Oostende voor Anker sluit 23ste editie af met 200 000 bezoekers

Om 19 uur sluit straks het maritiem festival ‘Oostende voor Anker’ haar 23ste editie met feestelijk scheepshoorngeloei af. Ook nu kan de organisatie met een schatting van ca. 200 000 bezoekers terugblikken op een massale opkomst tijdens deze vierdaagse.

Het epicentrum schoof dit jaar nog meer op richting Mercatordok met blikvangers als de kraak ‘Nao Victoria’ en het Spaanse galioen ‘El Galeon’. Ook de zeetrips met de ‘Morgenster’ ‘en de ‘Artemis’ liepen vlot onder en gunstig briesje.

Op donderdag en vrijdag werden de kaaien vooral met lagere en middelbare schooljeugd bevolkt en kreeg het blauw innovatiedorp op het gerenoveerde Ernest Feysplein heel wat jong volk onder hun tentzeilen voor informatie over jobs bij de zeebouwers Deme en De Nul, over universitaire studies in het zeewetenschappelijk onderzoek en over instellingen als het ILVO.

Adieu

Op het sint-Petrus en -Paulusplein en de kaaien langs het Montgomery- en het Mercatordok waar de vloot van ca. 150 schepen en boten aangemeerd lag, troffen de vele bezoekers optredens van shanty- en andere koren, culinaire gerechten en ambachtslieden. Ook de soms dreigende weergoden waren het festival weeral gunstig gezind.

Hubert Rubbens geeft na deze editie als curator van het eerste uur de helmstok door:

“Als curator is het een werk van jaren om deze vierdaagse volledig vorm te geven, wat ik altijd met hart en ziel gedaan heb. Ik kon me nu geen mooier afscheid wensen als curator met deze zonnige editie waar ik opnieuw heel wat jonge kinderen verbaasd zie kijken naar alle schepen. Ik hoop dat ik de microbe zo ook aan de jeugd kan doorgeven en die glinstering in de ogen laat het beste vermoeden. Ik zwaai Oostende voor Anker nu uit, samen met een grote groep vrijwilligers die er al vanaf het begin bij betrokken waren.”

Trots

Vanaf 2025 neemt Toerisme Oostende vzw de volledige organisatie van het evenement over. Algemeen directeur van Toerisme Oostende Peter Craeymeesch: “De afgelopen jaren hebben wij al gezorgd voor de volledige logistiek, communicatie en coördinatie met de stadsdiensten. Dit gebeurde in nauw overleg met Hubert, wiens nautische expertise van onschatbare waarde is. We zijn dan ook uitermate trots op het grote aantal bezoekers dit jaar en de vele positieve reacties. Hubert heeft een groot hart en wil zien dat zijn project blijft groeien. We zijn er ons van bewust dat ook een aantal vrijwilligers, die al van het eerste uur aan de slag waren, mogelijk zouden stoppen, maar we hopen toch zoveel mogelijk ‘rode broeken’ aan boord te houden.” Afspraak van 22 tot en met 25 mei 2025.

ML

The post Oostende voor Anker sluit 23ste editie af met 200 000 bezoekers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Metejoor zingt ‘Groot’ op podium van ‘Tien om te Zien’ en krijgt muzikale begeleiding van DrumSpirit uit Moorslede

Maandagavond stond ook Metejoor op het podium van ‘Tien om te Zien’ aan de Rotonde in Westende. Deze bekende zanger zong zijn jongste hit ‘Groot. Metejoor alias Joris stond niet alleen op het podium. Hij werd begeleid door acht muzikanten van DrumSpirit uit Moorslede.
The post Metejoor zingt ‘Groot’ op podium van ‘Tien om te Zien’ en krijgt muzikale

Lees meer »

EH Messiaen mag zo’n 180 tractors wijden

Tijdens de tractorwijding in Heestert mocht priester Marc Messiaen zo’n 180 voertuigen wijden. Het merendeel waren tractors, maar ook andere landbouwmachines en vrachtwagens kwamen aan de priester voorbij. Na de wijding werd nog een rondrit verreden om te eindigen op een landbouwbedrijf op de Keiberg. De organisatoren, KLJ Heestert en de Groene Kring, waren heel
The post EH Messiaen

Lees meer »

Emérance Cortvrienden het café-chantant

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Emérance Cortvriend en het café-chantant.
The post Emérance Cortvrienden het café-chantant appeared first on

Lees meer »

Christel Van Schoonwinkel speelde sexy Betty in ‘De kotmadam’: “Die herhalingen hebben me lang gestoord”

‘De kotmadam’ was een broedplaats voor jong acteertalent. Onder hen ook Christel Van Schoonwinkel (56), die er 33 jaar geleden haar debuut maakte als de sexy Betty. Nu de populaire VTM-reeks definitief stopt, zocht HLN haar op voor een exclusief gesprek over de begindagen, de goede band met haar overleden collega Odilon en de vele heruitzendingen. “Ik verdien daar ‘iets’

Lees meer »

Kermis in Reningelst: van de Dokiofeesten tot een rommelmarkt

Van vrijdag 26 juli tot en met zondag 4 augustus staat er heel wat op het programma in Reningelst, want het is namelijk kermis. Van de Dokiofeesten, tot een tuinterras bij Atelier Hortense en een dartstornooi.
The post Kermis in Reningelst: van de Dokiofeesten tot een rommelmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Criminaliteit in regio Wervik blijft duren: ook ramkraak op apotheek in Wervicq-Sud

De verschillende ramkraken de afgelopen weken in Wervik, Menen, donderdagnacht in Lauwe en zaterdagnacht in Geluwe zijn blijkbaar geen gevallen die alleen moeten worden gelinkt aan deze regio. Mogelijk sloeg dezelfde dader of bende immers ook toe in de apotheek Titeca, vlak over de grens in Wervicq-Sud.
The post Criminaliteit in regio Wervik blijft duren: ook ramkraak op apotheek

Lees meer »