“KVK redt zich wel en dan oogt de toekomst in 1A mooier”: Ex-ceo Matthias Leterme hoopvol over situatie KV Kortrijk

Wat zou Matthias Leterme denken van dat gedenkwaardige seizoen van KV Kortrijk, zo lang een vogel voor de kat maar plots op nog maar drie stappen van de redding? Blijkt dat de ex-ceo van KVK danig positief denkt. “Charleroi wordt moeilijk maar niet onoverkomelijk en het verschil met Lommel en Deinze is groot, ik geloof echt wel dat ze zich redden.” En zijn uitspraak van vorig seizoen “Indien dit jaar niet, degraderen we volgend seizoen”, mag nu wel worden herzien. “KVK staat er vandaag beter voor dan eind vorig seizoen.”

Eerst dit: “Het is niet aan mij om het eerste seizoen van KVK zonder Matthias Leterme te evalueren of om te zeggen dat ik het zag aankomen met mijn uitspraak van vorig seizoen ‘Degraderen we dit seizoen niet dan is het volgend jaar’. Omdat dit gezegd werd als wake-upcall, om duidelijk te maken dat alleen een substantiële investering van KVK een stabiele eersteklasser kon maken.”

Na de farçe met de Kaminski Group, aanleiding voor jouw vertrek in april, liep het in september ook mis met Burnley. Bleef het daarna niet opvallend stil rond een mogelijke overname?

“Ik heb begrepen dat er geen nieuwe kandidaten meer volgden. Al duiken er misschien wel weer op als KVK zich redt. Vraag blijft dan: zijn het de goede partijen? Maar ik wil wel zeggen dat KVK het bestuurlijk met ceo Guillaume Nuytten en Sports Director Pieter Eecloo het goed heeft gedaan. Zonder een voorzitter weliswaar, ik vormde een goede tandem met Ronny Verhelst (die tegelijk met Leterme ontslag nam, red.) en het is vooral naar de buitenwereld, supporters, stakeholders, stad… toe een gemis, vind ik. Intern is dat minder een probleem lijkt me, er zal zeker nauw contact en overleg zijn met eigenaar Tan.”

Intussen staat KVK nu echt wel voor de matchen van de waarheid. Eerst op de laatste speeldag van de Play Downs beter doen dan Charleroi en dan de redding verzekeren in de barrageplaatsen tegen Deinze of Lommel.

“Het moeilijkste wordt Charleroi, denk ik. Dat ze niets meer te winnen of te verliezen hebben, kan wel een voordeel zijn. Al zag ik dat ze tegen RWDM nog steeds met heel veel drive spelen.”

Je weet ook waarom? Ze spelen naar verluidt tijdens deze play downs voor premies die na elke overwinning worden verdubbeld…

“Weet ik niet, neen. Het verbaast me niet, ik weet dat Mehdi Bayat graag premies verdubbelt, verdrievoudigt, verviervoudigt…, het is zijn handelsmerk. Maar ik denk dat KVK ook wel met extra premies zal bovenkomen.”

Leterme is positief over de huidige werking bij KVK: “KVK heeft het bestuurlijk met ceo Guillaume Nuytten en Sports Director Pieter Eecloo goed gedaan.” © BRUNO FAHY BELGA

Tot vandaag, dinsdag, naar verluidt niet.

“Misschien is dat ook niet nodig, geen speler wil een degradatie op zijn palmares. En élke sportman wil altijd winnen, ik geloof ook niet dat het al veroordeelde Eupen het tegen RWDM zomaar zal weggeven. Kortrijk is voor mij kwalitatief altijd minstens de tweede van de vier.”

Dan volgen wel nog twee barragematchen tegen Deinze of Lommel.

“Dat wordt geen walk in the park, als ze het zaterdag redden moeten ze zeker met de voetjes op de grond blijven. Maar ik zag al veel wedstrijden in 1B, dat is echt wel een niveau minder dan 1A, hoor. Ik zie bij Deinze en zelfs Lommel, weliswaar veel jong talent, toch geen Kadri, geen Fujii, geen Davies, geen Ambrose… rondlopen. Al zeker in twee matchen, de eerste uit nog wel, moeten ze het altijd kunnen redden.”

“Ik zie bij Deinze of Lommel toch geen Kadri, geen Fujii, geen Davies, geen Ambrose…”

Hoe schat je de impact van coach Alexandersson in?

“Hij bracht het geloof terug, een bepaalde structuur, de resultaten kwamen terug, een paar onverwachte successen ook zoals op Club en op Anderlecht… Ik had alleen wat vragen bij zijn wissels de laatste wedstrijden, zoals op Eupen. Maar het is heel moeilijk daar van buitenaf over te oordelen. Ik vind ook dat Pieter en Rik (Foulon, TD.) op de transfermarkt toch goed hebben gewerkt – de eigenaar heeft blijkbaar wel de nodige middelen vrijgemaakt. Daarom meen ik nu al te mogen zeggen dat Kortrijk, als het zich redt, volgend seizoen altijd minstens Beerschot – als je ziet wat daar nu al allemaal gebeurt – en Dender, dat over zeer beperkte middelen beschikt, achter zich zal kunnen laten. De coach zal ook al een grote stap vooruit zijn, ik heb begrepen dat Tsunoda, gehuurd van Tans Cardiff, zou blijven als KVK zich zal redden, dat de optie op Fujii zou gelicht worden… Kadri en Davies zullen wellicht verkocht en moeten vervangen worden, maar ook Westerlo, Charleroi, OHL… zullen moeten verkopen en weer inkopen… (denkt na) Het ziet er in elk geval positiever uit dan op het einde van vorig seizoen. Maar op de lange termijn zal het zonder de juiste investeerders toch altijd een moeilijk verhaal blijven.”

Leterme over KVK-coach Alexandersson: “Hij bracht het geloof terug, een bepaalde structuur, de resultaten kwamen terug, een paar onverwachte successen ook zoals op Club en op Anderlecht… Ik had alleen wat vragen bij zijn wissels de laatste wedstrijden.” © KURT DESPLENTER BELGA

Nog een laatste: zelfs Vincent Mannaert moet blijkbaar nog werken, jij hebt al genoeg verdiend?

(lacht) “Neen hoor. Ik werk nu minstens even hard als vroeger, als consultant voor verschillende buitenlandse clubs. Ik heb 14 jaar mee gedraaid in België, maar dat is maar een klein vlekje op de voetbalkaart, het is bijzonder interessant mijn horizon te verruimen. Even leek het erop dat ik ceo zou worden bij de Franse tweedeklasser Valenciennes maar na drie, vier weken voelde ik dat we op een andere golflengte zaten en heb ik besloten om niet in dat verhaal te stappen. Ik adviseer intussen ook onder meer Burnley FC over het opzetten van een multiclubstructuur en voor FK Sarajevo ben ik dan weer de sportieve structuur aan het analyseren en heb ik recent de scoutingafdeling geïnstalleerd. Ik sta echt open voor alles en in de voetbalwereld weten ze ongetwijfeld op welk telefoonnummer ze mij kunnen bereiken, we zien wel.”

The post “KVK redt zich wel en dan oogt de toekomst in 1A mooier”: Ex-ceo Matthias Leterme hoopvol over situatie KV Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Joost Klein voor het eerst op podium na Songfestival-incident: “Je kunt me niet klein krijgen”

Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar Joost Klein (26) stond zondagavond dan toch op het podium van het Freshtival in het Nederlandse Enschede. Hij sprak het publiek liefdevol toe: “Ik ben een beetje overweldigd, maar ik hou van deze mentaliteit.” Het was zijn eerste optreden sinds zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Lees meer »

Politie en organisatie Flanders Open Rugby gaan voor nultolerantie: “Grootste drugscontroles ooit”

De politie van Dendermonde gaat grote drugscontroles houden als de 102 rugbyploegen aankomen voor de 30ste editie van het Flanders Open Rugby tornooi. Op het terrein zelf zullen ook agenten in burger controleren op drugsbezit en drugshandel. Zo’n grote drugscontrole is een primeur voor het jaarlijkse rugbytornooi en het festival. "Die is nodig omdat de drugswetgeving in het thuisland van

Lees meer »

Vrouw sterft na ongeval tijdens reddingsactie in Duitse Saarbrücken

Bij een reddingsoperatie wegens de overstromingen in de Duitse deelstaat Saarland is een vrouw in de stad Saarbrücken gewond geraakt en later aan haar verwondingen overleden. De 67-jarige vrouw was vrijdag door een voertuig van de reddingsdiensten aangereden en is zondagavond in een ziekenhuis gestorven, zo maakte de stad bekend.

Lees meer »

Beoogde premier Plasterk zegt in de krant “sorry” tegen Omtzigt

Ronald Plasterk heeft vrijdag in een open brief in De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van de coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). In een eerdere fase van de regeringsvorming kregen de twee het aan de stok. Plasterk was toen informateur. Nu wordt hij beschouwd als een mogelijke toekomstige premier.

Lees meer »

Massaal veel adoptieaanvragen voor geiten die piepklein eilandje overbevolken: “1.900 aanbiedingen voor 600 geiten”

Er was eens een klein Italiaans eilandje genaamd Alicudi, dat al een twintigtal jaar overbevolkt wordt door geiten. Zo zouden er 600 geiten op het eiland leven, in tegenstelling tot 100 mensen. De burgemeester van het desbetreffende eiland lanceerde een campagne om geiten ter adoptie te stellen, wat een enorm succes blijkt te zijn, dat schrijft ‘The Guardian’.

Lees meer »

Jozef (90) stopt met handboogschieten: “Ik heb mijn materiaal aan een jonge schutter geschonken”

Jozef Anseeuw uit Sint-Andries werd onlangs gevierd voor zijn vijftig jaar lidmaatschap bij de Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan op het domein Koude Keuken in Sint-Andries. Sinds kort is de Bruggeling gestopt met handboogschieten, maar hij gaat er nog graag langs.
The post Jozef (90) stopt met handboogschieten: “Ik heb mijn materiaal aan een jonge schutter geschonken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Was het gezamenlijke beslissing of heeft één van de jongeren iets stoms gedaan?”: DNA-analyse moet duidelijk maken wie rooster gooide

DNA-onderzoek moet uitwijzen wie van de opgepakte jongeren met een rioolrooster naar vrachtwagenchauffeur Gheorghe heeft gegooid. Volgens meerdere verklaringen zouden twee jongens van de vijfkoppige bende het bewuste rooster hebben laten vallen. “Maar ze schuiven hun verantwoordelijkheid af”, zegt een bron dicht bij het onderzoek. Drie meerderjarigen blijven een maand langer in voorhechtenis.

Lees meer »

Pakjesbezorger toont basketskills met breekbare pakketten: “We dienen een klacht in bij Bpost”

Het Fietspaleis in de Bellestraat in Sint-Niklaas heeft zaterdagochtend een wel heel onvoorzichtige pakjesbezorger over de vloer gekregen … en dat is niet de eerste keer. De man gooide er drie dozen gevuld met onderdelen voor e-bikes over een hoge poort. “De man was blijkbaar liever basketter geworden”, zegt zaakvoerster Shirley Clarke. “Dit is erover, we kunnen dit niet zo

Lees meer »

“Als ik écht een aanwezige vader wil zijn, moet ik stoppen met ‘Familie’”: combinatie carrière en gezin niet evident voor Roel Vanderstukken

Roel Vanderstukken (47) heeft er een loodzwaar jaar opzitten. Niet alleen had hij opnames voor ‘Familie’, er waren ook de voorstellingen van ‘The Broken Circle Breakdown’ én de overname van het restaurant Frans & Yvonne in Kontich. Een langverwachte droom, maar wel eentje die veel vraagt van Roel en z’n gezin, vertelt hij in ‘Primo’. “Mijn vrouw Anne-Sophie had haar

Lees meer »

Op een mooie pinksterdag

Liever eerst het slechte nieuws? KV Oostende dus. Woensdag gooide de bewindvoerder een bommetje – de handdoek mag ook. In het kort: zelfs al zou hoofdaandeelhouder Conway (50,1 procent) ultiem toch zijn aandelen willen overdragen, dan leek de laatst overgebleven kandidaat-overnemer Apex Capital Global niet langer bereid tot de nodige kapitaalsinjectie. Door de schuldenberg van
The post Op een

Lees meer »

Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen nadat Raad van State en Vlaams Parlement forfait geven

De oppositiepartij Respect riep een halfuur vóór de gemeenteraad van donderdagavond de pers bijeen, om aan te kondigen dat ze een dossier indienen bij het Grondwettelijk Hof. “Dit is de laatste kans om de ondemocratische beslissing tot fusie te vernietigen”, zegt Respect-kopman Hannes Gyselbrecht.
The post Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen

Lees meer »