Bijzondere Jeugdzorg Brugge luidt de noodklok en hield een betoging van ‘t Zand naar het Station

Bijzondere Jeugdzorg Brugge luidt de noodklok, de vzw’s Binnenstad, CKG Sint-Clara, De Kantel, De Patio, De Zandberg, Nieuwland en Tronkestik kwamen hiervoor woensdagnamiddag gezamenlijk de straat op. Ze betoogden van ‘t Zand tot aan het Station. Dit initiatief vond weerklank bij tal van andere jeugdhulporganisaties die mee stappen in deze manifestatie.

“Onze kinderen en jongeren zijn de toekomst van onze maatschappij. Het is onze plicht om hen alle kansen te bieden om zich te ontwikkelen en hun plaats in de samenleving te vinden”, zegt Femke Vlaeminck, één van de organisatoren van de actie. “Helaas heeft niet elk kind die kans. Velen groeien op in moeilijke omstandigheden door familiale of persoonlijke problemen. Gelukkig kunnen zij rekenen op de jeugdhulp voor een veilige haven en een springplank naar een betere toekomst.”

Zeven organisaties

“In 2022 werden 18.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen ondersteund door de Bijzondere Jeugdzorg. In West-Vlaanderen alleen al waren dat er 3.115, waarvan ongeveer één derde door onze zeven organisaties”, vult Tom Vangrysperre aan.

“Het gaat om de vzw’s Binnenstad, CKG Sint-Clara, De Kantel, De Patio, De Zandberg, Nieuwland en Tronkestik. Dagelijks zetten onze teams, samen meer dan 450 gedreven medewerkers, zich in voor deze jongeren. Maar deze inzet staat onder enorme druk door jarenlange niet indexering van de werkingsmiddelen.”

Onderfinanciering

Sinds 2010 zijn de werkingsmiddelen niet geïndexeerd en werden de subsidies in 2015 en 2020 zelfs verminderd, wat de financiële druk op deze organisaties enorm vergroot. Tegelijkertijd zijn de kosten fors gestegen: energieprijzen, voeding, onderhoud, schoolkosten, en meer.

Steven Deschrevel, voorzitter van De Kantel vzw, verwoordt het treffend: “Stel je voor dat het inkomen van een gemiddeld gezin 14 jaar lang niet geïndexeerd zou zijn. Veel gezinnen zouden het financieel niet meer redden. Dit is de situatie waarin de bijzondere jeugdzorg zich nu bevindt.”

Hans De Vlieger, voorzitter van vzw Nieuwland, pikt hier op in: “Hoe is dit mogelijk in Vlaanderen anno 2024 waar ‘Kansrijk Opgroeien’ voor elk kind en elke jongere centraal staat in alle beleidsteksten? Wij willen maximaal inzetten op Kansrijk Opgroeien, maar de middelen zijn onvoldoende. Het is tijd voor een beleid dat daadwerkelijk investeert in alle kinderen en jongeren in Vlaanderen. Dit vereist politieke moed en vastberadenheid.”

Besparingen

“Het is onbegrijpelijk dat er wordt beknibbeld op middelen voor organisaties die kwetsbare kinderen en jongeren een thuis willen bieden. Als deze situatie voortduurt, wordt het onmogelijk om deze kinderen de zorg en ondersteuning te geven die ze nodig hebben”, stelt Pieter Vandecasteele, voorzitter vzw Binnenstad.

“Ondanks beperkte middelen vraagt de Vlaamse overheid steeds meer inspanningen van voorzieningen: investeringen in duurzame infrastructuur, kleinere leefgroepen, en diversificatie in opvangvormen. We staan achter deze maatregelen, maar geef ons de nodige middelen!”

Vijf voor twaalf

Een financiële simulatie toont aan dat “vijf voor twaalf” intussen voorbij is. Rik Debucquoy, voorzitter van vzw De Patio, legt uit: “In 2010 ontvingen we een dagvergoeding van ongeveer 12 euro per kind. Vandaag is dit in een subsidie-enveloppe verpakt, maar als we het uitrekenen, is dit minder dan 12 euro.”

“ Dit bedrag zou, met indexatie, 16,5 euro moeten zijn. Denken we even aan de prijs van een brood… waar we in 2010 een groot brood konden kopen, hebben we nu voor hetzelfde geld nog net genoeg voor een klein broodje. Deze trend moet keren!””

Oproep tot actie

Steeds meer voorzieningen in Vlaanderen zien hun cijfers in het rood duiken. Dankzij een zuinig beleid en een verschuiving van personeelsmiddelen naar werkingsmiddelen konden de meeste organizaties tot nu toe overleven. “De impact op de werkdruk voor onze medewerkers laten we hier dan wel even buiten beschouwing. Zonder kentering zullen de reserves de komende 2 à 3 jaar uitgeput zijn of zal de kwaliteit van de werking dalen. Daarna weten we echt niet meer hoe het verder moet”, zegt Femke Vlaminck.

De actievoerders roepen de Vlaamse overheid op om hun werkingsmiddelen te indexeren en om voldoende middelen aan te reiken om te investeren in duurzame, kwalitatieve zorg voor kwetsbare jongeren. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat geen enkel kind aan de kant blijft staan. De tijd om te handelen is nu”, aldus Tom Vangrysperre.

Met dit initiatief willen de betogers een hart onder de riem steken van alle medewerkers in de sector. “Hun energie en creativiteit zorgen dagelijks voor positieve verhalen. We vragen het beleid om dit niet te vergeten en hopen op een constructieve dialoog. Het momentum is nu. We hebben de politieke moed nodig om het aan te grijpen. Laten we samen inzetten op de meest kwetsbaren in onze samenleving”, besluit Femke Vlaminck.

The post Bijzondere Jeugdzorg Brugge luidt de noodklok en hield een betoging van ‘t Zand naar het Station is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Burcht van Kolmont in Tongeren officieel erkend als Vlaams monument

De ruïne van de burcht van Kolmont wordt samen met het bos errond definitief beschermd als onroerend erfgoed. Dat heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) bekendgemaakt. Het Kolmontbos wordt beschermd als cultuurhistorisch landschap. De heuvel waarop de ruïne is gebouwd, wordt aangeduid als archeologische site.

Lees meer »

Nu prinses Elisabeth officieel afgestudeerd is aan Oxford: hoe ziet haar toekomst er precies uit?

“Ze is heel bedachtzaam en ze neemt haar werk heel serieus.” Na een bacheloropleiding van drie jaar studeert prinses Elisabeth dinsdag af aan de universiteit van Oxford. Veel tijd om te bekomen heeft onze kroonprinses echter niet, want de 22-jarige dochter van koning Filip en koningin Mathilde wordt binnenkort verwacht op de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard. Maar hoe zien de

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Klaar om te knallen in tijdrit? Evenepoel, Van Aert en Kopecky spreken om 16u30 met de pers

Parijs is helemaal klaar voor de dertigste editie van de Olympische Spelen. Morgen is de openingsceremonie, zaterdag komen de eerste Belgen in actie. Onder meer de tijdrit bij de mannen en vrouwen staat dan geprogrammeerd. Met Remco Evenepoel, Wout van Aert en Lotte Kopecky. Zij spreken vanaf 16u30 met de pers, iets wat u integraal hieronder kan opvolgen!

Lees meer »

Britse politie slaat alarm over toenemend geweld tegen vrouwen

In Engeland en Wales worden dagelijks gemiddeld 3.000 meisjes en vrouwen het slachtoffer van geweld. De Britse politie slaat alarm en heeft het over een “nationale noodtoestand”. Ze wijst met een beschuldigende vinger naar influencers zoals Andrew Tate die vrouwenhaat propageren en Britse jongeren negatief beïnvloeden.

Lees meer »

IN BEELD – Met ‘Door de wind, door de regen…’ vierde Clouseau hun 40ste verjaardag op het ‘Tien om te Zien’-podium in Westende

Donderdagavond: regen, regen én nog eens regen! Dat had Clouseau niet verdiend! Hun 40ste verjaardag vierden ze op het podium van ‘Tien om te Zien’ in aanwezigheid van talrijke gasten die er als verrassing bij waren.
The post IN BEELD – Met ‘Door de wind, door de regen…’ vierde Clouseau hun 40ste verjaardag op het ‘Tien om te Zien’-podium

Lees meer »

Groen Menen maakt eerste vijf namen voor gemeenteraadsverkiezingen bekend: “Enige partij die kiest voor een ander soort samenleving”

Met oktober in het vooruitzicht, maakt ook Groen de eerste vijf namen van hun lijst bekend. Merkwaardig is dat ecologische partij volop inzet op nieuw talent, met drie compleet nieuwe namen in de top vijf. “Onze stad heeft nood aan een partij die echt inzet op sociale thema’s.”
The post Groen Menen maakt eerste vijf namen voor gemeenteraadsverkiezingen bekend:

Lees meer »