In Ieper en Langemark-Poelkapelle is dinsdag de 110e verjaardag herdacht van de eerste grootschalige inzet van gifgas tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 22 april 1915 lieten Duitse troepen honderden gascilinders met chloorgas leeglopen, waardoor een dodelijke gifwolk zich verspreidde over de geallieerde linies. De aanval betekende een schokkend keerpunt in de geschiedenis van de oorlogsvoering.
Aan het Kruis der Verzoening in het gehucht Steenstrate vond dinsdagnamiddag een eerste herdenking plaats, op de exacte locatie waar de aanval plaatsvond. Daarna volgde om 17u30 een herdenking aan het monument Brooding Soldier in Langemark-Poelkapelle, dat de Canadese soldaten eert die standhielden ondanks zware verliezen. Op de twee locaties waren de ambassadeurs van Duitsland, Ierland en Canada aanwezig, ze legden bloemenkransen neer. Verschillende nationale volksliederen weerklonken.
De gasaanval van 1915 trof vooral Franse koloniale troepen uit Algerije, die onbeschermd waren tegen de verstikkende werking van het chloorgas. In de dagen die volgden, vielen ook slachtoffers uit Frankrijk, Canada, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Algerije, Tunesië, India, Pakistan, Bangladesh, Nepal en België. Meer dan 1.200 soldaten stierven ter plaatse of kort daarna. Ook honderden burgers verloren het leven.

In zijn speech aan het Kruis der Verzoening lichtte Flanders Fields directeur Stephen Lodewyck toe dat de aanval een nieuw tijdperk inluidde: “Voor het eerst had men op grote en systematische schaal af te rekenen met chemische oorlogsvoering. Voortaan zou de mensheid zich bedienen van massavernietigingswapens”.
Na de plechtigheden volgde een bezoek aan een tentoonstelling over chemische wapens in het Museumcafé in Ieper. De herdenkingsdag wordt afgesloten met een ingetogen Last Post onder de Menenpoort, de dagelijkse hulde aan de gesneuvelden zonder bekend graf. Daarbij zullen extra veel Fransen aanwezig zijn.
Met de herdenking willen de steden Ieper en Langemark-Poelkapelle niet alleen het verleden eren, maar ook een krachtig signaal geven tegen het gebruik van chemische wapens.

The post 110 jaar na eerste gasaanval: Ieper en Langemark herdenken keerpunt in oorlogsvoering is provided by KW.be.