Nieuwe stemhokjes in Wevelgem

Zondag 9 juni gaan we verplicht stemmen voor het federaal, Vlaams en Europees parlement. Enkele maanden later op zondag 13 oktober zijn er dan gemeenteraadsverkiezingen en is er voor het eerst geen stemplicht meer. In Wevelgem en de deelgemeenten vinden de verkiezingen plaats in nieuwe stemhokjes. De kostprijs is geraamd op 41.967 euro.

Rolstoelvriendelijk

“De oude, houten logge stemhokjes zijn aan vervanging toe”, zegt schepen van Burgerlijke Stand Kevin Defieuw (CD&V). “In elk stembureau worden vijf stemhokjes voorzien en één stemhokje voor kiezers met een handicap. Een deel van de stemhokjes was reeds vernieuwd en nu zullen dus alle stembureaus uitgerust zijn met nieuwe stemhokjes.”

“Volgens een koninklijk besluit moet het op iedere locatie waar er gestemd wordt mogelijk zijn mensen in een rolstoel te ontvangen. We gaan hierin een stuk verder en voorzien dat in elk stembureau. We zijn onze tijd dus vooruit.”

In woonzorgcentra

In juli vorig jaar besliste het schepencollege dat er kan gestemd worden in de woonzorgcentra Elckerlyc in Wevelgem, Het Gulle Heem in Gullegem en lokaal dienstencentrum Martha naast woonzorgcentrum Sint-Jozef in Moorsele. Naast de inwoners in de drie rusthuizen zullen er ook buurtbewoners kunnen stemmen. Ondertussen kwam daar ook woonzorgcentrum Sint-Camillus in de Kloosterstraat bij. Nog maar in één op twaalf gemeenten zal het mogelijk zijn een stem uit te brengen in de woonzorgcentra. Wevelgem is ook daarin dus een voorloper.

Elektronisch

Yves Goddeeris (Vooruit) wees op de meerkost en vroeg hoe het zit met het elektronisch stemmen op termijn. “Dat zal misschien gedwongen op ons afkomen”, reageert de bevoegde schepen. “Nu stellen we alles in het werk om iedereen de kans te geven zijn stem te kunnen uitbrengen en ik denk dat we daar als gemeenteraad collectief achter staan.”

The post Nieuwe stemhokjes in Wevelgem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

BEKIJK Tot 1 centimeter hagel in Brugge: “Felle bui trekt verder landinwaarts”

In Brugge is er dinsdagvoormiddag een felle gepasseerd, die gepaard ging met hagel. Er viel ongeveer een centimeter aan de winterse neerslag. “Het weer is licht wisselvallig, maar blijft voorlopig aan de koele kant. Door de klimaatverandering krijgen we veel langer periodes van droger weer, maar dus ook veel langere periodes van het nattere weer dat we nu al maandenlang

Lees meer »

Noodtoestand in zuiden Florida wegens extreme regenval

Gouverneur Ron DeSantis van de Amerikaanse staat Florida heeft in delen van het zuiden de noodtoestand uitgeroepen. Extreme regenbuien verstoorden vluchten op de grote luchthavens van Miami en Fort Lauderdale en leidden tot de gedeeltelijke sluiting van de snelweg I-95.

Lees meer »

Ontploffing Hoboken: 44-jarige bewoner komt om, reddingsactie voor 4 vermisten zal nog tot vanavond duren

Bij een explosie op de Sint-Bernardsesteenweg in Hoboken (Antwerpen) is vanochtend een dode gevallen. Twee verdiepingen zijn ingestort. Een deel van het gebouw is weggeblazen. Er vielen ook drie zwaargewonden en twee lichtgewonden. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Mogelijk gaat het om een gasexplosie in het gebouw. De brandweer zoekt nog naar vier vermisten onder het

Lees meer »

Cultuurcentrum Gildhof en Meulebeekse cultuurdienst stemmen aanbod nieuw seizoen op elkaar af: “De som zal groter zijn dan de delen”

Niet alleen politiek en administratief worden straks de krachten gebundeld met fusiepartner Meulebeke, ook op cultureel vlak bundelen Tielt en Meulebeke de krachten. Niet toevallig staan zowel de Meulebeekse beer als de Tieltse Hallentoren als azen op de cover van de nieuwe seizoensbrochures. Het belooft een sterk seizoen te worden, want na een weekje zijn er al 3.000 tickets de

Lees meer »

Bram en Femke uit Dentergem winnen tweede BK Vrouwensjouwen: “Volgend jaar verdedigen we onze titel”

Terwijl er in heel het land een stembusslag woedde, werd zondag in Dentergem voor de tweede keer het Belgisch Kampioenschap Vrouwensjouwen beslecht. Dit keer trokken Bram Borgoo (34) en Femke De Smet (39) uit Dentergem aan het langste eind.
The post Bram en Femke uit Dentergem winnen tweede BK Vrouwensjouwen: “Volgend jaar verdedigen we onze titel” appeared first on

Lees meer »

Stad Kortrijk huldigt 600 jonge sportkampioenen

Zaterdagavond zat de Concertstudio driemaal afgeladen vol. In drie groepen van elk ruim 200 jongelui, werden meer dan 600 jonge sporters uit diverse disciplines gehuldigd als kampioen. Gastheer was schepen van Sport Wouter Allijns.
The post Stad Kortrijk huldigt 600 jonge sportkampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Olivier Deschacht zwaar ontgoocheld na mislukte finale ‘Special Forces’: “Ik weet dat ik soms arrogant en asociaal overkom”

Fysiek heeft Olivier Deschacht (43) ‘Special Forces’ zonder kleerscheuren doorstaan – al was het bij momenten nipt. Maar op emotioneel vlak was het moeilijker om z’n deelname te verwerken, geeft de voormalige profvoetballer toe. Een gesprek over z’n ontgoocheling over de mislukte finale en de lessen die hij tijdens die zeven dagen vol ontberingen leerde. “Ik besef nu dat ik

Lees meer »

Nederlandse vriendengroep neemt advocaat in de arm na instorting terras Mallorca: “Iedereen nog ziek thuis”

De instorting van een rooftopbar op vakantie-eiland Mallorca, waarbij vier doden vielen en verschillende mensen gewond raakten, krijgt mogelijk een juridisch staartje. De Nederlandse slachtoffers – tien Nederlanders raakten gewond – nemen een advocaat in de arm die de kansen van een claim gaat onderzoeken. Nog opvallend: mogelijk zakte de boel die noodlottige avond in elkaar nadat een grotere tafel

Lees meer »

LIVE VERKIEZINGEN. Maxime Prévot (Les Engagés) aan paleis: “Staatshervorming geen prioriteit” – Theo Francken: “Wat in Wallonië is gebeurd, is beste politieke nieuws in decennia”

Na zijn bezoek aan de koning gisteren, begint N-VA-voorzitter Bart De Wever vanmiddag met een informatieronde voor de vorming van een Vlaamse regering. Vlaams Belang komt eerst aan de beurt, daarna Vooruit, CD&V en Open Vld. Ook de koning ontvangt vandaag nog partijvoorzitters, met het oog op de vorming van een federale regering. Verwacht wordt dat hij morgenavond een informateur

Lees meer »