Enkele weken terug ontwaarden de Woumenaars een bord bij bakkerij Devreker ‘over te nemen’. Velen dachten toen “Ook dat nog.” Maar ondertussen werd een overnemer gevonden.
Vroeger waren er drie florerende bakkerijen in Woumen maar de situatie is nu helemaal anders. Vorig jaar besloten Anja en Patrick van bakkerij ‘Ons dorp’ om te genieten van een welverdiend pensioen, sinds februari is bakkerij Filip dicht omdat de bakker een heelkundige ingreep aan de schouder diende te ondergaan en nu dit. Gelukkig kwam er snel een overnemer voor bakkerij Devreker opdagen: bakker Tim en Lies uit Klerken. Voor de bewoners van de Blankaartgemeente een grote opluchting.
Slepende ziekte
Bakkerij Devreker is een monument in Woumen. In 1965 begon Etienne Devreker samen met Frida Vanbiervliet in de schaduw van de kerk een bakkerij in de Kerkstraat. Vier succesvolle jaren later kochten ze het huidige pand in de Woumenweg. Het echtpaar bleef 24 jaar op post om de Woumenaars van heerlijk brood te voorzien tot bakker Etienne door een slepende ziekte afscheid diende te nemen van de zaak en kort daarna overleed.
Zoon Wim (56) kneedde voortaan het deeg. Dankzij echtgenote Griet Vanroose (60) en haar stralende glimlach konden de klanten niet alleen van het lekkers maar ook van een fijne babbel genieten.
In de beginjaren lag er tijdens de week voornamelijk brood in de winkelrekken, op vrijdag aangevuld met heerlijk koekebrood en tijdens het weekend lekkere pistolets, piccolo’s, sandwiches. “In de 32 jaar breidden we gaandeweg het assortiment uit tot wat het vandaag geworden is”, lacht bakker Wim. De klanten willen immers genieten van een waaier broodsoorten, koffiekoeken… Naast de talrijke soorten brood, zorgde Wim ook voor lekker gebak, heerlijke pralines, peperkoek…
“De periode van Sint-Maarten en Pasen vond ik steeds heel leuk. Het vervaardigen van heerlijk gemaakte chocoladefiguurtjes vond ik een boeiende bezigheid. Je zag de ogen van de klanten nostalgisch kijken naar al dat lekkers.”
In de begin periode was er enkele maanden geen slagerij in het dorp. “We besloten om de klanten te dienen met een aanbod van kazen, slaatjes en ander vleesbeleg”, vult Griet aan. Nu de slagerij bij het kerkplein gesloten is, maken de Woumenaars opnieuw dankbaar gebruik van het ruime assortiment.
Wie ’s ochtends de bakkerij binnenstapt, kan kiezen uit een tiental soorten brood, een waaier aan koffiekoeken, de erg knapperige piccolo’s,… Voor de klant doodnormaal maar voor de bakker en zijn echtgenote niet. “Voor het eerste hanengekraai zijn we beiden reeds druk in de weer”, benadrukt Wim en Griet vult aan: “Om de klanten op vrijdag te laten genieten van heerlijk koekebrood – naast al de overige soorten – dienen we reeds op donderdagavond om 23 uur te starten.”
Het zijn dus lange dagen voor beide, het drukke werk woog ook op de gezondheid en het echtpaar besloot daarom enkele jaren terug om maar vier dagen in de week de winkel te openen. Van dinsdag tot vrijdag keihard werken om het zo te blijven volhouden.
Dit hield echter in dat er sinds een jaar vanaf zaterdagmiddag tot dinsdagochtend geen bakkerij open was in het dorp. Voor veel gezinnen dus geen verse koffiekoeken of knapperige piccolo’s op zondag.
Een week gesloten
Daar komt vanaf eind augustus verandering in. Bakker Wim bakt zijn laatste broodjes op 14 augustus. De bakkerij sluit dan voor een week de deur om de nodige aanpassingen te doen. Vanaf 23 augustus runnen bakker Tim en Lies dan de zaak. De bakkerij zal open zijn op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag.
Aangezien bakker Filip – hopelijk goed hersteld – open is van dinsdag tot zaterdag middag zullen de Woumenaars en de talrijke passanten elke dag van vers brood kunnen genieten. “Terwijl wij dan wat meer tijd zullen hebben om te fietsen en mooie reizen te maken”, lacht Griet.
The post Overnemer gevonden voor bakkerij Devreker in Woumen is provided by KW.be.