Geen schoolfeest, wel nieuwe protestmars: Plannen voor nieuwe school van ontslagen directeur worden concreter

Op zaterdag 1 juni is er een tweede protestmars tegen het ontslag van directeur David Breyne van vrije basisschool De Kleine Ster in Mesen. De directeur wil een rechtszaak aanspannen tegen het schoolbestuur en het dreigement dat hij met het schoolteam een nieuwe school zal oprichten als de voorzitter van het schoolbestuur niet opstapt, lijkt menens.

De poppen in Mesen gingen aan het dansen toen directeur David Breyne – die pas twee jaar geleden Henk Houwen opvolgde – op woensdag 22 mei aan het schoolteam meedeelde dat hij zijn ontslag had gekregen van het schoolbestuur. “Naar mijn mening volledig onterecht”, zegt David Breyne. “Ik heb twee jaar keihard mijn best gedaan. Ik heb geen fouten gemaakt en doe het goed met de ouders, het team en de kinderen, maar er staat een dictator boven mij die de wetten spelt. Een vrouw die absoluut geen kennis heeft van zaken over onderwijs. Het probleem is dat ik de afgelopen weken een beetje tegenwind gegeven heb en het schoolbestuur erop heb gewezen dat ze met heel wat zaken niet in orde zijn. Ik denk dat dit de reden is waarom ik niet meer mag terugkomen in september.”

Rust was terug

Ondertussen krijgt de directeur de steun van de ouders en het schoolteam. “Heel wat ouders staan op hun achterste poten”, zegt Deborah Giampietro van de ouderraad. “We weten niet goed waarom de directeur ontslagen wordt en het feit dat we daar geen info over krijgen, geeft ons geen goed gevoel. Ouders hadden net het gevoel dat met David de rust aan het terugkeren was. Als ouders willen we aan de alarmbel trekken.”

“Iedereen moet zijn ego loslaten en in de spiegel kijken” – burgemeester Sandy Evrard

Naast een petitie hielden de ouders, samen met de leerkrachten en de kinderen, een zwarte mars op vrijdag 24 mei. Dat willen ze nog eens overdoen komende zaterdag 1 juni. “Normaal zou op 1 juni het schoolfeest plaatsvinden, maar door de perikelen werd dat afgelast. Nu zal er zaterdag toch een bijeenkomst zijn en vooraf zal er opnieuw een mars zijn. Die start om 14 uur aan het ontmoetingscentrum.”

Ook directeur David Breyne zet zijn hakken in het zand. “Ik heb een advocaat onder de arm genomen. Woensdag zaten we voor het eerst samen en we hebben beslist dat we een rechtszaak zullen aanspannen. Ik zal ook nog andere zaken naar buiten brengen: financiële malversaties, chantage, intimidatie… Het is heel erg.”

Nieuwe school

De directeur eist het ontslag van de voorzitter van het schoolbestuur. Vrijdag dreigde hij er nog mee een nieuwe school op te richten. Een week later zijn die plannen al concreter geworden. “Een van de twee vestigingen van de school is geen eigendom van de vzw, maar wel van de parochie. Dat wil zeggen dat we met die vestiging kunnen doordoen. De andere locatie is wel eigendom van de vzw, maar dat zouden wij gemakkelijk kunnen overbruggen met een andere locatie in Mesen. Eigenlijk hebben we niet veel nodig. Als je een stuk grond hebt, kun je al containerklassen plaatsen. Die containerklassen van vandaag zijn mooier ingericht dan de lokalen in mijn oude gebouw, dus op zich is dat geen probleem. Het is absoluut de bedoeling om van start te gaan op 1 september. Stel dat een nieuwe school oprichten niet lukt, dan dreigen de ouders er ook mee hun kinderen te zullen inschrijven in de naburige dorpen. Het ziet er dus echt niet goed uit voor het onderwijs in Mesen. Ik denk dat de school in haar huidige vorm niet verder zal blijven bestaan. En ik hoop dat ook natuurlijk. Ik doe in ieder geval voort en blijf strijden tot het einde.”

We contacteerden het schoolbestuur, maar het bestuur wil voorlopig enkel reageren met een mededeling. “Onlangs lieten wij de medewerkers en de ouders van onze school weten dat het schoolbestuur heeft besloten om de samenwerking met de directeur te beëindigen”, verklaar voorzitter Christine Vermeulen. “Dit leidt tot heel wat bezorgde reacties, waarvoor we alle begrip tonen. We zijn voor deze beslissing niet over een nacht ijs gegaan. Het unanieme besluit van het schoolbestuur kwam er na een grondige overweging over het functioneren van de directeur en een mogelijke samenwerking in de toekomst. Omwille van de privacy van de betrokkenen kunnen we moeilijk ingaan op verdere details. We hopen dat alles sereen kan verlopen ten voordele van onze leerlingen en ons schoolteam en betreuren de acties die door enkelen worden opgezet om anderen op te hitsen. Intussen werken wij aan de aanstelling van een nieuwe directeur.”

Ontslag bestuurslid

Volgens David Breyne zit het bestuur echter niet op één lijn. “Een bestuurslid heeft verklaard dat mijn ontslag een eenzijdige beslissing was van de voorzitter en dat hij daar niet mee akkoord ging. Maar niemand durfde er tegenin te gaan. Zo gaat dat in een dictatuur. Ik heb die verklaring op papier en ben er ook mee naar buiten gekomen. Die man werd meteen onder druk gezet door de voorzitter en de secretaris van het schoolbestuur. Ze zijn met een voorgedrukt document naar hem thuis gegaan en hebben hem gedwongen om ontslag te nemen en die verklaring in te trekken.”

Tussen de twee vuren zit burgemeester Sandy Evrard, die al gecontacteerd werd voor de oprichting van een nieuwe school. “We moeten zien of het haalbaar is. Wat we absoluut niet zullen doen, is een gemeenteschool oprichten. Ik voel me vreselijk ambetant. Ik heb nog nooit zulke moeilijke tijden meegemaakt in meer dan dertig jaar als burgemeester. Het zou allemaal heel simpel kunnen zijn, maar men maakt het heel moeilijk. Iedereen moet zijn ego loslaten en in de spiegel kijken en misschien zeggen: het is genoeg geweest.”

The post Geen schoolfeest, wel nieuwe protestmars: Plannen voor nieuwe school van ontslagen directeur worden concreter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Benjamin Vandorpe neemt met onmiddellijke ingang ontslag als gemeenteraadslid

Opmerkelijk nieuws uit de Kortrijkse gemeenteraad: (ex-) CD&V’er Benjamin Vandorpe heeft aan gemeenteraadsvoorzitter Helga Kints laten weten zich terug te trekken. Vandorpe was een van de uitgesproken criticasters van het samenwerkingsverband tussen Team Burgemeester en CD&V.
The post Benjamin Vandorpe neemt met onmiddellijke ingang ontslag als gemeenteraadslid appeared first on KW.be.

Lees meer »

RECENSIE. Alex Agnew en Soundos El Ahmadi doen het samen in OLT Rivierenhof: “Hé, ik ben jouw fucking voorprogramma niet!”

De synergie tussen wervelwinden Alex Agnew en Soundos El Ahmadi werkte zo aanstekelijk in het laatste seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld, dat er wel een liveshow van móest komen. En zo geschiedde. Het duo was vier dagen lang de openingsact van OLT Rivierenhof en maakte er meer lawaai dan de passage van metalband Channel Zero straks.

Lees meer »

Politie start onderzoek naar lijkschennis in uitvaartcentrum in Blankenberge: jongen van 16 zou verplaatst en opgetild zijn

De politie van Blankenberge is een onderzoek gestart naar een zwaar geval van lijkschennis in een uitvaartcentrum. Een groep jongeren zou het lichaam van een jongen van 16 aangeraakt, verplaatst en opgetild hebben. "Wat er gebeurd is, getuigt van een totaal gebrek aan normbesef en respect. Sommigen zien de dood van mijn zoon blijkbaar als een spelletje", reageert de vader.

Lees meer »

IN BEELD. Graspop trotseert de eerste regenbui

Dan toch een fikse bui op het hoofd van de metalheads op Graspop. Het optimisme vierde enkele uurtjes hoogtij toen de festivalgangers de zonnestralen door de wolken zagen priemen, maar sindsdien toont het weer zich – net als de voorbije weken – een onvoorspelbaar beestje. Al kan dat voor de aanwezigen de pret niet drukken, zo constateerde onze fotograaf.

Lees meer »

Met Jacky Lafon op de set van ‘Familie’: “Ik had hier nooit mogen stoppen. Daar heb ik al véél spijt van gehad”

Zatte Rita drinkt niet meer, maar dat belet Jacky Lafon (77) niet om met collega Caroline ‘Mieke’ Maes een flesje te kraken op haar glorieuze (maar kortstondige) terugkeer bij ‘Familie’. Af en toe is ze even haar tekst kwijt, maar ze stráált. “Awel, ik hoop dat dit niet de laatste keer is geweest”, zegt ze in ‘Dag Allemaal’, dat haar

Lees meer »

Mauro Degroote uit Deerlijk is één van de jonge avonturiers én de enige West-Vlaming die meespeelt in de musical ‘Peter Pan’

Vanaf 7 december 2024 presenteert Deep Bridge een volledig eigen musicalversie van het tijdloze verhaal van ‘Peter Pan’ in Antwerpen, Gent en Hasselt. Sophie Janssens (Peter Pan), Nordin De Moor (Kapitein Haak), Lotte De Clerck (Wendy), Jozefien Grossen (Nana) en Jervin Weckx (Mr. Smee) krijgen op deze betoverende reis een stevige lading zeer jong musicaltalent mee, want maar liefst 14

Lees meer »