Buurman getuigt tijdens laatste groet: “Patrick Moenaert was een visionair burgemeester”

“Patrick Moenaert was een visionair burgemeester voor Brugge”, zegt zijn buurman Rudi Vanmarcke. Hij was samen met Bruggeling Philip Van Loo een van de eerste rouwenden die vrijdagmorgen in het Brugse stadhuis een laatste groet brachten aan de ereburgemeester. Die ligt opgebaard in de oude raadszaal. Het publiek kan nog tot 17 uur de kist waarin Patrick Moenaert opgebaard ligt begroeten.

Voor het sereen eerbetoon aan ereburgemeester Patrick Moenaert is het Brugs stadspersoneel in het stadhuis in ‘t zwart gehuld, sommige medewerkers dragen rouwhandschoenen. Enkelen hebben tranen in de ogen bij het zien van verdrietige familieleden en vrienden. Achter de sobere witte kist in de oude raadszaal van het stadhuis prijken twee Brugse vlaggen. Zonnebloemen omgeven de lijkkist van Patrick Moenaert.

Kort voordat de Bruggelingen toegelaten werden in het stadhuis, bracht het schepencollege, burgemeester Dirk De fauw op kop, hulde aan Patrick Moenaert. Zij kregen het gezelschap van de top van het personeel van de Stad Brugge en van een aantal gemeenteraadsleden.

Visionair

Ook Rudi Vanmarcke (64) bracht een laatste groet. Hij was 37 jaar de buurman van Patrick Moenaert in de Tillegemstraat in Sint-Michiels: “Patrick was een visionair burgemeester voor Brugge. Denk maar aan zijn grote realisaties: Brugge 2002 en het Concertgebouw. Hij vormde een goede tandem met cultuurschepen Yves Roose.”

“Maar bovenal was hij een joviale buurman, zonder kapsones. Het ene moment stond hij de koning te woord, het andere moment vertelde hij een aangebrande mop. Slechts één keer heb ik hem echt kwaad en bezorgd geweten, toen de Lappersforters op zijn dak klommen. Gelukkig kreeg hij tijdig een tip”, aldus zijn buurman.

The Stones

Bruggeling Philip Van Loo (62) van PVL Sound & Light beaamt: “Patrick was de beste burgemeester die Brugge ooit gehad heeft. We deelden een passie voor dezelfde muziek. Met mijn bedrijf moest ik het geluid verzorgen voor het Cactusfestival, Klinkers en in de stadsschouwburg. Vaak kwam Patrick backstage, omdat hij een babbeltje wou slaan met een van de artiesten. Zo zijn we goede vrienden geworden, we waren fans van dezelfde groepen.”

“Ik herinner mij nog dat Patrick in de coulissen van de stadsschouwburg een praatje maakte met Willy DeVille. Mo mens, wat ziet die er slecht uit, vertrouwde hij mij toe. Enkele maanden later overleed deze zanger. Patrick was ook fan van bluesgitarist Richard Thompson. The Rolling Stones kon hij niet naar Brugge halen, maar hij is in de zomer van 2022 hen nog gaan bekijken in het Koning Boudewijnstadion”, aldus de Bruggeling.

Begrafenis

De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 25 mei om 10 uur in de Sint-Salvatorskathedraal. Er wordt veel volk verwacht. Aanwezigen die niet meer binnen kunnen om de plechtigheid te volgen, zullen buiten de plechtigheid kunnen mee volgen op een groot scherm.

Bij de start van de uitvaartplechtigheid zal burgemeester Dirk De fauw een korte toespraak houden. Het bijzetten in het graf op de centrale begraafplaats in Assebroek gebeurt in intieme kring.

Verkeersmaatregelen

Wegens de uitvaart zijn enkele verkeersmaatregelen van kracht. Sint-Salvatorkerkhof is op zaterdag vanaf 9 uur tot ongeveer 14 uur afgesloten voor het verkeer. Het is op dat moment ook niet toegelaten om te parkeren in Sint-Salvatorskerkhof tussen de Zuidzandstraat en de Korte Vuldersstraat.

De bussen van De Lijn (lijnen 1 en 2) volgen van 9 uur tot 14 uur een aangepast traject in de binnenstad. Voor meer info kan men terecht op delijn.be of via 070 220 200. De haltes Sint-Salvatorskerkhof is tijdelijk niet beschikbaar, de vervanghaltes zijn ’t Zand en Onze-Lieve-Vrouwekerk.

The post Buurman getuigt tijdens laatste groet: “Patrick Moenaert was een visionair burgemeester” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Frankrijk start met zuinige zege tegen Oostenrijk aan EK, maar houdt adem in voor “waarschijnlijk gebroken” neus van Mbappé

Het vizier van de topfavoriet stond nog niet op scherp. Maar Frankrijk deed tegen Oostenrijk, in tegenstelling tot de Rode Duivels, wel wat moest in z’n openingsmatch. Een zuinige 0-1-zege, nota bene door een owngoal, volstond voor Les Bleus. Toch startte Frankrijk ook met zorgen aan het EK, want Kylian Mbappé moest in het slot met een (waarschijnlijk) gebroken neus

Lees meer »

LIVEBLOG DUITSLAND-SCHOTLAND. Fans komen toe aan Allianz Arena – Nagelsmann op z’n hoede: “Geen supersterren, wel gevaarlijk”

Gastland Duitsland en Schotland trappen het EK voetbal vanavond op gang. En de sfeer zit al een hele dag goed in München. Duitse en Schotse fans verbroederden op het bekende Marienplatz en in het fandorp aan het Olympiapark. Ondertussen zijn ook de eerste fans gearriveerd in de Allianz Arena. Volg alle ontwikkelingen op de voet in de liveblog hieronder.

Lees meer »

Experts over de gevolgen nu België op het strafbankje zit: “Goedbetaalde overheidsjobs die weinig bijdragen kan je niet meer in stand houden”

De Europese Commissie staat niet langer toe dat België de afgesproken begrotingsregels aan z’n laars lapt. Ons land zal dus het “onhoudbaar begrotingstekort” moeten verkleinen tot minder dan 3 procent van het BBP en da’s een besparing van ettelijke miljarden. Wat gaat dit gezinnen kosten? Moeten we niet eerst een regering hebben? En wat als we lekker ongehoorzaam blijven?

Lees meer »

Tieltse vestiging van Domino’s is definitief dicht

De vestiging van pizzaketen Domino’s in de Kortrijkstraat in Tielt is definitief dicht. De zaak was eigenlijk al bijna een jaar gesloten, al bleef de keten al die tijd uitkijken naar een potentiële overnemer.
The post Tieltse vestiging van Domino’s is definitief dicht appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vandaag beginnen de Rode Duivels aan het EK. Studenten kunnen uiteraard gerust even pauzeren om de match mee te pikken,want één mindere prestatie hoeft geen ramp te zijn.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Willem Vermandere verkoopt zijn iconische molen in de Moeren

Zanger en beeldhouwer Willem Vermandere (84) verkoopt zijn molen met atelier in de Moeren. Dit gebeurt na veel twijfel, zo schrijft hij in een Facebookpost. De St.Gustaafsmolen, die dateert uit 1820, moet dringend gerestaureerd worden.
The post Willem Vermandere verkoopt zijn iconische molen in de Moeren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tot 5 jaar cel gevorderd voor straatrace op E40 waarbij passagier (23) sterft: “Crimineel en moorddadig rijgedrag. Waanzinnige snelheden tot 200 km/u”

Hij beschikte niet over een geldig rijbewijs en was onder invloed van cannabis. En toch kroop een toen 21-jarige Britse man eind 2022 achter het stuur van een rode BMW 340i terwijl de eveneens Britse Serdar Karakus (23) naast hem lag te slapen. Wanneer hij begint te racen tegen een Porsche op de E40, gaat de BMW talloze keren over

Lees meer »