Assisen Spuikommoord: syndicus beseft dat hij beoogde slachtoffer was

Het eigenlijke doelwit van Khaldoon Al-Baghdadi (42) heeft op het assisenproces over de roofmoord op Emmy Geboers (67) verklaard dat hij beseft dat hij door het oog van de naald is gekropen. Dirk S. ontkende dat hij een amoureuze relatie had met de beschuldigde, maar moest wel toegeven dat ze een paar keer seksuele betrekkingen hadden.

Lees hier alles over de Spuikommoord

De technisch beheerder van het appartementsgebouw in de Voorhavenlaan legde uit dat Emmy Geboers een rol als tussenpersoon vervulde. “Het was een hele lieve, aangename dame om mee samen te werken. Ze was bereid tot alles om te helpen.” Brigitte S. getuigde dat haar collega Dirk S. instond voor de administratieve en financiële kant van de zaak. “Op onze bureau vertelde hij allerhande verhalen. Hij zei dat hij die man (Khaldoon Al-Baghdadi, red.) begeleidde. Hij had daar blijkbaar ook een relatie mee.”

Vertrouwenspersoon

De beschuldigde had Dirk S. in 2016 al via Facebook leren kennen. “Ik was benieuwd naar zijn verhalen. Hoe hij hier terechtgekomen was en zo. En ik wilde hem helpen.” S. omschreef Al-Baghdadi als een vertrouwenspersoon en zelfs een soort broer, terwijl het onderzoek uitwees dat ze ook een seksuele relatie hadden. “We hebben één of twee keer seks gehad, maar dat stelde echt niks voor. Het was echt geen amoureuze relatie”, hield S. vol.

De getuige moest wel erkennen dat hij de beschuldigde al in maart 2017 financieel begon te helpen. “In het begin heb ik hem cash gegeven, omdat hij niet rondkwam met zijn OCMW-toelage. En dan heb ik de fout gemaakt om via de syndicusrekeningen geld te geven aan hem.” Voor het doorsluizen van in totaal ruim 18.000 euro werd S. uiteindelijk tot 60 uur werkstraf veroordeeld. “Ik ben heel erg naïef geweest. Ik dacht altijd dat het tot een goed einde zou komen, maar het is verkeerd afgelopen.”

Contact verbroken

De syndicus verbrak enkele weken voor de feiten het contact met de beschuldigde. “Voor mij is het altijd de bedoeling geweest dat hij hier een leven opbouwde en teruggaf aan de Belgische maatschappij wat hij al gekregen had.” Het was een doorn in het oog dat S. na een psychiatrische opname niet op zoek ging naar werk. In die periode deed de Irakees wel enkele opvallende uitspraken. “Hij zei dat hij schrik had dat hij mensen zou vermoorden op straat.”

Ten slotte vroeg voorzitter Antoon Boyen of hij op de hoogte was van de nieuwe verklaringen van Al-Baghdadi. “Ik weet het dat ik door het oog van de naald gekropen ben. Ik tracht de kranten wel zo weinig mogelijk te lezen.” S. verklaarde nog dat hij dergelijke feiten absoluut niet had verwacht. Ook van het druggebruik van zijn vriend was hij naar eigen zeggen niet op de hoogte.

Verklaringen buren

Een buurvrouw van de betrokkenen verklaarde hoe ze de ex-echtgenote van Al-Baghadi in 2019 eens huilend aantrof op straat. Kelly N. probeerde de vrouw wat te steunen, nadat ze klappen zou gekregen hebben van de beschuldigde. “Ik weet nog dat hij heel kwaad op mij was en hij begon te roepen in het Arabisch. Hij zei dat hij me zou vermoorden omdat ik de politie zou gebeld hebben.” Volgens N. was ook Emmy Geboers bang van Al-Baghdadi.

De dag na de feiten ging N. samen met haar huisbaas een kijkje nemen op het appartement van het slachtoffer. Ze voelden allebei onmiddellijk dat er iets niet pluis was. “Ik zag dat er een appel bruin aan het worden was en dat haar koffietas nog halfvol was. Zo was Emmy niet”, getuigde Jean-Luc Q.

Alle buren bestempelden Emmy Geboers als een punctuele, lieve, correcte vrouw. Met de beschuldigde had Eva T. wel een onaangename ervaring. “Hij stond met twee angstaanjagend brede mannen in de fietsenstalling en had een grote som geld in zijn handen. Ik denk dat ze drugs aan het dealen waren, maar hij kwam dat later heel bedeesd ontkennen.” Peter V. had amper contact met Al-Baghdadi, maar maakte uitgerekend net voor zijn arrestatie nog een praatje. “Hij heeft gevraagd wat er gebeurd was met Emmy. Dat was alles, dan heeft de politie hem meegenomen.”

Drugs

Het onderzoek wees uit dat de beschuldigde de ochtend van de feiten heroïne had gebruikt bij een kameraad in Bredene. Patrick V. kon zich daar weinig van herinneren, tot de voorzitter hem erop wees dat hij onder eed stond. “Hij kwam langs bij Ivan en hij vroeg achter een bijl. Maar hoe kan ik weten waarom? Een houtstoof had hij niet.” De getuige voegde er nog aan toe dat hij Al-Baghdadi eigenlijk een sympathieke vent vond.

Ook Michael A. kende de Iraakse Oostendenaar uit het plaatselijke drugsmilieu. Nog voor het dumpen van het lichaam kocht Al-Baghdadi cocaïne van de getuige. “Een half grammetje. Of een grammetje is ook mogelijk. Hij zag er die avond een beetje in de war uit. Bleekjes ook.” Volgens A. schepte de beschuldigde graag op over zijn drugsverslaving. “Vijf gram coke per dag kan wel, maar het is in mijn ogen niet iets om mee te stoefen.”

The post Assisen Spuikommoord: syndicus beseft dat hij beoogde slachtoffer was is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Been van surfer aangespoeld na aanval door haai in Australië

Het afgerukte been van de surfer die dinsdagochtend lokale tijd door een haai aangevallen werd bij de Australische badplaats Port Macquarie , is aangespoeld op het strand. Dat heeft de politie gezegd. Het werd door buurtbewoners in ijs verpakt en vervolgens overgevlogen naar het ziekenhuis in Newcastle, waar de surfer wordt verzorgd.

Lees meer »

Tiener die in Oostende uit zee werd gered, is nog steeds in levensgevaar

De zeventienjarige jongen die donderdagavond in Oostende uit de zee gered moest worden, verkeert nog steeds in levensgevaar. Dat meldt de politie van Oostende. Zijn elfjarige broer is aan de beterhand, maar verblijft wel nog in het ziekenhuis.
The post Tiener die in Oostende uit zee werd gered, is nog steeds in levensgevaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Winkeldiefstallen op hoogste niveau in tien jaar: supermarkten willen maatregelen

Het aantal winkeldiefstallen in ons land is vorig jaar gestegen tot het hoogste niveau in tien jaar. Steeds meer winkeliers leggen een betrapte dief zelf een schadevergoeding op, zonder dat de politie tussenbeide komt. Dat meldt Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige supermarktuitbaters, die aan de onderhandelaars van de federale regering vraagt om van winkeldiefstal een prioriteit te maken.

Lees meer »

Wingense is West-Vlaamse kandidate voor verkiezing Miss België: “Ik ben een echte kameleon”

Marlies Dhaenens (25) uit Wingene is een van de 17 West-Vlaamse kandidates die meedingen naar de titel van Miss België. Maar eerst moet ze de provinciale voorselecties overleven. “Mijn zus Annelore heeft me ingeschreven en ik hou wel van nieuwe uitdagingen”, zegt Marlies. “Maar mijn echte passie is zingen. Als ‘Lizz’ treed ik op in heel de provincie, soms met

Lees meer »

Belgen zitten al twee dagen vast op luchthaven in Palermo, maar verlossing nabij: “Om 12.20 uur vertrekt vlucht richting Brussel”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing van vrijdag die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Reizigers strandden op verschillende plaatsen wereldwijd. Zo zaten ongeveer 170 Belgische passagiers maar liefst twee dagen vast op de luchthaven van Palermo. “Omstreeks 12.20 uur kunnen ze eindelijk terugvliegen naar Brussel”, aldus Piet Demeyere, woordvoerder van TUI, bij VRT NWS.

Lees meer »

“Ik had dat meisje op die foto eerst niet herkend. Bleek het onze dochter te zijn”: prins Laurent over de vakantie en de Instagram van zijn zoon Aymeric (18)

Prins Laurent spendeert zijn zomer voorlopig in Tervuren, hij heeft het te druk om zijn gezin en ouders te vervoegen op vakantie in Zuid-Frankrijk. Wie zich echt uitleeft in zijn vakantie, is zijn zoon prins Aymeric (18). Hij geniet van het jetsetleven in Saint-Tropez. “Al moet hij die feestjes wel zelf betalen en werkt hij daarvoor als bediening in een

Lees meer »

Eerste deelwagen in Houthulst staat voorlopig aan Markthuis

Ook in Houthulst kan men voortaan gebruik maken van een deelwagen. “De eerste deelwagen is er een op benzine”, vertelt burgemeester Jeroen Vandromme. “In januari komt er nog een tweede. Die zal elektrisch zijn.”
The post Eerste deelwagen in Houthulst staat voorlopig aan Markthuis appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koning Filip roept op tot “hoogdringende” aanpak van begrotingstekort

Koning Filip ziet na de recente federale verkiezingen mogelijkheden voor politieke partijen en regio’s om toenadering tot elkaar te zoeken. Dat zegt hij in zijn jaarlijkse tv-toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag. Nu België op het “Europees strafbankje” zit en onder financieel toezicht staat vanwege buitensporig begrotingstekort, roept Filip ook op dat probleem “hoogdringend” aan te pakken.

Lees meer »

IN BEELD – Met ‘Door de wind, door de regen…’ vierde Clouseau hun 40ste verjaardag op het ‘Tien om te Zien’-podium in Westende

Donderdagavond: regen, regen én nog eens regen! Dat had Clouseau niet verdiend! Hun 40ste verjaardag vierden ze op het podium van ‘Tien om te Zien’ in aanwezigheid van talrijke gasten die er als verrassing bij waren.
The post IN BEELD – Met ‘Door de wind, door de regen…’ vierde Clouseau hun 40ste verjaardag op het ‘Tien om te Zien’-podium

Lees meer »

Recordvangst crystal meth onderschept in Nederland

De Nederlandse douane heeft begin maart ruim 3.200 kilo methamfetamine onderschept bij een controle. De drug, die ook bekendstaat als crystal meth, werd ontdekt in een lading grond uit Mexico. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat het om de grootste vangst van crystal meth in Nederland tot nu toe en had die een waarde van 22,4 miljoen euro.

Lees meer »

Na controverse rond Jelmont in ‘B&B zoekt lief’: moeten kandidaten van reality-programma’s beter gescreend worden?

Moeten deelnemers aan reality-tv grondiger gescreend worden? De vraag is weer actueel nu blijkt dat Jelmont, kandidaat in ‘B&B zoekt lief’, een strafrechtelijk verleden heeft. Ook de andere B&B’s in het VTM-programma blijven niet gespaard van drama en geruzie. Hoe worden die kandidaten eigenlijk geselecteerd? En krijgen ze een achtergrondcheck? Wij vroegen het aan een expert mediarecht. “Soms is er

Lees meer »