“Rare snuiters die het verschil kunnen maken”: Dominique Willaert is een van de oprichters van theatergezelschap De Figuranten

Het lukt Dominique Willaert (57) na al die jaren nog steeds om Menen voor te stellen als een westernfilm vol wilde verhalen. Sinds hij de stad op zijn 33ste verliet voor het Gentse, bouwde hij een leven in de cultuurwereld uit. Cultuur voor de arbeiders en verworpenen der maatschappij, met toch af en toe een vleugje Dostojevski ertussen. Willaert, een culturo met visie, blikt nog eens terug op zijn jaren in Menen.

Internettrollen zien er al jaren plezier in om de stad Menen af te beelden als het absolute toppunt van marginaliteit, maar eigenlijk is bittere ernst van pure noodzaak om de problematieken in de grensstreek te benoemen – zowel vroeger als nu. In de wilde jaren 90 gold streekproduct Dominique Willaert als een van de barricadespringers van het eerste uur: een van de drijvende krachten van cultuurtempel Den Overkant, medewerker van het JIAC/CAW Stimulans en in de nasleep daarvan medebezieler van kunstenorganisatie De Figuranten, die maatschappelijke kwetsbare personen een podium biedt op allerhande manieren.

Dominique, ik mag stellen dat je vormingsjaren zich afspeelden in Menen?

Dominique Willaert: “Ik ben geboren in Menen, maar mijn allereerste levensjaren speelden zich vooral af in Geluwe, waar we woonden. Mijn vader werkte toen net over de grens aan de Barakken, in Halluin. Dat was nog in de tijd dat er slagbomen en douaniers stonden. Mijn vader was arbeider en kwam zo in contact met Maghrebijnen, vooral Algerijnen en Tunesiërs. Die kwamen soms ook langs bij ons thuis. Ik heb alleszins geen typisch Vlaamse opvoeding gehad. Vanaf mijn twaalfde begon mijn leven zich meer en meer in Menen af te spelen. Ik ben na het middelbaar zelfs van Geluwe naar Menen verhuisd en had er veel familie wonen. Het waren allemaal arbeiders die in verschillende sociale woonwijken gehuisvest waren: in de Tuinwijk, Ter Beke, Italiëstraat, … Dat was nog in de tijd dat men trots was om in sociale woonwijken te wonen. De overheid had die gebouwd voor de werkende klasse. Je woonde er met de hoop dat je het ooit beter zou hebben.”

Je werd ook een van de gezichten van café Den Overkant?

“In Menen vind je een paar rare snuiters die het verschil kunnen maken. In het begin van de jaren 90 kampte Café Den Overkant met een grote inbrakenplaag. Via het keldergat brak de beruchte Kappa-bende uit Noord-Frankrijk in en stal die platen, CD’s en de muziekinstallatie. Samen met een groep van meer dan 30 straffe vrijwilligers startte ik een renteloze lening van 60.000 Belgische frank (vandaag omgerekend met inflatie ongeveer 3.000 euro, red.).”

“Op het podium was men niet langer junkie, maar acteur”

“We organiseerden er fuiven – Deus trad er ooit nog op –, legden eens een bus in richting het optreden van The Rolling Stones, stonden open voor verschillende genres en hadden zelfs vormingsmomenten en een zorgbeleid. Als we een vermoeden hadden dat iemand strontzat naar huis fietste, dan probeerden we zorgzaam in te grijpen. Werd er cannabis gerookt? Dan gingen we in gesprek en werden we niet boos. Ik werkte toen ook al voor het JIAC (Jongeren Informatie- en Adviescentrum Menen, red.). Het was in een periode van ernstige verslavingsproblematiek in Menen.”

Was het in dezelfde periode dat je mee De Figuranten uit de grond stampte?

“Ik was er dag in dag uit mee bezig. ‘Er klopt hier toch iets niet?’, dacht ik vaak. Waarom niet eens theater maken met al die maatschappelijk kwetsbaren? En dan konden we iedereen rond hen uitnodigen om eens te komen kijken! Ik kreeg toestemming van Luc Stock, coördinator bij het JIAC. Elke zaterdag spraken we af. Het was de bedoeling dat de acteurs een object meenamen met een positief verband: een porseleinen beeld, leren jas…

Het waren allemaal verhalen die eens volledig los van het drugsgebruik stonden. Ik schreef met Bram Vandendriessche en Hein Mortier alles op en we maakten een stuk. In 1996 kwamen we met onze eerste voorstelling: ‘Un ange qui passe’. Via Nicolas Van Elslander konden we die voorstelling brengen in een leegstaande bunker. Het was een succes. Vele bezoekers huilden in de zaal tijdens de voorstelling. Op het podium was men niet langer junkie, maar acteur.”

En bijna 30 jaar na datum zijn De Figuranten nog steeds een van de cultuurpijlers van Menen! Je hebt jarenlang mee de basis gelegd. Op je 33ste trok je naar Gent. Was dat moeilijk?

“Ik heb sinds die eerste voorstelling eigenlijk 25 jaar lang niets anders gedaan dan wat ik met De Figuranten deed. In Gent ging ik in de gevangenis langs om toneel te maken met de gedetineerden. Ik heb ondertussen elke gevangenis van Vlaanderen gezien. Cultuur moet niet elitair zijn. Met De Figuranten hebben we aangetoond dat cultuur het verschil kan maken voor maatschappelijk kwetsbaren. En ja, op een gegeven moment was het tijd om Menen te verlaten. Ik heb zelfs nog even getwijfeld. Ik weet nog goed dat ik in de tussenperiode met mijn vrouw nog een huisbezoek had gedaan in Menen. We zouden terugkeren en een huis kopen in Menen. Op de terugweg naar Gent begon ze te huilen. Nee, we keren niet meer terug naar Menen. Het was duidelijk. Ik was ambitieus en Gent had veel te bieden. In Menen werd mijn verhuizing toen gezien als hoogverraad. Dat deed wel pijn.”

Kom je er wel nog eens terug?

“Er wonen nog steeds veel familieleden en vrienden van me. Onlangs deed ik een wandeling door De Barakken. Dat was heel emotioneel voor me. La Palma, het JIAC, De Figuranten… Allemaal passeerden ze de revue.”

The post “Rare snuiters die het verschil kunnen maken”: Dominique Willaert is een van de oprichters van theatergezelschap De Figuranten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Geen enkele techniek zal aan mijn arendsoog ontsnappen”: professionele danseres Katya Jones vervangt Nora Monsecour in ‘DWTS’

Katya is al meer dan 25 jaar een professionele danseres en choreografe. In 2017 won ze bovendien de Britse show ‘Strictly Come Dancing’. Met acht Britse nationale titels en twee wereldtitels in Latijns-Amerikaanse dans is ze een gevestigde naam in de danswereld. “Eerlijk, er is niets leuker dan mijn passie voor dans door te geven aan beginners”, aldus Katya. “Na

Lees meer »

EXCLUSIEF. Het bijzondere verhaal van Marcelo Ballardin die – volgens de voorspellingen – morgen tweede Michelin-ster krijgt: “Mijn ouders gaan zelf liever naar een brasserie om de hoek”

Als Marcelo Ballardin (43) en zijn Gentse Oak maandag in de nieuwe Michelingids met een tweede ster worden bekroond — zoals velen voorspellen — zullen twee mensen nóg meer stralen dan ze nu al doen: Adna (79) en Roberto (75). Sinds de bekende kok zijn vereenzaamde ouders enkele jaren geleden voorgoed van Brazilië naar België bracht, leven ze weer helemaal

Lees meer »

Berging gezonken superjacht gestart voor de kust van Sicilië

De berging van het luxejacht Bayesian dat vorig jaar in augustus voor de kust van Sicilië zonk, is zaterdag begonnen. Het enorme schip, dat op ongeveer 50 meter diepte voor het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee ligt, moet tegen midden juni naar boven worden gehaald. Bij de schipbreuk kwamen zeven mensen om het leven.

Lees meer »

Na de show nu de opendeur bij Cie Tros

In gc Gilwe in de Wervikstraat in Geluwe bracht Cie Tros twee keer de voorstelling Circe, een volledige show vol moderne dans.
The post Na de show nu de opendeur bij Cie Tros appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zedelgemnaar Michiel Christiaens (28) beleefde kampioenenmatch van FC Liverpool vanop de eerste rij

Zedelgemnaar Michiel Christiaens (28) beleefde vorig weekend de kampioenenmatch van FC Liverpool in het legendarische Anfield-stadion vanop de eerste rij. De cameraman van Sporthouse Group maakte vanop de rand van deze ‘heilige’ grasmat voor Play Sports een reportage en stond oog in oog met wereldsterren als Salah, Mac Allister, Gakpo en van Dijk.
The post Zedelgemnaar Michiel Christiaens (28)

Lees meer »

Mechelaar Gerry (37) woont in Barcelona, waar al uren geen stroom is: “Overal staan mensen op hun balkon om te weten wat er aan de hand is”

‘Nu terug internet, nog geen elektriciteit.’ Bijna drie uur na het begin van de grote stroompanne in Spanje en Portugal kan Mechelaar Gerry Hendrickx weer contact leggen. “Hier zijn wel vaker stroompannes, dus er is geen paniek. Al wisten we tot een paar minuten geleden niet dat ook andere landen plat liggen. Dat is vreemd.”

Lees meer »

“Een van hen moest zich in een bos uitkleden en naakt vluchten”: celstraffen tot 4 jaar geëist tegen bende die tieners ontvoert en berooft

Vier mannen uit de regio Lier riskeren celstraffen van veertig maanden tot vier jaar voor twee feiten van ernstige afpersing. Ze dwongen twee slachtoffers van 17 en 19 jaar oud om in hun auto te stappen, bedreigden hen met een mes en stalen hun spullen. Een van de slachtoffers moest zich nadien zelfs helemaal uitkleden en werd vervolgens naakt weggestuurd.

Lees meer »