Hoe uitzonderlijk is een baby van 5,5 kilo?

In AZ Groeninge in Kortrijk kwam een baby van liefst 5,502 kilo ter wereld. Uitzonderlijk, maar geen record, blijkt uit een rondvraag bij de materniteiten in onze provincie.

“Na drie keer goed persen was het voorbij”, lacht Charlotte Vanpeteghem (35) uit Kortrijk. De gynaecoloog die haar zoontje Cedric Scherpereel ter wereld bracht, was naar verluidt verbaasd over hoe vlot de bevalling verliep. De baby woog bij zijn geboorte in het Kortrijkse AZ Groeninge niet minder dan 5,502 kilo. Of dat een record is, vroeg mama Charlotte zich af.

“Vanaf 4,5 kilo zien we een baby als zwaar. Maar 5 kilo of meer? Dat is uitzonderlijk”

Uniek is het alvast wel, blijkt uit een rondvraag bij de materniteiten in onze provincie. “Vanaf 4,5 kilo wordt een baby aanzien als zwaar. Maar 5 kilo of meer? Dat is toch best uitzonderlijk. Het komt bij ons maar één keer per jaar voor”, klinkt het bij AZ Delta.

Maar een record? Dat niet. Een week na de geboorte van Cedric al kwam op de campus Rumbeke van AZ Delta een baby van 5,520 kilo ter wereld. En enkele jaren geleden zag een baby van liefst 5,7 kilo het levenslicht in de Sint-Jozefskliniek in Izegem.

Zwaardere baby’s?

Volgens gynaecoloog Benoit Rombaut van AZ Damiaan in Oostende worden baby’s steeds zwaarder. “De laatste tien jaar zien we op onze kraamafdeling het gewicht van baby’s toenemen. Al gaat het om een heel geleidelijke stijging.”

Bij de materniteit van AZ West in Veurne valt dan weer een ander geluid te horen. “We zien bij ons eigenlijk minder hoge geboortegewichten dan vroeger”, klinkt het. “Dat komt omdat we veel meer dan vroeger letten op de voeding en suikerinname van de moeder tijdens de zwangerschap. Vooral bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes houden we dat zeer goed in de gaten.”

Gezonde voeding

Volgens Annick Bogaerts, professor en onderzoekster in Vroedkunde aan de KU Leuven, spelen meerdere factoren een rol in het geboortegewicht van baby’s. “Het gemiddelde geboortegewicht in Vlaanderen ligt op 3,3 kilogram. Bij een normale zwangerschap, waar de mama een normaal gewicht bijkomt van ongeveer 12 kilo, is er sowieso al 8,8 procent kans dat het kind zwaarder zal zijn dan 4 kilo bij de geboorte. Als de mama al zwaarlijvig is bij het begin van de zwangerschap, dan verdubbelt die kans. En als de mama dan nog meer gewicht dan normaal bijkomt tijdens de zwangerschap, is er 23 procent kans dat de baby zwaar zal zijn.”

“Er spelen heel veel factoren mee bij het gewicht van de baby: genen, gewichtstoename tijdens de zwangerschap, stress, eetgedrag enzovoort”

Daarnaast spelen ook nog de genen van de ouders, stress, het eetgedrag van de moeder of andere complicaties of omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap mee. Ook culturele verschillen kunnen volgens Bogaerts een rol spelen. “Hoe dan ook is het belangrijk om op je voeding te letten. Daarom pleit ik ervoor dat de overheid meer moet inzetten op het begeleiden van eetgewoonten en gewicht van moeders tijdens de zwangerschap. Die factoren kunnen rechtstreekse invloed hebben op de gezondheid van de baby en daar moeten we ons bewust van zijn”, besluit de professor.

The post Hoe uitzonderlijk is een baby van 5,5 kilo? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG VILLARREAL-REAL (zo, 19u). Lunin start, maar Ancelotti gooit met lof: “Courtois wordt weer wat hij was: de beste keeper ter wereld”

Los Blancos reizen voor hun volgende wedstrijd af naar Villarreal. Courtois & co zijn reeds kampioen maar willen in de flow blijven in aanloop naar de Champions League-finale van begin juni. Villarreal moet dan weer winnen om nog een kans te maken op Europees voetbal. De Galacticos zullen het zonder Thibaut Courtois doen. Real-coach Ancelotti gaf op de persconferentie al

Lees meer »

Lichaamstaalexpert analyseert gedrag van De Wever, Van Grieken en Rousseau in ‘Het conclaaf’: “Hij doet vaak zijn ogen dicht. Hij wil daar weg”

Ogen die lang dichtgaan, wenkbrauwen die fronsen, lippen die op elkaar gedrukt worden: het gesprek tussen Bart De Wever (N-VA), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Conner Rousseau (Vooruit) in VTM-programma ‘Het conclaaf’ was meer dan een verbale confrontatie. Experte Dana Ketels analyseerde de lichaamstaal van de drie met een onbevangen en apolitieke blik. “Normaal heeft hij veel minder mimiek

Lees meer »

PORTRET. De Slovaakse schutter Juraj Cintula (71): een man die het gewicht van zijn woede niet langer kon dragen

In Slovakije is de man die premier Robert Fico neerschoot, aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade. Daarvoor riskeert hij levenslang. Juraj Cintula (71) zou aan de politie hebben verteld dat hij Fico alleen wou verwonden, maar geen spijt heeft van zijn daad. Wat weten we intussen over zijn motieven? Dweepte hij werkelijk met extreemrechts? Waarom nam hij het eerder voor

Lees meer »

Gilles (32) maakt zich op voor Kortrijk Loopt: “Leuke voorbereiding op marathon van Berlijn”

Traditioneel staat op pinkstermaandag Kortrijk Loopt op de kalender. Een loopfeest waar enkele duizenden, vooral streekgenoten, sportievelingen zich aan 6 of 11 kilometer wagen. Een van de deelnemers dit jaar is marathonloper Gilles Honoré.
The post Gilles (32) maakt zich op voor Kortrijk Loopt: “Leuke voorbereiding op marathon van Berlijn” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Botsing tussen tankwagen en (lege) schoolbus in Zarren: buschauffeur naar ziekenhuis gebracht

In de Esenstraat in Zarren (Kortemark) zijn een vrachtwagen en een schoolbus donderdagochtend op elkaar gebotst. Daarbij was er vooral materiële schade maar de buschauffeur moest wel naar het ziekenhuis voor verzorging. Op de schoolbus zaten gelukkig geen leerlingen.
The post Botsing tussen tankwagen en (lege) schoolbus in Zarren: buschauffeur naar ziekenhuis gebracht appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie is Mohamed Amra, ‘de Vlieg’ waar honderden agenten nu jacht op maken?

Twee cipiers doodgeschoten, twee collega’s in kritieke toestand en nog een vijfde slachtoffer lichtgewond aan het oor. Een gewapend commando zette in het Franse departement Eure (Normandië) de grote middelen in om Mohamed Amra (30) te bevrijden. Honderden agenten maken nu jacht op hem. Maar wie is deze beroepscrimineel, met de bijnaam ‘De Vlieg’?

Lees meer »