Beweegroute geopend in kader van Week van de valpreventie

Naar aanleiding van de ‘Week van de valpreventie’ werd aan WZC Marialove in Heestert een beweegroute geopend. Vorig jaar werd al een eerst in gebruik genomen aan het Leanderhof in Zwevegem.

Jaarlijks valt één op de drie thuiswonende senioren in Vlaanderen. “In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70 % van de bewoners. Bovendien leidt een valpartij vaak tot een ziekenhuisopname. Eén van de veelvoorkomende gevolgen van een val is een heupbreuk. In België goed voor zo’n 16.000 heupbreuken per jaar, met een totale kostprijs van meer dan 310 miljoen euro.”, gaf schepen Spincemaille (CD&V) als inleiding.

10 oefeningen

De Week van de Valpreventie had dit jaar als thema ‘Wandel je mee? Samen in beweging’ waarmee men verenigingen, organisaties en woonzorgcentra wil aanmoedigen om beweeg- en wandelactiviteiten te organiseren. Ook het Lokaal bestuur Zwevegem vindt bewegen belangrijk. Samen met de dienst samenleving, de dienst sport, Logo Leieland en WZC Marialove, ontwikkelden ze een beweegroute in de omgeving van Marialove. “Het is een rolstoelvriendelijke beweegroute, zowel voor jong als oud. De wandeling loopt over een afstand van zo’n 3 kilometer, met enkele elementaire, vrij eenvoudige oefeningen. Er werden 10 verschillende oefeningen uitgewerkt waarbij bordjes met uitleg over de oefening, hangen.”, vertelde sportschepen Raf Deprez (CD&V).

Vallen voorkomen

Eliane Spincemaille benadrukte nog eens het belang om te bewegen. “Door lichamelijk actief te blijven, onderhouden we onze reflexen, spierkracht en coördinatie. Stilzitten en inactiviteit vergroten het risico op vallen want door minder te bewegen verminderen soepelheid en spierkracht.”

Daarnaast kunnen er ook maatregelen genomen worden om het vallen te voorkomen. “Ik denk dan aan het verwijderen of fixeren van tapijten in de woning, handgrepen voorzien in de badkamer, vast schoeisel dragen en een trapleuning voorzien aan de keldertrap.”, besloot Spincemaille.

De wandeling kan vrij gestart worden aan het infobord aan de gevel van Marialove.

The post Beweegroute geopend in kader van Week van de valpreventie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Verschijnt Joost Klein vanavond wel op podium? Zweedse politie onderzoekt ter plaatse incident, online stemming stilgelegd

Verschijnt Joost Klein (26) deze avond nog op het podium van het Eurovisiesongfestival? Vrijdag werd de Nederlandse deelnemer op het laatste moment uit de repetities geweerd, zonder dat de EBU daar een sluitende verklaring voor gaf. Er zou sprake zijn van een ‘incident’ rond de zanger. De Zweedse politie doet ter plaatse in Malmö onderzoek en ondervraagt “de betrokken personen”

Lees meer »

“Over 23 dagen weten we of de Nederlandse ‘Hoop, lef en trots’ ook ons deel wordt”

Bijna zes maanden na de Tweede Kamerverkiezingen heeft Nederland zijn uiterst rechtse regering beet. Onder de noemer ‘Hoop, lef en trots’ hebben verkiezingsoverwinnaar Geert Wilders van de radicaal-rechtse PVV, Dilan Yesilgöz van de rechts-liberale VVD, Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract en Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging hun beknopt ‘hoofdlijnenakkoord’ donderdag toegelicht.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israël meldt raketaanval op belangrijke grensovergang voor noodhulp aan Gaza

De Israëlische strijdkrachten bereiden een grondoffensief voor in Rafah, waar ongeveer 1,4 miljoen mensen vastzitten. “Ongeveer 300.000″ Palestijnen hebben de oostelijke wijken van de stad verlaten sinds het evacuatiebevel eerder deze week, zo zegt het Israëlische leger. Intussen zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland, volgens de VS. Volg alle

Lees meer »

Illusionist David Copperfield door zestien vrouwen beschuldigd van misbruik: “Hij heeft mij gedrogeerd en verkracht”

De illusionist David Copperfield (67), de ex-vriend van Claudia Schiffer (53), wordt door zestien vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Dat schrijft de ‘Guardian US’, op basis van een groot onderzoek. Meer dan de helft van de dames zouden destijds minderjarig geweest zijn. Volgens de advocaten van Copperfield zijn de aantijgingen “niet alleen foutief, maar ook volkomen ongeloofwaardig.”

Lees meer »

Project ‘Boterhamsters’ zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare

Sinds januari 2024 slaan beweging.net West-Vlaanderen, Gezonde Buurt (CM-zone Midden-West-Vlaanderen) en Kotee (Thuiszorgdienst Motena) de handen in elkaar omtrent de lege brooddoos-problematiek, gericht naar middelbare scholieren.
The post Project ‘Boterhamsters’ zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Israëlisch leger roept burgers in oosten van Rafah op tot evacuatie

Het Israëlische leger heeft de inwoners van Rafah, in het zuiden van Gaza, opgeroepen om onmiddellijk meer gebieden van de stad te verlaten. De mededeling werd op het berichtenplatform X geplaatst. De inwoners worden opgeroepen om vooral de gebieden in het oosten van de stad te verlaten. De Verenigde Staten hebben nochtans gedreigd om geen aanvalswapens meer te leveren aan

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël meldt raketaanval op belangrijke grensovergang voor noodhulp aan Gaza

De Israëlische strijdkrachten bereiden een grondoffensief voor in Rafah, waar ongeveer 1,4 miljoen mensen vastzitten. “Ongeveer 300.000″ Palestijnen hebben de oostelijke wijken van de stad verlaten sinds het evacuatiebevel eerder deze week, zo zegt het Israëlische leger. Intussen zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland, volgens de VS. Volg alle

Lees meer »

Verschillende provincies in Canada gaan over tot evacuaties door oprukkende bosbranden

In verschillende delen van Canada worden steden en gemeenten bedreigd door naderende bosbranden en moeten duizenden mensen worden geëvacueerd. Dat is onder meer het geval in de provincie Alberta, in het zuidwesten van het land, waar de autoriteiten dinsdag plaatselijke tijd voor vier buitenwijken van de stad Fort McMurray een evacuatiebevel uitvaardigden als gevolg van een verder oprukkende brand die

Lees meer »

JET Symphonic Band met nieuwe dirigent op openluchtconcert in B&B Droomkerke

Na zeven jaar aan het roer van JET heeft Wim Belaen onlangs het dirigeerstokje doorgegeven aan Gilles Demeurisse. De 31-jarige Izegemnaar komt voor het eerst in actie als dirigent van het orkest op 26 mei in de idyllische tuin van B&B Droomkerke in Ruiselede.
The post JET Symphonic Band met nieuwe dirigent op openluchtconcert in B&B Droomkerke appeared first

Lees meer »

Studenten ontwikkelen afhaalsysteem voor lokale handelaars in Waregem

Waregemnaar Jasper Falepin (23) en Gil Feys (23) uit Zulte stellen een gloednieuw afhaalsysteem voor. De twee studenten Handelsingenieur willen er met hun ‘Versbox’ voor zorgen dat klanten van bijvoorbeeld bakkers en slagers op elk moment van de dag hun bestelling kunnen ophalen.
The post Studenten ontwikkelen afhaalsysteem voor lokale handelaars in Waregem appeared first on KW.be.

Lees meer »