Brugse gemeenteraad start met een minuut stilte en wordt naar dinsdag verschoven als Club kampioen speelt

Uit eerbetoon voor Patrick Moenaert en het recent overleden oud-gemeenteraadslid Dirk Barbier start de Brugse gemeenteraad komende week met een minuut stilte. Wanneer de raad zal plaatsvinden, is nog onduidelijk. Als Club Brugge kampioen speelt, wordt die verschoven van maandagavond 27 mei naar dinsdagavond 28 mei, zodat de raadsleden maandagavond op de Markt kunnen meevieren met de kampioenenploeg.

De agenda’s van de komende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn tellen samen 58 punten. Bij hoogdringendheid interpelleert Stefaan Sintobin (VB) over een actueel dossier: het feit dat de Sint-Jorisstraat, amper een jaar na de heraanleg, opnieuw moet opengebroken worden.

Lachgas

De gemeentelijke administratieve sancties breiden uit. Ook parkeerinbreuken en het binnenrijden in de autoluwe zone zullen gesanctioneerd worden met een GAS-boete. Kleine inbreuken met minder dan 1.000 euro schade worden ook onttrokken aan het parket.

Burgemeester Dirk De fauw moet wel de politieverordening op het misbruik van lachgas schrappen. De procureur wil dit voortaan voor de strafrechter brengen, gezien deze trend bij jongeren gevaren voor de gezondheid inhoudt.

Verkoop kerk

Schepen Mercedes Van Volcem vraagt ‘de zegen’ voor de herbestemming van twee kerken: de Sint-Pauluskerk wordt als polyvalente ruimte in erfpacht gegeven, de Stella Mariskerk wordt verkocht aan een Oekraïense religieuze gemeenschap.

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven voor het zomerzwemmen in de reitjes aan de Coupure. Het stedelijk conservatorium gaat voor muziek een samenwerking met Damme aan. Musea Brugge koopt het schilderij ‘Dronkenschap van Noah’ van Frans Pourbus de Oude voor 159.000 euro aan en gaat een contract aan met externe wetenschappelijke medewerkers voor de expo ‘The Worlds of Bruges’ in 2026, de eerste expo in BRUSK.

Interpellaties

De oppositie heeft enkele interpellaties klaar. Karin Robert (Groen) vraagt het stadsbestuur om de signalisatie nabij de scholen aan te passen, om de veiligheid van de leerlingen te verhogen: “Ouders zijn bezorgd over het rijgedrag van autobestuurders. De palen voor de autoluwe zones in het centrum kunnen uitgebreid worden naar schoolomgevingen. Vervang de boodschap ‘Brugge autoluw’ door ‘Matig uw snelheid!’ om automobilisten te wijzen op kwetsbare voetgangers in deze zones.”

Andries Neirynck (Groen) is bezorgd over uitstap Port of Antwerp-Bruges uit PortConnect. Raf Reuse vraagt dat de stad een halt toeroept aan het toenemend aantal toeristenwinkels.

Engelstalige campagne

Bij N-VA interpelleert Nele Caus over een recent incident aan het station: “Een Joodse man werd aangevallen en liep een kaakbreuk op. Dit geweld is ontoelaatbaar, we vragen meer blauw meer op straat en meer spoorwegpolitie.” Ilse Coopman herneemt een voorstel van wijlen Dirk Barbier: een kunstroute van Minnewater tot BRUSK.

Volgens Pol Van Den Driessche verdient de Engelstalige campagne in de winkelstraten This street is made for shopping een GAS-boete: “Ze is vervuilend, ze bezwaddert de schoonheid van de Nederlandse taal en de eigenheid van onze Vlaamse stad.”

The post Brugse gemeenteraad start met een minuut stilte en wordt naar dinsdag verschoven als Club kampioen speelt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie haalt twintiger met nepwapen van de trein in Leuven

Een zestal jongeren – grotendeels tieners – werden zaterdagochtend tijdens een tussenstop in Leuven van de trein gehaald door de politie toen ze uit Wallonië met de trein op weg waren naar Oostende. Dat gebeurde nadat een treinbegeleider had gemeld dat een van hen een wapen bij zich had.

Lees meer »

Collega-schrijvers over Jan Cremer (84): “Dat rebelse imago maakte hem internationaal enorm groot, maar daardoor is hij als schrijver te veel onderschat”

Nederlands schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden. Collega-auteurs Herman Brusselmans en Tom Lanoye reageren aangeslagen op het triestige heengaan van een groot schrijver en dierbare collega. “Al op jonge leeftijd drukte hij zijn stempel op de Nederlandse literatuur. Hij heeft de boel eens goed door elkaar geschud. Dat zijn dé grote schrijvers, hè.”

Lees meer »

Zet Biden straks stap achteruit in de presidentsrace? “Een mogelijke opvolger hadden ze een half jaar geleden al moeten beslissen”

In de peilingen ligt hij achter op zijn rivaal Donald Trump (78), zijn waarderingscijfer laat te wensen over en ook de fondsenwerving sputtert: Joe Biden (81) gaat vanuit een belabberde situatie het eerste grote debat met Trump tegemoet. Gaat hij daarin donderdag de mist in, dan willen de Democraten hem naar de uitgang begeleiden. Professor Amerikaanse politiek Herman Matthijs (UGent,

Lees meer »

Onweer zorgt deze week mogelijk opnieuw voor zware neerslag: “Lokaal is hagel met zware windstoten en zelfs een windhoos niet uitgesloten”

De eerste maand van de meteorologische zomer zit er al bijna op. Tot nu toe was de zon nog nergens te bespeuren, regen en koele temperaturen domineerden ons weerbeeld. Dat lijkt ook deze week niet anders. Meer nog, er is zelfs onstuimig weer op komst. Diverse weermodellen berekenen stevig onweer boven ons land. Lokaal kan dit opnieuw zorgen voor wateroverlast

Lees meer »

Ondernemers uit Ruiselede en Wingene die gevestigd zijn in straat waarvan binnenkort naam wijzigt krijgen een symbolische vergoeding

Het was een verzuchting die al eens opdook vanuit de Respect-oppositie in een van de vorige gemeenteraden en ook vanuit Unizo-hoek kwamen er opmerkingen over het thema. Nu is de knoop doorgehakt: zowel Ruiselede als Wingene zijn bereid een symbolische vergoeding te betalen voor ondernemers, die gevestigd zijn langs straten waarvan namen of nummers door de nakende fusie gewijzigd worden.

Lees meer »

Digitalisering van weefselstalen en AI helpen Limburgse ziekenhuizen kanker sneller en efficiënter opsporen

De Universiteit Hasselt en Limburgse ziekenhuizen zullen sneller en efficiënter kanker kunnen opsporen. Door de glasplaatjes met weefselstalen met een scanner te digitaliseren kunnen ze makkelijker gedeeld worden met andere onderzoekers voor een tweede mening of voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast maakt het ook analyse door artificiële intelligentie mogelijk.

Lees meer »

Van Grieken over pijnlijke vertoning met Petra De Sutter in ‘Het conclaaf’: “Ik heb mijn excuses aangeboden”

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken heeft na een vervelende situatie tijdens een woke-debat in ‘Het conclaaf’ zijn excuses aangeboden aan Petra De Sutter (Groen). Dit bevestigde hij in ‘De Afspraak’. “Plots ging het over Petra’s persoon”, zegt Van Grieken. “Dat heb ik nooit gewild. Wie mij kent, weet dat ik nooit de intentie heb om mensen te kwetsen.”

Lees meer »

Met nieuwe single ‘Oeh la la la’ is CAMILLE klaar voor de zomer: “In de clip steek ik de draak met deze roddels over mij”

Een nieuwe single, videoclip én tournee. CAMILLE (23) is klaar om de zomer te veroveren. Op haar 23ste verjaardag verraste ze haar fans met haar eerste nieuwe muziek sinds vorig jaar. Hoewel haar roze wereldje anders doet vermoeden, bewijst ze met de zwoele zomersingle ‘Oeh la la la’ en de bijhorende videoclip dat ze volwassen is geworden. In de clip

Lees meer »

Zaak Pichal nadert ontknoping: nog één etappe voor hij naar strafrechter gaat wegens “misselijkmakende beelden van kindermisbruik”

Het dossier rond kinderporno waarin gewezen VRT-radiomaker Sven Pichal een centrale rol speelt, nadert de eindfase. Maandag buigt de raadkamer zich over het dossier, waarna het doorgestuurd zal worden naar de strafrechter. Zijn kompaan Reuben D.B. zit al een stap verder, en hoort morgen welke straf hij riskeert voor bezit en verspreiding van “werkelijk misselijkmakende” beelden en video’s. Twee dagen

Lees meer »

“Mama maakt haar samenvattingen liefst zelf, ik download ze via een code die bij de cursus zit”: zo anders is de blokperiode vandaag

Junimaand, blokperiode. Ouders ondersteunen traditioneel hun kinderen. Stilte in huis. Lekkers in de kast. Maar naast die rituelen valt vooral op hoe ánders studeren geworden is. Veel meer schermen dan vroeger, en nieuwigheden als ‘giscorrectie’ en ‘noisecancelling’. Twee gezinnen doen een boekje open. “De lat ligt nu precies nóg hoger.”

Lees meer »

Klapband van lijnbus veroorzaakt gesprongen ruit in Temse

In Temse heeft een klapband van een bus van De Lijn vrijdagmiddag lichte ophef veroorzaakt. Verschillende inwoners werden er opgeschrikt door een luide knal. Na speculaties over een mogelijke explosie, bleek het uiteindelijk om een klapband van een bus te gaan. Door de druk sprong ook een raam in de buurt.

Lees meer »