James Ensor komt tot leven dankzij nieuw kunstwerk: “Scan een code en hij begint te spreken”

Het kunstwerk van Case Maclaim op de zijgevel van het Ensorsinstituut in Oostende komt tot leven: wie een code scant ziet een bewegend kunstwerk en hoort de echte stem van James Ensor.

“We hebben het schilderij eerst omgezet in 3D en daarna geanimeerd. Via artificiële intelligentie hebben we dan de stem van James Ensor op de animatie geplaatst zodat het lijkt alsof Ensor spreekt. We maken gebruik van de techniek van augmented reality. Het is voor de bezoekers heel erg praktisch. Je scant de code aan de zijkant van het kunstwerk en gaat er dan voor staan. Via Facebook of Instagram komt het werk tot leven. We digitaliseerden ook enkele Ensormaskers die als een Instagramfilter op de selfiecamera kunnen gebruikt worden”, zeggen Matthias Van Dosselaer en Phuong Tran van Yondr Agency, die het voor Toerisme Oostende uitwerkten. “We zouden er graag meer uitwerken. Dergelijke gevelkunstwerken smeken om gedigitaliseerd te worden en te zorgen voor een extra ervaring.”

30 werken van Jaune

Op 30 gevels schilderde Jaune zijn versie van ‘De Baden van Oostende’ waarbij de figuren uit het werk werden gemodelleerd naar de bewoners van de huizen waarop de figuurtjes werden aangebracht. De bewoners van die huizen spreken verhalen in over Ensor en alles werd nu herwerkt in één parcours. Ides Vanden Auwele uit de Plantenstraat werkte graag mee: “Mijn vrouw en ik worden afgebeeld in een gestreept badpak op onze voorgevel. We krijgen positieve reacties. Ik sprak voor de app ook een tekst in met meer uitleg over de relatie van Ensor en Mariëtte.”

Plannetjes en app

Naast de Jaune-wandeling en de sprekende Ensor is er nu ook een brochure met de nieuwe en bestaande kunstwerken; gratis te verkrijgen bij Toerisme Oostende. Er is een wandel- en fietskaart en de gratis Ostend City Walks-app. Via de chatbot (Facebook) is er ook een geleide wandeling met richtlijnen over het parcours en anekdotes van de artiesten.

The post James Ensor komt tot leven dankzij nieuw kunstwerk: “Scan een code en hij begint te spreken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bolwerk Tuin is sinds kort toegankelijk via jaagpad langs kanaal Bossuit-Kortrijk

Bolwerk is een culturele vrijhaven in Kortrijk. Op de site wordt een atypische publieksplek gecombineerd met een artistiek maakatelier. De Bolwerk Tuin grenst aan het jaagpad langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. Via een nieuwe poort is de tuin makkelijk toegankelijk vanaf het jaagpad als groen rustpunt tijdens een wandel- of fietstocht.
The post Bolwerk Tuin is sinds kort toegankelijk via

Lees meer »

Noodtoestand in zuiden Florida wegens extreme regenval

Gouverneur Ron DeSantis van de Amerikaanse staat Florida heeft in delen van het zuiden de noodtoestand uitgeroepen. Extreme regenbuien verstoorden vluchten op de grote luchthavens van Miami en Fort Lauderdale en leidden tot de gedeeltelijke sluiting van de snelweg I-95.

Lees meer »

Beloftevolle voetballer (21) zwaargewond na zware klap tegen boom: “Hopelijk kan zijn carrière gered worden”

Een 21-jarige beloftevolle voetballer is woensdagmiddag zwaargewond geraakt bij een zwaar verkeersongeval in Lampernisse (Diksmuide). Dylan M. uit Middelkerke reed aan hoge snelheid met zijn Mini tegen een boom, kantelde en moest 70 meter verderop bevrijd worden uit het wrak door de brandweer. Hij raakte zwaargewond aan zijn linkerbeen. “Helaas heb ik hem al vaker gezegd trager te rijden. Hopelijk

Lees meer »

R.E.M. drukt alle hoop de kop in na reünieconcertje: “Alleen een komeet of superlijm kan ons nog samenbrengen”

De leden van de Amerikaanse rockgroep R.E.M. hebben deze week nog een keer samengespeeld. Bij hun split, alweer 13 jaar geleden, hadden de muzikanten nochtans gezworen dat er nooit een reünie zou komen. Toen ze donderdag opgenomen werden in de Songwriters Hall of Fame, speelden ze toch nog één keer ‘Losing my religion’ live, hun wereldhit die ze destijds niet

Lees meer »

EU-Hof veroordeelt Hongarije tot boete voor “extreem ernstige” inbreuk tegen asielrecht

Hongarije begaat een “ongekende en extreem ernstige” inbreuk tegen de Europese wetgeving rond de asielregels. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie donderdag, dat Boedapest veroordeelt tot een boete van 200 miljoen euro, aangevuld met een dwangsom van één miljoen euro per dag dat het de regels iet naleeft. Hongarije schuift zijn verantwoordelijkheid af op de andere EU-lidstaten, zeggen de

Lees meer »

“Z’n korte lontje was de doodsteek voor ons huwelijk”: turbulente relaties overschaduwden succes van Phil Collins

Jonge fans van de serie ‘Emily in Paris’ weten het misschien niet, maar ooit was de vader van hoofdrolspeelster Lily Collins de grote ster van de familie. Phil Collins (73) kende in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw wereldwijd succes, maar drie ongelukkige huwelijken en grote gezondheidsperikelen zetten een zware domper op het privéleven van de Brit.

Lees meer »