Een jaar geleden startte Ostend Sailing met aquawalking op Oosteroever, oftewel wandelen in de branding. Ondertussen groeit het aantal deelnemers. Zondag waren er zelfs zo’n 170 mensen aanwezig op een massa aquawalking event. De sport krijgt steeds meer aanhang en de deelnemers zijn ook heel positief over het effect.
Echt warm is het niet zondagmorgen op het strand van de Oostendse Oosteroever, maar de aquawalkers laten zich dan ook niet tegenhouden door de temperatuur. Het voorbije jaar gingen ze elke zondagmorgen in het water voor een wandeling in de branding. De sport is overgewaaid uit Noord-Frankrijk, waar de sport ontwikkeld werd als revalidatietraining voor geblesseerde kajakkers.
De deelnemers gaan in kleine groepjes in het water en doen tussenin ook enkele oefeningen. Karin Van Vlaenderen (62) uit Merelbeke is één van hen. Zij is een jaar geleden begonnen met aquawalking. “Ik doe ongeveer om de twee weken mee, als ik in Oostende verblijf. Mijn conditie en uithouding zijn al verbeterd in die periode. Je zit een uur vollen bak in het water. Ik kan het iedereen aanraden, je moet wel van het water en de zee houden. Laat je zeker niet afschrikken door de kou, van zodra je in beweging bent, krijg je warm. Die pakken houden ook veel warmte vast. In de winter is het water zelfs warmer dan buiten, dus dan ben je blij dat je er in kan.”
Ze nam vriendin Ingrid Kremer (64) uit Vilvoorde eens mee om van de sport te proeven. “Ik vond het zalig. Het is wel moeilijk om vooruit te bewegen. Er was vandaag veel onderstroom en veel golven, dat maakt het wel moeilijk om in een lijn te stappen, Het is echter goed te doen”, vertelt Ingrid. “Iedereen kan het”, vult Karin aan. Er zijn dan ook enkele trucjes. “Als er een golf afkomt, wend je dan niet af maar richt je naar de golf.”
Groeiende interesse
Alexandro Legein is begeleider bij Ostend Sailing en ziet de interesse elke week groeien. “Gemiddeld zijn er elke zondag zo’n 30 tot 35 deelnemers. Een jaar geleden waren er dat nog 10 à 15.” Wat is aquawalking nu eigenlijk? “Je wandelt door het water met de zee op borsthoogte, zodat je rug beschermd is. Je wandelt in de zee, tegen de stroming en de golven. Er worden ondertussen verschillende oefeningen gegeven door begeleiders zodat ze hun hartritme laten stijgen en opnieuw temperen.”
“Het is een sport die het volledige lichaam bevraagt en daarom een heel groot effect heeft. Je verbruikt tijdens een lichte sessie tussen 300 en 500 calorieën, bij sessies bij dit soort weer is het meer tegen de 700 calorieën. Dat is heel efficiënt voor vetverbranding, maar het is geen grote impactsport, waardoor het heel goed is voor oudere mensen. Voor de jongeren is het dan weer een leuke actieve manier om te bewegen.”
Het voorbije jaar is de populariteit alleen maar gegroeid. “Je hebt ook een groepsgevoel door samen te vechten tegen de zee. Het teamgevoel dat in het voorbije jaar ontstaan is kan je bijna niet beschrijven.” De interesse blijft nog verder stijgen. “We hebben daarom ook extra begeleiders opgeleid. Zij krijgen een opleiding EHBO, reanimatie, instructie in opwarming en hoe je je moet voortbewegen in het water. Er hoort een specifieke techniek bij. Wij doen het op de meest eenvoudige manier, maar er zijn ook gradaties in. Binnenkort wordt hier ook een wedstrijd georganiseerd en dan zijn er ook deelnemers die bijvoorbeeld handpaddels gebruiken.”
Er start binnenkort een nieuwe club op in Wenduine en er is al een club in Oostduinkerke. “Het breidt dus verder uit. We gaan het ganse jaar door in zee met aangepaste pakken. Mensen die willen komen proberen kunnen de eerste zondag van de maand langskomen en een pak huren.” (LB/foto LB)
The post 170 deelnemers voor massa aquawalking event op de Oosteroever in Oostende is provided by KW.be.