In februari 2020, net voor corona het land in een eerste lockdown dwong, nam Gilles Buyse café Bukowski over op de Marktplaats. Dik vijf jaar later heeft hij er weer een pleisterplaats voor jong en iets ouder van gemaakt. “Die mix aan publiek maakt het ook voor ons leuk werken.”
Gilles Buyse is letterlijk van veel markten thuis. Hij groeide op bij zijn pa die op de grens en van Zarren en Staden woont en zijn ma die in Koekelare huist. “In Koekelare ben ik al heel jong beginnen helpen in café Monroe.”
Hij studeerde voor lasser, maar had al snel door dat hij zijn toekomst in de horeca zag. “Ik had toevallig zien passeren dat ‘Den Buk’ over te nemen stond. Het café hier bestaat al lang, op een bepaald moment werd de naam veranderd van café Bukowski naar ‘Den Buk’, er kwam iets te veel Polen op af”, glimlacht Gilles. “Ik vond ‘Den Buk’ wat plat klinken, dus maakte ik er opnieuw The Bukowski Bar van.”
“Minstens één keer per maand geven we hier een stevig feestje”
De naam komt van de schrijver Charles Bukowski, daarvoor heette het café eind vorige eeuw De Wup-Wup, maar de bazen die de naamsverandering doorvoerden wilden er een cultuurcafé van maken. Dat is het nooit echt geworden, maar de naam is dus wel gebleven. “In de volksmond heeft men het nog altijd over Den Buk, je kunt dat ook niet tegen houden.”
Meteen in lockdown
In februari 2020 ging Gilles van start. “En gelukkig dat ik al een maand open was, of ik zou geen premies gekregen hebben. En ik had ook een fantastische eerste maand achter de rug. We waren gestart met onder meer een Valentijnsparty. Ik woonde hier ook boven het café en had geen andere privékosten. Mijn vriendin Zoë Dewulf is van Oostende, haar mama is er conciërge op een kinderboerderij. Dus in die coronamaanden waren wij vaak daar, tussen de beestjes.”
Vriendin Zoë runt een trimsalon in Ichtegem. “Daar wonen we nu. Ze helpt hier bij mij in de zaak en combineert dat met De Waffeuze, waar ze hondjes verzorgt.”
Na corona voelde Gilles dat de mensen herleefden. “Maar er is hier ook veel veranderd, in het centrum gingen we van vier naar twee cafés. We hebben nu allebei ons volk. Het is ook goed dat de markt verhuisd is naar de Marktplaats. Vroeger stond die achter de kerk, je kon bij wijze van spreken door Staden passeren en het niet eens door hebben dat er hier markt was.”
Donderdag marktdag
Zelf zet Gilles ook heel wat op poten om de mensen naar zijn café te lokken. “Je moet er meer voor doen dan vroeger, de tijd dat de mensen gewoon aan je toog kwamen zitten is voorbij. We pakken dan ook uit met bijvoorbeeld retroparty’s die goed aanslaan. Eén keer in de maand geven we hier een stevig feestje.”
Dinsdag en woensdag zijn de sluitingsdagen van het café, van donderdag tot en met maandag kun je er terecht. Op maandag en donderdag, de marktdag, opent Gilles om 9 uur, op vrijdag en zaterdag vanaf 10 uur en op zondag vanaf 11 uur.
“De zondagmorgen ga ik met mijn hond naar de hondenschool”, duidt Gilles. Het café is ook vrij van brouwer. “We serveren hier qua pils Stella en Jupiler, maar ook heel wat streekbieren en andere drankjes.”
Rallyliefhebbers
En je kan er ook iets eten. “Van een portie kippenboutjes, biterballen en loempia’s tot zelfs een wafel. We hebben hier ook een heel uiteenlopend publiek, van jonge gasten tot mijn oudste klant die al 87 jaar is. En er komt ook heel wat rallyvolk hier over de vloer. Ik sponsor ook rallypiloot Jonas Dewilde, voetbalploeg FC Sparta heeft hier het lokaal en ook de mensen van SK Staden zien we hier vaak.”
Vriendin Zoë werkt parttime in de zaak, met Ella Cool heeft Gilles nog een rechterhand. “Als het hier volle bak is, dan is het alle hens aan dek. Met het goede weer draait ons terras uiteraard ook goed. En in Staden is er ook veel te doen, twee keer kermis, evenveel keer koers, de kerstparade, de wekelijkse markt… En ook de rally uiteraard. Er is hier in het café ook KLJ-café, dan zijn we zelf wel aanwezig natuurlijk, maar nemen de KLJ’ers onze zaak voor een avond over.”
Koffie tot cocktails
Overdag kun je The Bukowski Bar omschrijven als een volkscafé. De herberg fungeert ook als Lotto-verkooppunt. “’s Avonds is het hier soms een dancing. We hebben een vaste dj-booth, er kan hier al eens goed gefeest worden. Maar ’s anderendaags staan we er opnieuw. Ik kan ook een beroep doen op een goede poetsvrouw. We hadden hier onlangs mensen over de vloer die in een B&B overnachtten en hier in het feestgedruis terecht kwamen, ze geloofden hun ogen niet toen ze ’s morgens hier weer passeerden en het alweer open was.”
Op 17 mei staat er opnieuw een feestje gepland. “Dan komen een aantal bekende dj’s uit de regio hier plaatjes draaien. Er wordt hier ook wel eens op de tafels gedanst.”
Van een koffie tot een van de vele cocktails die ter plaatse worden geshaket, je vindt het dus allemaal in The Bukowski Bar. “Die mix aan klanten maakt het voor ons als team ook leuk. En ondertussen ben ik hier na vijf jaar in Staden ook al goed ingeburgerd.”
Volgende week: café Epsom in Pittem.
The post “Overdag een volkscafé, ’s avonds soms een dancing”: Gilles (28) startte vijf jaar geleden in The Bukowski Bar in Staden is provided by KW.be.