Matthieu Bonne na laatste training klaar voor wereldrecordpoging onafgebroken zwemmen

Woensdagmiddag heeft ultrasporter Matthieu Bonne uit Bredene nog een laatste keer getraind in het Brugse zwembad LAGO Olympia, waar hij redder is. Over precies een week wil hij in de Golf van Korinthe in Griekenland 126 kilometer onafgebroken zwemmen in open zee en zo het bestaande wereldrecord verbreken.

“De voorbije maanden heb ik in het LAGO-zwembad in Brugge geleidelijk aan mijn trainingen opgevoerd”, vertelt Matthieu Bonne (29), net voor zijn laatste training. Want komend weekend stapt hij op het vliegtuig richting Griekenland. Op woensdag 30 augustus wil hij zijn recordpoging aanvatten: in de Golf van Korinthe beter doen dan Neil Agius uit Malta, die in juni 2021 maar liefst 125,6 kilometer zwom in 52 uren.

Griekenland

Rond de middag gaat de Bredenaar het water in, nabij de beroemde Rio-Antirriobrug, die de Peloponnesos verbindt met het Griekse vasteland. Hij zal in de Golf van Korinthe van west naar oost zwemmen en enkele cirkels rond kleine Griekse eilandjes maken om aan het beoogde aantal kilometers te geraken. De 126 kilometer hoopt hij in 50 à 72 uren te kunnen afleggen

“Ik heb in Brugge begin juni 800 baantjes gezwommen, 40 kilometer in 11 uur en 36 minuten. Twee weken later volgde de eerste echte test in open water. In 15 uren legde ik 46 uur af in de Oostendse Spuikom. De generale repetitie op 4 augustus op dezelfde plek was goed voor 82 kilometer in dertig uren tijd. Ik hield er een super gevoel aan over, ik voel mij fysiek veel sterker dan drie jaar geleden”, zegt Matthieu Bonne, die bij de Vlamingen bekend is sinds zijn deelname aan Kamp Waes.

Geen wetsuit

Deze West-Vlaamse omnisporter verbrak al het wereldrecord fietsen in één week, zwom als eerste de Belgische kustlijn af en legde acht ‘ironmen’ af op acht Canarische eilanden. Nu staat hij wellicht voor de grootste uitdaging in zijn sportieve carrière. Matthieu Bonne:

“Het grote voordeel is dat ik in de Golf van Korinthe geen wetsuit nodig heb, in tegenstelling tot de Noordzee. De watertemperatuur in Griekenland bedraagt momenteel 28 graden. Koud zal ik het niet hebben in het water. De voornaamste obstakels voor een geslaagd record zijn de vele kwallen in het water en de verschroeiende zon. De temperaturen in Griekenland lopen op tot boven de 40 graden. Ik zal mij insmeren met zinkzalf.”

“De regels van de Marathon Swimming Federation, die twee observatoren zal aan boord hebben van het zeilschip dat mij begeleidt, zijn zeer streng: geen smart watch, niet rusten tegen het bootje. Met een scorebord op het schip zal mijn achtkoppig team geregeld moeten aangeven welke afstand ik al afgelegd heb. Ik beoefen de free style, wat betekent dat ik het grootste deel van de tijd crawl zal zwemmen. Af en toe mag mijn goede vriendin Célestine mee zwemmen, maar nooit langer dan een uur.

Poseidon

“Het zwaarst worden de twee nachten, maar ik heb stroboscopische lichtjes aan mijn zwembroek en badmuts. Ook de tweepersoons kayak van mijn team heeft verlichting. Eten zal ook in het water moeten gebeuren: droge voeding, rijk aan koolhydraten, gels, sportdrankjes en honderd gram rijst met gehakt!”

“Ik zal om het half uur moeten eten. En twaalf liter water per dag drinken om niet uit te drogen. Ik zie het zitten, ik reken op de bescherming van de Griekse zeegod Poseidon”, knipoogt Matthieu Bonne vol zelfvertrouwen.

The post Matthieu Bonne na laatste training klaar voor wereldrecordpoging onafgebroken zwemmen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Niet terecht, maar publiek heeft beslist”: ‘The party is over’ voor Mustii, die finale Songfestival niet haalt

Hij heeft er alles aan gedaan, maar helaas: het feestje zit erop voor België. Thomas ‘Mustii’ Mustin (33) heeft met ‘Before The Party’s Over’ de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival namelijk niet overleefd. Onze Belgische hoop werd te licht bevonden door het publiek. Nadat Gustaph zich vorig jaar wel wist te kwalificeren, opnieuw een bittere pil. Ook in 2018

Lees meer »

“Ze noemen haar nu de panter van Sint-Idesbald”: vrouw (63) ontkent dat ze politieman krabde na bemoeizucht

Een 63-jarige vrouw die in Bastogne woont maar al jaren een vakantiewoning heeft in Sint-Idesbald bij Koksijde, riskeert een celstraf omdat ze een politieman gekrabd zou hebben. Dat zou gebeurd zijn nadat de vrouw zich kwam bemoeien toen de politie een verkeersovertreding van een andere vrouw wou vaststellen. F.C. ontkent met klem dat ze de politieman verwondde. “Ze is het

Lees meer »

‘Vleterbeek bij stadhuis’ krijgt een plekje in De Kring

In april mochten inwoners van Poperinge zelf kiezen welk kunstwerk een plaats krijgt in De Kring, het nieuwe Huis voor de Verenigingen. ‘Vleterbeek bij stadhuis’ van Leopold Beun kreeg het grootste aantal stemmen. Je kan het werk vanaf eind juni in De Kring bewonderen.
The post ‘Vleterbeek bij stadhuis’ krijgt een plekje in De Kring appeared first on KW.be.

Lees meer »

Serviceclub haalt kunstwerk uit expo in Ronse na dreigement van voormalig Vlaams Belang-kopman: “Maar dit is gewoon satire…”

Serviceclub Spectrum uit Ronse heeft vlak voor de opening van hun kunstenexpo een werk van Karel Thienpont uit de collectie verwijderd. Niet uit vrije wil, wel omdat voormalig Vlaams Belang-kopstuk dokter Erik Tack dreigde met juridische stappen. Het werk draagt dan ook zijn naam, maar ook een verwijzing waar hij allerminst gelukkig mee is. “Vrijheid van meningsuiting is er dus

Lees meer »

LIVEBLOG AA GENT-OHL (13u30). Beide coaches schuiven ploegen door elkaar: Kums opnieuw op het Gentse middenveld

Zondagmiddag speelt AA Gent zijn achtste wedstrijd in Play-Off 2 tegen Oud-Heverlee Leuven. Vorige week behaalde Gent de eindwinst met een overwinning op KV Mechelen. De Buffalo’s kunnen zich nu perfect voorbereiden op de barragematch tegen de vierde of vijfde uit Play-Off 1. Kan OHL verrassen en een tweede overwinning boeken tegen Gent? Volg het hier op de voet.

Lees meer »

Vijf tieners die putdeksel in voorruit vrachtwagen gooiden opgepakt dankzij camerabeelden buurman: “Ze staken hele avond vuurwerk af”

De vijf tieners uit Andenne, die zijn opgepakt na de aanslag op de E42 waarbij de Roemeense trucker Gheorghe (50) om het leven kwam, maakten het al de hele avond bont aan de brug. Dat leren de camerabeelden van een buurman die de politie onderzocht. De buurman vertelt hoe de vijf jongeren voor de aanslag meerdere vuurwerkbommetjes afstaken in de

Lees meer »

Suzan & Freek wagen zich aan grootste hit van Tourist LeMC in ‘Liefde voor muziek’: “Jij bent een echte woordkunstenaar”

In de voorlaatste aflevering van ‘Liefde voor muziek’ is het de beurt aan de jarige Tourist LeMC. Naast ‘happy birthday’ wordt Tourist door de andere artiesten ook getrakteerd op een cover van een zijn nummers. Suzan & Freek wagen zich alvast aan ‘Horizon’, één van de grootste hits van Tourist LeMC. “We hebben geprobeerd om het nummer zo veel mogelijk

Lees meer »

Delia’s bloemenwinkel opent net op tijd voor Moederdag in Blankenberge: “Dat konden we niet laten liggen”

Met ‘Poppies by Delia’ maakte Delia Persico haar meisjesdroom waar in Blankenberge, en dat net op tijd voor Moederdag. “We zijn een combinatie van bloemenwinkel en tuincenter, maar willen vooral het verschil maken in kleur en originaliteit”, zegt ze vanuit de voormalige Bloemenhal in de Kerkstraat.
The post Delia’s bloemenwinkel opent net op tijd voor Moederdag in Blankenberge: “Dat

Lees meer »

Maasmechelen moet organisator van Rommelrock dan toch 450.000 euro schadevergoeding betalen 

De gemeente Maasmechelen moet een schadevergoeding van 450.000 euro betalen aan de organisator van het Metal festival Rommelrock. Koen Haerden organiseerde het festival jarenlang, tot hij in 2013 geen vergunning meer kreeg, omdat hij volgens een politierapport connectie zou hebben met illegale motorbendes. In 2018 haalde Haerden al eens zijn gelijk, nu oordeelt het Hof van Beroep in Gent opnieuw

Lees meer »