Jabbeke eert overleden componist Patrick Peire met postuum ereburgerschap

Patrick Peire is postuum gevierd als ereburger van Jabbeke. Daarmee komt de vorig jaar overleden componist in het illuster lijstje van onder andere Hugo Broos en Hubert Minnebo. Momenteel loopt in de bibliotheek een tentoonstelling over zijn carrière.

Tijdens een stemmige feestavond in het Vrije Tijdscentrum werd Patrick Peire gehuldigd als ereburger. Moderator Sylvia Broeckaert (VRT/Klara) ging in gesprek gaat met familieleden, vrienden en collega-muzikanten over zijn rijkgevulde leven en loopbaan. Tussen de gesprekken door speelde een barokensemble enkele klassieke muziekstukken die passen bij zijn carrière, samengesteld door Sarah Peire, klassiek zangeres en dochter van Patrick Peire.

Peires muzikale loopbaan begon vroeg. “Toen hij twaalf was richtte hij met enkele vriendjes zijn eerste muziekgroep op in het Sint-Lodewijkscollege Brugge. Hij speelde blokfluit in het ensemble Ons Dorado. Tijdens een concertreis met die groep ontmoette hij Carl Orff. Hij volgde lessen aan het conservatorium van Brugge en stichtte het barokensemble Ter Duinen (1963).”

Primus

“In Gent studeerde hij verder aan het Koninklijk Conservatorium. Hij behaalde er eerste prijzen notenleer (1966), harmonieleer (1970), fluit (1970), kamermuziek (1971) en muziekgeschiedenis (1971)”, vertelt schepen van Cultuur Claudia Coudeville.

“Al tijdens zijn opleiding was hij docent aan de Stedelijke Muziekschool Brugge. In 1971 richtte hij met enkele vrienden het Telemann Barokensemble op. Kort daarop volgde de stichting van het Collegium Instrumentale Brugense, waarvan Patrick de dirigent werd. Vele jaren lang hield dit ensemble elk jaar 30 à 40 concerten in binnen- en buitenland. Patrick Peire werd in die hoogdagen ook genomineerd voor een Grammy Award. Daarnaast nam hij ook het West-Vlaams Vocaal Ensemble in handen en herdoopte het tot Capella Brugensis. Van 1986 tot 1994 was Peire ook dirigent van het Nieuw Vlaams Symfonieorkest.”

Patrick Peire was een broer van Marc die ook musicus was en een neef van kunstschilder Luc Peire. Na een slepende ziekte overleed hij op 22 november 2023 op 77-jarige leeftijd. In de hoofdbibliotheek in Jabbeke loopt momenteel een tentoonstelling over zijn leven en werk. (PA)

The post Jabbeke eert overleden componist Patrick Peire met postuum ereburgerschap is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid bestaat 140 jaar: “Jong talent aantrekken”

De Koninklijke Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid werd opgericht in 1884 en is daarmee een van de oudste muziekverenigingen in Vlaanderen. Ze gaven al vroeg concerten en namen deel aan festivals, stapconcerten, processies en het opluisteren van feesten. Dit tot begin de jaren 1950 toen de vereniging Koninklijk werd en er een kentering kwam.
The post Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid

Lees meer »

“Nooit gedaan zonder krabbel van Trump”: oud-fixer nam lening om zwijggeld Stormy Daniels voor te schieten

Oud-raadsman Michael Cohen getuigt maandag tegen zijn voormalig werkgever Donald Trump in de zwijggeldzaak tegen de Amerikaanse oud-president. Cohen wordt gezien als kroongetuige, wiens betoog volgens de aanklagers moet helpen bewijzen dat Donald Trump de wettelijke betaling van zwijggeld op illegale wijze probeerde te verhullen: Cohen was de aangewezen man daarvoor, zo zegt hij zelf.

Lees meer »

De (ervarings)deskundige die mensen met geld wakker wil schudden: “Je kunt een Sportpaleis vullen met baby’s en peuters die in armoede leven”

Armoedeporno. Zo omschreef hij het tv-programma waarin Natalia en Astrid Coppens van een minder gefortuneerd leven proefden. Tim ’S Jongers (42) heeft dan ook recht van spreken. Hij leefde zelf jarenlang in armoede. Vandaag weegt de Vlaming in Nederland mee op het armoedebeleid. En schopt hij “mensen met geld” een geweten met een boek waar je stil van wordt.

Lees meer »

Willy Demeulemeester en dochter Ine op lijst Samenéén: “Samen met mijn dochter naar de kiezer, fantastisch!”

Ine en Willy Demeulemeester uit de 11-Novemberlaan in Vichte zullen op 13 oktober samen op de lijst staan van Samenéén. “Met mijn 74 jaar en drie legislaturen, waarvan een jaar als schepen, heb ik al een mooie politieke carrière achter de rug maar het smaakt naar meer. Een nieuwe verkiezing meemaken, nu samen met mijn dochter, lijkt me fantastisch!” stelt

Lees meer »

Chris Janssens (Vlaams Belang) bij Luk Alloo: “Beste wat holebi-organisaties kunnen doen voor emancipatie is ophouden met bestaan”

Elke dag tot aan de verkiezingen brengt televisiemaker Luk Alloo een gesprek met een bekende politicus die een parlementszetel ambieert. Vandaag: Chris Janssens van Vlaams Belang. Volgens hem is Vlaams Belang nog de enige geloofwaardige partij en hij onthult dat hij een klein links kantje heeft. ”Het enige linkse aan mij zijn mijn twee linkerhanden.”

Lees meer »

Wat een kanontijd! Filippo Ganna blaast tegenstand weg in de Giro, leider Pogacar tweede en deelt klein tikje uit aan concurrenten

De veertiende etappe in de Giro was een grotendeels vlakke tijdrit van 31,2 kilometer. Al snel zette Filippo Ganna een eerste kanontijd neer. Geen enkele renner kwam ook maar in de buurt van de tijd. Maar dat was buiten leider Tadej Pogacar gerekend. De Sloveen zorgde voor een heuse nagelbijter. Echter trok de Italiaan aan het langste eind. Pogacar verstevigde

Lees meer »

Niels Reynvoet en Kris D’alleine winnen nu ook de Sezoensrally

Niels Reynvoet (Citroën C3 Rally2) en copiloot Kris D’alleine uit Reninge hebben uiteindelijk zaterdag de Sezoensrally gewonnen. Maxime Potty (Citroën C3 Rally2) eindigde als tweede op 3.6 seconden. Reynvoet eindigde aanvankelijk als tweede, maar de leider in het BRC vocht zijn tijd van KP 10 met succes aan bij de sportcommissie van de RACB.
The post Niels Reynvoet en

Lees meer »