Brugse gemeenteraad startte met een minuut stilte voor wijlen Patrick Moenaert en Dirk Barbier

De Brugse gemeenteraad startte dinsdagavond met een minuut stilte, uit respect voor de onlangs overleden ereburgemeester Patrick Moenaert (CD&V) en voormalig raadslid Dirk Barbier (N-VA). “Beiden stierven te vroeg, op 75-jarige leeftijd”, stelde burgemeester Dirk De fauw.

Burgemeester Dirk De fauw hield een lofrede voor de twee overleden Brugse politici: “Dirk Barbier stierf drie dagen voor zijn verjaardag. Na zijn carrière als tandarts in Oostkamp en Beernem, werd hij politiek actief. Hij werd in 2016 voorzitter van de lokale N-VA afdeling en zetelde van 2019 tot 2024 in de Brugse gemeenteraad.”

“Als raadslid interesseerde hij zich voor gezondheidszorg, de brandweer, het klimaat en Zeebrugge, waar hij woonde. We zullen Dirk Barbier blijven herinneren als een zeer vriendelijk man, we zullen hem missen.”

Sociale burgemeester

“Patrick Moenaert begon zijn carrière als kabinetssecretaris van onderwijsminister Daniël Coens en werd in 1982 voor het eerst verkozen als gemeenteraadslid, toen CVP in de oppositie zat in Brugge. In 1988 werd hij OCMW-voorzitter, in 1995 burgemeester. Dat was hij achttien jaar lang, hij ontpopte zich tot een sociale burgemeester.”

“Eén voorbeeldje: hij liet een vervallen hoeve in Assebroek restaureren en inrichten tot ontmoetingsruimte voor mensen met en zonder een beperking. In 2000 behaalde hij 18.388 voorkeursstemmen, een historisch record voor Brugge.”

Vooruit

“Andere realisaties zijn het ombouwen van Olympia tot voetbalstadion met 30.000 zitjes zonder plan-MER, Brugge 2002 en het Concertgebouw, maar ook de ondertunneling van de Expresweg. Jammer genoeg kreeg hij al in zij tweede ambtstermijn gezondheidsproblemen. Die namen in intensiteit toe, toen hij met pensioen ging. 75 jaar is, net als voor Dirk Barbier, te vroeg.”

“We zullen Patrick blijven herinneren als de man die soms zenuwachtig kon zijn. ‘t Moest vooruit gaan voor Brugge. Het moest de Bruggelingen ten goede komen. Onze stad verliest twee mooie politici”, aldus Dirk De fauw. Annick Lambrecht, voorzitter van de gemeenteraad voegde er nog aan toe:

Goedlachs

“Ik wil hen typeren met enkele trefwoorden. Dirk Barbier was goedlachs, constructief, zo beleefd, altijd open voor een fijne babbel, hoffelijk. Hij stelde het algemeen belang centraal en had vrienden over de partijgrenzen heen. Patrick Moenaert staat voor architectuur, cultuur, was volks, een groot muziekliefhebber, Maar ook een doorzetter.”

Wijlen Dirk Barbier © Davy Coghe

Geert Van Tieghem (N-VA) voegde er voor zijn overleden partijgenoot nog aan toe: “Dirk was een fiere Vlaming, een harde werker, met het hart op de juiste plaats. Maar ook met een vleugje humor, zijn glimlach zal ons bijbleven.”

The post Brugse gemeenteraad startte met een minuut stilte voor wijlen Patrick Moenaert en Dirk Barbier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Superfan Ludo was ooit als enige supporter van Rode Duivels aanwezig in stadion: “Ik heb vaak te horen gekregen dat ik niet goed wijs was”

Het EK voetbal draait op volle toeren en maandag beginnen ook de Belgen eraan. De Rode Duivels hebben wat goed te maken na het WK-debacle in 2022 en kunnen daarvoor alvast rekenen op de steun van een superfan. Ludo Rollenberg kan naar eigen zeggen “op één hand tellen” hoeveel matchen hij gemist heeft in de afgelopen 35 jaar.

Lees meer »

Ook bij Tim, zoon van Franky Van der Elst, waren er tranen na een zware nederlaag van de Duivels: “Van begin tot einde werd papa uitgejouwd”

Zelfs als het hele land supportert, zijn zij nog steeds de vurigste fans en dus snijdt het dubbel zo hard wanneer papa verliest. Kevin De Bruyne kwam na de verrassende flop tegen Slowakije zijn zoontjes Mason Milian (8) en Rome (5) troosten in de tribune en zo herhaalt de geschiedenis zich. Precies 30 jaar geleden vluchtte de toen 13-jarige Tim

Lees meer »

Zaak Pichal nadert ontknoping: nog één etappe voor hij naar strafrechter gaat wegens “misselijkmakende beelden van kindermisbruik”

Het dossier rond kinderporno waarin gewezen VRT-radiomaker Sven Pichal een centrale rol speelt, nadert de eindfase. Maandag buigt de raadkamer zich over het dossier, waarna het doorgestuurd zal worden naar de strafrechter. Zijn kompaan Reuben D.B. zit al een stap verder, en hoort morgen welke straf hij riskeert voor bezit en verspreiding van “werkelijk misselijkmakende” beelden en video’s. Twee dagen

Lees meer »

Quintin (20) neemt dit weekend deel aan het ADC-tornooi in Kortrijk: “Helaas minder tijd om te trainen”

De 20-jarige Quintin Vandenbulcke neemt dit weekend deel aan de prestigieuze ADC Winmau Belgian Darts Tour in Kortrijk. De Markenaar speelt speelt niet alleen zelf, maar organiseert zelf ook tornooien op maandag.
The post Quintin (20) neemt dit weekend deel aan het ADC-tornooi in Kortrijk: “Helaas minder tijd om te trainen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

VS zeggen IS-kopstuk te hebben gedood in Syrië

Amerikaanse troepen hebben een hooggeplaatst lid van Islamitische Staat (IS) gedood bij een luchtaanval in Syrië, meldt het Amerikaanse centrale commando CENTCOM. Het gaat om Usamah Jamal Muhammad Ibrahim al-Janabi, aldus CENTCOM op X. Bij de aanval zouden geen burgerslachtoffers zijn gevallen.

Lees meer »

Bommelding bij distributiecentrum van farmaceutisch bedrijf Livlina in Tessenderlo: 100 mensen geëvacueerd, speurhonden doorzoeken bedrijf

De politie van Beringen-Ham-Tessenderlo heeft vanmorgen een bommelding gekregen bij het distributiecentrum van farmaceutisch bedrijf Livlina in Tessenderlo. Een 100-tal mensen – medewerkers van het bedrijf en het aanpalende bedrijf Practimed – zijn uit voorzorg geëvacueerd. De politie controleert momenteel het bedrijf met speciaal getrainde honden. Een kleine explosie op het terrein eerder vandaag zou niets met de melding te

Lees meer »