Rekkem herdenkt dit weekend 80 jaar verzet en bevrijding met fietstocht en expo

Tachtig jaar na de bevrijding van Rekkem door Canadese troepen brengt werkgroep Rekkem Toen die WO II-periode tot leven met een herdenkingsweekend op 3, 4 en 5 mei. Centraal staat het verhaal van een Canadese marconist, een Rekkemse veldwachter en de toenmalige onderpastoor. Zij speelden een belangrijke rol in het lokale verzet tegen de Duitse bezetting.

Op dinsdag 9 mei 1944 wordt boven Kortrijk een Halifax III-bommenwerper neergehaald. Marconist Albert Cormier weet zich met zijn parachute te redden en vlucht te voet naar Rekkem. Daar kan hij met hulp van de veldwachter en de onderpastoor maandenlang onderduiken en zich bij het verzet voegen. De werkgroep Rekkem Toen reconstrueerde het verhaal van deze Canadese oorlogsheld, die de centrale figuur is van het herdenkingsweekend van 3, 4 en 5 mei.

Op vrijdag 3 mei wordt om 18 uur de tentoonstelling in het Dorpshuis geopend, om 20 uur gevolgd door de lezing Helden van het verzet door historicus Danny Neudt.

Gedenkplaat

Op zaterdag 4 mei is er om 11.30 uur de plechtige onthulling van een gedenkplaat ter ere van Albert Cormier, in aanwezigheid van zijn familie uit Canada. De gedenkplaat komt aan het toenmalige onderduikadres, waar vandaag bakkerij Debuf gevestigd is.

In de namiddag wordt er om 15, 15.20, 15.40 en 16 uur gefietst in de voetsporen van de Canadese marconist. De 30 kilometer lange begeleide fietstocht volgt de vluchtroute van Albert en passeert plaatsen waar hij hulp en onderdak kreeg. Ook locaties die in Rekkem en omgeving een rol speelden tijdens WO II worden aangedaan. Deelnemen aan de fietstocht (met brochure en versnapering onderweg) kost 3 euro. Vooraf inschrijven kan via [email protected] of 0476 64 62 59. Om 18.30 uur is er het gratis bevrijdingsbal met muziek van de ambianceband Chapeau Noir.

Op zondag 5 mei kan je de tentoonstelling 80 jaar verzet en bevrijding in Rekkem bezoeken, met foto’s, kijk- en luistermomenten met getuigenissen uit Rekkem over WO II. Ook het verhaal van Albert Cormier komt ruim aan bod, samen met een special rond de bemanning van de neergeschoten bommenwerper.

Alle info over het herdenkingsweekend vind je op www.rekkemtoen.be

The post Rekkem herdenkt dit weekend 80 jaar verzet en bevrijding met fietstocht en expo is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Topcardioloog over hoe Ozempic ook hartproblemen voorkomt: “Het pakt drie risicofactoren aan”

Het populaire afslankmiddel Ozempic verkleint het risico op een hartaanval met 20 procent. Dat blijkt uit een nieuwe grootschalige studie in een toongevend Brits medisch tijdschrift. Topcardioloog Pedro Brugada spreekt over een revolutie in de geneeskunde. Wat is het effect van Ozempic op hartaandoeningen exact? En blijft een gezonde levensstijl niet het allerbelangrijkste? “Dit noem ik een wondermiddel.”

Lees meer »

LIVEBLOG ANDERLECHT-CLUB. Mechele in zomerse outfit en VIP-chauffeur Skoras: Club-spelers verzamelen op Basecamp

De apotheose in onze Belgische eerste klasse nadert. Met Anderlecht dat zondag tegen grote rivaal Club Brugge landskampioen kan worden, als het resultaat in Cercle-Union enkele uren ervoor tenminste meezit voor paars-wit. Hoe dan ook: suspense en spanning alom voor de kraker. Niet enkel zondag, maar een hele week lang. En van dat alles hoeft u bij HLN niets missen.

Lees meer »

Double Digit Rally schenkt 2.000 euro aan De Oever

Met meer dan 500 fietsers was de Double Digit Rally, een organisatie van de investeringsmaatschappij Double Digit, een succes. De organisatie mocht zo een mooie cheque overhandigen aan De Oever vzw uit Harelbeke.
The post Double Digit Rally schenkt 2.000 euro aan De Oever appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zware rellen in Nieuw-Caledonië door wetswijziging Frans stemrecht: al drie doden en honderden gewonden

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië, een eiland ten noordoosten van Australië, zijn zware rellen uitgebroken in de hoofdstad Nouméa. De rellen zijn het gevolg een uit de hand gelopen protest tegen een wetswijziging die meer Franse eilandbewoners stemrecht zou geven. Daarbij zijn al drie mensen om het leven gekomen. Er vielen ook honderden gewonden. Meer dan 130 mensen zijn

Lees meer »

“Altijd constructief geweest”: vennootschappen van Conway weerleggen verklaringen voorlopige bewindvoerder KV Oostende

De vennootschappen van Paul Conway, die aandelen bezitten in KV Oostende, betwisten “formeel” de verklaring “die onjuiste informatie bevat” van Werner Van Oosterwyck, de voorlopige bewindvoerder bij de tweedeklasser. Dat hebben ze woensdagavond in een persbericht gemeld.
The post “Altijd constructief geweest”: vennootschappen van Conway weerleggen verklaringen voorlopige bewindvoerder KV Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

The Starlings over de single ‘Supernova’ én dochter Nova: “We vonden het leuk van dit liedje de wereld in te sturen van twee ouders, die super gelukkig zijn met nieuw leven in hun leven”

Al zes maanden zijn Kato en Tom van The Starlings de trotse ouders van een dochter Nova. Het muzikale duo schreef dan ook een liedje ‘Supernova’. Zonder het te beseffen werkte Nova ook al mee aan haar songs, waarop ze later vast en zeker trots zal zijn.
The post The Starlings over de single ‘Supernova’ én dochter Nova: “We

Lees meer »

Suzan & Freek wagen zich aan grootste hit van Tourist LeMC in ‘Liefde voor muziek’: “Jij bent een echte woordkunstenaar”

In de voorlaatste aflevering van ‘Liefde voor muziek’ is het de beurt aan de jarige Tourist LeMC. Naast ‘happy birthday’ wordt Tourist door de andere artiesten ook getrakteerd op een cover van een zijn nummers. Suzan & Freek wagen zich alvast aan ‘Horizon’, één van de grootste hits van Tourist LeMC. “We hebben geprobeerd om het nummer zo veel mogelijk

Lees meer »

Museumpashouders mogen op 18 mei vriend meenemen voor gratis museumbezoek

De zowat 200.000 houders van een museumpas, een abonnement dat een jaar lang toegang geeft tot meer dan 245 musea, mogen naar aanleiding van International Museum Day op 18 mei een vriend meenemen voor een gratis museumbezoek. Die dag vormt meteen ook het startschot voor de Week van de Belgische Musea, zo heeft de organisatie museumPASSmusées vrijdag aangekondigd.

Lees meer »

Infomarkt over ontdubbeling drukke expresweg N58

In het GC Gilwe in de Wervikstraat in Geluwe organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer vandaag, donderdag, van 17 tot 20 uur een infomarkt over de ontdubbeling van een deel van de drukke expresweg N58 in Geluwe. Aannemer wordt de NV Stadsbader uit Harelbeke. De werken zouden volgend jaar starten.
The post Infomarkt over ontdubbeling drukke expresweg N58 appeared

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Grote tuin en kleine kinderen? Dan is het niet zonder risico om mee te doen aan ‘Maai mei niet’.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bruno Derveaux helpt RC Harelbeke over de streep

Op de allerlaatste speeldag kon RC Harelbeke alsnog het behoud realiseren. Het won bij de B-ploeg van Zulte-Waregem met 1-2 en verlengt zo het verblijf in tweede nationale afdeling amateurs.
The post Bruno Derveaux helpt RC Harelbeke over de streep appeared first on KW.be.

Lees meer »