Bijna dubbel zoveel elektrische wagens op straat als vorig jaar

Elektrische wagens zijn in opmars, dat valt niet meer te ontkennen. Hoewel hun aandeel in het gehele voertuigenpark nog altijd zeer beperkt is, mogen de ze wél de sterkste groei naast hun naam noteren. In één jaar tijd steeg het aantal elektrische wagens – ingeschreven in onze provincie – met 83 procent. Door vanaf 2024 premies uit te delen hoopt de Vlaamse regering dat dit aantal volgend jaar nog sterker toeneemt.

Momenteel rijden op de West-Vlaamse wegen 12.806 elektrische auto’s rond, vorig jaar waren dat er nog maar 7.007. Ze maken momenteel 2 procent uit van het totaal aantal personenwagens die ingeschreven zijn in onze provincie. Dat is bijna dubbel zoveel als een jaar geleden. Met die stijging van 83 procent zijn elektrische auto’s het sterkst aan het groeien, hetzij net iets trager dan in de rest van Vlaanderen.

Diesel verliest terrein

De traditionele brandstoftypes – benzine en diesel – zijn nog altijd het veruit het best vertegenwoordigd in onze wagenpark, met een aandeel van respectievelijk 49,9 en 40,1 procent. De toename van de benzinewagens bleef het afgelopen jaar beperkt tot amper 2 procent, dieselwagens verliezen zelfs terrein (8 procent). Auto’s die rijden op gas worden elk jaar iets talrijker, maar in vergelijking met de andere types is deze kleine groep – 1.200 auto’s in heel de provincie – bijna verwaarloosbaar. Tot slot mogen ook de hybride wagens rekenen op een flinke groei: van 32.412 naar 46.653 auto’s, goed voor een stijging van 44 procent. (lees verder onder de grafiek)

Niet oninteressant om te weten is dat ongeveer 8 op 10 elektrische wagens op naam van een vennootschap staan. Bij de hybride auto’s is dat slechts de helft, die worden dus vaker aangekocht door particulieren dan de volledige elektrische varianten. Daar wil de Vlaamse regering verandering in brengen. In de Septemberverklaring liet minister van Mobiliteit Lydia Peeters weten dat mensen die vanaf 2024 een elektrische auto kopen in aanmerking kunnen komen voor een premie van 5.000 euro. Daarmee hoopt de minister de elektrificatie van ons wagenpark nog een extra duwtje in de rug te geven.

1,11 auto’s per gezin

Elektrisch of niet, drie op vier West-Vlaamse huishoudens heeft nog steeds één of meerdere wagens op de oprit staan. Het gemiddelde wagenbezit in onze provincie ligt op 1,11 auto’s per gezin, het op één na laagste cijfer in Vlaanderen. Elk jaar daalt dat aantal lichtjes. Het zijn vooral de huishoudens die bestaan uit één persoon die opteren voor een ander vervoersmiddel, bijna de helft van de alleenwonenden heeft geen auto. Ook een derde van de alleenstaande ouders heeft geen wagen, de rest heeft er eentje (50 procent) of zelfs twee (16 procent).

Koppels met inwonende kinderen hebben – logischerwijs – dan weer het meeste aantal auto’s: 41 procent van deze doelgroep heeft er twee, 15 procent zelfs drie of meer. Huishoudens die bestaan uit twee partners zonder inwonende kinderen scoren gemiddeld: 13 procent heeft geen enkele auto, 57 procent heeft er één, een derde heeft er twee of meer.

The post Bijna dubbel zoveel elektrische wagens op straat als vorig jaar is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Baby’s krijgen rijksregisternummer bij geboorte

Baby’s zullen in de toekomst vanaf de geboorte al een rijksregisternummer kunnen krijgen. Dat is althans het doel van een wetsontwerp dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is het zinvol dat een pasgeborene een rijksregisternummer kan krijgen, zodat hij kan genieten van rechten op het vlak van sociale zekerheid.

Lees meer »

Leerlingen van gemeentelijke basisschool in Berlaar-Heikant naar huis gestuurd omdat toiletten verstopt waren door wateroverlast

In Berlaar-Heikant zijn alle leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool vanmorgen naar huis gestuurd omdat de toiletten verstopt zaten. Dat meldt RTV en het nieuws is ons bevestigd. Volgens het gemeentebestuur is er een probleem met een overvolle septische put en zijn alle grachten in Berlaar ook overvol door de aanhoudende regen. "De meeste kinderen zijn opgehaald door hun ouders", zegt

Lees meer »

Oostenrijkse politie arresteert 14-jarig meisje voor plannen terreuraanslag op “ongelovigen”

Speurders hebben volgens Oostenrijkse media mogelijk een terroristische aanslag van een 14-jarige meisje uit Montenegro verijdeld. De tiener wordt ervan verdacht een mesaanval te willen plegen bij de Jakominiplatz in de stad Graz. Bij een huiszoeking werd onder andere een mes, bijl en kleding in beslag genomen. De aanval zou gericht zijn tegen “ongelovigen”, meldt de Oostenrijkse politie.

Lees meer »

Man vraagt vriendin ten huwelijk in de bergen, maar rolt plots naar beneden wanneer wandelaar hem omverloopt

Een wandelaar was zijn vriendin aan het filmen op een bergflank in het Amerikaanse Yosemite Park toen hij nog iets anders vastlegde: een man die van de idyllische plek gebruikmaakte om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Een voorbijganger had echter niet gezien dat de verliefde kerel op één knie was gaan zitten en schopte per ongeluk tegen zijn voet,

Lees meer »

Leerlingen Ginsteschool vullen vijf zakken met zwerfvuil

Ondanks het barslechte herfstweer een tijdje terug, trokken de leerlingen van het vijfde leerjaar van de Vrije Basisschool De Ginste onder begeleiding van enkele vrijwilligers van de mina-raad op pad om het centrum en aanpalende straten weer zwerfvuil te maken. “De kinderen waren zeer moedig en ondanks de geregelde regen- en hagelbuien bleven ze de
The post Leerlingen Ginsteschool

Lees meer »

Barouche introduceert culinaire pita in Kortrijk

De toplocatie op de hoek van de Doorniksestraat en Lange Steenstraat, waar voorheen The Body Shop zat, wordt in het najaar ingenomen door het fast casual pita restaurant Barouche. Na Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel openen Wim Maeyaert en Nathaniël Van Waeyenberge hun zesde vestiging in Kortrijk. “We combineren de efficiëntie van een fastfoodketen met een aangename inrichting en zitgelegenheden.”<br

Lees meer »

Yves Segers hoofdact op Dorpsfeest

Het Avondmarktcomité Oostnieuwkerke organiseert op zaterdag 25 mei de 22ste editie van het Dorpsfeest. Zanger Yves Segers fungeert als trekpleister.
The post Yves Segers hoofdact op Dorpsfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Steeds meer Vlamingen gaan met elektrische auto op reis

Bijna een op de twee Vlamingen gaat deze zomer met de auto op reis. En 4,2 procent doet dat met een elektrische wagen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit een zomerenquête die mobiliteitsorganisatie VAB deed bij meer dan 2.000 Vlamingen.

Lees meer »

Hardleerse stalker uit Blankenberge beklimt zelfs appartementsgebouw om bij ex te geraken: twee jaar voorwaardelijke celstraf

Een 48-jarige Blankenbergenaar ging wel héél ver om zijn ex-partner te belagen. Dat levert David C. nu twee jaar voorwaardelijke celstraf op. De man moet onder meer een straat- en contactverbod respecteren.
The post Hardleerse stalker uit Blankenberge beklimt zelfs appartementsgebouw om bij ex te geraken: twee jaar voorwaardelijke celstraf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spelen voor goud met Fredje

Het themaconcert van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia stond dit jaar in het teken van de olympische spelen onder de paraplu ‘Spelen voor Goud’.
The post Spelen voor goud met Fredje appeared first on KW.be.

Lees meer »