Op vrijdag 20 juni opent Bar Local op de creatieve site LandMarck aan de Weggevoerdenlaan. Net als Speelbar die 27 juni de deuren opent, kiest de nieuwe zomerbar voor een uniek concept: 95 procent van alle producten komen van lokale ondernemers. De drijvende krachten achter Bar Local zijn Liesbet Bouckaert (35) en Olivier Marescaux (48).
De keuze voor het lokale is geen toeval. Olivier is al tien jaar het gezicht van Stadsboerderij Kortrijk, een Kortrijkse burgercoöperatie die via allerhande initiatieven lokale en biologische producten in de kijker zet en op die manier het bewustzijn rond lokale voedselproductie wil verhogen. Een eerlijke prijs voor de producent staat daarbij centraal.
De bekendste uithangborden zijn ‘fruit op het werk’, waarbij werknemers wekelijks een fruitpakket ontvangen en Lunch Local dat zich richt op lunchformules voor bedrijven. “Eten doen we minstens drie keer per dag. Een belangrijk deel van wat je uitgeeft als gezin gaat naar voeding. Het is een krachtig instrument om de maatschappij mee vorm te geven”, vertelt Olivier. “Met wat er op je bord ligt, heb je impact op het loon van de producent, én kan je ook bijdragen aan andere belangrijke maatschappelijke uitdagingen, zoals de klimaatopwarming.”
Lokale producten
Liesbet is het culinaire en creatieve brein achter Bar Local. Haar zal je ook als gastvrouw aantreffen als je er langsgaat. “Blijkbaar kan ik toveren met lokale producten. Eerder stond ik in de tuin van BK6 tijdens Sinksen. Iedereen was laaiend enthousiast.” De kaart van Bar Local ziet er alvast veelbelovend uit.
Deze lokale handelaars en producenten vind je bij Bar Local: Brouwerij Debrabandere, Brouwerij Ruimtegist, Circus Brouwerij, Brouwerij ’t Verzet, The Brew Society, St Bernardus, Den Nachtegael Winery, Wijndomein Beerbosch, Tuinsappen Lombarts Calville, Puck Drinks, Atelier Dierendonck, Groendal Kaas, Cannaert Kuurne en Waltson chips.
Praktisch
Bar Local is open elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 20 juni en 15 september, telkens vanaf 15 uur tot sluit. “We zorgen regelmatig voor een extra toets op muzikaal, cultureel of culinair gebied. Op onze sociale media houden we je steeds op de hoogte.”
Bar Local is een initiatief van de coöperatieve vennootschap Stadsboerderij Kortrijk. Stadsboerderij Kortrijk wordt mogelijk gemaakt met de steun van meer dan 100 coöperanten. Zelf coöperant worden? Dat kan vanaf 125 euro. Vraag gerust meer info in Bar Local.
The post Zomerbar ‘Bar Local’ zet lokale producenten in de kijker: “Krachtig instrument om maatschappij mee vorm te geven” is provided by KW.be.