Vernieuwde Grotestraat in De Haan feestelijk geopend

Na meer dan twee jaar van intensieve werkzaamheden is de heraangelegde Grotestraat in De Haan feestelijk geopend. De officiële heropening werd gevierd met een wandelconcert van de Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan en een traktatie voor alle bewoners.

Het gemeentebestuur investeerde deze beleidsperiode aanzienlijk in de verbetering van de weginfrastructuur. We maakten een mooie inhaalbeweging, onder meer met de vernieuwing van enkele grote verkeersassen als Vosseslag, de Ringlaan in Wenduine en de Grotestraat in het centrum van De Haan”, zegt schepen voor Openbare werken Marleen De Soete.

De omvangrijke werken gingen op 28 maart 2022 van start. Er werd een volledig nieuw rioleringsstelsel aangelegd. Het gemengde stelsel is vervangen door een volledig gescheiden rioleringsstelsel, waarbij regen- en afvalwater apart worden afgevoerd. Ook de rijweg en de voetpaden zijn vernieuwd.

“Hierbij is rekening gehouden met de vraag van de lokale bewoners om meer parkeerplaatsen en een beter evenwicht tussen de bewoners, voetgangers, voertuigen en fietsers te creëren. Een proefproject wees uit dat éénrichtingsverkeer veiliger is voor alle weggebruikers en werd dus behouden”, aldus nog De Soete.

Langs weerszijden van de rijweg ligt een voetpad van 1,5 meter en er zijn verhoogde parkeervakken van 2 meter. In het deel van de Grotestraat tussen de Duinenweg en de Maurice Maeterlincklaan is gekozen voor éénzijdig parkeren aan de kant van de onpare huisnummers, en een fietspad aan de kant van de pare huisnummers. Tussen de Maeterlinckstraat en Warvinge rijden de fietsers op een aanliggend verhoogd fietspad. Aansluitend werden ook de voetpaden op het kruispunt Bredeweg – Stationsstraat – Kardinaal Mercierlaan verlaagd en breder heraangelegd, werden in de Kardinaal Mercierlaan en Bredeweg fietssuggestiestroken voorzien en is de Stationsstraat ingericht als fietszone.

Begrip en geduld

De werken kosten in totaal 6,2 miljoen euro (exclusief btw), het gemeentelijk aandeel hierin was 1,1 miljoen euro. De vernieuwde Grotestraat werd vrijdagavond feestelijk geopend met een wandelconcert van de Koninklijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan. Het gemeentebestuur trakteerde de bewoners ook op een drankje.

“Hiermee willen hen en de lokale handelaars bedanken voor hun begrip en geduld van de voorbije twee jaar. Wegenwerken brengen onvermijdelijk hinder met zich mee, maar het resultaat is een aanzienlijke opwaardering voor de mensen die er wonen”, besluit burgemeester Wilfried Vandaele.

The post Vernieuwde Grotestraat in De Haan feestelijk geopend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wordt in Gambia genitale verminking opnieuw legaal? “Religie en cultuur worden boven rechten van de vrouw gezet”

In Gambia wordt deze maand opnieuw over de afschaffing van het verbod op genitale verminking bij vrouwen gestemd. Het verbod kwam er in 2015, maar een eerste stemming in het parlement met duidelijke meerderheid zet dat weer op losse schroeven. "Er zijn 58 leden die stemrecht hadden, 53 daarvan zijn mannen", weet Assita Kanko, ervaringsdeskundige en Europarlementslid (N-VA).

Lees meer »

“In haar ogen brengt ze orde in de chaos”: pyromane (40) die wagens van foutparkeerders in brand stak in Hoboken, riskeert vandaag 8 jaar cel

“De kleinste ergernis laat haar overgaan tot daden die mensenlevens kunnen kosten.” Een goede beurt maakte Sengül A. (40), de ‘pyromane van Hoboken’, tot dusver niet in de rechtbank. Meerdere wagens vielen door haar ten prooi aan de vlammen, in een poging om ‘een wereld die naar de vaantjes is te corrigeren’. Maar toen de rechter besloot dat hier nog

Lees meer »

BRES architecten opent kantoor naast beurs- en congresgebouw in Brugge

Simon Vansteenhuyse en Brecht Pot openden naast het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC) in Brugge een vaste stek voor hun architectenkantoor BRES. Het pand waar voorheen een kantoor van Bpost gehuisvest was, en later ook nog een nachtwinkel, kreeg een heuse facelift. “Dit voelt aan als thuiskomen”, zeggen de architecten.
The post BRES architecten opent kantoor naast beurs- en

Lees meer »

Gemeente en buurt halen slag thuis: authentieke villa in Oostduinkerke mag niet gesloopt worden

De gemeente en buurtbewoners van de Meeuwenlaan in Oostduinkerke, een deelgemeente van Koksijde, halen hun gelijk. Een van de authentieke huisjes bovenop een duin mag niet gesloopt worden. De eigenaar wilde de authentieke villa slopen en er een nieuwe bouwen met twee bouwlagen.
The post Gemeente en buurt halen slag thuis: authentieke villa in Oostduinkerke mag niet gesloopt worden

Lees meer »

Partijtop van Les Républicains bevestigt uitsluiting van voorzitter na farce over samenwerking met extreemrechts

De partijleiding van de Franse centrumrechtse partij Les Républicains heeft vrijdag in een nieuwe vergadering de uitsluiting van voormalig voorzitter Eric Ciotti bevestigd. De 50-jarige betwistte woensdag zijn ontslag en heeft een verzoek in kort geding ingediend bij de rechtbank van Parijs. Die buigt zich later vandaag over de beslissing, vertelden bronnen binnen de partij aan AFP.

Lees meer »

Ongeval zorgt voor heel wat hinder in Loppem

Een kleine aanrijding tussen een personenauto en een bestelwagen zorgde rond halfvijf voor heel wat nevenschade en vertraging op de E403 in Loppem.
The post Ongeval zorgt voor heel wat hinder in Loppem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna 600.000 mensen op de vlucht voor geweld in Haïti

Het aantal mensen dat binnen hun eigen land op de vlucht is, is in Haïti sinds maart met 60 procent gestegen als gevolg van het toenemende bendegeweld. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie. Volgens het VN-agentschap gaat het om bijna 600.000 ontheemden.

Lees meer »

Schoten vlak bij Oranje-fans in Hamburg: politie stelt situatie veilig, supporters verzocht kalm te blijven

In Hamburg zijn rond het middaguur meerdere schoten gelost. Dat gebeurde vlak bij de plek waar duizenden Nederlandse supporters bij elkaar zijn verzameld voor de wedstrijd van Oranje. Er is een man gewond geraakt die een bijl bij zich zou hebben gehad. De Nederlandse fans worden opgeroepen vooral rustig te blijven. Je kan hier de updates over de situatie volgen.

Lees meer »

G7 roept op tot wereldwijd bestand tijdens Olympische Spelen in Parijs

De zeven vooraanstaande industrielanden van de G7 roepen alle strijdende partijen op om hun wapens neer te leggen tijdens de Olympische Spelen die deze zomer in Parijs worden gehouden. Aan het einde van de bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Groep van Zeven zei gastvrouw Giorgia Meloni, de Italiaanse premier, dat de hele groep voorstander is van een wapenstilstand

Lees meer »