Boekvoorstelling ‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ brengt nabestaanden samen: “Het voelt als een appreciatie”

Karel Cambien stelde op maandag 27 mei zijn boek ‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ voor in hotel Damier. Voor de gelegenheid werden alle nabestaanden uitgenodigd, onder hen Freddy (77) en Patricia Braem (65), broer en zus van Boudewijn, redder van KVK. Exact 19 jaar geleden bezweek hij op 54-jarige leeftijd aan een hartinfarct op het oefenveld van de club. “Supporters blijven hun dank betuigen.”

In de anderhalve kilo lectuur, bestaande uit bijna 400 bladzijden, wordt een hoofdstuk gewijd aan Boudewijn ‘Bo’ Braem: begenadigd voetballer, geliefd volksfiguur, hondstrouwe postbeambte en redder van het failliete KV Kortrijk. “In de lente van 2001 ontplofte een bom in Kortrijk: de club was failliet. ‘Ik ben 50 jaar en was daarvan 28 jaar actief bij KVK. Vandaag valt een deel van mijn leven weg’, luidde zijn boodschap. Boudewijn, toen trainer bij SK Gullegem, wilde het daar niet bij laten en kwam op de proppen met een reddingsplan. Tony Coorevits, voorzitter van KFC Wevelgem City, zou de club overnemen, maar de werkgroep ‘Groep Braem’ dreef door, zocht geld en deed een aanvaard bod van 6 miljoen frank (150.000 euro). Met weinig financiële middelen nam Boudewijn, voor een appel en een ei, de taak van coach op zich”, vertelt de auteur Karel Cambien.

Koen Byttebier, Ruth Vandenberghe, Axel Ronse, gouverneur Carl Decaluwé, Karel Cambien en uitgever Johan Vergote © MD

“Het voelt als een appreciatie om onze broer in het boek op te nemen”, zeggen Freddy en Patricia. “Hij heeft veel gedaan voor het Kortrijkse voetbalmilieu. Ooit begonnen als straatvoetballer, was KVK zijn leven. Bijna 20 jaar later wordt hij nog steeds herinnerd als redder van de club. Ik ben verantwoordelijke voor de vip in het Guldensporenstadion en supporters spreken er nog altijd over. Ze blijven hun dank betuigen aan onze broer, anders stonden ze hier niet. Op de tribune staat zijn foto nog steeds. Dat doet deugd”, zegt Patricia.

“Ooit begonnen als straatvoetballer, was KVK zijn leven. Bijna 20 jaar later wordt hij nog steeds herinnerd als redder van de club” – Patricia Braem

Freddy beschrijft zijn broer als een levensgenieter, iemand die er altijd graag bij was. “Ik ga niet meer naar het stadion. Sedert het overlijden van Boudewijn is de plaats te pijnlijk. Ik volg KVK wel op afstand.”

‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ kost 40 euro en werd uitgebracht door uitgeverij Bibliodroom. Het boek is verkrijgbaar via www.karelcambien.com of bij Byttebier op het Vandaleplein.

The post Boekvoorstelling ‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ brengt nabestaanden samen: “Het voelt als een appreciatie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee weken was Scott (48) vermist zonder eten of drinken. En dan plots is er die schoenafdruk en dat ene nauwelijks hoorbare woord uit de kloof: ‘Help’

De Amerikaann Scott Hern liet het laatst van zich horen op 5 juli toen hij door de Red River Gorge in Kentucky wandelde op zoek naar watervallen. Daarna bleef het twee weken stil en werd bijna de hoop opgegeven om de man, die het al die tijd moest stellen zonder eten en drinken, nog levend te vinden. Maar zaterdag gebeurde

Lees meer »