“Gelukkig had ik al een webshop voor corona”: Lobke Casteele (Atelier Bloem) is klaar voor het moederdagweekend

Moederdag en bloemen zijn onlosmakelijk met elkaar verboden. Wij hielden even halt in de Stationsstraat 31, waar Lobke Casteele zelf mama van drie bij haar eigen woning al zeven jaar de schouders zet onder Atelier Bloem. “Een boeket maken moet je in de vingers hebben.”

Halfweg de Stationsstraat in Izegem zie je dat bloemen letterlijk tot buiten de poort staan. In de oude herenwoning huisde vroeger ooit nog een café. In die mate zelf dat er plaats was om met paard en kar binnen te rijden. “Er zijn hier nog ingemetselde drinkbakken, maar ook de toog was goed verankerd. We kregen die niet makkelijk weg.”

Lobke Casteele had al van jongs af de roeping om floriste te worden. “Ik werkte eerst enkele jaren in loondienst tot ik in Kachtem met een collega een zaak startte. Maar door de wegenwerken daar was dat niet leefbaar. Daarom vatte ik het idee op om hier in onze eigen woning te starten. Met ons gezin leven we nu vooral achteraan en boven, de vroegere leefruimte is nu mijn winkel geworden.”

Een winkel in je eigen woning, het heeft voor- en nadelen!

“Zeker. Als je thuis werkt, moet je ook nooit zorgen voor opvang voor de kinderen. Maar je werk is natuurlijk ook altijd dichtbij. Maar ik kan dat wel goed afsluiten.”

“Moederdag is het weekend van het jaar. Ik huur hier voor de deur ook twee parkeerplaatsen af”

Je aanbod is wel erg divers. Voor wat kan men hier zoal terecht?

“Uiteraard voor verse bloemen, maar ook vaste planten. Van die vaste planten heb ik er geen tien dezelfde, maar wel wat unieke. Je vindt hier ook potten en vazen, decoratie, leuk keukengerief, glazen, ambachtelijke wenskaarten,… Ik verkoop hier eigenlijk enkel zaken die zelf in mijn smaak liggen. En de klanten weten dat te appreciëren.”

Je zit niet meteen in een winkelstraat. Vinden de klanten je vlot?

“Deze ligging heeft voordelen, het is dichtbij het station bijvoorbeeld. Maar hier in de straat wordt er wel eens gevlamd en er is weinig parking voor de deur. Daarom ook dat ik op Moederdag twee parkings afhuur voor het weekend, zodat mijn klanten voor de deur kunnen parkeren. Ik had ook gehoopt dat er hier zo’n kortparkeerplaatsen, waar je een half uur mag staan, zouden komen. Maar die zijn er al in het begin en het einde van de straat, kreeg ik te horen.”

Je bent nu al zeven jaar bezig, hoe kijk je daar op terug?

“Tevreden. We zijn gestaag kunnen groeien. We hebben ook een webshop en die was gelukkig al in gebruik voor corona. Dat jaar was echt zot. De bestellingen liepen binnen en die moesten overal thuis geleverd worden. De mensen wilden graag een bloemetje voor thuis, iedereen zat immers ook thuis te werken. Daarna is dat wat in een gat gevallen, maar ondertussen trekt het opnieuw aan. In Izegem bezorgen we immers gratis aan huis, daarbuiten vragen we een kleine meerprijs.”

Je maakt van de versheid van je snijbloemen je handelsmerk!

“Mijn bloemen worden iedere dag vers geleverd vanop de veiling. Die komen ’s nachts toe, de leverancier plaatst die hier achter onze poort. De verse bloemen moeten ook allemaal ‘opgekuist’ worden, al die steeltjes worden mooi gezet. Voor ik een boeket verkoop, is iedere bloem dus twee keer door mijn handen gegaan. Een boeket maken is inderdaad een gave. Ik zag het vroeger ook op school, sommigen lijkt dat niet te lukken. Je moet daar de feeling wat voor hebben. En is er nog het combineren van kleuren. Je doet dat naar eigen aanvoelen. Iedereen heeft daar wat zijn eigen stijl in. Maar de mensen mogen ook altijd aangeven welke bloemen ze er zeker in willen. We staan altijd open voor feedback.”

Nam je ook deel aan de stickeractie?

“Zeker. Een leuk initiatief dat toch wel wat in beweging zette.”

En tot slot, krijg jij ook bloemen voor je Moederdag?

“We zullen wel zien wat er nog overschiet. Op Moederdag heb je wel veel bestellingen, maar andere mensen komen gewoon langs. Omdat er in het weekend niet geleverd wordt, moet je alles op voorhand bestellen. Ik heb daar ondertussen wel wat ervaring in en het is natuurlijk goed als je uitverkocht geraakt. Dus zal ik me met plezier tevreden stellen met de restje… (lacht)”

Wie is Lobke Casteele?

Privé

Lobke Casteele groeide op in de Heer Halewijnlaan en huist nu met haar gezin in de Stationsstraat in Izegem. Ze is net 40 geworden en is

getrouwd met Alexander Windels. Ze zijn de ouders van Hilke (15), Dieuwke (13) en Stas (10).

Opleiding en loopbaan

Droomde er als kind al van om bloemiste te worden, ging eerst aan VABI in Roeselare en later een zevende jaar in Melle studeren voor floriste. Werkte zeven jaar bij Omniflor, startte met een collega in de Sint-Jansstraat in Kachtem een zaak, maar verhuisde door de wegenwerken daar naar haar eigen woning in de Stationsstraat. Atelier Bloem runt ze nu in haar eentje.

Vrije tijd

Met hond Lotna, een zwarte Flatcoat Retriever, naar de hondenschool gaan. Zumba bij Life en padellen.

The post “Gelukkig had ik al een webshop voor corona”: Lobke Casteele (Atelier Bloem) is klaar voor het moederdagweekend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Neergeschoten Slowaakse premier Fico na tweede operatie gestabiliseerd

De toestand van de bij een aanslag levensgevaarlijk gewond geraakte Slovaakse premier Robert Fico is gestabiliseerd, maar blijft ernstig. Dat maakte minister van Gezondheid Zuzana Dolinkova zaterdag bekend aan het ziekenhuis in Banska Bystrica waar Fico opgenomen werd. Een tweede operatie, vrijdag, geeft reden tot optimisme, voegde vicepremier en minister van Defensie Robert Kalinak toe.

Lees meer »

Liveblog – Slovaakse premier Robert Fico ondergaat “moeilijke operatie” na schietpartij en hij verkeert in levensgevaar

De Slovaakse premier Robert Fico is na een regeringsbijeenkomst in de stad Handlova neergeschoten. Na de vergadering schudde hij de handen van verschillende aanhangers. Er zijn vijf schoten afgevuurd en een verdachte is opgepakt. De 59-jarige Fico is in levensgevaar. "Het gaat om een heel moeilijke operatie en de komende uren zouden kritiek zijn", meldt correspondent Charlotte Waaijers vanuit Bratislava

Lees meer »

Twee verdachten aangehouden voor reeks inbraken in Deinze

De onderzoeksrechter heeft 2 verdachten aangehouden voor verschillende inbraken in het centrum van Deinze. Vorige vrijdag betrapte de politie ze tijdens een inbraakpoging. Ze vluchtten weg, maar werden even later in de buurt opgepakt. Na onderzoek konden ze gelinkt worden aan 3 andere inbraken in Deinze.

Lees meer »

KIJK. Koppel verlooft zich tijdens optreden Pommelien Thijs, zangeres en publiek gaan compleet uit hun dak

Pommelien Thijs trad gisteren op in het kunstencentrum VIERNULVIER in Gent en daar kreeg het publiek een grote verrassing. Een fan ging op de knieën en vroeg haar vriendin ten huwelijk net voor het nummer ‘Ongewoon’. Dat nummer heeft een speciale betekenis voor het koppel. “Door dat specifieke nummer heb jij de stap durven wagen om met mij een relatie

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Waaiers in etappe 13, Merlier en Milan hebben slag gemist

Voor het in de Giro enkele dagen aan de klassementsmannen is, krijgen de sprinters nog een keer de mogelijkheid om zich te tonen. De dertiende etappe van Riccione naar Cento is namelijk haast volledig vlak. Kan Tim Merlier de frustraties van z’n declassering van woensdag van zich af sprinten en een tweede ritzege pakken? Volg het op de voet in

Lees meer »

België zakt naar derde plaats op Europese ranking van LGBTI+-rechten

België zakt opnieuw naar de derde plaats in de jaarlijkse Rainbow Map van ILGA-Europe, de koepel van Europese LGBTI+-organisaties. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Gendergelijkheid en Diversiteit Marie-Colline Leroy (Ecolo) prijst de Belgische plek in de top drie, maar onderstreept dat er nog hiaten zijn om op te vullen.

Lees meer »

Advocaat doet aangifte tegen beoogde Nederlandse premier Plasterk voor valsheid in geschrifte

De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden in Nederland. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

Lees meer »

Prins Laurent geeft directie Polet-De Pypere in Ardooie instructies hoe ze een boom moet planten

De nieuwe productiesite van handgereedschappenproducent Polet-De Pypere in de Stationsstraat 176 werd vandaag maandag ‘officieel’ geopend door prins Laurent, die directieleden van de groep de nodige instructies gaf om met twee spades – uiteraard van De Pypere én Polet – een boompje vakkundig in de grond te stoppen. Het begin van een groenzone rond het bedrijf.
The post Prins

Lees meer »

Kortrijk Warriors cricketclub krijgt extra trainingsfaciliteiten op Sportcampus Lange Munte

Met al 120 actieve leden blijft de Kortrijk Warriors cricketclub groeien, daar hoort een nieuwe cricketinfrastructuur bij. Op Sportcampus Lange Munte staan vanaf nu twee cricketkooien die het mogelijk maken om de worpen en slagen te oefenen. “Topspelers zochten afgelopen jaren andere oorden op omwille van beperkte faciliteiten. Zij zijn dankzij de extra trainingsfaciliteiten teruggekomen”, zegt voorzitter Addnaan Diwan Ali.<br

Lees meer »