Regisseur en scenarist Charlie Dewulf duikt op in ‘Celebrity Masterchef’: “Ik stond bij die chefs echt te stérven”

Voor één keer is Charlie Dewulf (29) te zien vóór de camera’s. De kleurrijke regisseur duikt straks op in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ op Play4, naar eigen zeggen een flink stuk buiten hun comfortzone. Onbewust normaliseert die op het programma ook mentale gezondheid en non-binariteit. “Gender maakt niets uit bij koken.”

“Ik had twéé keer last van het oplichterssyndroom”, grijnst Charlie, met roots in Menen. “Ik ben geen masterchef en al zeker geen celebrity.” Er valt wel iets over te zeggen, want voor kijkend Vlaanderen is Charlie een nobele onbekende. Maar als regisseur kan die wel al stevige adelbrieven voorleggen in de vorm van gelauwerde jongerenreeksen als brak en Liefdestips aan mezelf. “In december kreeg ik een telefoontje of ik interesse had in koken. Ik zei van wel omdat ik nooit had gedacht dat ze me effectief gingen kiezen. Maar toen ik hoorde dat ik er bij was, was ik natuurlijk wel meganerveus. Van de andere kandidaten was Hakim Chatar de enige die ik kende, omdat hij een rol had in Liefdestips aan mezelf. Maar ik was vrij snel gerustgesteld toen ik zag wie er deelnam. Wel gek: in het middelbaar danste ik op Das Pop (met Bent Van Looy, red.) en luisterde ik naar Linde (Merckpoel, red.) op de radio. Om dan plots naast hen te staan in een wedstrijd, is wel heel spannend.”

Mentor

Charlie verdedigt er de West-Vlaamse eer, samen met Wim Willaert. “Wat een schat van een man! Echt, die zegt altijd waar het op staat en is keihard zichzelf. Hij was zowat de pater familias en was heel zorgzaam naar iedereen toe. Ook de juryleden trouwens. Doorgaans sta ik op een set in de mentorpositie, nu was dat compleet omgekeerd.”

Er waren ook nog enkele andere stressfactoren. “Ik heb jarenlang last gehad van mijn darmen en kon geen melk, kaas en tarwe verdragen. Botersaus maken met kokosroom… het is niet simpel, maar mijn gebrek aan kennis was soms een rijkdom in het programma, omdat de jury mijn experimenten wel apprecieerde. Bovendien bleek kort voor de opnames dat mijn allergieën te wijten waren aan het eten van eieren, linzen en soja. Dus moest ik mijn vegetarische levensstijl plots helemaal omgooien. Na al die jaren weer koken met vlees en vis was op zijn zachtst gezegd wel een aanpassing.”

Eten als troost

Bovendien had Charlie heel weinig ervaring. “Mijn Brits lief heeft mij leren koken met Ottolenghi. Vorig jaar, toen ik mijn beide ouders verloor op korte tijd, slonk mijn zin om te koken en herviel ik in het constant bestellen van ongezond eten. Maar hij kookte een paar gerechtjes als troost, samen met vrienden en dat heeft me er anders doen naar kijken. Lekker eten kan echt mensen samenbrengen. Zelf groeide ik op met een eerder klassieke keuken. Mijn mama was voltijds kleuterleidster, dus werd er vooral efficiënt gekookt. Het enige dat ze van kruiden gebruikte, was peper en zout. Maar het moet gezegd: het was wél altijd heel lekker.”

“Ik had nood aan mijn verstand op nul. Ik heb ineens alles gezien van… Star Wars”

Een dag voor de opnames werd er een testaflevering gedraaid. “Dat was echt… (blaast) Ik dacht: Aan wat ben ik in godsnaam begonnen? Het enige wat ik wilde was die eerste aflevering overleven, al de rest was een cadeau. Want toen ik voor die chefs moest staan, was dat echt stérven. Echt, dan is een draaidag als regisseur toch net iets minder stressvol. En het zotte is dat die chefs na hun draaidag nog een shift deden op restaurant of nog een DJ-set gingen draaien.”

Zelfvertrouwen

Voor Charlie is het een waanzinnig jaar geweest. Een dag na de opnames van Liefdestips aan mezelf stapte hun mama uit het leven. Midden in de montage ervan verloor Charlie hun vader, ook aan zelfdoding. Kort voor de opnames kwam dat verdriet weer naar boven, toen een goeie vriend ook uit het leven stapte. “Laat ons zeggen dat ik weinig mentale ruimte had. Maar ik ben tegelijkertijd ook trots dat ik mild kon zijn voor mezelf tijdens de opnames van Celebrity MasterChef Vlaanderen. Ik heb tussen de opnamedagen veel gemediteerd, geslapen en had nood aan mijn verstand op nul. Ik heb daardoor voor het eerst alles gezien van… Star Wars.”

Charlie heeft naar eigen zeggen geen spijt van hun deelname. “Integendeel, zelfs. Ik heb er ook uit geleerd. Dat alle problemen oplosbaar zijn. En als je je smijt, het wel goed komt. Want ik moet bekennen dat ik het moeilijk had, door een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar Nick (Bril, een van de juryleden, red.) stelde me toen heel snel gerust en zei dat ik al tien procent beter zou presteren als ik dat gevoel aan de kant zou schuiven. En dat klopt ook wel. Ik doe tegenwoordig vaak aan gewichtheffen, en denk vaak: fuck, kan ik dat wel aan, 70 kg? Maar als je die zorgen aan de kant schuift en het gewoon doet, dan lukt het.”

Kleurrijk

De aandachtige lezer merkte het misschien al aan de voornaamwoorden, maar Charlie is non-binair, waarbij die zich niet voelt passen binnen de klassieke tweedeling man en vrouw. “Ik had het op voorhand gevraagd of ik dat moest benoemen, maar de programmamakers zeiden van niet omdat je gender nu eenmaal niets uitmaakt bij koken. En dat vond ik wel verfrissend omdat het vaak het eerste is wat over mij gezegd wordt. Ik ben nu eenmaal meer dan mijn gender, bijvoorbeeld een kleurrijke West-Vlaming.” (glimlacht)

Wie overigens wacht op nieuw werk van Charlie, moet wat geduld hebben. “Ik werk aan een nieuwe reeks met Joke De Bruyn en schrijf ook aan een non-fictieproject waarin ik het verhaal van mijn ouders verwerk. Daarbij wil ik de tools delen die mij toen geholpen hebben, zoals humor. Maar sowieso duw ik eerst even de pauzeknop in. Het was een heftig jaar en ik ben blij dat ik eerst weer wat regelmaat in mijn leven krijg. Of Erik Van Looy mag bellen voor De Slimste Mens? Tuurlijk, ik kan niet koken én niet quizzen, dus dat kan er ook wel bij.” (lacht)

‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’, vanaf maandag 4 september om 21 uur bij Play4 en GoPlay. Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

The post Regisseur en scenarist Charlie Dewulf duikt op in ‘Celebrity Masterchef’: “Ik stond bij die chefs echt te stérven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ga terug naar Moeskroen, kleine lul”: hoe de laatste Anderlecht-titel in eigen huis tegen Club 11 jaar later nog niet door iedereen verteerd is

“We zijn enorm, enorm gedegouteerd.” Vincent Mannaert kon er niet van slapen, toenmalige Club Brugge-spelers Thomas Meunier, Jonathan Blondel en Michael Almebäck waren er wekenlang ziek van. Wij blikten met hen terug op de titelmatch van 2012 in het Astridpark, die tot op vandaag een trauma is gebleven voor de blauw-zwarte familie: “Het gevoel was afgrijselijk. Alsof we net overvallen

Lees meer »

Liesbeth (33) verhuist met bakatelier Flavie naar de Delaerestraat: “Vernieuwend concept voor de stad Roeselare”

Halverwege september opent Liesbeth Dewilde (33) de deuren van haar bakkerij Flavie langs de Delaerestraat 14 in het centrum van Roeselare. Nadat ze eerder twee jaar in bijberoep vanuit haar eigen keuken huisgemaakte taarten maakte, vond ze in de Delaerestraat het ideale pand om haar passie verder uit te breiden. Maar een klassieke bakkerij, dat hoeven de mensen alvast niet

Lees meer »

Milan Fretin wint eerste rit van Vierdaagse van Duinkerke: “Misschien kan ik morgen opnieuw mijn kans gaan”

Milan Fretin heeft dinsdag de eerste rit van de 68e editie van de Vierdaagse van Duinkerke (2.Pro) op zijn naam geschreven. De 23-jarige renner van Cofidis, met Bredense roots, haalde het na 173 kilometer tussen Duinkerke en Le Touquet voor de Fransman Paul Hennequin (Nice Métropole Côte d’Azur). De Ier Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale) maakte als derde het

Lees meer »

Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe Kruispoortbrug: tafelbrug zorgt voor minder visuele hinder op beschermde Vesten

Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe tafelbrug aan de Kruispoort, op 90 meter van de huidige tijdelijke brug. De startnota is goedgekeurd, tegen 2026 zou de eerste spadesteek in de grond kunnen. Tegelijkertijd worden de kruispunten hertekend, in de toekomst zullen enkel nog voetgangers en fietsers door de historische Kruispoort mogen.
The post Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe

Lees meer »

“Enkele tientallen” bussen van De Lijn staan aan de kant wegens faillissement Van Hool

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen en dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen

Lees meer »

Plaatsing buste Cowboy Henk op rondpunt bij E17-afrit opnieuw uitgesteld

Er komt een nieuwe pop art versie van de zes meter hoge buste van Cowboy Henk op het rondpunt bij de E17-afrit in Kortrijk. Hoewel de plaatsing voorzien was in de week 13 mei, moet die genoodzaakt opnieuw aangepast worden. “Door de uitzonderlijke grootte van het beeld is er onvoorzien meer tijd nodig voor het beeldhouwen en het afwerken van

Lees meer »

Monument onthuld ter ere van geallieerde piloten in Wakken: “Mijn vader en ik waren destijds als eerste ter plaatse bij de gecrashte Spitfire”

In Wakken werd zondag een oorlogsmonument onthuld ter ere van de geallieerde piloten uit de Tweede Wereldoorlog. In een veld aan de Oostdreef stortte er in september 1944 namelijk een Brits Spitfire-vliegtuig neer. Mee dankzij de zorgen van de lokale bevolking overleefde de toen 18-jarige piloot Robert Wigley die crash. Jean Dendauw (96), die op een boogscheut van het veld

Lees meer »