In Hotelschool Ter Duinen zijn de meeste eindejaarsstudenten op het einde van dit schooljaar klaar voor hun stage. Voor ze daaraan beginnen, zet het schoolbestuur de vele leerlingen in de bloemetjes die een knappe prestatie neerzetten in diverse nationale wedstrijden.
Directeur Peter Verbeke: “Dit was echt een ‘boerenjaar’, want heel wat leerlingen hebben prijzen in de wacht gesleept. Ze hebben hun enthousiasme en passie voor het vak bewerkstelligd in een prijs! We feliciteren onder meer Charlotte Cunningham die finaliste werd in de Cocktailwedstrijd Shaker D’Or en Alessia Lauwers, finaliste in de Belgian Junior Coffee Ambassador (Koffie Rombouts).”
“Annabel De Vos won de wedstrijd Junior Champagne Ambassador, William Candaele, Jelle Dewanckele en Yani Ballet eindigden daar als finalist en Philippe Coenen en Louise Dehaes schopten het tot in de halve finale. William won ook de Best Commis Junior Sommelier of Belgium 2025.”
“In de wedstrijd Junior Table Master kwam Louise Van de Casteele als winnaar uit de bus in het atelier Sommelier en Nicolas Lips in het atelier Versnijdingen. In de Jeunes Restaurateurs Belgium Cooking Cup won ons duo Victor Kirkels en Dylan Decaluwe zowel de prijs Mystery Box als de hoofdprijs Cooking Cup 2025! Onze finalisten in de wedstrijd Gault&Millau Young Horeca Talents zijn er vandaag niet bij, want zij zijn nu aan de slag in de restaurants van Thon-Hotels in Oslo, in het kader van een Erasmus+-project.”
Back to basics
Winnaar Atelier Versnijdingen (Junior Table Master) Nicolas Lips (18) uit Aalter legt uit: “Die wedstrijd wordt opgedeeld in verschillende ateliers, waar je echt ‘back to basics’ gaat. We moesten een zalm van zijn vel en graten ontdoen en binnen de tijd serveren volgens de regels van de kunst. Niet alleen moet je dan een bord dresseren, maar je moet ook veel randinformatie geven: waar die zalm vandaan komt, prijzen kennen.”
“In het Atelier Zaalbereiding was de opdracht ‘een sabayon kloppen’, in het Atelier Bar werd je op de rooster gelegd over allerlei dranken, cocktails … Het ‘zaalwerk’ ligt me echt! Ik ben op mijn 16de als jongste gestart in het Hof van Cleve en werk er nog bijna elk weekend. Zodra ik ben afgestudeerd ga ik misschien nog Hotel Management studeren, maar ik zou graag in het team van ’t Hof van Cleve blijven!”
Stage in sterrenrestaurant
Annabel De Vos (19) uit Brugge volgde tot het vierde jaar Economie-Wiskunde in de humaniora. “Maar ik wilde echt ‘chef’ worden”, vertelt ze. “Nu zit mijn specialisatiejaar Sommelier er bijna op, en dat kan ik in de praktijk toetsen als junior sommelier en commis in de zaal van Bar Bulot by Hertog Jan in Zedelgem. Ik heb er alles geleerd van Joachim Boudens, en mijn interesse in wijnen is alleen maar toegenomen! Toen ik vorig jaar de wedstrijd Commis Junior Sommelier won, besliste ik om mijn 7de specialisatiejaar te doen.”
“Volgend jaar ga ik marketing studeren in Kortrijk, en misschien doe ik later wel iets met ‘reizen’ en wereldwijnen! Onze reis naar Zuid-Afrika met de school waar we verschillende wijndomeinen bezochten, was boeiend en inspirerend! Eerst start ik nog mijn stage in het Franse sterrenrestaurant L’Oustralet’ (Gigondas).”
Extra prijs
Victor Kirkels (18) uit Tessenderlo en Dylan Decaluwé (18) uit Diksmuide kregen om hun opmerkelijke prestatie in de JRE-Belgium Cooking Cup nog een extra prijs. Naast een unieke messenset waarin hun namen werden gegraveerd, kregen ze van de Koninklijke Orde van de Paardevisser een gouden pin opgespeld. “Ik ben in het vierde jaar gestart in de Hotelschool”, steekt Victor van wal.
“Ik deed stage in restaurant Slagmolen in Oudsbergen en start in mei in de keuken van Boury! Aan wedstrijden doe je natuurlijk mee om te winnen, en om de opgedane praktijk te verhogen, met daarbij de nodige spanning!” Victor vormde voor deze wedstrijd een team met Dylan. “Ik ben in deze hotelschool gestart in het eerste jaar, maar ga er nu nog een 7de jaar bijdoen”, verzekert Dylan.
“Ik heb al stage gelopen bij Le Nord in Roeselare, Bistro Nieuwpoort en mijn volgende stage wordt sterrenrestaurant Meliefste in Wolphaartsdijk in Zeeland.” Het duo vertelt hoe de wedstrijd verliep. “Iedereen kon zich inschrijven voor de voorronde. Voor de Mystery Box moesten we een menu samenstellen met drie verplichte producten, die we zelf mochten aanvullen, met onder meer butternutpompoen. Het voorgerecht werd risotto, schorseneren en sint-jakobsvruchten, als hoofdgerecht maakten we een lamsbereiding met koolraap en gedroogde vruchten en het dessert was een combinatie met speculaas en ananas.”
Eerbetoon voor de Orde van de Paardevissers
“We vulden elkaar aan met onze eigen inbreng en gebruikten elk onze sterke kanten. Het spannendste moment was wel toen we net 10 minuten hadden om 10 borden te dresseren! Als eerbetoon voor de Orde van de Paardevissers hebben we vandaag speciaal een creatie gemaakt met garnalen, leche de tigre (red. Peruaanse marinade op basis van limoensap, kruiden, chili etc.), crème van dille en een tuile.”
Victor droomt wel van een eigen zaak later, maar heeft nog geen concrete plannen. Dylan daarentegen is nu al aan het voorbereiden hoe hij zijn ‘Home Cooking’ zal aanpakken. “Ik voorzie alles, zowel het financiële aspect, verzekeringen enz.”, besluit hij vastberaden.
The post Hotelschool Ter Duinen zet winnaars in de bloemetjes: “Dit was echt een boerenjaar” is provided by KW.be.