Na zijn ontslag krijgt directeur David Breyne nieuwe school: “Mijn personeel en leerlingen zullen volgen”

De ongeziene schoolstrijd in ’s lands kleinste stad lijkt ten einde. Na zijn ontslag in De Kleine Ster krijgt directeur David Breyne groen licht om een nieuwe school op te richten in drie gebouwen en tijdelijke modulaire klassen. Het nieuws werd onthaald op applaus van leraren en ouders.

Mesen stond de voorbije weken in rep en roer. Aanleiding was het ontslag van David Breyne, directeur van De Kleine Ster, de enige basisschool in de stad. Sindsdien hangen zwarte vlaggen aan het schoolgebouw en trokken twee rouwmarsen met leerkrachten, ouders en kinderen door de straten, uit protest tegen het schoolbestuur.

Met een petitie en open brief onder de arm namen ouders contact op met het kabinet van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Hij geeft nu groen licht voor de opstart van een nieuwe school in Mesen. Aan het hoofd komt de ontslagen directeur van De Kleine Ster. “De deadline voor een aanvraag lag op 1 april”, aldus Breyne. “We zijn dankbaar dat het ministerie van onderwijs voor ons een uitzondering maakt. Ik neem al mijn personeel mee: de vastbenoemde leerkrachten, de twee poetsvrouwen en de secretariaatsmedewerker uit De Kleine Ster. We hopen ook alle 126 leerlingen bij ons te laten starten op 1 september. De meeste ouders ondertekenden al een engagementsverklaring. Hoe meer leerlingen, hoe meer leerkrachten op 1 september. Dit is een mijlpaal voor het onderwijs in Mesen.”

“We konden het risico niet nemen dat er geen school zou zijn op 1 september” – burgemeester Sandy Evrard

In theorie zijn er voortaan twee basisscholen in de stad. De nieuwe school heet De Horizon en komt op drie locaties. “Het cultuurhuis aan de Markt waar vroeger het oud stadhuis zat, het buurthuis ’t Keteltje in de Ketelstraat en OC ’t Oud Schooltje in de Korte Mooistraat. De lagere afdeling, het secretariaat, het zorglokaal, de leraarskamer, het directielokaal, de studiezaal en de voor- en naschoolse opvang komen in de bib en andere ruimtes van het cultuurhuis. De bib is enkel open op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag, dus dat lukt perfect.”

“Op de site achter het cultuurhuis zullen we moderne modulaire klassen plaatsen en daar ook de speelplaats inrichten. Peuters en kleuters krijgen hun klas in ’t Keteltje en in modulaire units die daar geplaatst worden. Er komt een poort aan de straatkant en speeltuigen in de groene zones. Turnen en eten doet iedereen in ‘t Oud Schooltje.”

Kinderdroom

Breyne heeft er vertrouwen in dat alles kan gerealiseerd worden tegen de eerste schooldag. “We hebben al onwaarschijnlijk veel gedaan in de voorbije drie weken. We zijn de grootste berg over. Toen ik mijn ontslag kreeg, stortte mijn wereld in. Nu gaat een kinderdroom in vervulling.”

David Breyne en het persoon van De Kleine Ster dat mee de overstap maakt naar De Horizon. © TP

Het stadsbestuur van Mesen probeerde nog te bemiddelen. “Maar het bleek onmogelijk het huidige schoolbestuur te verzoenen met de directeur en het lerarenkorps”, stelt burgemeester Sandy Evrard (MLM). “Onderwijs is de hoeksteen van onze samenleving. Gezien de recente ontwikkelingen konden we het risico niet nemen dat er geen school meer zou zijn op 1 september. Er heerste bezorgdheid bij de ouders en de leerlingen. Die zorgen wilden we zo snel mogelijk wegnemen. Daarop beslisten we als stad om het project te ondersteunen en te faciliteren, zonder een voorkeursbehandeling te geven aan de nieuwe school.”

De Horizon zal aangesloten zijn bij GO!-scholengroep Inspira. “September is kortbij, maar we zullen alles in het werk stellen om de opstart zo vlot mogelijk te laten verlopen”, zegt Véronique De Merlier, algemeen directeur van Inspira. “Stapsgewijs zullen we van de tijdelijke infrastructurele oplossing een stimulerende leeromgeving maken waarin onze nieuwe leerlingen zich zowel intellectueel als persoonlijk optimaal kunnen ontwikkelen.”

De opstart op drie locaties is een tijdelijke oplossing voor Breyne. “Binnen drie tot vijf jaar willen we iedereen verhuizen naar een nieuwbouwcomplex. Waar? Er zijn opties. Op korte termijn hebben we geluk dat de puzzel in mekaar valt, zodat alle kinderen op 1 september naar school kunnen in de best mogelijke omstandigheden.”

The post Na zijn ontslag krijgt directeur David Breyne nieuwe school: “Mijn personeel en leerlingen zullen volgen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Smullen en genieten tijdens jaarlijkse kermis in Pollinkhove

In Pollinkhove wordt op zondag 21 juli de jaarlijkse kermis op gang geschoten. De festiviteiten worden op maandag 29 juli traditioneel afgesloten met de Smulmarkt in het centrum van het dorp.
The post Smullen en genieten tijdens jaarlijkse kermis in Pollinkhove appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gebruik van verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals Xanax en Valium) met 10 procent gedaald

Vorig jaar is het aantal Belgen dat zogenoemde benzo’s slikt met 200.000 gedaald. Dat is een daling van ongeveer 10 procent. Toch blijft het totale gebruik schrikbarend hoog: 2 miljoen landgenoten gebruiken elke dag dergelijke slaap- en kalmeermiddelen die verkocht worden onder merknamen als Xanax en Valium. De benzodiazepines worden afgeraden, omdat ze verslavend zijn en veel nevenwerkingen op lange

Lees meer »

Dit wordt Rock Herk 2024: 25.000 feestvierders voor de 40e verjaardag met taart en optredens van Goose en Brutus 

Vandaag en morgen wordt er in Herk-de-Stad volop feest gevierd met Rock Herk op de Sportterreinen Harlaz-Olmenhof. Het festival mag dit jaar 40 kaarsjes uitblazen en het belooft een groot feest te worden met optredens van onder meer BLUAI, Glints en Whispering Sons. "We gaan er een groot feestje van maken met ook een verjaardagstaart", zegt coördinator Maarten Ruelens.

Lees meer »

KIJK. “Nog veel werk om het gat met die twee te dichten”: dappere Evenepoel krijgt lik op stuk van Vingegaard, maar heeft geen spijt

Gespeeld, maar niet gewonnen. Remco Evenepoel koos in de laatste bergetappe van deze Tour vol voor het offensief, maar liep op een counter van Jonas Vingegaard. Geen drama: zonder ongelukken in de slottijdrit eindigt hij morgen als derde in zijn eerste Ronde van Frankrijk. “Ik ben superfier op wat ik al gedaan heb, maar ik zou graag afsluiten met een

Lees meer »

? “Matuur en met zelfkennis. Proficiat, Remco Evenepoel.”

Het Tour-peloton maakt zich op voor deel twee van het loodzware Pyreneeënluik. In onze podcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ strooien Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck met complimenten voor Remco Evenepoel nadat hij standhield op de Pla d’Adet. Natuurlijk is er ook een vooruitblik naar de bergrit van vandaag met aankomst op Plateau de Beille. “Evenepoel moet zijn ploegmaats

Lees meer »

Voetbalclub Union steekt stadionplannen (even) in de koelkast

Precies een jaar geleden sloten het Brussels Gewest, de gemeente Vorst en voetbalclub Union een intentieverklaring over het ambitieuze stadionproject op de Bemptsite in Vorst. Union heeft voldaan aan alle voorwaarden en betreurt dat de gemeenteraad er nog niet over heeft gestemd. "De plannen gaan bij deze in de koelkast", laat Union weten. "RUSG hoopt dat het gezond verstand na

Lees meer »