Vrouw veroordeeld voor oplichten autistische man: “Ze maakte misbruik van zijn kwetsbare positie”

Een vrouw werd door de Ieperse rechter veroordeeld tot een celstraf van 8 maanden, waarvan de helft met uitstel, omdat ze misbruik maakte van een man met autisme. De dame stond terecht voor oplichting en valsheid in geschrifte en zou haar slachtoffer voor meer dan 100.000 euro armer hebben gemaakt. Er waren zelfs plannen om samen een huis te kopen. “Maar gelukkig heb ik dat niet gedaan”, aldus het slachtoffer.

De zestiger uit Poperinge bouwde een vriendschappelijke relatie op met de dochter van een vroegere collega. Wellicht had de man wel iets meer verwacht, maar zover kwam het niet. Wat wel een feit is, is dat beiden vaak afspraakjes hadden. De vrouw vroeg daarvoor wel telkens geld. De overhandiging gebeurde altijd in de wagen van de man, die meestal 500 euro in een boek moest stoppen die hij haar dan gaf. Daarop maakten ze een rondrit met de wagen. De dame ging jaren op die manier te werk. Ook opende ze een rekening in naam van de man, waarbij ze zijn handtekening zou hebben vervalst. De vrouw kon dan zelf geld afhalen.

Kwetsbare positie

Uit het onderzoek bleek dat de vrouw al in 2024 geld vroeg aan de zestiger, onder het voorwendsel het te zouden terugbetalen na het opstrijken van een erfenis. “Die man kreeg de diagnose Autismespectrumstoornis (ASS) en hij krijgt psychiatrische begeleiding. Hij bevindt zich in een bepaalde kwetsbare positie, waarvan die vrouw misbruik maakte”, aldus meester Sabien Battheu, die het opneemt voor de man.

Geheimhouding gevraagd

Op een bepaald moment wou de vrouw zelf samen met hem een huis kopen. “We zijn samen verschillende woningen gaan bekijken”, aldus de Poperingenaar. “Gelukkig heb ik dat niet gedaan. Het enige wat ik van haar heb gekregen, is een verjaardagskaartje, mijn geld heb ik nooit terug gezien. Ze zei altijd dat ik het aan niemand mocht zeggen.” Pas toen het slachtoffer het vertelde tegen de verpleegster die hem begeleidt, ging de bal aan het rollen.

Het parket dagvaardde de vrouw voor valsheid in geschrifte en oplichting van een kwetsbaar persoon en vordert een celstraf van 8 maanden en een boete van 800 euro. “Het is opvallend dat de burgerlijke partij in een bepaalde periode 44.000 euro van zijn rekening haalde, terwijl hij zoveel geld niet nodig had. We vrezen dat het slachtoffer voor meer dan 100.000 euro lichter werd gemaakt door de vrouw”, aldus de procureur.

Tegenstrijdige verklaringen

De man diende wel al eerder klacht in, maar dan tegen onbekenden. “Maar dat dossier werd geseponeerd”, zegt meester Curd Vanacker, die advocaat van de beklaagde is. “Later werden nieuwe elementen aangebracht en kwam er opnieuw een onderzoek. Maar eindelijk is dit geen zaak voor de strafrechter, als die man zijn geld terug wil, moet hij een burgerlijke procedure beginnen. Trouwens, ondanks zijn ASS is hij 100 procent rechtsbekwaam. Voor de valsheid in geschrifte vragen we de vrijspraak, want er is geen bewijs dat mijn cliënt de handtekening van die man gebruikte. Ook van oplichting is geen sprake. Hij zei eerder zelf nog dat hij geen nadeel leed door die vrouw en nu plots zou dat wel het geval zijn. Dit dossier hangt met haken en ogen aaneen en zit vol tegenstrijdige verklaringen.”

De rechter veroordeelde de vrouw tot een celstraf van 8 maanden, waarvan de helft met uitstel. Ook moet ze een boete van 800 euro betalen, eveneens de helft met uitstel. De rechtbank acht het bewezen dat de vrouw haar slachtoffer 26.000 euro armer maakte, wat dan ook het bedrag is dat ze moet terugbetalen.

The post Vrouw veroordeeld voor oplichten autistische man: “Ze maakte misbruik van zijn kwetsbare positie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

PORTRET. Wie is schutter Juraj Cintula (71), de man die Slovaakse premier neerschoot? “Iedere normale mens verwerpt geweld”

In Slovakije is de man die premier Robert Fico neerschoot, aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade. Daarvoor riskeert hij levenslang. Juraj Cintula (71) zou aan de politie hebben verteld dat hij Fico alleen wou verwonden, maar geen spijt heeft van zijn daad. Wat weten we intussen over zijn motieven? Dweepte hij werkelijk met extreemrechts? Waarom nam hij het eerder voor

Lees meer »

EXCLUSIEF. Prins Laurent bereidt compleet nieuw leven voor in buitenland: “En daar heb ik geen dotatie voor nodig”

Prins Laurent (60) is “een nieuw leven aan het voorbereiden”, bekent hij ons aan de telefoon. Hij wil minder publieke taken uitvoeren en laat zelfs uitschijnen dat hij zich liever niet meer beschikbaar wil stellen voor het koningshuis. Over zijn eerste project in dat “nieuwe leven” heeft de prins zelfs al een akkoord getekend. In dit interview vertelt Laurent exclusief

Lees meer »

Weermannen over de zure reacties die ze krijgen op slecht weer: “Als je daar niet tegen kan, moet je een andere job zoeken”

De start van het verlengde pinksterweekend belooft regen en intense buien, mogelijk vergezeld van onweer. Hoewel ze boven alle verdenking staan, krijgen weermannen zoals David Dehenauw, Frank Duboccage en zelfs de gepensioneerde Frank Deboosere vaak de schuld. “Bij de zoveelste plensbui is het toch even de moed bijeenrapen.” Hoe gaan ze om met die negativiteit?

Lees meer »

Minstens 27 doden en 130 gewonden bij gevechten in Soedan 

Bij gevechten in het westen van Soedan zijn afgelopen weekend 27 burgers gedood en raakten zeker 130 mensen gewond. Dat heeft het OCHA gemeld, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN. Het geweld tussen het Soedanese leger en de Rapid Support Forces (RSF) in de staat Noord-Darfur is in alle hevigheid opgelaaid. Het conflict tussen beide

Lees meer »

Vijf natuurorganisaties werken samen voor zomerkampen

Vijf Oostendse natuurorganisaties slaan de handen in elkaar voor twee zomerkampen waarbij kinderen in één week elke dag kennismaken met een andere organisatie. De organisaties hebben elk een eigen werking maar bundelen de krachten voor twee kampen in juli: het Vogelopvangcentrum, het Marien Ecologisch Centrum, de Kinderboerderij De Lange Schuur, Natuurjongeren en Horizon Educatief. Die
The post Vijf natuurorganisaties

Lees meer »

Man (32) die eerder dodelijk ongeluk veroorzaakte onder invloed van flakka bekent brandstichting in huis van broer

De 32-jarige Kenneth K. uit Houthulst, die op vrijdag 2 mei opgepakt werd op verdenking van brandstichting in het huis van zijn broer in de Eendrachtstraat, heeft die brandstichting nu ook bekend. Dat bevestigt zijn advocaat Mathieu Langerock. Een motief gaf hij niet op, want zijn verklaring blijft vaag. Het is immers duidelijk dat K. opnieuw onder invloed was van

Lees meer »

“Ik deed enkel pipi in het water”: vijftiger die geslachtsdeel toonde aan meisje van 8 krijgt zwembadverbod

Tot drie keer toe liet een 56-jarige man uit Lennik zijn zwembroek zakken in een openluchtzwembad in Middelkerke. Omdat minderjarige meisjes daar getuige van waren levert hem dit nu twaalf maanden voorwaardelijke celstraf op voor exhibitionisme. P.B. mag ook vijf jaar lang geen speelplein of zwembad meer betreden. De man had een opmerkelijke uitleg voor zijn ongepast gedrag.

Lees meer »

Slovaakse premier Robert Fico (59) uren na schietpartij nog steeds in kritieke toestand: “Aanvaller had politiek motief”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

Prinses Delphine toont ons in primeur haar outfit voor de nationale feestdag: “Ons land kan wat meer kleur gebruiken”

Een royaal huwelijk van twee powerdames. Onze prinses Delphine van Saksen-Coburg (56) en BV-ontwerpster Ebru Sari (30) van Atelier ExC. Klaar om grijs België op te fleuren met hun eigen flashy designercollectie, gebaseerd op Delphines kunstwerken. “Ik krijg vaak commentaar op mijn kleren, maar nooit van mijn eigen familie”, vertelt de prinses in een exclusief gesprek met HLN tijdens de

Lees meer »