Bijzondere Jeugdzorg Brugge luidt de noodklok en hield een betoging van ‘t Zand naar het Station

Bijzondere Jeugdzorg Brugge luidt de noodklok, de vzw’s Binnenstad, CKG Sint-Clara, De Kantel, De Patio, De Zandberg, Nieuwland en Tronkestik kwamen hiervoor woensdagnamiddag gezamenlijk de straat op. Ze betoogden van ‘t Zand tot aan het Station. Dit initiatief vond weerklank bij tal van andere jeugdhulporganisaties die mee stappen in deze manifestatie.

“Onze kinderen en jongeren zijn de toekomst van onze maatschappij. Het is onze plicht om hen alle kansen te bieden om zich te ontwikkelen en hun plaats in de samenleving te vinden”, zegt Femke Vlaeminck, één van de organisatoren van de actie. “Helaas heeft niet elk kind die kans. Velen groeien op in moeilijke omstandigheden door familiale of persoonlijke problemen. Gelukkig kunnen zij rekenen op de jeugdhulp voor een veilige haven en een springplank naar een betere toekomst.”

Zeven organisaties

“In 2022 werden 18.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen ondersteund door de Bijzondere Jeugdzorg. In West-Vlaanderen alleen al waren dat er 3.115, waarvan ongeveer één derde door onze zeven organisaties”, vult Tom Vangrysperre aan.

“Het gaat om de vzw’s Binnenstad, CKG Sint-Clara, De Kantel, De Patio, De Zandberg, Nieuwland en Tronkestik. Dagelijks zetten onze teams, samen meer dan 450 gedreven medewerkers, zich in voor deze jongeren. Maar deze inzet staat onder enorme druk door jarenlange niet indexering van de werkingsmiddelen.”

Onderfinanciering

Sinds 2010 zijn de werkingsmiddelen niet geïndexeerd en werden de subsidies in 2015 en 2020 zelfs verminderd, wat de financiële druk op deze organisaties enorm vergroot. Tegelijkertijd zijn de kosten fors gestegen: energieprijzen, voeding, onderhoud, schoolkosten, en meer.

Steven Deschrevel, voorzitter van De Kantel vzw, verwoordt het treffend: “Stel je voor dat het inkomen van een gemiddeld gezin 14 jaar lang niet geïndexeerd zou zijn. Veel gezinnen zouden het financieel niet meer redden. Dit is de situatie waarin de bijzondere jeugdzorg zich nu bevindt.”

Hans De Vlieger, voorzitter van vzw Nieuwland, pikt hier op in: “Hoe is dit mogelijk in Vlaanderen anno 2024 waar ‘Kansrijk Opgroeien’ voor elk kind en elke jongere centraal staat in alle beleidsteksten? Wij willen maximaal inzetten op Kansrijk Opgroeien, maar de middelen zijn onvoldoende. Het is tijd voor een beleid dat daadwerkelijk investeert in alle kinderen en jongeren in Vlaanderen. Dit vereist politieke moed en vastberadenheid.”

Besparingen

“Het is onbegrijpelijk dat er wordt beknibbeld op middelen voor organisaties die kwetsbare kinderen en jongeren een thuis willen bieden. Als deze situatie voortduurt, wordt het onmogelijk om deze kinderen de zorg en ondersteuning te geven die ze nodig hebben”, stelt Pieter Vandecasteele, voorzitter vzw Binnenstad.

“Ondanks beperkte middelen vraagt de Vlaamse overheid steeds meer inspanningen van voorzieningen: investeringen in duurzame infrastructuur, kleinere leefgroepen, en diversificatie in opvangvormen. We staan achter deze maatregelen, maar geef ons de nodige middelen!”

Vijf voor twaalf

Een financiële simulatie toont aan dat “vijf voor twaalf” intussen voorbij is. Rik Debucquoy, voorzitter van vzw De Patio, legt uit: “In 2010 ontvingen we een dagvergoeding van ongeveer 12 euro per kind. Vandaag is dit in een subsidie-enveloppe verpakt, maar als we het uitrekenen, is dit minder dan 12 euro.”

“ Dit bedrag zou, met indexatie, 16,5 euro moeten zijn. Denken we even aan de prijs van een brood… waar we in 2010 een groot brood konden kopen, hebben we nu voor hetzelfde geld nog net genoeg voor een klein broodje. Deze trend moet keren!””

Oproep tot actie

Steeds meer voorzieningen in Vlaanderen zien hun cijfers in het rood duiken. Dankzij een zuinig beleid en een verschuiving van personeelsmiddelen naar werkingsmiddelen konden de meeste organizaties tot nu toe overleven. “De impact op de werkdruk voor onze medewerkers laten we hier dan wel even buiten beschouwing. Zonder kentering zullen de reserves de komende 2 à 3 jaar uitgeput zijn of zal de kwaliteit van de werking dalen. Daarna weten we echt niet meer hoe het verder moet”, zegt Femke Vlaminck.

De actievoerders roepen de Vlaamse overheid op om hun werkingsmiddelen te indexeren en om voldoende middelen aan te reiken om te investeren in duurzame, kwalitatieve zorg voor kwetsbare jongeren. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat geen enkel kind aan de kant blijft staan. De tijd om te handelen is nu”, aldus Tom Vangrysperre.

Met dit initiatief willen de betogers een hart onder de riem steken van alle medewerkers in de sector. “Hun energie en creativiteit zorgen dagelijks voor positieve verhalen. We vragen het beleid om dit niet te vergeten en hopen op een constructieve dialoog. Het momentum is nu. We hebben de politieke moed nodig om het aan te grijpen. Laten we samen inzetten op de meest kwetsbaren in onze samenleving”, besluit Femke Vlaminck.

The post Bijzondere Jeugdzorg Brugge luidt de noodklok en hield een betoging van ‘t Zand naar het Station is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nadat assisenjury haar vrijsprak voor doodslag op goede vriendin Caroline Kint, doet Lorine haar verhaal: “Politie noteerde niet wat ik zei”

Op 14 juni viel een enorme last van de schouders van Lorine De Witte (52). Ze werd dan wel veroordeeld voor schuldig verzuim, in de dood van Caroline Kint (65) had ze volgens de assisenjury geen aandeel. Ze blikt nog een keer terug op die fatale dag en het proces. “Heel dat proces heeft me getekend. Ik ben tien kilogram

Lees meer »

LIVE GAZA. Biden verdedigt plan voor staakt-het-vuren in Gazastrook – Israëlische premier Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes “onaanvaardbaar”

In een mededeling die verspreid is naar aanleiding van het islamitische Offerfeest, heeft de Amerikaanse president Joe Biden zondag een nieuw pleidooi gehouden voor zijn plan voor een staakt-het-vuren in Gazastrook. En de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. De pauzes dienen om

Lees meer »

Cursisten Fietshersteller tonen hun werk

Na een tussenpauze van enkele jaren organiseert cvo MIRAS sinds september opnieuw cursussen Fietshersteller in regio Waregem. De cursisten leerden er onder andere hoe fietsen van losse frames en onderdelen tot volledig rijklare fietsen worden opgebouwd, een aanpak die wel gesmaakt wordt door de cursisten.
The post Cursisten Fietshersteller tonen hun werk appeared first on KW.be.

Lees meer »

West-Vlaanderen investeert in gecontroleerd overstromingsgebied in Beitem

Langs de Godelievebeek in Beitem (Roeselare) leggen de provincie West-Vlaanderen en de stad Roeselare een nieuw gecontroleerd overstromingsbied aan. Zo wordt regenwater efficiënt afgevoerd en vermindert de druk op de gebieden stroomafwaarts.
The post West-Vlaanderen investeert in gecontroleerd overstromingsgebied in Beitem appeared first on KW.be.

Lees meer »