Hamiltonpark krijgt nu ook monumentale naam en symbolen van kiwi’s: “Hopelijk vergeten jongere mensen nooit wat hier gebeurd is”

Ieper heeft al lang een vriendschapsband met de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton. Na de inrichting van een Ieperpark in de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton opende in 2018 een Hamiltonpark bij de Ieperse vestingen. Zes jaar later is er nu ook een monumentale naam geplaatst met inheemse symbolen van de kiwi’s.

De stad Ieper sloot in 2007 een vriendschapsband af met de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton, die zes jaar later werd versterkt met een samenwerkingsovereenkomst. Vanuit Hamilton en de rest van Nieuw-Zeeland trokken vele duizenden mannen naar het front van de Ieperboog. Meer dan 5.000 van hen sneuvelden in ‘Flanders Fields’ bij Ieper. Als teken van vriendschap en samenwerking werd in 2018 het Hamiltonpark in Ieper opengesteld als onderdeel van het vernieuwde vestingpark.

Maori

Hamilton schenkt nu twee grote cadeaus. Het gaat om panelen van een drietal meter hoog uit cortenstaal. Op het ene paneel prijkt de naam van het park, op het andere staan inheemse symbolen en de term ‘Kirikiriroa’. “Dat is de naam die de Maori gaven aan onze stad, voor de komst van de Europeanen in Nieuw-Zeeland”, zegt Paula Southgate, burgemeester van Hamilton.

Nooit vergeten

De kiwi’s, de bijnaam voor de Nieuw-Zeelanders, schenken de monumenten aan Ieper ter erkenning van de bijzondere vriendschap tussen beide zustersteden. “Ik hoop dat jongere mensen blijven reizen naar de Westhoek en nooit vergeten wat hier gebeurd is”, besluit Paula. (TP)

The post Hamiltonpark krijgt nu ook monumentale naam en symbolen van kiwi’s: “Hopelijk vergeten jongere mensen nooit wat hier gebeurd is” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Steeds meer Vlamingen gaan met elektrische auto op reis

Bijna een op de twee Vlamingen gaat deze zomer met de auto op reis. En 4,2 procent doet dat met een elektrische wagen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit een zomerenquête die mobiliteitsorganisatie VAB deed bij meer dan 2.000 Vlamingen.

Lees meer »

“Ik ben jong en ik doe wat ik wil”: Pauline Slangen spreekt klare taal na ‘korte romance’ met Olivier De Schacht

Pauline Slangen, Jamie-Lee Six, Jonatan Medart, Gerben Tuerlinckx en Malik Mohammed gaan op VTM GO ‘De strijd om goud’ aan. Iedereen vertegenwoordigt zijn/haar eigen provincie in vijf verschillende sportopdrachten. De reeks is in samenwerking met Sport Vlaanderen. “Vandaag moeten we moutainbiken in de bossen in Limburg, maar we zijn bijvoorbeeld ook al gaan boksen”, vertelt influencer Jamie-Lee.

Lees meer »

REPORTAGE. Dorp Andenne in shock nadat vijf lokale tieners een trucker met een rioolrooster doodden: “Ze hebben hun leven verbrand”

De vijf tieners die een loodzwaar rioolrooster op de E42 gooiden waarbij een truckchauffeur overleed, waren onder invloed van drugs én alcohol. Een minderjarige daagde zijn vrienden uit om het rooster samen van de brug te gooien, al ontkent de jongen dat nu. De landelijke gemeente Andenne, waar de tieners wonen, reageert intussen geschokt. “Die gasten vormden eerder voor niemand

Lees meer »

Man vraagt vriendin ten huwelijk in de bergen, maar rolt plots naar beneden wanneer wandelaar hem omverloopt

Een wandelaar was zijn vriendin aan het filmen op een bergflank in het Amerikaanse Yosemite Park toen hij nog iets anders vastlegde: een man die van de idyllische plek gebruikmaakte om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Een voorbijganger had echter niet gezien dat de verliefde kerel op één knie was gaan zitten en schopte per ongeluk tegen zijn voet,

Lees meer »

Plunderingen en brandstichting: gewelddadige protesten tegen Frankrijk in Nieuw-Caledonië

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is het maandag tot gewelddadige protesten gekomen van separatisten. Ze verzetten zich tegen een geplande grondwetswijziging van de regering in Parijs, die duizenden Franse kiezers in de eilandstaat stemrecht zou geven, en dus meer politieke invloed. Vooral in de hoofdstad Nouméa waren er rellen tussen manifestanten en de veiligheidsdiensten.

Lees meer »

Na België en Napels is Dries Mertens nu ook onsterfelijk in Galatasaray: “Hij gedraagt zich niet als al die andere voetballers”

Dries Mertens (37) had kunnen uitbollen in Qatar, Saudi-Arabië of China. All-in-resorts voor de bijna-voetbalgepensioneerde. Hij koos met Galatasaray voor de adrenaline. Kenners van het Turkse voetbal vertellen hoe Mertens er op zijn manier de meest bepalende en populairste speler is geworden. “Hij zal nooit zo’n kreefteter zijn.” Dit weekend kan hij Galatasaray kampioen maken. Met zoontje Ciro (2) weer

Lees meer »

Is Usyk over twee weken geen onbetwiste bokskampioen meer? Oekraïner lijkt één titel af te staan na kamp tegen Fury

Bijna 25 jaar. Zo lang had de bokswereld al geen onbetwiste kampioen – iemand die in alle boksbonden de titel bezit – meer gehad. Oleksandr Usyk (37) schreef gisteren geschiedenis door Tyson Fury (35) te verslaan in een episch duel. Maar lang zal hij niet van zijn status kunnen genieten. De Oekraïner lijkt over twee weken al afscheid te moeten

Lees meer »

Terwijl basketsterren schitteren in ondergoed van Kim Kardashian, gaan vooral scherpe quotes over ‘wit’ toptalent over de tongen

De WNBA gaat deze week in stijl van start, want de vrouwelijke basketbalsterren zullen dit seizoen met bijzonder ondergoed spelen. SKIMS, een bedrijf opgericht door niemand minder dan Kim Kardashian, is namelijk de officiële ondergoedleverancier. Nieuwe sensatie Caitlin Clark schittert niet in de publiciteitscampagne, maar gaat om een heel andere reden over de tongen.

Lees meer »

Gecrashte helikopter Iraanse president gevonden door reddingsteams, volgens Iraanse staatstelevisie. Onduidelijkheid over lot inzittenden, waaronder president Raisi

Volgens de Iraanse staatstelevisie werd de neergestorte helikopter, met aan boord Iraans president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, teruggevonden door reddingswerkers. Dit nieuws wordt echter tegengesproken door andere media, en reddingsorganisatie Red Crescent. De helikopter stortte neer in bergachtig gebied in het noorden van het land. Over de toestand van de inzittenden is nog niets geweten

Lees meer »

Opnieuw jonge wolf doodgereden, nu in Ravels

In de nacht van vrijdag op zaterdag is in de Prinsenlaan in Ravels, in de provincie Antwerpen, een wolf doodgereden. Dat meldt natuurvereniging Welkom Wolf. Buurtbewoners vonden het dier in de berm. Het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek kwam de wolf ophalen.

Lees meer »