Zorghotel Dunepanne in De Haan vraagt faillissement aan: “Inkomsten uit verhuur kunnen kosten niet dekken”

Zorghotel Dunepanne in de Maria-Hendrikalaan in De Haan gaat eind mei definitief dicht: de achterliggende vzw vroeg eerder deze maand het faillissement aan. De hoge erfpachtvergoeding, in combinatie met noodzakelijke renovaties aan het gebouw, zouden aan de basis liggen. “Het is met de inkomsten uit verhuur onmogelijk om die kosten te dekken”, klinkt het. Een aantal van de achttien vaste medewerkers zou al een nieuwe job gevonden hebben in de horeca.

‘Hotel Dunepanne leverde in de afgelopen periode uitzonderlijke inspanningen. Toch is gebleken dat er geen perspectief is om de onderneming financieel gezond te maken. De economische situatie van de vzw Dunepanne staat vandaag een verderzetting niet toe en zou getuigen van slecht bestuur’, staat op de website van het zorghotel te lezen.

De privaatrechtelijke vzw Dunepanne, die instaat voor het beheer en de exploitatie van het zorghotel, werd in 1990 opgericht door de toenmalige onafhankelijke ziekenfondsen. In maart 2018 werd de exploitatie overgenomen door de Eclips groep, en zijn alle entiteiten verbonden met de onafhankelijke ziekenfondsen uitgetreden. Enkel VEBESS, de vastgoedpoot van de ziekenfondsen, bleef verbonden en dan ook enkel in de hoedanigheid van eigenaar van het gebouw. In de loop van ‘22 trad welzijnsvereniging Zorgbedrijf Antwerpen toe tot de vzw. Zij zag aanvankelijk potentieel in het zorghotel, en stak er herhaaldelijk financiële middelen in.

Renovatie

De financiële moeilijkheden vinden volgens het bestuur van de vzw hun oorsprong in de problematiek rond het gebouw. “De erfpachtovereenkomst weegt te zwaar door, en het is met de inkomsten uit verhuur onmogelijk om de erfpachtvergoeding én de noodzakelijke renovaties aan het gebouw te dekken”, klinkt het.

“Er is geen perspectief meer om het zorghotel financieel gezond te maken”

Op vandaag staan er achttien vaste medewerkers op de payroll van vzw Dunepanne. De meeste daarvan zijn deeltijds in dienst. Met het hoogseizoen voor de deur zijn veel van hen gelukkig van een nieuwe job in de horeca verzekerd. Enkele medewerkers hebben nu al een nieuwe betrekking gevonden. Ook vanuit de gemeente De Haan en een aantal lokale bedrijven zijn er al vacatures in de omgeving aangeboden, die bij de opleiding en de huidige functie van de medewerkers aansluiten.

Gasten die reserveerden voor na 31 mei en al een voorschot betaalden op hun verblijf, zullen door de curator worden aangeschreven om een aangifte van schuldvordering in te dienen.

Hotelsector

Volgens burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) waren de erfpachtvergoeding en onroerende voorheffing voor het hotel al een tijdje niet meer betaald. “Het is een complex dossier, maar voor ons is vooral het behoud van het hotel primordiaal, aangezien het in het beschermd dorpsgezicht van de Concessie ligt. De laatste jaren zit De Haan wel weer in de lift en zien we een hernieuwde belangstelling bij de hotelsector. Als het dus niet meer zou lukken in de non-profitsector, kan Dunepanne daar altijd nog een nieuwe bestemming krijgen.”

The post Zorghotel Dunepanne in De Haan vraagt faillissement aan: “Inkomsten uit verhuur kunnen kosten niet dekken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoogstraten stimuleert sociale verhuur door premies te geven aan wie verhuurt via woonmaatschappij

De stad Hoogstraten gaat mensen die hun pand sociaal laten verhuren door woonmaatschappij De Noorderkempen een premie geven. Eigenaars krijgen 50 procent van het verschil tussen de marktprijs en de prijs die de woonmaatschappij betaalt. "Via de premies hopen we dat veel eigenaars de stap zetten naar sociale verhuur, zodat kwetsbare gezinnen toch een betaalbare thuis vinden in onze stad",

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Brand in olieraffinaderij na nachtelijke droneaanval in Rusland

In Azov, in de Russische regio Rostov, is na een nachtelijke droneaanval brand uitgebroken in een olieraffinaderij. Volgens gouverneur Vasili Goloebev vlogen er olietanks in brand, maar zijn er voorlopig geen slachtoffers gemeld. Oekraïne, dat al meer dan twee jaar te lijden heeft onder een Russisch offensief, gaat regelmatig in de tegenaanval door drones te lanceren richting Russisch grondgebied. Kiev

Lees meer »

KIJK. In dit “verlaten medisch centrum” moesten Schotse EK-fans slapen

Enkele Schotse voetbalfans die toch 2.000 pond (2.365 euro) bij Booking.com hadden neergeteld voor hun accommodaties voor het EK, zijn in Duitsland in een soort “horrorfilm” beland. Op videobeelden die de 28-jarige Rory Bradley op sociale media heeft gedeeld, is te zien dat de Schotse supporters in één of andere verlaten medische instelling de nacht moesten doorbrengen.

Lees meer »

Nieuwe zorgcampus ’t Huis aan Condédreef wordt officieel geopend

Het gaat om de grootste investering van Kortrijk in deze legislatuur, goed voor een bedrag van 40 miljoen euro. Na drie jaar bouwen start het hypermoderne zorgcampus ’t Huis op. Een breed scala aan zorg- en gemeenschapsdiensten komen samen op één site, van kinderopvang over sociale dienstverlening tot ouderenzorg. “Een thuis voor iedereen: jong en oud, bewoners en familie en

Lees meer »

Ontsnappingskoning Cériel Desal (24) wil zich tonen op BK: “Altijd mogelijk dat een outsider de trui pakt”

Ook in de Baloise Belgium Tour liet Cériel Desal (24) uit Roeselare zich zien. Iets wat hij al het hele seizoen doet. Zondag komt hij in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem aan de start van het Belgisch kampioenschap. Zonder twijfel zal de Roeselarenaar van Bingoal WB zich opnieuw tonen.
The post Ontsnappingskoning Cériel Desal (24) wil zich tonen op BK: “Altijd

Lees meer »

JYSK opent vestiging in Ieper

Op woensdag 19 juni opent JYSK een nieuwe winkel in Ieper. De internationale winkelketen vestigt zich in de vroegere gebouwen van speelgoedwinkel Fun op het winkelcentrum aan de Rijselpoort.
The post JYSK opent vestiging in Ieper appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man (59) riskeert 4 jaar cel voor messteken aan partner (70): “Gewoon verdedigd tegen haar aanval met een mes”

Een zoveelste ruzie tussen een koppel op een appartement in Roeselare ontaardde in een steekpartij. Een 70-jarige vrouw overleefde maar op het nippertje. Haar partner stond vandaag voor de rechter terecht voor poging doodslag maar daar legde hij zich niet zomaar bij neer. Hij stuurde zelf een dagvaarding tegen zijn ex uit omdat ook zij hem had aangevallen.
The

Lees meer »