Het streven van jeugddirecteur Rik Coucke: “Onze jeugd blijft voetballen op Schorre in KVO-kleuren”

Twaalf maanden na de degradatie uit de Jupiler Pro League verdwijnt KV Oostende ook uit de Challenger Pro League. Begin juni volgt het faillissement van de nv KV Oostende. Dit barslechte nieuws heeft ook zware gevolgen voor de honderden jeugdspelers van de kustploeg. Jeugddirecteur Rik Coucke is vast van plan om samen met andere mensen met een echt KVO-hart al het mogelijke te doen om zeker de jeugdspelers in Oostende te houden.

Naast de A-kern, waarin enkele jeugdtalenten dit seizoen doorstroomden, telde KV Oostende het voorbije seizoen 330 bij de voetbalbond aangesloten jeugdspelers die in competitieverband voetballen. Daarnaast spelen er op de KVO-terreinen ook nog eens 200 jongeren elke woensdagnamiddag binnen het kader van een sociale werking. De bezorgdheid over hun lot is na het faillissement van de nv KV Oostende groot.

Voetballen op een eliteniveau is voor de jeugd sowieso niet meer mogelijk, aangezien de eerste ploeg niet meer in het profvoetbal actief is. “We stellen alles in het werk om binnen een correct juridisch, financieel en politiek kader de jeugd op De Schorre te houden voor trainingen en wedstrijden. Dat zal volgend seizoen weliswaar op een lager niveau dan het huidige eliteniveau zijn. Dat kan een provinciaal of een interprovinciaal niveau worden. Hoe dan ook willen we dat onze jeugdspelers ook volgend seizoen in de kleuren van KVO in Oostende kunnen voetballen en daarvoor gaan we alles uit de kast halen”, benadrukt Rik Coucke.

Vanuit het Oostendse stadsbestuur komen gelijkaardige signalen. “We leven heel hard mee met de hele community van KVO en zoeken mee naar oplossingen om een doorstart in een lagere reeks mogelijk te maken”, klinkt het in een persmededeling. De stad trekt jaarlijks een stevige subsidie uit voor de jeugdwerking. Het is voor het stadsbestuur van prioritair belang dat de honderden jeugdspelers niet in de kou blijven staan en daarover vinden momenteel al gesprekken plaats,, op zoek naar solide oplossingen.

Exuberante lonen

Rik Coucke kijkt ook achteruit na het triestige einde van KV Oostende. “Toen KVO in 2012-2013 met een beperkt budget het kampioenschap in tweede nationale won, was al snel duidelijk dat de beschikbare middelen ontoereikend zouden. Toen werd op vraag van toenmalig voorzitter Yves Lejaeghere steun gezocht bij zijn goede vriend Marc Coucke.”

Rik, geen familie van Marc Coucke, was toen teammanager van KVO. “Zodra Marc Coucke betrokken was bij KV Oostende, ging alles crescendo. Er volgden sportieve topjaren met de verschillende deelnames aan de play-offs, de bekerfinale en de Europese wedstrijden tegen Olympique Marseille”, haalt Rik heerlijke herinneringen naar boven. “Ook qua infrastructuur werd een hausse genoteerd met de realisaties van een vernieuwd stadion en een modern oefencomplex.”

Rik Coucke, algemeen directeur van de Se’Academy. © PR

Ambitieus zoals hij is, besliste Marc Coucke eind 2017 KV Oostende te ruilen voor RSC Anderlecht. Aan de kust moesten de groen-rood-gelen zoeken naar nieuwe eigenaars. Eerst nam Peter Callant de fakkel over. Een jaar later volgde Frank Dierckens hem op. “De geschiedenis herhaalt zich, want snel merkt KVO dat, net zoals in 2013, de financiële middelen ontoereikend waren.” Dierckens ging op zoek naar overnemers. Hij kwam terecht bij de Amerikaanse groep PMG en toen begon de miserie. “Gauthier Ganaye kwam als sportief directeur aan het roer en vanaf dan ging alles verkeerd. Mislukte aankopen, exuberante lonen, malafide makelaars, noem maar op. Allerlei constructies werden opgezet om geld te laten betalen aan iedereen, behalve aan de club”, gromt Rik Coucke. “Het clubbestuur stond erbij en keek ernaar. De voorzitter liet zich buitenspel zetten. Stroman Paul Conway, gesteund door enkele getrouwen, begon de club leeg te zuigen. Het management van PMG merkte vanuit het verre Amerika dat er iets fout ging, maar het kalf was al verdronken.”

Financieel kluwen

In 2023 degradeerde KV Oostende naar tweede klasse. De sportieve successen bleven uit, maar ook structureel en financieel ging alles snel bergaf. “Er was geen leiding meer in de club, iedereen ging op zijn echelon “directeur” spelen en nam beslissingen zonder enige vorm van coördinatie of samenspraak. Ook financieel ging het van kwaad naar erger. Er was een kluwen aan financiële transfers tussen nv KV Oostende en de vzw KVO Se’Academy (van de jeugdwerking) waarbij allerhande voor de vzw bestemde subsidies werden gebruikt om de ontelbare onnodige en overdreven uitgaven te bekostigen”, kaart Rik Coucke een huizenhoog probleem aan. “De voorbeelden zijn genoegzaam gekend: taxiritten op kosten van de club tot in Polen toe, overnachtingen voor de hele ploeg in dure hotels, uitstapjes naar de andere clubs van de groep, enzovoort. Ook de loonmassa, niet in het minst van de bestuurders, swingde de pan uit. Sinds midden vorig jaar was er zelfs van boekhouding amper nog sprake waardoor de overheid boetes oplegde. Opvallend is dat de goede jeugdwerking vaak als redder in nood gezien werd, zowel qua personeel, qua jeugdspelers en ook en niet in het minst financieel. Dit werd helaas te vaak als een evidentie gezien, waardoor de jeugd soms verplicht werd besparingen in de werking door te voeren om andere “kosten” te dekken”, zegt Rik Coucke boos.

“Deze ooit zo familiale club met een rijk verleden en een goed aanzien binnen de voetbalwereld verliest deze status door een ongekende arrogantie en onbeschoftheid tegenover alles en iedereen in het milieu. Dat deze houding als een boemerang zou terugkomen, stond in de sterren geschreven. Wanbeleid en zelfverrijking hebben ertoe geleid dat het faillissement zal worden uitgesproken, dat de club ophoudt te bestaan en dat er zoveel medewerkers en supporters op straat staan”, besluit Rik Coucke. “Zij die heel veel boter op het hoofd hebben, ontspringen de dans. Ze hadden of hebben jammer genoeg geen enkele, maar dan ook geen enkele affectie met KV Oostende.”

The post Het streven van jeugddirecteur Rik Coucke: “Onze jeugd blijft voetballen op Schorre in KVO-kleuren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sébastien (19), zoon van Véronique De Kock, gaat aan de slag als model: “Een mooie bijverdienste als student”

Na de zonen van Ilse De Meulemeester (53) en Debby Pfaff (49) zet ook de zoon van Véronique De Kock (47) zijn eerste stappen in de modellenwereld. Marketingstudent Sébastien Slaets (19) krijgt onderdak bij modellenagentschap Dominique Models en kan rekenen op de wijze raad van zijn ervaren mama. In dit exclusief gesprek vertelt hij alles over zijn eerste fotoshoot, zijn

Lees meer »

Man dringt woning ex binnen met mes voor ogen van 4-jarig zoontje: 18 maanden cel maar begeleiding voor alcohol en drugs

“Na haar bedrog was hij compleet over zijn toeren, het werd zwart voor zijn ogen.” Een 30-jarige man uit Wevelgem verblijft in de cel omdat hij met een mes bij zijn ex in Kortrijk binnendrong, haar klappen gaf en bedreigde. Van de rechter krijgt hij 18 maanden celstraf, maar de periode die hij al in voorhechtenis zat, is voldoende als

Lees meer »

Jeroen Soete (Vooruit) verkozen in de Kamer: “Ook in Brussel een oog op Oostende”

Jeroen Soete ziet zijn inzet bij Vooruit bekroond met een zetel in het federaal parlement. Hij blijft wellicht geen fractieleider in de Oostendse gemeenteraad en zal daar vanaf oktober geen prominente rol meer spelen. “Ik wil als parlementslid over de partijgrenzen heen werken voor onze stad.”
The post Jeroen Soete (Vooruit) verkozen in de Kamer: “Ook in Brussel een

Lees meer »

“De Brabançonne bezorgt me tranen in de ogen”: deze West-Vlamingen kunnen niet wachten tot het EK voetbal begint

Maandag is het zover! Dan beginnen ‘onze’ Maxim De Cuyper en Charles De Ketelaere, samen met 23 andere Rode Duivels, aan hun Europees kampioenschap voetbal. Ook al lijkt dat EK in Duitsland bij het publiek minder hard te leven dan vorige edities, voor deze superfans kan het niet snel genoeg beginnen. Wunderbar!
The post “De Brabançonne bezorgt me tranen

Lees meer »

LIVE VERKIEZINGEN. Raoul Hedebouw (PVDA) aangekomen bij koning – Theo Francken: “Wat in Wallonië is gebeurd, is beste politieke nieuws in decennia”

Na zijn bezoek aan de koning gisteren, begint N-VA-voorzitter Bart De Wever vanmiddag met een informatieronde. Vlaams Belang komt eerst aan de beurt, daarna Vooruit, CD&V en Open Vld. Ook de koning ontvangt vandaag nog partijvoorzitters. Bekijk hier de definitieve resultaten van de Europese, federale en regionale verkiezingen. Volg alle ontwikkelingen over de federale en Vlaamse formaties via onze liveblog.

Lees meer »

Eerst de oorverdovende knal, dan de wanhoop op het puin in Hoboken: “Haar getier ging door merg en been”

Gisterochtend, 6.23 uur. De Antwerpse brandweer krijgt plots een stroom aan meldingen binnen. Bewoners hebben een enorme knal gehoord in de Sint-Bernardsesteenweg in Hoboken. Twee uur later vinden de hulpdiensten Mohamed (44) onder het puin, het eerste dodelijke slachtoffer. Om 20 uur nog meer slecht nieuws: ook de 10-jarige Houda heeft de explosie niet overleefd. Wij maken de reconstructie van

Lees meer »

Drie verdachten van ontvoering in Anderlecht onder aanhoudingsbevel geplaatst

De drie mannen die zaterdagavond werden opgepakt nadat ze een man hadden ontvoerd in de Anderlechtse Bizetwijk, zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Dat meldt het Brusselse parket. Over de reden voor de ontvoering bestaat nog geen duidelijkheid. “In het belang van het onderzoek wordt geen verdere commentaar gegeven”, klinkt het bij het parket.

Lees meer »

Waarom de golf van Paul Gheysens nog niet voor meteen lijkt: “Als er een nieuwe aanvraag komt, start alles opnieuw van nul”

Wordt de golfdroom van Paul Gheysens in Knokke ooit werkelijkheid? De zakenman blijft alvast optimistisch en denkt van wel. Met een nieuwe, aangepaste omgevingsvergunning wil hij zijn droom alsnog realiseren. Al moet hij daarvoor wel opnieuw van nul beginnen. Een nieuwe aflevering in de soap die de Knokse golfoorlog is geboren.
The post Waarom de golf van Paul Gheysens

Lees meer »

Teamweekend van groep Nederlanders in Sint-Andries loopt uit de hand

De politie van Brugge is zaterdagavond met verschillende patrouilles uitgerukt voor een grote groep Nederlanders die het bont maakte in Sint-Andries. Eerst werden ze buitengezet in de plaatselijke bowling, waarop ze ook op straat overlast veroorzaakten.
The post Teamweekend van groep Nederlanders in Sint-Andries loopt uit de hand appeared first on KW.be.

Lees meer »