Oostende voor Anker sluit 23ste editie af met 200 000 bezoekers

Om 19 uur sluit straks het maritiem festival ‘Oostende voor Anker’ haar 23ste editie met feestelijk scheepshoorngeloei af. Ook nu kan de organisatie met een schatting van ca. 200 000 bezoekers terugblikken op een massale opkomst tijdens deze vierdaagse.

Het epicentrum schoof dit jaar nog meer op richting Mercatordok met blikvangers als de kraak ‘Nao Victoria’ en het Spaanse galioen ‘El Galeon’. Ook de zeetrips met de ‘Morgenster’ ‘en de ‘Artemis’ liepen vlot onder en gunstig briesje.

Op donderdag en vrijdag werden de kaaien vooral met lagere en middelbare schooljeugd bevolkt en kreeg het blauw innovatiedorp op het gerenoveerde Ernest Feysplein heel wat jong volk onder hun tentzeilen voor informatie over jobs bij de zeebouwers Deme en De Nul, over universitaire studies in het zeewetenschappelijk onderzoek en over instellingen als het ILVO.

Adieu

Op het sint-Petrus en -Paulusplein en de kaaien langs het Montgomery- en het Mercatordok waar de vloot van ca. 150 schepen en boten aangemeerd lag, troffen de vele bezoekers optredens van shanty- en andere koren, culinaire gerechten en ambachtslieden. Ook de soms dreigende weergoden waren het festival weeral gunstig gezind.

Hubert Rubbens geeft na deze editie als curator van het eerste uur de helmstok door:

“Als curator is het een werk van jaren om deze vierdaagse volledig vorm te geven, wat ik altijd met hart en ziel gedaan heb. Ik kon me nu geen mooier afscheid wensen als curator met deze zonnige editie waar ik opnieuw heel wat jonge kinderen verbaasd zie kijken naar alle schepen. Ik hoop dat ik de microbe zo ook aan de jeugd kan doorgeven en die glinstering in de ogen laat het beste vermoeden. Ik zwaai Oostende voor Anker nu uit, samen met een grote groep vrijwilligers die er al vanaf het begin bij betrokken waren.”

Trots

Vanaf 2025 neemt Toerisme Oostende vzw de volledige organisatie van het evenement over. Algemeen directeur van Toerisme Oostende Peter Craeymeesch: “De afgelopen jaren hebben wij al gezorgd voor de volledige logistiek, communicatie en coördinatie met de stadsdiensten. Dit gebeurde in nauw overleg met Hubert, wiens nautische expertise van onschatbare waarde is. We zijn dan ook uitermate trots op het grote aantal bezoekers dit jaar en de vele positieve reacties. Hubert heeft een groot hart en wil zien dat zijn project blijft groeien. We zijn er ons van bewust dat ook een aantal vrijwilligers, die al van het eerste uur aan de slag waren, mogelijk zouden stoppen, maar we hopen toch zoveel mogelijk ‘rode broeken’ aan boord te houden.” Afspraak van 22 tot en met 25 mei 2025.

ML

The post Oostende voor Anker sluit 23ste editie af met 200 000 bezoekers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Automerk Lancia keert terug naar België

Het Italiaanse automerk Lancia keert terug naar Europa. Die operatie is dit weekend concreet ingezet met een herlancering in België en Luxemburg, zo blijkt zondagavond uit een mededeling van het moederbedrijf Stellantis.

Lees meer »

Elf studenten ronden met succes hun opleiding bij BOOST Hogeschool Vives af: “Iedereen kan meteen aan de slag”

De onderwijsdroom om voor de klas te staan in het lager onderwijs komt voor elf studenten die zich heroriënteerden is een stap dichterbij gekomen. Na een intensief praktijk-bad van één jaar namen ze hun praktijkcertificaat in ontvangst bij VIVES op campus Kortrijk. Deze derde lichting BOOST-ers helpt zo het nijpende lerarentekort aanpakken.
The post Elf studenten ronden met succes

Lees meer »

Al meer dan dubbel zoveel mazelen dan in heel 2023: “Dertigers en veertigers checken best of ze gevaccineerd zijn”

We hadden ze bijna uitgeroeid. Dat het Universitair Ziekenhuis Antwerpen nu maatregelen neemt tegen mazelen, illustreert hoe de ziekte weer in opmars is. Dit jaar zijn er al meer dan dubbel zoveel gevallen geregistreerd als in heel 2023, waarschuwt Steven Van Gucht bij Sciensano. “Veel mensen denken ten onrechte dat ze tegen mazelen beschermd zijn.”

Lees meer »

DISCUSSIE. Vind jij dat Vooruit mee in de federale regering moet stappen?

Nu de verkiezingsslag is gestreden, is het tijd voor de formatie van de regeringen. Vlaams is allang duidelijk dat N-VA, Vooruit en CD&V tot elkaar veroordeeld zijn. “Maar vooral Vooruit is de moeilijke factor”, zegt een N-VA’er. “Ze gaan het spel heel hard spelen.” Op Vlaams niveau lijken de socialisten water bij de wijn te willen doen. Maar op federaal

Lees meer »

Japanse keizer Naruhito geeft voor het eerst crisis in monarchie toe

Keizer Naruhito van Japan (64) geeft voor het eerst toe dat zijn familie bijna geen erfgenamen meer heeft. De monarchie kampt met een crisis als gevolg van ouder wordende leden én de regel dat vrouwen de troon niet kunnen bestijgen. “Door deze factoren neemt het aantal leden van de keizerlijke familie dat publieke taken op zich kan nemen af vergeleken

Lees meer »