Buurman getuigt tijdens laatste groet: “Patrick Moenaert was een visionair burgemeester”

“Patrick Moenaert was een visionair burgemeester voor Brugge”, zegt zijn buurman Rudi Vanmarcke. Hij was samen met Bruggeling Philip Van Loo een van de eerste rouwenden die vrijdagmorgen in het Brugse stadhuis een laatste groet brachten aan de ereburgemeester. Die ligt opgebaard in de oude raadszaal. Het publiek kan nog tot 17 uur de kist waarin Patrick Moenaert opgebaard ligt begroeten.

Voor het sereen eerbetoon aan ereburgemeester Patrick Moenaert is het Brugs stadspersoneel in het stadhuis in ‘t zwart gehuld, sommige medewerkers dragen rouwhandschoenen. Enkelen hebben tranen in de ogen bij het zien van verdrietige familieleden en vrienden. Achter de sobere witte kist in de oude raadszaal van het stadhuis prijken twee Brugse vlaggen. Zonnebloemen omgeven de lijkkist van Patrick Moenaert.

Kort voordat de Bruggelingen toegelaten werden in het stadhuis, bracht het schepencollege, burgemeester Dirk De fauw op kop, hulde aan Patrick Moenaert. Zij kregen het gezelschap van de top van het personeel van de Stad Brugge en van een aantal gemeenteraadsleden.

Visionair

Ook Rudi Vanmarcke (64) bracht een laatste groet. Hij was 37 jaar de buurman van Patrick Moenaert in de Tillegemstraat in Sint-Michiels: “Patrick was een visionair burgemeester voor Brugge. Denk maar aan zijn grote realisaties: Brugge 2002 en het Concertgebouw. Hij vormde een goede tandem met cultuurschepen Yves Roose.”

“Maar bovenal was hij een joviale buurman, zonder kapsones. Het ene moment stond hij de koning te woord, het andere moment vertelde hij een aangebrande mop. Slechts één keer heb ik hem echt kwaad en bezorgd geweten, toen de Lappersforters op zijn dak klommen. Gelukkig kreeg hij tijdig een tip”, aldus zijn buurman.

The Stones

Bruggeling Philip Van Loo (62) van PVL Sound & Light beaamt: “Patrick was de beste burgemeester die Brugge ooit gehad heeft. We deelden een passie voor dezelfde muziek. Met mijn bedrijf moest ik het geluid verzorgen voor het Cactusfestival, Klinkers en in de stadsschouwburg. Vaak kwam Patrick backstage, omdat hij een babbeltje wou slaan met een van de artiesten. Zo zijn we goede vrienden geworden, we waren fans van dezelfde groepen.”

“Ik herinner mij nog dat Patrick in de coulissen van de stadsschouwburg een praatje maakte met Willy DeVille. Mo mens, wat ziet die er slecht uit, vertrouwde hij mij toe. Enkele maanden later overleed deze zanger. Patrick was ook fan van bluesgitarist Richard Thompson. The Rolling Stones kon hij niet naar Brugge halen, maar hij is in de zomer van 2022 hen nog gaan bekijken in het Koning Boudewijnstadion”, aldus de Bruggeling.

Begrafenis

De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 25 mei om 10 uur in de Sint-Salvatorskathedraal. Er wordt veel volk verwacht. Aanwezigen die niet meer binnen kunnen om de plechtigheid te volgen, zullen buiten de plechtigheid kunnen mee volgen op een groot scherm.

Bij de start van de uitvaartplechtigheid zal burgemeester Dirk De fauw een korte toespraak houden. Het bijzetten in het graf op de centrale begraafplaats in Assebroek gebeurt in intieme kring.

Verkeersmaatregelen

Wegens de uitvaart zijn enkele verkeersmaatregelen van kracht. Sint-Salvatorkerkhof is op zaterdag vanaf 9 uur tot ongeveer 14 uur afgesloten voor het verkeer. Het is op dat moment ook niet toegelaten om te parkeren in Sint-Salvatorskerkhof tussen de Zuidzandstraat en de Korte Vuldersstraat.

De bussen van De Lijn (lijnen 1 en 2) volgen van 9 uur tot 14 uur een aangepast traject in de binnenstad. Voor meer info kan men terecht op delijn.be of via 070 220 200. De haltes Sint-Salvatorskerkhof is tijdelijk niet beschikbaar, de vervanghaltes zijn ’t Zand en Onze-Lieve-Vrouwekerk.

The post Buurman getuigt tijdens laatste groet: “Patrick Moenaert was een visionair burgemeester” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zwaantjes Roller Club aan het feest na een geslaagd EK op de piste: “Echt genieten, met familie en vrienden om je heen”

Op de nationale feestdag, de slotdag van het pistetornooi op het EK skeeleren in Zandvoorde, won Bart Swings de Europese titel op de puntenkoers over vijf kilometer. Eerder al bezorgden Fran Vanhoutte bij de seniores en junior Lyssa Vansteenkiste Zwaantjes Roller Club als organisator een delirium met twee keer goud.
The post Zwaantjes Roller Club aan het feest na

Lees meer »

5 gauwdieven opgepakt voor diefstallen op Tomorrowland: “Bij huiszoeking deel van de buit teruggevonden”

De Antwerpse politie heeft 5 Colombiaanse gauwdieven gearresteerd die vorig weekend actief zijn geweest op Tomorrowland. Eerder konden ze al 16 verdachten opgepakt op het festival zelf, nu zijn er nog 5 andere verdachten gevat tijdens een huiszoeking in Sint-Joost-ten-Node. De agenten vonden er gestolen gsm’s terug, 4000 euro, een stukgetrokken gouden halsketting en laptops.

Lees meer »

Tweelingbroers Glen en Nicola streden tegen elkaar voor laatste gymnastiekticket voor Parijs 2024: “Pas drie weken na zijn selectie heb ik hem alle geluk gewenst”

De wedstrijdjury van de olympische turncompetitie zou uiterlijk geen verschil zien tussen de identieke tweelingbroers uit Ingelmunster. Toch is het alleen Glen Cuyle die een ticket naar Parijs bemachtigde, in het nadeel van de belangrijkste persoon in zijn leven: broer Nicola. “Plots werden we elkaars grootste concurrenten.”

Lees meer »

Twee weekends hinder op E313 door werken aan brug in Ranst

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt voor ernstige hinder op de E313 in Ranst tijdens de weekends van 9 tot 12 augustus en van 30 augustus tot 2 september. Er wordt dan gewerkt aan de bouw van de nieuwe brug van de Vaartstraat die over de snelweg komt. Het verkeer zal er van vrijdagavond tot maandagochtend in beide richtingen

Lees meer »

Project vrijetijdssite in Bavikhove opnieuw uitgesteld door softwareprobleem: “Jammer dat we weer zes maanden verliezen”

Op de laatste gemeenteraad in Harelbeke werd het bestek, de gunningswijze en de raming al voor de derde keer goedgekeurd. Een softwareprobleem zorgde ervoor dat er procedurefouten waren gemaakt. “Het is jammer dat we weer zes maanden verliezen”, reageerde oppositielid Patrick Claerhout (N-VA).
The post Project vrijetijdssite in Bavikhove opnieuw uitgesteld door softwareprobleem: “Jammer dat we weer zes maanden

Lees meer »

Onderneemster Marie Laeremans (53) krijgt vierde plaats op Brugse Vlaams Belang-lijst

Met de eerder bekendgemaakte top drie en de lijstduwer krijgt de Brugse Vlaams Belang-lijst, aangevoerd door Stefaan Sintobin, steeds meer vorm. Onderneemster Marie Laeremans (53), die jarenlang in de vastgoedsector werkte en nu een koffiebar uitbaat, krijgt de vierde en dus verkiesbare plaats.
The post Onderneemster Marie Laeremans (53) krijgt vierde plaats op Brugse Vlaams Belang-lijst appeared first on

Lees meer »

Tomorrowland laat in beslag genomen drugs testen op het terrein: “Synthetische drugs zijn in opmars”

Nieuw sinds dit jaar: in beslag genomen drugs die op het terrein van Tomorrowland zélf worden getest. 141 stalen werden gisteren binnengebracht bij NICC, het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. “Wat opvalt is dat festivalgangers vaak meer dan één soort drugs op zak hebben.” Nochtans is de festivalorganisatie duidelijk over verboden middelen op het terrein. “Als je betrapt wordt,

Lees meer »

Waarom stapt Joe Biden dan toch op? En kan Kamala Harris president worden?

Joe Biden stapt op als presidentskandidaat voor de Democraten. Na zijn flaters van de afgelopen weken die Trump zijn kans op winnen alleen maar vergrootten, trekt Biden zich dan toch terug. Vicepresident Kamala Harris lijkt klaar te staan om het stokje over te nemen. Wat betekent dit voor de presidentsverkiezingen? En maakt Kamala Harris een kans om Trump te verslaan?

Lees meer »

Moeten er strengere controles komen op elektrische fatbikes in ons land?

Niet alleen in Nederland, maar ook in ons land zie je elektrische fatbikes verschijnen in het straatbeeld. Anders dan bij een snorfiets klasse A geldt er geen minimumleeftijd. Er is geen verzekering nodig en je hoeft geen helm te dragen. Bovendien drijven – ondanks een verbod – heel wat jongeren hun fatbikes op, waardoor je sneller kan rijden dan de

Lees meer »