Sterrenchef Angelo Rosseel is aan zijn laatste week in La Durée bezig. Zaterdag verwent hij zijn laatste klanten nog eens gastronomisch in zijn restaurant, daarna gaat de zaak onherroepelijk dicht. “Het gebouw komt straks ook te koop te staan. Zelf broed ik elders op nieuwe plannen, maar meer nieuws daarover zal pas voor eind dit jaar zijn.”
Angelo Rosseel (49) startte in 2007 met La Durée. Hij had zijn opleiding genoten aan Ter Groene Poorte, deed daarna ervaring op in verschillende klassevolle zaken en de laatste zeven jaar voor hij in Izegem startte, werkte hij in de Karmeliet. “Waarom de keuze voor Izegem? Ik ben van Izegem natuurlijk, maar het was vooral omdat er hier toen in de regio weinig aanbod was op gastronomische vlak. Bovendien zat en zit er hier veel business in de regio. De locatie (vroeger was De Mote er gevestigd, red.) is ook goed gelegen en goed bereikbaar.”
Select kransje
La Durée, naar een werk van René Margritte, kende een vliegende start. “We hadden eigenlijk nog maar amper een team, moesten alles zelf beredderen toen we in november te horen kregen dat we al een Michelin-ster hadden gekregen. We waren pas in april van dat jaar gestart. Die bekendmaking gebeurde toen nog via een perscommuniqué, ik moest het van iemand anders horen. Maar al snel belden de journalisten. In die tijd gaf dat ook een enorme boost aan je zaak. Nu is alles wat oppervlakkiger en vergankelijker geworden, de mensen worden overladen met zoveel informatie. Er blijft maar weinig hangen.”
In 2013 volgde een tweede ster. “En dan hoor je tot een select kransje van een 500-tal restaurants wereldwijd. Die sterren halen is één iets, ze behouden een ander paar mouwen. Maar we zijn er toch maar mooi in geslaagd.”
“Personeel vinden is een echte ramp geworden”
In maart dit jaar kwam de chef-kok met het nieuws naar buiten dat het restaurant eind juni zou sluiten. “Dat is eigenlijk een optelsom van verschillende redenen. Voor corona hadden we nog bouwplannen, we gingen de zaak helemaal renoveren. Maar uiteindelijk blijkt na corona dat de mensen anders in het leven staan. De bedrijfscultuur is ook veranderd, gaan eten en zeker iets drinken is al uit den boze. Maar ook de mentaliteit van de mensen in het algemeen is anders. En als horeca zullen wij ons daar moeten aan aanpassen, niet omgekeerd. Mensen hebben geen goesting meer om drie, vier uur aan tafel plaats te nemen. De mensen letten ook meer op wat ze eten en drinken.”
(lees verder onder de foto)

Tot 90 uren per week
Ook de zoektocht naar personeel is een van de redenen waarom Angelo er de stekker uit trekt. “Het is gewoon een echte ramp geworden. Weet je dat we hier vroeger nog met meer dan 20 hebben rond gelopen, nu zijn dat er nog vijf. Mijn mensen hebben overigens al allemaal elders onderdak gevonden. Logisch ook, iedereen zoekt goed personeel. Maar de tijden dat we hier 90 uur per week klopten en na een rustdagje hier opnieuw stonden, dat is voorbij. Je vindt daarvoor niemand meer. Wij waren nu nog maar vier dagen op een week open, maar in feite is dat niet leefbaar. Je vindt geen mensen om te komen werken. In de beginjaren stuurden ze de cv’s spontaan binnen, we konden zelfs nog selecteren.”
Maandje vakantie
Angelo gaat eerst van een maandje vakantie genieten. “Ik ga naar mijn vriendin in Londen, we gaan straks ook op reis. Maar ik heb plannen om iets te doen, in België en in het buitenland. Wat dat concreet is, kan ik nog niet zeggen. Ik verwacht daar tegen eind van het jaar meer nieuws over te kunnen brengen. Het is iets in grootstedelijke context, een ander concept ook, maar het blijft wel in de horeca. Ik weet niet wat ik ander zou kunnen (lacht). Hier in Izegem moet je op geen toeristen rekenen natuurlijk en in een internationale omgeving van de grootstad hoop ik ook makkelijker medewerkers te kunnen vinden.”
Villa te koop
Kinderen Louis (26) en Clemence (23) stapten niet in de zaak van hun papa. “Dat is maar goed ook, ze moeten hun eigen verhaal schrijven. Louis volgde een koksopleiding en werkt nu bij zijn mama in Feestzalen Vaernewijck in Kuurne, Clemence staat in de zorg.”
De villa waarin La Durée 18 jaar furore maakte, komt straks te koop. “Ik heb het bewust nog niet echt te koop gezet, omdat ik eerst nog hier mooi wilde afronden. Maar het mag geweten zijn dat het te koop is. Er zijn hier heel wat mogelijkheden. Horeca kan natuurlijk, maar een dokterspraktijk, verzekeringskantoor,… Je kunt hier alle kanten uit. En de ligging blijft uiteraard goed.”
De laatste service
De naam La Durée verdwijnt ook voorgoed. “We hebben hier mooie jaren gekend, maar de laatste tijd was het er niet makkelijker op geworden. Voor mij was het hier ook stilaan op, ik ben ook 49 jaar, als ik nog iets anders in mijn leven wilde moest ik ook geen vijf jaar meer wachten.”
En ondertussen kwamen de jongste vier maanden, na de bekendmaking van het nieuws, nog heel wat trouwe klanten eens eten. “Sommigen zelfs meerdere keren. Het laatste weekend was ik eerst van zin om iets speciaal te doen. Maar al mijn vroegere medewerkers moeten ook werken en ook een deel van mijn familie was verhinderd. Dus sluiten we nu gewoon af met de laatste service.”
The post “Voor mij was het hier op, ik wil opnieuw van nul starten”: laatste week voor Angelo Rosseel (49) in tweesterrenrestaurant La Durée is provided by KW.be.