Beschermde chalet van betreurde kasteelheer in Kemmel wordt jeugdverblijf: “Vlaanderen pompt 1,5 miljoen euro in renovatie”

Twee jaar nadat kasteelheer Patrick Geelhand de Merxem het leven liet bij een jachtincident krijgt ‘zijn’ beschermde chalet een nieuwe bestemming: de Vlaamse regering pompt anderhalf miljoen euro in een renovatie tot jeugdverblijf. “Een fantastisch initiatief”, reageert Jean-Pierre, dichtste buur en broer van Patrick.

Jonkheer Patrick Geelhand de Merxem (63) woonde zijn leven lang in de chalet van Kemmel, tot hij op 8 mei 2022 onverwacht het leven liet tijdens een jachtpartij op de Kemmelberg. Sindsdien staat de chalet leeg. Het landhuis dat na de Eerste Wereldoorlog werd heropgebouwd, heeft negen slaapkamers, drie badkamers en een woonoppervlakte van 750 vierkante meter.

Provinciedomein

De beschermde heraldische tincturen van goud en azuur verwijzen naar het wapenschild van de adellijke familie de Merxem, die in het najaar van 2022 een overeenkomst bereikte met de provincie om het kasteeldomein rond de chalet te integreren in provinciedomein Kemmelberg.

De gemeente Heuvelland kreeg de chalet van de provincie in erfpacht en ging op zoek naar een nieuwe invulling. Nu maakt de Vlaamse regering anderhalf miljoen euro aan subsidies vrij voor een renovatie tot jeugdverblijf. “Het grootste bedrag dat Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) deze legislatuur toekent aan jeugdtoerisme”, stelt Loes Vandromme (CD&V). Het Poperingse parlementslid ijverde mee voor de subsidie bij haar minister.

(lees verder onder de video)

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”

“Dit project is een goede zaak voor de duizenden kinderen en jongeren, die van over heel Vlaanderen en Brussel jaarlijks naar onze mooie Westhoek komen”, vindt Vandromme. “Met de subsidie wil het Centrum voor Jeugdtoerisme de chalet opknappen tot jeugdlogies. Het wordt een zelfkookhuis voor jeugdbewegingen, scholen en jeugdgroepen tot 62 personen.”

“Het authentieke karakter van het beschermde pand blijft behouden. Om het gebouw energiezuiniger te maken, wordt geïnvesteerd in de isolatie van het dak, de keldervloer en nieuw buitenschrijnwerk. Veel van de voorgestelde ingrepen zijn grotendeels het gevolg van de brandreglementering en de eisen inzake toegankelijkheid. De jeugd krijgt hier straks een gerenoveerd gebouw omringd door een prachtig domein.”

Broer tevreden

De dichtste buur is Jean-Pierre Geelhand de Merxem, broer van de betreurde Patrick. “Een fantastisch initiatief”, reageert hij. “Met deze aanzienlijk subsidie kan het pand hersteld worden tot de glorie van weleer en de nieuwe bestemming komt ten goede van kinderen en de gemeenschap. Ik kijk ernaar uit.”

De chalet wordt een aanvulling op het bestaand aanbod van het Centrum voor Jeugdtoerisme vzw (CJT) in de streek. Al meer dan veertig jaar baat CJT in Kemmel jeugdverblijf De Lork uit. Met een capaciteit van 192 personen wordt de plek vaak gereserveerd door scholen, sport- en jeugdverenigingen, goed voor zo’n 26.000 overnachtingen per jaar.

Verderop in Heuvelland baat CJT ook ’t Eksternest uit in dorp Westouter, en De Iep en ’t Wikhof in buurstad Ieper. “Dankzij deze nieuwe investering wordt de regio meer dan ooit van groot strategisch belang voor het jeugdverblijfstoerisme”, besluit Vandromme. (TP)

The post Beschermde chalet van betreurde kasteelheer in Kemmel wordt jeugdverblijf: “Vlaanderen pompt 1,5 miljoen euro in renovatie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drie tornooiweken padel vanaf 24 juni bij TP Yper

Het wordt de komende weken een drukte van jewelste op en rond de padelvelden van TP Yper. Vanaf maandag 24 juni starten er drie tornooiweken. In de eerste week is het vooral uitkijken naar de P700-reeks, de op één na hoogste reeks die er bestaat.
The post Drie tornooiweken padel vanaf 24 juni bij TP Yper appeared first on

Lees meer »

Roemeens fandorp in Trax voor match tegen de Belgen: “We hopen dat de Rode Duivels zich wat inhouden”

Bijna 1 op de 20 inwoners van Roeselare is een Roemeen. Een gemeenschap die goed aaneen hangt en die ook samen voor hun nationale ploeg zal supporteren. Daarom huurden ze zaterdag Trax af voor een groot feest ter gelegenheid van de wedstrijd tegen de Belgen. Na de openingsspeeldag in Groep E, waar de Belgen verrassend verloren van Slovakije en Roemenië

Lees meer »

Terwijl hun kinderen ‘risicovol spelen’, leren deze ouders hun angst loslaten: “Ik moest mezelf overtuigen hem niet overal te volgen”

Rollen, klimmen, glijden, lopen, draaien en springen. Het gaat ferm achteruit met de motoriek van onze kinderen, maar in Hal 5 in Kessel-Lo wordt er absoluut wél genoeg bewogen. Gillende kleuters en peuters banen zich er een weg door een bewegingslandschap met balken, blokken en ladders. “Vallen of een beetje pijn doen, dat hoort erbij.”

Lees meer »

Feest van de Bredenaar is inzet van zomervakantie

Bredene viert eind juni feest op het Duinenplein en in het MEC Staf Versluys. Tijdens het Feest van de Bredenaar wordt met optredens, straatanimatie, eet- en drankstandjes, games en heel wat animatie voor jong en oud het startschot van het zomerseizoen gegeven. “We lanceren tegelijk ook een digitale citygame”, legt burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit) uit.
The post Feest van

Lees meer »

LIVEBLOG RODE DUIVELS. De Bruyne voor het eerst terug in stadion waar hij boete van 20.000 (!) euro kreeg: “Maar Wolfsburg betaalde”

Matchday! De openingsmatch van de Rode Duivels tegen Slovakije op het EK voetbal volgt vanavond om 18u. Gisteren had Tedesco goed nieuws rond Vertonghen en Theate, die vanavond zouden kunnen spelen. Meunier van zijn kant sluit dan weer na de tweede match, tegen Roemenië, aan bij de groep in Duitsland. Volg al het nieuws in de aanloop naar de Belgische

Lees meer »

Het mysterie-Mbappé: sterspeler voedt met geheimzinnige boodschap geruchten dat hij tóch kan spelen, maar ontbreekt op training

Het is nog steeds niet honderd procent zeker dat Kylian Mbappé (25) het duel vrijdag tegen Nederland op het EK voetbal mist. ‘L’Équipe’ beweert zeker te weten dat hij ontbreekt door de neusbreuk, maar zijn teammaats, bondscoach en bondsvoorzitter brengen geen uitsluitsel. Wél ontbrak Mbappé vandaag op training. Om het allemaal nog wat mysterieuzer te maken stuurde de Franse superster

Lees meer »

Speciale rondrit tussen Ichtegem en Oostende voor Jules Vanhevel, de wielerheld die 100 jaar geleden Parijs-Roubaix won

100 jaar geleden, in 1924, behaalde de Ichtegemse wielerheld Jules Vanhevel een glansrijke overwinning in Parijs-Roubaix. Nu zaterdag 22 juni is er daarom een Tour d’honneur. Vanhevel, een inwoner van Ichtegem die later naar Oostende verhuisde, ligt begraven in Oostende.
The post Speciale rondrit tussen Ichtegem en Oostende voor Jules Vanhevel, de wielerheld die 100 jaar geleden Parijs-Roubaix won

Lees meer »

Ieders Stem Telt wil niet-Belgische Gentenaars naar stembus krijgen

In Gent hebben 20 organisaties zich verenigd om niet-Belgen aan te sporen om te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Er wonen in Gent ongeveer 30.000 stemgerechtigde niet-Belgen die in oktober mogen stemmen. Maar dan moeten ze zich wel registreren. Daarom lanceren de 20 organisaties vanaf vandaag een grote campagne Ieders Stem Telt

Lees meer »

Dronken vrachtwagenchauffeur rijdt zich vast op kruispunt in Leuven

In het centrum van Leuven heeft een dronken vrachtwagenchauffeur zich vastgereden op een rotonde. Hij bleef maar vooruit- en achteruit manoeuvreren, maar geraakte niet weg. De politie kon de vrachtwagen uiteindelijk wel van het kruispunt wegrijden. De bestuurder wasdronken, hij ontnuchterde in de cel en is zijn rijbewijs kwijt.

Lees meer »

Belle verhuist naar café Montana; nieuwe uitbaters café Kempenland komen… uit de Kempen

Belle Vandamme wilde graag verhuizen van café Kempenland naar café Montana (wat verderop in de Stationsstraat), dat groter is en ook over een zaaltje beschikt. Maar daarvoor moest ze overnemers vinden. En die vond ze uiteindelijk in… de Kempen.
The post Belle verhuist naar café Montana; nieuwe uitbaters café Kempenland komen… uit de Kempen appeared first on KW.be.

Lees meer »