Menen zet kippenbedrijf voor ultimatum na vervuiling Leie: maatregelen of rechtbank

De stad Menen heeft het kippenbedrijf dat verantwoordelijk is voor het lozen van het kippenvet in de Oude Leiearm een aanmaning gestuurd. Tegen medio volgende week moet het formeel maatregelen aantonen én zorgen dat de vervuiling stopt. “Zo niet dan stappen we naar de rechtbank.”

Een nieuwe wending in het verhaal rond de vervuiling van de Oude Leiearm in Menen. Nadat het stadsbestuur woensdag besliste om alle wateractiviteiten stop te zetten tot en met 15 juni, blijkt nu dat ze nog een stap verder gaat. Er werd een aanmaning gestuurd naar het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de lozing van het kippenvet.

Die is tweeledig. “Enerzijds moet het bedrijf formeel aantonen dat ze zowel op korte als lange termijn maatregelen neemt om de vervuiling tegen te gaan”, legt schepen van Juridische Zaken Mieke Syssauw (Open VLD) uit. “Daarnaast moet de vervuiling meteen stoppen, ook al moet de exploitatie van het bedrijf verminderen.”

Er werd het bedrijf tien dagen tijd gegeven om te voldoen aan beide eisen. “Zo niet dan stappen we naar de rechtbank”, klinkt het kordaat. Die ingebrekestelling is nu een drastische stap in wat een processie van Echternach lijkt. “We zijn al zo lang achter de schermen aan het werken.”

Kosten voor opruiming

Al lijkt dat volgens de publieke opinie allerminst. “Ik kan enkel zeggen dat die zaak ons nauw aan het hart ligt, maar we kunnen niet altijd communiceren omdat dat in ons nadeel kan spelen. Maar we zijn altijd in gesprek geweest met de eigenaar en hebben zelf alles gedaan om het probleem op te lossen”, aldus Syssauw.

Dat was dus niet genoeg, want de situatie bleef erger worden. Waardoor nu met gerechtelijke stappen gedreigd wordt. Toch rijkelijk laat, zo lijkt het. “We hebben dat nauwgezet moeten onderzoeken en namen daarom een gespecialiseerd jurist onder de arm. De eigenaar schuilde zich achter de vergunning die hem toelaat te lozen. Nu weten we dat er ook een algemene milieuzorgplicht is die zegt dat die lozing geen schade mag toebrengen. Dat is nu wel het geval.”

Als het bedrijf de aanmaning volgt, dan zou Aqua Solar, het zomerprogramma op het water, misschien toch niet in het gedrang komen. Maar nog zal de soap niet ten einde zijn. Want de stad wil ook nog de kosten die ze al maakte voor de opruiming – al ruim 78.000 euro – ook terug. Wordt dus sowieso vervolgd. (JDW)

The post Menen zet kippenbedrijf voor ultimatum na vervuiling Leie: maatregelen of rechtbank is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Los Angeles verbiedt gebruik van smartphones in scholen, binnenkort in heel Californië?

In de Amerikaanse stad Los Angeles, in de staat Californië, geldt binnenkort een totaalverbod op het gebruik van smartphones in openbare scholen. Dat zijn de scholen overeengekomen. Het plaatselijke scholendistrict wil daarmee de impact van sociale media op de geestelijke gezondheid van kinderen beperken. Gisteren kondigde de gouverneur van Californië aan dat hij in heel de staat smartphones op school

Lees meer »

Meer dan 8 miljoen sterfgevallen wereldwijd door luchtvervuiling in 2021

Luchtvervuiling heeft een steeds grotere impact op de menselijke gezondheid. In 2021 stierven er wereldwijd 8,1 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling. Het is daarmee de op een na grootste risicofactor voor overlijden wereldwijd. Dat blijkt uit de vijfde editie van het rapport State of Global Air (SoGA), meldt Unicef vandaag.

Lees meer »

Zij overleefden de explosie in Hoboken niet

In Hoboken is de zoekactie stopgezet naar slachtoffers van de explosie die donderdagochtend plaatsvond in een appartementsgebouw op de Sint Bernardsesteenweg. Er zijn vier doden geteld, onder wie een moeder en haar dochter van 10 jaar oud. Er vielen ook drie zwaargewonden en twee lichtgewonden en één persoon wordt nog vermist. Dit weten we al over de slachtoffers.

Lees meer »

Politie onderzoekt ongeval in Adinkerke, waarbij auto achtergelaten werd

Wat gebeurde er afgelopen nacht bij een ongeval in het landelijke De Moeren? De politie trof er een wagen aan, die duidelijk betrokken was bij een ernstig ongeval. De Citroën ramde onder andere een boom. Maar van de bestuurder of eventuele inzittenden was geen spoor meer. De politie kon intussen contact leggen met de bestuurster, die uitgenodigd wordt voor verhoor.<br

Lees meer »

“We wilden koste wat het kost het levenswerk van mijn overleden vrouw Ilse verderzetten”: Camperhoeve De Bonterie uit Diksmuide wint award voor beste camperplaats

De winnaars van de Campercontact Awards zijn bekendgemaakt. In België verdient Camperhoeve De Bonterie uit Keiem volgens de gebruikers van Campercontact de titel Camperplaats van het jaar. De Bonterie is een initiatief van Wouter Bonte en vooral van zijn vrouw Ilse Hindryckx. Ilse overleed echter totaal onverwacht in november 2022 en nu zet haar man, melkveehouder Wouter, het levenswerk van

Lees meer »

Alec Segaert net als vorig jaar tweede op Belgisch kampioenschap tijdrijden

Tim Wellens (UAE Emirates) heeft zich donderdag in Binche tot Belgisch kampioen tijdrijden gekroond. De 33-jarige Limburger legde de 38,5 kilometer af in 46:05 (50,127 km/u), negen seconden sneller dan Alec Segaert. Rune Herregodts werd op 29 seconden derde.
The post Alec Segaert net als vorig jaar tweede op Belgisch kampioenschap tijdrijden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Natuurherstelwet toch binnen bereik na bocht van Oostenrijk

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag komt de tekst ter sprake op een bijeenkomst van de Europese ministers van Milieu in Luxemburg.

Lees meer »

Palestijnse “vredesarts” Abuelaish: “Ik was slachtoffer van het Israëlische leger, maar ik weiger slachtoffer te worden van haat”

De Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish reist de wereld rond om te praten over vrede tussen Israël en de Palestijnen. In 2009 doodde het Israëlische leger zijn 3 dochters tijdens een militaire operatie in Gaza. In de huidige oorlog zijn al meer dan 20 familieleden in Gaza gedood. “Ik ben kwaad ja, ik aanvaard niet wat er gebeurt. Maar ik haat

Lees meer »

Leider Islamitische Staat mogelijk gedood bij Amerikaanse luchtaanval

Een Amerikaanse luchtaanval heeft mogelijk het leven gekost aan de man die wordt gezien als de wereldwijde leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat meldt NBC News zaterdag. Bronnen zeggen tegen de Amerikaanse nieuwszender dat Abdulqadir Mumin het doelwit was van een aanval die vorige maand plaatsvond in Somalië.

Lees meer »

Nu modder dreigt voor Vlaamse festivals: dit waren de natste, modderigste en meest legendarische edities

Het weerbericht liegt niet. Op Graspop zal de modder nooit veraf zijn. In Werchter smeken de terreinen rond het festivalpark nu al om laarzen. Al zijn zo’n kwakkelzomers wél vaak goed voor ‘historische’ festivaledities en dito concerten. Van een boer die in één avond rijk werd met zijn tractor, de Red Hot Chili Peppers die onder modder werden bedolven én

Lees meer »

Gewonde bij schietpartij in Anderlecht

Een persoon is vrijdag gewond geraakt bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Anderlecht. Dat meldt het parket van Brussel, dat zo een bericht van RTL Info bevestigt. Het slachtoffer is niet in levensgevaar.

Lees meer »

Frans (75) komt om het leven bij aanrijding met vrachtwagen: “Zijn drie kleindochters waren zijn oogappels”

Frans Joseph (75) uit Hooglede is donderdagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeval met zijn fiets. Hij werd gegrepen door een vrachtwagen en overleefde de klap niet. “Toen de politie mij het nieuws kwam vertellen, kon ik het niet geloven. Dood, dat kan toch niet?”, reageert zijn zoon Eduard.
The post Frans (75) komt om het leven bij

Lees meer »