakvenster hangt

Opvallende interventie vrijdagmiddag voor de hulpdiensten. De brandweer moest daar namelijk twee kindjes via een dakvenster uit een huis halen. Het jongetje en zijn zus (7 en 5) waren alleen thuis en konden niet naar buiten.
The post Bekijk! Ouders laten broertje (7) en zusje (5) alleen thuis: brandweer haalt hen met ladder naar beneden nadat meisje uit dakvenster

Lees meer »

Rechter stuurt man (37) onmiddellijk 4 jaar naar cel omdat hij wijkagente invalide slaat: “Kans op recidive is hoog”

Een 37-jarige Riemstenaar moet vier jaar naar de gevangenis omdat hij in 2021 een wijkagente invalide sloeg. De rechter stuurt hem onmiddellijk naar de cel omdat de man al meermaals hardhandig uithaalde naar vrouwen. “Ik hoop dat hij tijdens zijn detentie nadenkt over zijn daden”, klonk het bij de raadsman van het slachtoffer. De agente krijgt een schadevergoeding van 63.658

Lees meer »