Boekvoorstelling ‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ brengt nabestaanden samen: “Het voelt als een appreciatie”

Karel Cambien stelde op maandag 27 mei zijn boek ‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ voor in hotel Damier. Voor de gelegenheid werden alle nabestaanden uitgenodigd, onder hen Freddy (77) en Patricia Braem (65), broer en zus van Boudewijn, redder van KVK. Exact 19 jaar geleden bezweek hij op 54-jarige leeftijd aan een hartinfarct op het oefenveld van de club. “Supporters blijven hun dank betuigen.”

In de anderhalve kilo lectuur, bestaande uit bijna 400 bladzijden, wordt een hoofdstuk gewijd aan Boudewijn ‘Bo’ Braem: begenadigd voetballer, geliefd volksfiguur, hondstrouwe postbeambte en redder van het failliete KV Kortrijk. “In de lente van 2001 ontplofte een bom in Kortrijk: de club was failliet. ‘Ik ben 50 jaar en was daarvan 28 jaar actief bij KVK. Vandaag valt een deel van mijn leven weg’, luidde zijn boodschap. Boudewijn, toen trainer bij SK Gullegem, wilde het daar niet bij laten en kwam op de proppen met een reddingsplan. Tony Coorevits, voorzitter van KFC Wevelgem City, zou de club overnemen, maar de werkgroep ‘Groep Braem’ dreef door, zocht geld en deed een aanvaard bod van 6 miljoen frank (150.000 euro). Met weinig financiële middelen nam Boudewijn, voor een appel en een ei, de taak van coach op zich”, vertelt de auteur Karel Cambien.

Koen Byttebier, Ruth Vandenberghe, Axel Ronse, gouverneur Carl Decaluwé, Karel Cambien en uitgever Johan Vergote © MD

“Het voelt als een appreciatie om onze broer in het boek op te nemen”, zeggen Freddy en Patricia. “Hij heeft veel gedaan voor het Kortrijkse voetbalmilieu. Ooit begonnen als straatvoetballer, was KVK zijn leven. Bijna 20 jaar later wordt hij nog steeds herinnerd als redder van de club. Ik ben verantwoordelijke voor de vip in het Guldensporenstadion en supporters spreken er nog altijd over. Ze blijven hun dank betuigen aan onze broer, anders stonden ze hier niet. Op de tribune staat zijn foto nog steeds. Dat doet deugd”, zegt Patricia.

“Ooit begonnen als straatvoetballer, was KVK zijn leven. Bijna 20 jaar later wordt hij nog steeds herinnerd als redder van de club” – Patricia Braem

Freddy beschrijft zijn broer als een levensgenieter, iemand die er altijd graag bij was. “Ik ga niet meer naar het stadion. Sedert het overlijden van Boudewijn is de plaats te pijnlijk. Ik volg KVK wel op afstand.”

‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ kost 40 euro en werd uitgebracht door uitgeverij Bibliodroom. Het boek is verkrijgbaar via www.karelcambien.com of bij Byttebier op het Vandaleplein.

The post Boekvoorstelling ‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ brengt nabestaanden samen: “Het voelt als een appreciatie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdachte opgepakt na de dood van vermist Duits meisje (9)

Een 36-jarige man is opgepakt in de Tsjechische hoofdstad Praag in de zaak van de vermoorde Valeriia in de Duitse stad Döbeln nabij de grens met Tsjechië. De man wordt er sterk van verdacht het 9-jarige meisje vermoord te hebben, heeft het Openbaar Ministerie van Chemnitz vrijdag laten weten.

Lees meer »

Carnaval Zwevezele vroeg uit de startblokken: eerste kandidaten voor Prins Carnaval 2025 melden zich al vóór einde editie 2024

Het is een absolute primeur in het 55-jarige bestaan van Carnaval Zwevezele maar nog voor editie 2024 ten einde liep, meldden zich al de eerste kandidaten voor het volgende carnavalseizoen 2025, met name Wesley Noë en Heidi Vanhee. Een verrassing van formaat en ook een historische start voor de ‘Orde van de Bolhoed’. Wat oorspronkelijk startte als een grap is

Lees meer »

Oproep: wie heeft er per abuis een buis verloren in Anzegem?

Naar aanleiding van een zware buis van ongeveer vier meter lang, die zich op de openbare weg bevond in Anzegem, werd er een oproep gelanceerd op Facebook. Het doel is om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Wim Dewaele (58) uit Waregem reageerde. “Ik las de post van Jozef Bossuyt, een ver familielid, die een album op Facebook aanmaakte onder

Lees meer »

Georges-Louis Bouchez: “We hebben een historische kans om België te hervormen in het belang van de burger”

De grootste partij in Wallonië, dat is sinds 9 juni de MR van Georges-Louis Bouchez. De partijvoorzitter van de Franstalige liberalen schoof aan in de studio van VTM Nieuws, waar hij optimistisch keek naar de regeringsonderhandelingen: “Ik denk dat we veel raakvlakken hebben op gebied van migratie, economie en veiligheid”, zei hij over N-VA, dat nu het initiatief mag nemen

Lees meer »

Bijna acht maanden na moord op advocate Claudia Van Der Stichelen spreken weduwnaar Eric (61) en zoon Viktor (23) voor het eerst: “Ik heb naar die man geroepen: ‘Laat mijn mama los’”

“Ik heb hem op haar zien schieten. Ik heb haar zien neervallen. Ik heb alles gezien.” Bijna acht maanden nadat advocate Claudia Van Der Stichelen (58) bij haar thuis in Sint-Lievens-Houtem werd vermoord, spreekt haar zoon Viktor (23) voor het eerst bij Faroek. Samen met zijn vader Eric (61) vertelt hij over die fatale zaterdagmiddag, in de hoop dat ze

Lees meer »

Filou Oostende pakt zijn eerste BNXT-titel

Basketbalploeg Filou Oostende heeft zich woensdag verzekerd van een eerste titel in de BNXT League. De kustploeg won in de tweede finalewedstrijd met 66-79 (rust: 33-47) bij het Nederlandse ZZ Leiden. Dat volstond om de titel te pakken. Maandag haalde Oostende het in eigen zaal al met ruime 85-58-cijfers van de Nederlanders. De finale in de BNXT League werd afgewerkt

Lees meer »

Melissa Depraetere (Vooruit) wil graag snel aan tafel met Bart De Wever (N-VA): “De kiezer heeft duidelijk gemaakt dat er zaken moeten veranderen”

“Het is zo ongeveer de drukste dag van mijn leven”, lacht Melissa Depraetere wanneer we haar opbellen. Nog geen 24 uur na de de bekendmaking van de verkiezingsresultaten blikt de tevreden socialistische voorzitster al vooruit. “Ik hoop dat we zo snel mogelijk aan tafel kunnen zitten met Bart De Wever, we zijn dat de kiezer verschuldigd”
The post Melissa

Lees meer »

Vijf jaar cel gevorderd voor diefstal van peperdure horloges in Knokse uitgaansbuurt: “Misbruik gemaakt van zijn goedgelovigheid”

Drie leden van een professionele dievenbende maakten in dezelfde nacht een Patek Philippe-horloge van 140.000 euro en een Rolex van ruim 11.000 euro buit in de Knokse uitgaansbuurt. De daders werden geklist met de hulp van het Luxemburgse gerecht en riskeren nu vijf jaar cel.
The post Vijf jaar cel gevorderd voor diefstal van peperdure horloges in Knokse uitgaansbuurt:

Lees meer »

Opvallend: PVV’er wordt na onderzoek van Nederlandse inlichtingendienst toch geen minister van Asiel en Migratie

Gidi Markuszower, een parlementslid van de radicaal-rechtse Nederlandse partij PVV van Geert Wilders, zal dan toch geen minister van Asiel en Migratie worden in de nieuwe Nederlandse regering. Na een veiligheidsonderzoek door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD is zijn kandidatuur opnieuw ingetrokken. Dat meldt ‘RTL Nieuws’ en de informatie is door Wilders bevestigd op X.

Lees meer »

Onderzoek naar gesjoemel met miljoenerfenis én moord op echtgenoot gaat verder: ‘femme fatale’ vrij met enkelband

Hilde R. (38) uit Oudenaarde is terug thuis bij haar twee kinderen. In afwachting van verder onderzoek naar financieel gesjoemel met een miljoenenerfenis van een vzw voor personen met een handicap is ze na 3,5 maanden gevangenis vrijgelaten met een enkelband. De flamboyante vrouw blijft echter zowel in dit dossier, als in het dossier van de moord op haar man,

Lees meer »