“Laten we deze unieke kans alsjeblief niet kelderen”: maandag start openbaar onderzoek kaderprojectbesluit Nieuwe Sluis

Op maandag 6 mei starten de twee maanden openbaar onderzoek voor het ontwerp van de nieuwe Visartsluis en de bijhorende verkeerswerken. Een definitieve beslissing over dit ‘kaderprojectbesluit’ wordt pas begin 2025 verwacht. De totale raming voor het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge bedraagt 2,9 miljard euro.

Vrijdag 26 april gaf de Vlaamse regering de goedkeuring aan het ‘kaderprojectbesluit’ van het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge. Na jarenlang studiewerk bevat dit werkstuk het gekozen eindbeeld voor een tweede, volwaardige zeesluis en de bijhorende verkeerswerken. Over dit kaderprojectbesluit kan nu nog net vóór de verkiezingen van 9 juni het vereiste openbaar onderzoek starten.

Vooruitgang

Van maandag 6 mei tot en met woensdag 4 juli kan iedereen de documenten inkijken en opmerkingen formuleren. Dit onderzoek en de verwerking van de opmerkingen wordt pas begin 2025 verwacht. De definitieve beslissing wordt dus een zaak van de volgende Vlaamse regering.

“Ik vraag voor dit project de steun van alle Bruggelingen, van Sint-Andries tot Zeebrugge” – Dirk De fauw

Al zes jaar geleden viel de beslissing om de nieuwe zeesluis te bouwen op de plaats van de oude Visartsluis. Na procedures van tegenstanders bij de Raad van State, werd deze beslissing drie jaar geleden definitief. Dat het zo lang duurde om nu pas een kaderprojectbesluit klaar te hebben, komt door de enorme hoeveelheid studiewerk. Toen bleek dat er 20 alternatieven voor de schikking van de sluis en de nieuwe wegen bestudeerd moesten worden, dreigde het project vast te lopen. Pas na een persoonlijk engagement van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en met het gewicht van intussen de fusiehaven Port of Antwerp-Bruges, kwam er weer vooruitgang. Net voor de valreep van de regeerperiode is nu een gedragen voorstel voor de positionering van de nieuwe Visartsluis met daaronder een tunnel voor het doorgaand verkeer.

Prijskaartje

Het prijskaartje bedraagt naar schatting 2,9 miljard euro waarvan 2,2 miljard euro voor de Vlaamse overheid en 700 miljoen euro voor het havenbestuur. In de gemeenteraad riep burgemeester Dirk De fauw (CD&V) op tot ieders medewerking. “Dit is een enorm cadeau voor de werkgelegenheid en leefbaarheid van Zeebrugge. Als we die unieke kans kelderen, zie ik de komende twintig jaar nooit meer dergelijk bedrag naar Zeebrugge of Brugge komen. Ik vraag de steun van alle Bruggelingen van Sint-Andries tot Zeebrugge.”

De Brugse afdeling van partij Groen toont zich alvast solidair. “Dit is voor ons niet de beste locatie, maar we slaan de bladzijde om. We proberen er op deze plaats het beste van te maken, want de haven heeft een tweede sluis nodig”, zegt Andries Neirynck.

tijdverlies

Ondernemersorganisatie Apzi-Voka West-Vlaanderen verwelkomt de beslissing van de Vlaamse regering maar betreurt het tijdverlies. “Hadden we onderweg een goed half jaar gewonnen, dan was er nu al een definitief projectbesluit”, zegt voorzitter Marc Adriansens. Nu pas start het openbaar onderzoek, er moet een advies bij de Raad van State opgevraagd worden en daarna moet nog een omgevingsvergunning opgemaakt worden. We hopen op snelle voortgang van dit dossier en blijven vragen dat de werken ten laatste in 2027 starten.”

The post “Laten we deze unieke kans alsjeblief niet kelderen”: maandag start openbaar onderzoek kaderprojectbesluit Nieuwe Sluis is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vijf maanden na veroordeling voor stalking ex staat veertiger opnieuw terecht: “Een lammetje wordt een ‘war machine’”

“How does it feel to be hunted?” Ondanks een recente veroordeling voor stalking van zijn ex-vriendin bleef een 43-jarige man uit Zwevegem maar doorgaan. De boodschap in een brief die hij haar stuurde, liet niets aan de verbeelding over. “Maar enkele maanden in de cel zullen niet helpen, enkel begeleiding”, aldus zijn advocaat.
The post Vijf maanden na veroordeling

Lees meer »

ANALYSE. “Communication: zero points.” Hoe de EBU het Songfestival gijzelde met communicatiefouten

Geen woord over Joost Klein, fake applaus tijdens de Israëlische act, de grote baas die zelf punten gaat voorlezen,… “Een poppenkastshow”, noemde de Nederlandse tv-recensente Angela de Jong het. En ook het hart van Bruno Beeckman, jarenlang producer bij de EBU, bloedt. “Het Songfestival werd gegijzeld door communicatiefouten”, zegt hij aan HLN. Wie zal hiervoor moeten opdraaien? En wat zijn

Lees meer »

Leonardo uit Harelbeke gaat als enige Belg in première met veelbelovende film: “Cannes is als een droom die uitkomt”

De debuutfilm van regisseur en scenarist Leonardo van Dijl (33) uit Harelbeke gaat zaterdag in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes. ‘Julie Zwijgt’ is – onder meer dankzij een straffe cast en crew – allerminst een toevalstreffer. Van Dijl stond de afgelopen jaren al op de set met Oscar and the Wolf, Clouseau en Natalie Portman. Al werd de liefde

Lees meer »

Conner Rousseau toch voor rechter na Roma-uitspraken

Er komt dan toch een openbaar proces tegen Conner Rousseau (Vooruit) voor zijn uitspraken over de Roma. Hoewel het parket het niet nodig vond om de politicus voor de rechtbank te brengen, heeft een Brusselse vzw hem rechtstreeks gedagvaard. Op 10 juni – de dag na de verkiezingen – start de rechtszaak, zo meldt Het Laatste Nieuws vrijdag. Hij riskeert

Lees meer »

‘The Voice’-winnares Luka hoopt op geldprijs in ‘Sing Again’: “Door Hooverphonic ben ik heel snel volwassen geworden”

Haar winst in ‘The Voice van Vlaanderen’, intussen zeven jaar geleden, zette het leven van Luka Cruysberghs (23) op z’n kop. Coach Alex Callier (51) bombardeerde haar tot frontvrouw van Hooverphonic, om haar nadien weer koeltjes aan de kant te schuiven. Sindsdien is het stiller rond de Leuvense, die nu opduikt in de nieuwe talentenjacht ‘Sing Again’. Tijd om te

Lees meer »

Appartementsbrand in Oostende: bewoners op tijd uit slaap gewekt

In een appartement in de Boekareststraat in Oostende brak maandagavond brand uit. Enkele bewoners lagen te slapen toen ze op tijd gewekt werden. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is wel groot. Twee – en mogelijk drie – appartementen zijn tijdelijk onbewoonbaar.
The post Appartementsbrand in Oostende: bewoners op tijd uit slaap gewekt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hart van ossenhaas op Vlaamse wijze en véél foie gras: koninklijke menu’s geven favoriete maaltijden van de royals prijs

Een culinaire wereldprimeur: dat is de veiling die op 31 mei in Parijs zal plaatsvinden. Een collectie van maar liefst 4.000 keizerlijke, presidentiële en koninklijke menu’s zal onder de hamer gaan, met prijzen tot wel 1.500 euro per stuk. En die menu’s geven volgens ‘Sudinfo’ heel wat geheimen prijs. Van het diner dat onze koning Albert I voorgeschoteld kreeg in

Lees meer »

RWDM beëindigt samenwerking met CEO Gauthier Ganaye

Hij degradeerde met KV Oostende, verliet dat zinkend schip voor RWDM en degradeerde opnieuw. Gauthier Ganaye betaalt de rekening voor de sportieve tegenslag in Molenbeek en moet RWDM verlaten. “Een wens van de club en Eagle Football.” Ook de samenwerking met Tom Chambers en Oliver O’Connell wordt stopgezet.

Lees meer »