Brugse gemeenteraad startte met een minuut stilte voor wijlen Patrick Moenaert en Dirk Barbier

De Brugse gemeenteraad startte dinsdagavond met een minuut stilte, uit respect voor de onlangs overleden ereburgemeester Patrick Moenaert (CD&V) en voormalig raadslid Dirk Barbier (N-VA). “Beiden stierven te vroeg, op 75-jarige leeftijd”, stelde burgemeester Dirk De fauw.

Burgemeester Dirk De fauw hield een lofrede voor de twee overleden Brugse politici: “Dirk Barbier stierf drie dagen voor zijn verjaardag. Na zijn carrière als tandarts in Oostkamp en Beernem, werd hij politiek actief. Hij werd in 2016 voorzitter van de lokale N-VA afdeling en zetelde van 2019 tot 2024 in de Brugse gemeenteraad.”

“Als raadslid interesseerde hij zich voor gezondheidszorg, de brandweer, het klimaat en Zeebrugge, waar hij woonde. We zullen Dirk Barbier blijven herinneren als een zeer vriendelijk man, we zullen hem missen.”

Sociale burgemeester

“Patrick Moenaert begon zijn carrière als kabinetssecretaris van onderwijsminister Daniël Coens en werd in 1982 voor het eerst verkozen als gemeenteraadslid, toen CVP in de oppositie zat in Brugge. In 1988 werd hij OCMW-voorzitter, in 1995 burgemeester. Dat was hij achttien jaar lang, hij ontpopte zich tot een sociale burgemeester.”

“Eén voorbeeldje: hij liet een vervallen hoeve in Assebroek restaureren en inrichten tot ontmoetingsruimte voor mensen met en zonder een beperking. In 2000 behaalde hij 18.388 voorkeursstemmen, een historisch record voor Brugge.”

Vooruit

“Andere realisaties zijn het ombouwen van Olympia tot voetbalstadion met 30.000 zitjes zonder plan-MER, Brugge 2002 en het Concertgebouw, maar ook de ondertunneling van de Expresweg. Jammer genoeg kreeg hij al in zij tweede ambtstermijn gezondheidsproblemen. Die namen in intensiteit toe, toen hij met pensioen ging. 75 jaar is, net als voor Dirk Barbier, te vroeg.”

“We zullen Patrick blijven herinneren als de man die soms zenuwachtig kon zijn. ‘t Moest vooruit gaan voor Brugge. Het moest de Bruggelingen ten goede komen. Onze stad verliest twee mooie politici”, aldus Dirk De fauw. Annick Lambrecht, voorzitter van de gemeenteraad voegde er nog aan toe:

Goedlachs

“Ik wil hen typeren met enkele trefwoorden. Dirk Barbier was goedlachs, constructief, zo beleefd, altijd open voor een fijne babbel, hoffelijk. Hij stelde het algemeen belang centraal en had vrienden over de partijgrenzen heen. Patrick Moenaert staat voor architectuur, cultuur, was volks, een groot muziekliefhebber, Maar ook een doorzetter.”

Wijlen Dirk Barbier © Davy Coghe

Geert Van Tieghem (N-VA) voegde er voor zijn overleden partijgenoot nog aan toe: “Dirk was een fiere Vlaming, een harde werker, met het hart op de juiste plaats. Maar ook met een vleugje humor, zijn glimlach zal ons bijbleven.”

The post Brugse gemeenteraad startte met een minuut stilte voor wijlen Patrick Moenaert en Dirk Barbier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dokter Trump geeft update over herstel na moordaanslag

Een halve centimeter. Zoveel heeft het gescheeld of de kogel die het oor van Amerikaans ex-president Donald Trump raakte, had zich in zijn schedel geboord. Dat zegt Ronny Jackson Jr, die tijdens Trump’s presidentschap zijn persoonlijke dokter was, in een brief aan het Huis van Afgevaardigden. Daarin geeft hij de Amerikaanse burgers een update over de toestand van Trump, en

Lees meer »

“Een grote herdenking zou ze niet gewild hebben”: precies één jaar geleden verloor Martine Tanghe strijd tegen kanker

“Ik betrap mezelf erop dat ik het even goed wil doen als Martine.” Op 23 juli is het al één jaar geleden dat Martine Tanghe, de coryfee van de VRT-nieuwsdienst, op 67-jarige leeftijd haar strijd tegen kanker verloor. Maar voor Wim De Vilder (55), haar jarenlange collega en ook goede vriend, voelt het helemaal niet zo aan. In een openhartig

Lees meer »

SK Nieuwkerke (2B) wil weer stevige thuisreputatie opbouwen

Het nieuwe seizoen betekent voor SK Nieuwkerke de opening van de nieuwe kantine en kleedkamers. De komende weken werkt de ploeg van trainer Patrick Van Hoof volop toe naar de competitiestart op zondag 1 september tegen zijn ex-ploeg KSK Vlamertinge A.
The post SK Nieuwkerke (2B) wil weer stevige thuisreputatie opbouwen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van waterellende naar waterpret: “Doet deugd om tijdens de zomer hier plezier te beleven”

Op en top festivalgevoel in Roesbrugge tijdens IJzerfun. Plezier op en naast het weer: dat is opnieuw de succesformule. In november vorig jaar stond het terrein nog volledig onder water door de overstromingen in de streek. “Waar we nu gezellig zitten, zat toen een goede meter onder water. Een wintereditie zit er door het overstromingsgebied dan ook niet in”, zegt

Lees meer »

Grote hinder nadat truck wand Liefkenshoektunnel ramt, brandweer met bestuurder bevrijden uit cabine

In de Liefkenshoektunnel in Beveren heeft zich dinsdag rond 16 uur in de richting van Gent een verkeersongeval voorgedaan. De bestuurder van een vrachtwagen met Roemeense nummerplaat verloor er halfweg de tunnel de controle over het stuur. Hij ramde de tunnelwand en kwam uiteindelijk op het rechterrijvak terecht. De bestuurder zat geklemd in zijn cabine maar kon door de hulpdiensten

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Harris belooft “niet te zwijgen” over leed in Gaza – Biden dringt bij Netanyahu aan op spoedig wapenbestand

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen om het akkoord over een wapenbestand in de Gazastrook te “finaliseren”. Dat meldt het Witte Huis na de ontmoeting. Netanyahu sprak ook met vicepresident Kamala Harris. Die beloofde “niet te zwijgen” over het leed in de Gazastrook. Tijdens zijn bezoek aan de VS oogst de Israëlische premier applaus

Lees meer »

Man uit Roeselare botst op wagen en raakt zwaargewond

Een 67-jarige man uit Roeselare is zaterdagochtend omstreeks 8.30 uur zwaargewond geraakt bij een aanrijding op het kruispunt van de Vijfwegenstraat met de Heropbouwstraat.
The post Man uit Roeselare botst op wagen en raakt zwaargewond appeared first on KW.be.

Lees meer »

21 juli was wereldwijd de warmste dag ooit

Zondag 21 juli 2024 was wereldwijd de warmste dag ooit, blijkt uit gegevens van de klimaatdienst Copernicus. Het record zou te verklaren zijn aan de temperaturen in grote delen van Antarctica. ”Naarmate het klimaat blijft opwarmen, zullen we ongetwijfeld nieuwe records breken.”

Lees meer »