Vierde colloquium Cyriel Verschaeve huldigt Romain Vanlandschoot in de Kwelle in Alveringem

Zijn naam was nooit ver weg en het comité legde een krans neer op zijn graf, maar toch was Cyriel Verschaeve niet de centrale figuur op 10 september in de Kwelle in Alveringem. Het gebeuren was een hulde aan auteur Romain Vanlandschoot die dit jaar 90 werd. “Romain heeft ons gered”, zegt burgemeester Liefooghe.

Het was in 2004 dat de vzw Jozef Lootensfonds met voorzitter Romain Vanlandschoot en vzw Kapelaan Verschaeve met voorzitter Frank Godderis tot één vzw versmolten. Het Jozef Lootensfonds zorgde sinds 1960 voor de bewaring van het omvangrijke Verschaeve-archief, maar in 2004 oordeelde men dat het nutteloos was dat twee verschillende organisaties dezelfde werking hadden. Van dan af aan lag de focus op Alveringem.

“Ik heb van wijlen Frank Godderis onmiddellijk de volledige vrijheid gekregen om grondig te werken rond Cyriel Verschaeve”, zegt Romain Vanlandschoot. “Dat was ook een absolute voorwaarde voor mij. Verschaeve was een enigmatisch figuur, tegensprekelijk ook. Voor zijn biografie had ik niets anders te doen dan de waarheid te zoeken! Ik kom graag naar Alveringem, ja. Voor de vriendschappelijke banden met de gemeente en meer bepaald met burgemeester Liefooghe, die onze colloquia genegen is.”

Verschil

“Romain heeft voor ons het verschil gemaakt”, zegt burgemeester Liefooghe. “Het was niet simpel voor onze kleine gemeente om Alveringem in de Groote Oorlog uit te werken, van de kapelanij Verschaeve een museum te maken en de geschiedenis correct weer te geven. Ik wil het woord ‘verering’ niet in de mond nemen, maar voorheen was de benadering van Verschaeve door de Alveringemse vzw toch vooral een bejubeling. Romain betrok het ADVN en haalde een provinciale subsidie naar Alveringem. Zijn eerbiedwaardige reputatie stond garant voor een correcte invulling.”

Ook gastspreker Matthias Storme, professor van de KU Leuven, sprak zijn waardering uit voor Romain. “Hij is de grootste levende kenner van de Vlaamse beweging in West-Vlaanderen, toch wat de tweede helft van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw betreft. Zijn biografie van Verschaeve uit 1998 is volledig en compleet.”

Van secretaris Koen Bultinck horen we dat deze vierde academische zitting geen eindpunt is. “In 2025 volgt een wetenschappelijk colloquium rond de tijdgenoten van Verschaeve en ook in 1927 komen we terug naar de Kwelle. Het zal dan namelijk 100 jaar geleden zijn dat Verschaeve de eerste steen legde van de IJzertoren in Kaaskerke. We belichten dan de moeilijke verhouding tussen Cyriel Verschaeve en de IJzerbedevaart.”

The post Vierde colloquium Cyriel Verschaeve huldigt Romain Vanlandschoot in de Kwelle in Alveringem is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

Uit recent onderzoek blijkt dat eekhoorns gelinkt zijn aan de verspreiding van lepra in de middeleeuwen. Dat hebben ze dan alleszins beter ‘verkocht’ dan andere knaagdieren.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Incident op donderdag zou niet eerste confrontatie met cameravrouw zijn geweest: wat er gebeurde áchter de schermen van het Songfestival

Hoe kon het zo misgaan met Joost Klein (26)? De held van alle kinderen in Nederland en België leek op weg om te gaan scoren op het Songfestival, maar mocht uiteindelijk zelfs niet meedoen in de finale. Gediskwalificeerd na een ‘incident’ met een cameravrouw. Maar eerder deze week was er al een voorval, zo blijkt nu uit deze reconstructie. De

Lees meer »

In deze Limburgse gemeente haalde Vlaams Belang in 2019 de meeste stemmen. Niemand weet waarom. Of toch wel?

Waar heeft Vlaams Belang bij de laatste federale verkiezingen in Limburg het hoogst gescoord? Niet in een mijngemeente, niet in een centrumstad, wel in…. Ham, waar maar liefst 26 procent voor de extreemrechtse partij koos. Het lijkt een mysterie, Vlaams Belang valt er lokaal niet meteen op, er is niet meteen een andere uitleg voor dat cijfer. Of toch wel?

Lees meer »

Kamiel Van Hyfte neemt afscheid als bestuurslid van HOO Oedelem: “Ik zal nog even veel tijd spenderen aan de club”

Ter gelegenheid van de laatste thuiswedstrijd van het kampioenschap, thuis tegen VV Westkapelle, werd een afscheidsfeest georganiseerd voor icoon Kamiel Van Hyfte. De inmiddels 86-jarige door iedereen geliefde figuur mocht de aftrap geven en werd vereeuwigd samen met zijn spelers.
The post Kamiel Van Hyfte neemt afscheid als bestuurslid van HOO Oedelem: “Ik zal nog even veel tijd spenderen

Lees meer »

Britse legerchef luidt noodklok: “Wereldwijde spanningen bereiken kookpunt”

De Britse legerchef heeft gewaarschuwd dat “sluimerende spanningen” overal in de wereld die “tot het kookpunt aan het komen zijn”. Volgens admiraal Sir Tony Radakin wordt de wereld ontegensprekelijk “veel gevaarlijker”. Maar de stafchef blijft ook hoopvol: “De internationale orde wordt op de proef gesteld, maar onze nationale en collectieve belangen convergeren en zetten gelijkgestemde landen aan tot actie.”

Lees meer »

Politie treedt op tegen studentenprotest in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het protestkamp ontruimd van pro-Palestijnse demonstranten aan de Universiteit van Amsterdam. Het bestuur vroeg hen maandagavond al om te vertrekken, maar daar gaven de betogers geen gehoor aan. Zo’n 125 mensen werden gearresteerd.

Lees meer »

Basisschool Zuid schenkt 4.400 euro aan Run for Air

De opbrengst van de jaarlijkse sponsorloop van de Stedelijke Basisschool Zuid Stasegem werd geschonken aan ‘Run for Air’, een initiatief van de Mucovereniging, die personen met muco helpt om een sport of bewegingsactiviteit uit te oefenen.
The post Basisschool Zuid schenkt 4.400 euro aan Run for Air appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Volg hier de eerste halve finale van het Songfestival

Het grootste liedjescircus ter wereld: een ode aan kitsch voor de ene, het feest van de wansmaak voor de andere. De meningen over het Eurovisiesongfestival zullen altijd verdeeld blijven. Vanavond vindt in het Zweedse Malmö de eerste halve finale plaats. Donderdag volgt de tweede, waarin onze inzending Mustii zal optreden. Ook Joost Klein zien we dan opduiken voor Nederland. Maar

Lees meer »

Schorsing voor docent na uitschelden van vrouw met hoofddoek: “Hij zal hier nooit meer werken”

De studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza escaleren in de VS. Honderden studenten werden al gearresteerd, verspreid over tientallen Amerikaanse universiteitscampussen. Ook tijdens een protestactie aan de Arizona State University kwam het tot schermutselingen. Zo is Jonathan Yudelman, een docent aan de Arizona State University, geschorst na het uitschelden van een vrouw met een hoofddoek tijdens een pro-Israëlisch protest begin

Lees meer »