Nicole Knockaert geeft Ensorkunstroute Bredens tintje: “Al diverse portretten gemaakt met houtskool”

Oostende viert in 2024 zijn Ensorjaar en daar zal je niet naast kunnen kijken hebben. Ook kunstenares Nicole Knockaert uit Bredene draagt haar steentje bij aan de hulde. In ‘t Leeshuus maakt haar Ensorportret deel uit van de ‘Elle adore le noir’-kunstroute. “Het werk dateert al van 2021, maar ik vond het uitstekend passen in dit Ensorjaar”, klinkt het bij Nicole.

De wandel- en kunstroute ‘Elle adore le noir’, vernoemd naar die andere Oostendse grootheid Arno, brengt deelnemers langs een 40-tal handelszaken in Oostende waar telkens een werk, dat refereert naar James Ensor, ophangt.

In ’t Leeshuus, dat terug te vinden is langs de Groentenmarkt en waar je snuisteren in tweedehands boeken kunt combineren met een lekkere kop koffie, hangt een portret van James Ensor in de vitrine. Het werk is van de hand van de Bredense kunstenares Nicole Knockaert.

Speciale techniek

“Het werk dateert van eind 2021, in volle coronaperiode. Ik won er vorig jaar de publieksprijs mee van Opexpo, een tentoonstelling georganiseerd door Curieus Oostende op de Vuurtorenwijk. Het werk is gebaseerd op een mooie foto, die ik vond op het internet.”

Het werk werd gemaakt met houtskool op doek. “Dat is een eerder zeldzame techniek die een bijzonder resultaat geeft. Ik heb al diverse portretten op die manier gemaakt”, aldus Nicole, die deze zomer richting Dijon vertrekt om er een week lang haar modeltekenen verder te verfijnen. “Dat gebeurt via een intensieve workshop, samen met enkele andere gepassioneerde kunstenaars. En onder het motto ‘je bent nooit te oud om te leren’.”

“Werk is gebaseerd op mooie foto van het internet”

De stiel leren deed Nicole aan de Oostendse Kunstacademie, waar ze 9 jaar lang schilderen en tekenen volgde, onder meer bij Yves Beaumont. Na passages bij kunstkring Arte 4, waarvan ze samen met onder meer Norbert Rammant en wijlen André Huygebaert aan de wieg stond, en kunstkring Art from Love verzorgt Nicole vandaag samen met Stefaan Ryckier wekelijks teken- en schilderlessen in het gemeenschapscentrum Hubert Beuselinck.

Tot eind september

Het Ensorportret van Nicole kan nog tot eind september bewonderd worden in het uitstalraam van ’t Leeshuus. De wandelroute kan opgepikt bij de dienst Toerisme Oostende.

The post Nicole Knockaert geeft Ensorkunstroute Bredens tintje: “Al diverse portretten gemaakt met houtskool” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Een trouwe bedrijfssoldaat, hij doet wat de organisatie verlangt”: dit is Jean Philip De Tender, de Belg aan de top van de EBU

Bakken kritiek en gebrekkige communicatie: geen mediabedrijf staat onder grotere druk dan Songfestival-organisator EBU. Mee kop van Jut: de Belg Jean Philip De Tender (59), die er al bijna tien jaar mediadirecteur is. Maar wie is de ex-VRT’er, tv-presentator en diplomaat die doorgaans in de schaduw blijft? Iemand die ongetwijfeld afziet van de situatie, “maar hij is niet de man

Lees meer »

Twee verdachten aangehouden voor reeks inbraken in Deinze

De onderzoeksrechter heeft 2 verdachten aangehouden voor verschillende inbraken in het centrum van Deinze. Vorige vrijdag betrapte de politie ze tijdens een inbraakpoging. Ze vluchtten weg, maar werden even later in de buurt opgepakt. Na onderzoek konden ze gelinkt worden aan 3 andere inbraken in Deinze.

Lees meer »

Leona Vuylsteke wint hoofdprijs Maand van de Markt

De wekelijkse markten spelen nog altijd een belangrijke rol voor de leefbaarheid in onze gemeenten. Bovendien is zo’n marktdag een ideaal ontmoetingsmoment voor jong en oud. In april werd de wekelijkse markt in de kijker geplaatst. Wie dan een aankoop deed, kreeg een deelnemingsformulier voor een wedstrijd. Digitaal werden er 764 kaarten ingediend, op papier
The post Leona Vuylsteke

Lees meer »

Mandel United schenk klare wijn na de degradatie: “De blijvers blijven en de nieuwkomers komen”

Mandel United heeft na een sterke heenronde de degradatie uiteindelijk niet kunnen vermijden. Maar de club maakt zich sterk om volgend seizoen met een uitgebalanceerde kern aan het seizoen in derde afdeling te starten. “Alle jongens die hun woord hadden gegeven blijven ook, ook de nieuwkomers zetten de stap naar Mandel.”
The post Mandel United schenk klare wijn na

Lees meer »

Wie heeft Mathieu Ghyselen (37) uit Ieper gezien?

Op maandag 13 mei omstreeks 17 uur had de 37-jarige Mathieu Ghyselen uit Ieper een laatste telefonisch contact met zijn familie. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Mathieu Ghyselen (37) uit Ieper gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GAZA. Huis van Afgevaardigden in VS steunt voorstel voor wapenleveringen aan Israël – Spanje weigert toegang te verlenen aan schip met wapens voor Israël

Israël zal extra troepen inzetten bij het grondoffensief in Rafah. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant donderdag verklaard. De gevechten zullen er ook “intenser” worden. De slag om Rafah is “beslissend voor Israël”, vatte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wat later samen tijdens een toespraak voor soldaten. “Het is een strijd die veel dingen zal beslissen in

Lees meer »

Jeroen Lezy verkoopt materiaal voor jouw mancave

Drankenhandelaar Jeroen Lezy (46) is al jarenlang gepassioneerd door alles wat met de VS en rock’ n roll te maken heeft. Dat straalt nu ook af op zijn zaak langs de Tuileboomstraat in Sint-Eloois-Winkel. Jeroen richtte er een hoek in waar klanten tal van spulletjes op de kop kunnen tikken om hun eigen mancave in te richten.
The post

Lees meer »