Kavoo, champagne met advies: Doriane en Bjorn vertolken hun passie en kennis nu ook in winkel

Voor velen is champagne een godendrank. Dat is zeker zo voor Doriane Deconninck en Bjorn Wijffels. Na vele bezoeken aan de regio begonnen ze degustaties te organiseren en sinds kort verkopen ze champagnes in Kavoo, hun winkel in de Menenstraat. Niet de grootste merken, wel lekkere champagnes voor een zacht prijsje, en het advies van het koppel krijg je er gratis bovenop.

Het avontuur van Bjorn Wyffels en Doriane Deconninck begon bescheiden, met Bjorns groeiende interesse in champagne tijdens zijn reizen naar de Champagnestreek.

Tastings

“Uiteindelijk liet ik mij in 2013 overhalen om zelf een degustatie te organiseren”, vertelt Bjorn. “Vergelijk het met een Tupperware event (lacht). Het was een kleine groep: enkele vrienden, een collega, maar ook mijn zus en haar collega. Zo ontmoette ik Doriane, die onmiddellijk aanbood ook bij haar thuis een tasting te organiseren. Ze was mijn eerste klant, maar nu is ze heel wat meer!”

Ook de degustatie bij Doriane was een succes. Ondertussen hadden zij en Bjorn elkaar ook gevonden in hun gemeenschappelijke interesse voor dansen en motorfietsen. “Het jaar daarop werden we danspartners bij de dansles”, vertelt Doriane. “Na een van de lessen vroeg hij me of ik eventueel zou geïnteresseerd zijn om hem te vergezellen op een trip naar de Champagnestreek. ‘Ik dacht dat je me het nooit ging vragen!’, antwoordde ik.”

Met restaurants

De motor, het dansen en … de champagne. De tijd was rijp om hun passie voor de bubbels verder uit te dragen. In 2016 startten ze met B&D Degustations. Al vlug gaven ze hun kennis en producten door aan restaurants die degustatiemenu’s met champagne organiseerden.

“We gaan tot bij de boeren, we proeven en weten wat erbovenuit steekt”

“Het restaurant bezorgt ons het menu, waarbij wij de gepaste champagne serveren”, zegt Bjorn, die ondertussen gediplomeerd sommelier is. “Dit jaar verzorgen we degustatiemenu’s in onder meer ’t Damberd in Lichtervelde, La Cravache in Rekkem, Béus in Passendale, au Petit Château in Moeskroen, Gastro Henri en Sublime in Rumbeke. Sinds vorig jaar zijn we ook de partner bij wijndegustaties. Tijdens zo’n degustatie maken we een wereldreis. Die begint in ‘d Hellekapelle in Loker, waarna we via Oostenrijk, Frankrijk, Portugal en Zuid-Afrika naar India reizen.”

Laat je leiden

“Geleidelijk aan rijpte het idee om een winkel te beginnen”, zegt Doriane. “Omdat de degustaties bij iemand thuis voor velen een drempel bleken te zijn. We vonden dit pand om er onze winkel Kavoo in onder te brengen. Er is nog wat werk aan, maar we hopen in de nabije toekomst ook hier proeverijen te organiseren.”

Het enthousiasme waarmee het koppel vertelt over hun liefde voor champagne werkt aanstekelijk. Ook voor wie er niet mee vertrouwd is. “Je hoeft niks te kennen van champagne”, zegt Doriane. “Wie interesse heeft, kan bij ons terecht. Vaak vraag ik bezoekers: welke wijn drink je graag? Met hun antwoord kan ik hen de ideale champagne aanraden.”

“We hopen in de nabije toekomst ook hier proeverijen te organiseren”

De Champagnestreek telt zowat 15.000 champagneboeren. Kavoo focust zich op de plaatselijke producenten, waarbij kwaliteit steeds primeert. Zo trekken Doriane en Bjorn vaak tot in de Aube, 450 kilometer ver. De champagnes zijn er bijzonder lekker, maar minder gekend. Minimaal om de maand vullen ze hun bestelwagen met kistjes champagne. Ze bezoeken een vijftiental vaste adressen, en jaarlijks gaan ze op prospectie bij een vijftal nieuwe huizen.

Tot bij de boeren

In de winkel vind je vooral champagnes, maar het aanbod bevat ook een aantal wijnen, zoals die uit ‘d Hellekapelle in Loker. Of De Kleine Bubbels, de mousserende wijnen van de Wevelgemse Wijngaard den Eik.

“Onze champagnes verschillen van die in de supermarkten”, weet Bjorn. “De grote merken die zij aanbieden, zoals Piper Heidsieck, zijn vanzelfsprekend lekker. Wij kunnen echter een evenwaardig product aanbieden dat heel wat goedkoper is.”

“Wij doen namelijk alles zelf”, pikt Doriane in. “We gaan tot bij de boeren, we proeven en weten wat erbovenuit steekt, we regelen zelf de douanekosten en we stellen de champagne te koop in onze eigen winkel. Je vindt bij ons de volledige keten, van producent tot klant.”

www.kavoo.be.

The post Kavoo, champagne met advies: Doriane en Bjorn vertolken hun passie en kennis nu ook in winkel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Teruggetrokken, controversieel en jaagt fans weg met paintballgeweer: Maynard James Keenan staat morgen met Tool op Graspop

14 november 2023. Tool wordt in primeur aangekondigd als headliner van Graspop Metal Meeting. Een unicum, want de Amerikanen stonden nooit eerder in Dessel. Dat het Belgische publiek hen daar duidelijk wil zien, blijkt wanneer twee weken later de ticketverkoop start. De eerste festivaldag is onmiddellijk uitverkocht. Waarom is de metalband uit Los Angeles zo populair, en welk aandeel heeft

Lees meer »

Vergeet de salariswagen, enter de salarisrenovatie

In een open brief noemen energie-experts de energieprestatieregelgeving onwerkbaar en contraproductief. De oplossing vergt een creatieve aanpak. Een voorfinanciering die terugbetaald wordt door besparing op energiekosten, bijvoorbeeld. Of salarisrenovaties.

Lees meer »

Politie onderzoekt ongeval in Adinkerke, waarbij auto achtergelaten werd

Wat gebeurde er afgelopen nacht bij een ongeval in het landelijke De Moeren? De politie trof er een wagen aan, die duidelijk betrokken was bij een ernstig ongeval. De Citroën ramde onder andere een boom. Maar van de bestuurder of eventuele inzittenden was geen spoor meer. De politie kon intussen contact leggen met de bestuurster, die uitgenodigd wordt voor verhoor.<br

Lees meer »

Frituristen Hannes Catanzaro en Heidi Coussens vervoegen Stadslijst voor Kortrijk: “Het zijn allebei ondernemers die schwung brengen”

Lijsttrekker Ruth Vandenberghe haalt versterking aan boord voor ‘haar’ Stadslijst voor Kortrijk. Zo bekleden Hannes Catanzaro, uitbater van Frites Unique en Heidi Coussens van de mobiele frituur Bernard een plekje op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “Het zijn ondernemers als Hannes en Heidi die schwung brengen in onze stad. Dat is de spirit die we willen uitdragen met

Lees meer »