Theatermaakster werkt samen met Menenaars in armoede

Op 17 oktober, Werelddag van het verzet tegen extreme armoede, zal de voorstelling De Wakkeren ‘s nachts om 23.30 uur in première gaan. Het is een uniek sociaal-artistiek project, dat gesteund wordt door heel wat Menense organisaties. Schrijfster en theatermaakster Mona creëert een poëtische tekstvoorstelling over de mogelijkheden en de obstakels van de nacht. Voor de tekst baseert ze zich op verhalen die Menenaars in armoede schrijven en vertellen.

Je ogen sluiten en in slaap vallen, is een privilege. Dat is het uitgangspunt van De Wakkeren. “Met het project roepen we op om voor één nacht onze slaap te laten om te luisteren naar verhalen waar mensen, die niet kúnnen slapen, van wakker liggen. Maar ook waar ze van dromen: de nacht als een plek waarin het onmogelijke mogelijk wordt”, zegt Mona Thijs.

Nog tot juni sprokkelt ze verhalen op verschillende locaties in Menen zoals CAW Zuid-West-Vlaanderen, ‘t AC-oord en het Rode Kruisopvangcentrum… Ze ontmoet er mensen in armoede en nodigt hen uit om hun eigen ervaringen neer te schrijven tijdens een reeks workshops. “Daarbij mogen ze hun verbeelding laten werken, zodat er een wisselwerking ontstaat tussen echte verhalen en fictie. Samen werken we de personages en verhalen uit voor de voorstelling in oktober.

“Uit die schrijfsessies is al heel wat moois voortgevloeid. Zo is er iemand die eigen gedichten en zelfs een liedtekst over de nacht naar de workshop meebracht. Voor de tekstvoorstelling zelf doen we een beroep op acteurs van De Figuranten, de Academie voor Beeld, Muziek & Woord, en Cie Tabloo. We gaan ook op toer met De Wakkeren. We spelen op 17, 18, 24 en 25 oktober in Menen en trekken op 22 oktober naar Kortrijk” aldus Mona.

“Met dit sociaal-artistiek project willen we de kwetsbaren en het reguliere theaterpubliek samenbrengen én de beeldvorming over armoede veranderen”, zeggen schepen van Armoedebestrijding Angelique Declercq en schepen van Cultuur Griet Vanryckegem. (CB)

The post Theatermaakster werkt samen met Menenaars in armoede is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

IN BEELD. ‘Drashpop’ trotseert de eerste regenbui

Dan toch een fikse bui op het hoofd van de metalheads op Graspop – of tegenwoordig ‘Drashpop’. Het optimisme vierde enkele uurtjes hoogtij toen de festivalgangers de zonnestralen door de wolken zagen priemen, maar sindsdien toont het weer zich – net als de voorbije weken – een onvoorspelbaar beestje. Al kan dat voor de aanwezigen de pret niet drukken, zo

Lees meer »

Ex-radiopresentator Sven Pichal krijgt opschorting in drugsdossier

De raadkamer in Antwerpen heeft ex-radiopresentator Sven Pichal woensdag een opschorting gegeven voor het verkopen of leveren van drugs. Dat werd vernomen bij het parket van Antwerpen. Het parket had zijn doorverwijzing naar de correctionele rechtbank gevorderd, maar gaat niet in beroep tegen de beslissing van de raadkamer.

Lees meer »

Leuk nieuws voor West-Vlaamse musicalfans: ‘A Christmas Carol’ komt op 4 en 5 januari 2025 ook naar De Spil in Roeselare

Het is pas maandagmorgen en we mogen al leuk nieuws meedelen aan de West-Vlaamse muziekfans. Inderdaad, de bejubelde productie ‘A Christmas Carol’, met een weergaloze Lucas Van den Eynde als verbitterde vrek Ebenezer Scrooge, komt voor het eerst ook naar West-Vlaanderen en zal op 4 en 5 januari 2025 op de planken staan in De Spil in Roeselare.
The

Lees meer »

Trots op Oostende stelt volledige lijst voor: “Wij tonen dat politiek meer is dan ruzie maken, maar dat we echt kunnen samenwerken over partijgrenzen heen”

Open VLD, Groen en CD&V kondigden al een tijdje terug aan dat ze samen naar de kiezer trekken onder de naam ‘Trots op Oostende’. Er werden al heel wat namen van kandidaten bekend gemaakt, maar zaterdag werd de volledige lijst voorgesteld. De jongste kandidaat is Anouk Vandeput, die in augustus nog 18 jaar moet worden en ouderdomsdeken is Herman Lodewyckx

Lees meer »

“Uitgegroeid tot Soho van Roeselare”: Voor het tweede jaar ‘De Andere Batjez’ in de Ardooisesteenweg

Vorig jaar werden voor het eerst ‘De Andere Batjez’ georganiseerd op en rond de Ardooisesteenweg. Dit jaar breien ze daar een vervolg aan met een gevarieerd aanbod optredens op vier podia verspreid in de straat. Nieuw is ook de vintagemarkt.
The post “Uitgegroeid tot Soho van Roeselare”: Voor het tweede jaar ‘De Andere Batjez’ in de Ardooisesteenweg appeared first

Lees meer »

Jan Peumans (73) trekt niet meer naar Vlaams Parlement: “Kan neo-liberaal beleid van mogelijke minister Annick De Ridder niet verdedigen”

Jan Peumans (N-VA) neemt zijn zitje in het Vlaams Parlement niet op. Dat heeft hij zelf laten weten aan VRTNWS. Eerste opvolger Andy Pieters (N-VA) uit Maasmechelen – op dit moment nog kabinetchef van Zuhal Demir – neemt zijn plaats in. Peumans was als lijstduwer verkozen geraakt met 22.000 voorkeursstemmen. "Op 73-jarige leeftijd is het tijd om de bladzijde om

Lees meer »

Politie houdt grote controleactie met tal van partners: trucker gebruikt gsm achter stuur van gevaarte van 44 ton

Politiezone Westkust hield vrijdag een grote controleactie in het verkeer in Koksijde en Nieuwpoort. Daarbij werd samengewerkt met partners GOCA, RVA, de Arbeidsinspectie en VLABEL. Elke partner stelde tal van overtredingen vast. Zo verloor een trucker die een gevaarte van 44 ton voorttrok zijn rijbewijs omdat hij zijn smartphone gebruikte achter het stuur. VLABEL haalde 4.521,84 euro achterstallige belastingen op.<br

Lees meer »