Katja Retsin schittert in comedy ‘De Padelburen’ van Het Prethuis: “86 voorstellingen, maar ik raak het niet beu”

Met meer dan tachtig voorstellingen, waarvan het merendeel al uitverkocht is, staat er ook dit voorjaar geen rem op Het Prethuis. In ‘De Padelburen’ zien we voor de eerste keer Katja Retsin schitteren. Niet in het West-Vlaams, al is ze aardig vertrouwd met ons dialect. Katja vindt het een heerlijk stuk: “Het publiek smult ervan.”

Een koppel dat geniet van de landelijke rust, ziet plots een padelveld opdoemen naast hun woning. Ze schakelen een joviale immomakelaar in, die een stel padelliefhebbers kan strikken. Gaan die overstag of duikt er toch nog een beter plan op?

De Padelburen zit over de helft van de tournee, de meest succesvolle tot nu toe van Het Prethuis. Waar het vorig jaar – in z’n tiende jaargang – nog een record van 62 voorstellingen neerzette, wordt dat aantal nu verpulverd.

Fijne kleine familie

“Andere acteurs trekken grote ogen, als je laat vallen dat je 86 voorstellingen speelt, wat best pittig is”, glimlacht Katja Retsin, die in de huid kruipt van Rachel, een padelfanate en typisch dom blondje. “Maar het is zó leuk om te doen. Het is ook een stuk dat ik maar niet beu raak, wat altijd een goed teken is. Enerzijds is het vooral een heel goed geschreven stuk, anderzijds voel je ook dat al die mensen écht goesting hebben om te komen kijken. Het publiek smult ervan. We spelen over heel Vlaanderen, met een heel divers publiek. Soms heb je de mensen al meteen mee, dan weer is het wat harder werken. Maar altijd zijn ze achteraf laaiend enthousiast. We spelen soms zelfs voor 800 man, zoals in Hasselt. Dat is véél. Ik kan alleen maar respect hebben voor wat Jeroen (Maes, red.) doet: schrijven, regisseren en ook nog eens meespelen. Doordat hij en zijn rechterhand Kenneth zich met sympathieke mensen omringen, heerst er altijd een fijne sfeer. Als we op pad zijn, is dat precies een kleine familie.”

Mobiele tweede thuis

Oorspronkelijk zou Tine Priem de rol van Rachel vertolken. “Op een gegeven moment kreeg Jan (Schepens, haar man, red.) een berichtje van Jeroen, om mijn nummer te vragen. Kenneth had mij aan het werk gezien in ‘Taxi, Taxi’, in het Farcetheater (professioneel theatergezelschap met basis in Gent, red.), en vond mij wel passen binnen Het Prethuis. Agendagewijs kwam het goed uit, al was het wel even puzzelen.”

Katja staat op de planken met Jeroen Maes.

Straf: Katja combineert het spelen met haar televisie- en presentatiewerk bij ATV, ROB, TV Oost, TV Limburg en Proximus Pickx. “Dat is op sommige dagen wel intens, zeker als je op donderdagavond speelt en op vrijdagmorgen in de studio verwacht wordt. Er zijn al weken geweest waarin we acht keer speelden, soms zelfs twee voorstellingen per dag. Dat is wel heftig. Mijn auto is mijn tweede thuis geworden, momenteel.” (lacht)

Verdwenen zinnen

Katja staat op de planken met Jeroen Maes, Peter Bulckaen, Wim Stevens en Martine De Jager. Die laatste heeft een Hollands accent, terwijl Katja haar Gents in de verf zet. “Al was ik wel zo zot geweest om West-Vlaams te leren”, aldus Katja. “Mijn vader is van Kortrijk, maar hij was germanist. Nu, dat is hij nog altijd, eigenlijk. Bij ons thuis werd er geen dialect gesproken, maar ik ben er wel aardig mee vertrouwd.” Katja woont immers vlak over de West-Vlaamse grens, en vertoeft regelmatig in Oostende. “Als we in West-Vlaanderen spelen, is dat West-Vlaams van Jeroen en Peter een pak minder gekuist. Vooral bij Peter is dat zot om te zien, jong. Zo plat! Precies of opeens de helft van zijn zinnen verdwenen zijn. (lacht) Fascinerend om zien én ook nog eens geweldig grappig.”

“Je voelt dat comedy hier echt een vak is waar geschaafd wordt aan het metier”

Hoewel Katja al heel wat theaterervaring heeft – en vorig jaar nog een extra diploma haalde aan de Nederlandse Acteursschool – is zo’n reeks voorstellingen een uitdaging. “Je voelt hier dat comedy echt een vak is. Je krijgt zelden de kans om zoveel te schaven aan dat metier. Ik voel ook dat ik al heel veel heb bijgeleerd. Wat ik ongelooflijk vind, is dat Jeroen om de zoveel tijd de voorstelling filmt en ons nog extra aanwijzingen meegeeft. ‘Misschien moet je daar een langere pauze laten, of de nadruk op dat ene woord leggen.’ Dat is supertof om te mogen ervaren.”

De overgangsperiode

Stilzitten is duidelijk niet aan Katja besteed, want begin maart liet ze ook een podcast los op de wereld. In ‘Opvliegend Wild’ wil ze met haar twee sidekicks Daphné Bomans en Anja De Geyter meer bewustwording creëren rond de perimenopauze, de overgangsperiode die vrouwen doormaken vóór de menopauze.

“Dat kan al vroeg beginnen, waardoor mensen vaak klachten hebben maar die niet meteen aan iets kunnen linken. Het gaat soms om kleine dingen, zoals je huid die uitdroogt, of gewrichtspijnen. Symptomen die vaak onder de mat worden geveegd, of waaraan er vanuit de medische wereld nooit veel aandacht werd geschonken. Je merkt ook dat vrouwen er niet vaak over praten omdat het gelijkstaat aan ouder worden. We hopen hiermee in elk geval iets in gang te zetten. We verdienen niets aan die podcast, integendeel, maar het geeft enorm veel voldoening.”

“Jeroen mag altijd bellen voor een stuk met Het Prethuis. Heel graag zelfs!”

Nog tot begin juni speelt Katja mee met Het Prethuis. In augustus duikt ze dan opnieuw in het theater. “In het Farcetheater spelen Jan en ik een koppel in het stuk ‘Voor Hetzelfde Geld’. Zes jaar geleden waren we al samen te zien in de musicalversie van het verhaal Dolfje Weerwolfje, en dat was zo tof om te doen. Heel blij dat we nu weer een kans krijgen om samen te spelen. En Jeroen mag trouwens ook nog altijd bellen voor een stuk met Het Prethuis. Heel graag zelfs!”

Er zijn nog tickets voor de West-Vlaamse voorstellingen van ‘De Padelburen’ in Blankenberge, Zwevegem en Avelgem. De volledige speellijst en tickets vind je op www.prethuis.be

The post Katja Retsin schittert in comedy ‘De Padelburen’ van Het Prethuis: “86 voorstellingen, maar ik raak het niet beu” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Familie moest af en toe langskomen om hen te helpen bedaren na een flinke ruzie”: buurt in shock na familiedrama in Borgerhout

“Plots hoorde ik mijn vriendje ‘Papa! Papa!’ roepen.” Een 9-jarig onderbuurtje is één van de schijnbaar weinig getuigen van het familiedrama dat zich zondagochtend afspeelde in Borgerhout. Hij hoorde hoe de vader en moeder van het gezin in het appartement boven hem felle ruzie maakten. Het zou gaan om een gezin dat oorspronkelijk uit Yemen komt en nog maar een

Lees meer »

“Enkele tientallen” bussen van De Lijn staan aan de kant wegens faillissement Van Hool

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen en dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen

Lees meer »

Sint-Eloois-Vijve stapt op zondag 26 mei naar Oostakker

Nadat er enkele edities geschrapt werden door corona, pikten Frank De Smyter en Christ Vanackere vorige jaar de draad van de voettochtbedevaart naar Oostakker weer op. Een veertigtal deelnemers schreven toen in, maar dat aantal zal nu ruim overtroffen worden.
The post Sint-Eloois-Vijve stapt op zondag 26 mei naar Oostakker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Weduwe van trucker Gheorghe spreekt voor het eerst na aanslag met rioolrooster: “Ik schreeuwde, maar hij hoorde me niet meer”

“Ze hebben hem vermoord. Opzettelijk. En mij hebben ze in één klap ook vernietigd.” Aan het woord is Maria Godja (39), de verloofde van de trucker die vrijdagnacht stierf nadat jongeren een riooldeksel van op een brug in zijn cabine slingerden. Zij zat als passagier naast hem en doet voor het eerst haar verhaal. Over haar verloofde Gheorghe. En over

Lees meer »

Michiel Vandeweert zou amper 12 worden, maar is intussen al 25: “De meisjes die ‘gewoon vrienden’ willen blijven, ik kan het ze niet kwalijk nemen”

Zijn lijf is stokoud – het kraakt, het hapert en het doet pijn – maar in zijn hoofd is hij precies de leeftijd die hij is: 25 jaar. Michiel Vandeweert is een medisch mirakel. Hij zou twaalf worden en is er intussen bijna 26, maar hoe ouder hij wordt, hoe meer zijn jonge geest clasht met de limieten van zijn

Lees meer »

Deze week opnieuw kans op wateroverlast: “Venijnig ‘tripelpunt’ brengt mogelijk veel neerslag”

We hebben nog maar weinig droge momenten met aangename temperaturen gekend tijdens de lente. Afgelopen weekend was er zelfs op verschillende plaatsen wateroverlast door de zware regenval. En ook nu tijdens het begin van de week moeten we opnieuw rekening houden met een kletsnat weerbeeld. Maar waarom en wanneer krijgen we dan te maken met stevige neerslag? Zijn alle weermodellen

Lees meer »

Vaartstraat jaar na opening nog niet opgeleverd

De heraanleg van de Vaartstraat en stuk Sportstraat is officieel nog altijd niet opgeleverd. Klinkt bizar, omdat het verkeer al sinds juni vorig jaar gewoon de invalsweg kan gebruiken. Maar bij enkele drukproeven – dat zijn boringen in de onderfundering naar materiaalsterkte en draagkracht – bleken de wettelijke waarden niet te worden gehaald. Dat leidt
The post Vaartstraat jaar

Lees meer »

Enquête tegen alcoholverbod in petanque: “70% van spelers en toeschouwers is tegen”

De heisa rond het alcoholverbod op provinciale en Vlaamse kampioenschappen petanque blijft duren. Spelers die wel nog graag een pastis of een biertje nuttigen tijdens de uitoefening van hun hobby, zwaaien nu met een enquête. Daaruit zou blijken dat een meerderheid (70%) tegen het verbod is. Petanque Federatie Vlaanderen wil de resultaten ‘in alle rust’ bekijken. “Maar wel pas na

Lees meer »

38 vrolijke gezichtjes op lentefeest

In De Branding Middelkerke is het jaarlijkse lentefeest gehouden. Het lentefeest wordt georganiseerd voor de leerlingen die in Middelkerke wonen of er naar school gaan en zedenleer volgen. Groep 1 bestond uit de leerlingen uit de gemeenteschool Middelkerke en Westende. Groep 2 waren de leerlingen uit de gemeenteschool Leffinge. Dit jaar namen in totaal 38
The post 38 vrolijke

Lees meer »

Spetterende verjaardagsfuif voor diamanten Doskom

Volleybalclub Doskom Moorslede vierde het diamanten jubileum. Als opener van dat verjaardagsfeest werd er op het speelplein Levet Scone waar de eerste competitiewedstrijden gespeeld werden, een volleybaltoernooi afgewerkt.
The post Spetterende verjaardagsfuif voor diamanten Doskom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ons Tehuis krijgt 4.085 euro voor Friluftsliv

Dankzij Hart voor West-Vlaanderen kunnen zes kwetsbare jongeren met de module Trekker van Vereniging Ons Tehuis deze zomer naar Zweden voor ‘Friluftsliv’. “Dat staat voor ‘het vrije leven in de buitenlucht’ om in verbinding te staan met de natuur en zichzelf”, zeggen begeleiders Maxim Vermeeren en Anthony Vanderstraeten.
The post Ons Tehuis krijgt 4.085 euro voor Friluftsliv appeared first

Lees meer »