Zain Bourmaf is de Kinderkrak van Veurne: “Ik kan al grote stukken spelen, zoals Für Elise”

De 11-jarige Zain Bourmaf staat altijd open voor nieuwe uitdagingen. Er ging een nieuwe wereld voor hem open toen hij zijn vriend Otis Beun piano hoorde spelen. Piano werd Zains nieuwe passie, en hetzelfde gebeurde toen zijn papa hem inwijdde in het schaakspel.

Lees hier alle verhalen van de Kinderkraks.

De jonge Kinderkrak van Veurne is geboren in Syrië, maar als kleuter belandde hij met zijn ouders als vluchtelingen in ons land. Zijn papa Zewar Bourmaf en zijn mama Rima Ghotouk, die in hun thuisland allebei leerkracht waren en er alles waren kwijtgespeeld, bouwden hier een nieuw bestaan op. De hele familie is een mooi voorbeeld van integratie, van nieuwe kansen krijgen en grijpen. Dat prenten Rima en Zewar hun kinderen ook duidelijk in. Mama Rima is al jaren het bekende gezicht in de Carrefour van De Panne, papa Zewar is leerkracht bij het Agentschap Inburgering en Integratie. Zain erfde de familiegenen: net als zijn ouders is hij iemand die niet snel opgeeft, die de lat voor zichzelf hoog legt en er altijd 100 procent voor gaat.

Pianoles volgen

Zain zit in het zesde leerjaar van het Immaculata-Instituut van De Panne en is al jaren beste maatjes met Otis Beun, die vorig jaar Kinderkrak van De Panne werd. “Op een keer vroeg ik Otis of hij bij me thuis wilde komen spelen”, herinnert Zain zich. “Hij kon echter niet, want hij moest piano spelen. Toen ik Otis op de piano bezig zag, vond ik dat wel knap, en ik vroeg mijn ouders of ik ook pianoles mocht volgen. Zo ben ik vorig jaar begonnen bij StAPwest in Veurne, en nu ga ik verder in de afdeling in Koksijde. Op donderdag heb ik notenleer en pianoles. Vrijdag is een drukke dag, want na de pianoles om 16 uur ga ik nog schaken om 18.30 uur. Dan ben ik pas thuis om 20 uur. Oefenen op de piano doe ik zo’n half uur per dag tijdens het schooljaar. In de vakantie doe ik wat meer moeite! Ik vind het leuk dat ik al verscheidene liedjes en gevarieerde muziekstukken kan spelen, zoals Für Elise, He’s a Pirate, The Entertainer en Another Love.”

Zain ontpopte zich ook als entertainer, want hij gaf al demo’s in Veurne, speelde piano op toonmomenten in De Panne met zijn lerares, en in de bib.

IT en wiskunde

“Maar ik wil nog veel meer stukken vlot en goed kunnen spelen, en daarvoor moet je dus blijven oefenen. Ik zou later graag privéleraar willen worden, naast mijn officiële job. Ik wil in de toekomst een studierichting IT en wiskunde volgen, zodat ik later zelf apps en misschien games kan ontwikkelen in mijn eigen bedrijf.”

“Ik heb mijn pols gebroken in het skaten, daarin ga ik geen krak worden”

Intussen focust Zain op pianospelen, maar oefenen is momenteel niet zo simpel, want hij heeft zijn pols gebroken. Dat gebeurde tijdens het skaten, Zains nieuwe passie, waarvoor hij de judosport heeft ingeruild. “Ik vind skaten fantastisch, hoewel ik niet denk dat ik daarin een ‘krak’ ga worden”, lacht Zain.

Schaaktornooien

Gelukkig kan hij nog wel schaken. “Papa heeft me leren schaken toen ik 4 of 5 jaar was, en dat doe ik nog altijd heel graag. In het begin was het vooral voor de fun, maar intussen heb ik ook al tornooien gespeeld. Het eerste en tweede jaar speelde ik dikwijls met Otis, en in het derde jaar heb ik meegedaan aan een tornooi in Gistel. Otis is intussen gestopt, en nu speel ik met schoolkameraadjes Noah en Thomas. Elke vrijdagavond ga ik schaken in de Koninklijke Veurnse Schaakkring Het Witte Paard. Daar is het eerst zo’n drie kwartier leren. In het eerste jaar leer je veel nieuwe dingen, zoals nieuwe moves. Het tweede jaar leer je hoe je de beste zet kunt doen in bepaalde situaties. Zo word je elk jaar beter. Ik heb trouwens al drie of vier keer een schaakpartij gewonnen tegen volwassenen, maar tegen een leraar durf ik het nog niet opnemen!”

Speelvogel op school

“We hopen dat Zain even trots is op zijn titel als kinderkrak als wij”, zegt mama Rima. “Toch is hij op school soms een beetje een speelvogel, en moeten we hem af en toe achter zijn veren zitten. Vandaag scoorde hij slechte punten: hij was zelfs zijn boekentas vergeten! Maar hij is altijd enthousiast en supergemotiveerd als hij iets wil bereiken, en dat siert hem!”

“Ik droom van een eigen bedrijf”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later wil ik …

een eigen bedrijf opstarten, waar ik zelf apps kan ontwikkelen.

Je mag me altijd wakker maken…

om te gaan skaten.

Ik hou er niet van …

dat ze me bij het wakker worden al aan mijn oren zeuren om mijn kamer op te ruimen.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Skaten. En als ik thuis kom, vind ik het fijn om op de piano te spelen.

Dit is mijn grootste wens:

Het zou geweldig zijn als ik later profskater of pianospeler zou kunnen worden

The post Zain Bourmaf is de Kinderkrak van Veurne: “Ik kan al grote stukken spelen, zoals Für Elise” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

RC Genk bevestigt het vertrek van Vrancken: “Wouter besloot lange termijn verbintenis niet te honoreren”

Racing Genk heeft het vertrek van Wouter Vrancken (45) nu ook officieel aangekondigd. De coach verlaat per direct de Limburgers na twee seizoenen. “Reeds voor de dubbele confrontatie met Club Brugge liet de entourage van Wouter Vrancken weten dat hij de voorkeur geeft aan een nieuwe uitdaging”, laat Genk weten in een persbericht. Woensdag al vonden AA Gent en Racing

Lees meer »

ANALYSE. Poetin wil nog veel meer oorlog. Zowel in de ruimte als in de tijd

Het lijkt goed nieuws dat Vladimir Poetin een man zonder militaire ervaring benoemt tot defensieminister, een al wat versleten kerel als legerstafchef behoudt en de allergrootste havik in zijn entourage ontslaat. Je zou er zelfs een heel voorzichtig teken van dooi in kunnen zien. Maar niets is minder waar. De stoelendans betekent juist dat Rusland zich klaarmaakt voor nog veel

Lees meer »

80 hondenbaasjes speeddaten met hun viervoeters in Vilvoorde

In Vilvoorde hebben single hondenbaasjes elkaar ontmoet tijdens een speeddate, samen met hun viervoeters. De bedoeling is dat de hondenliefhebbers meteen weten of er ook een klik is tussen de honden. "En je hebt meteen iets gemeenschappelijk om over te praten, dat is heel fijn", zegt deelnemer Stientje. Tussen sommige deelnemers sloeg de vonk al over.

Lees meer »

Carla schrijft over verborgen narcistisch misbruik van vader

Carla Dierick besefte pas op latere leeftijd dat ze al als kind het slachtoffer was van misbruik door een narcistische vader. Ze ging op zoek naar informatie of hulp maar vond die niet. “Vrienden hebben mij aangespoord om dan maar zelf een boek te schrijven. Het resultaat is vooral opluchting, eindelijk kan ik die periode plaatsen in mijn leven.”

Lees meer »

Eerste evenement Roslar is groot succes: “Goed gestart, dit smaakt naar meer”

Het eventcollectief Roslar organiseerde afgelopen weekend met Klub Lokal een eerste evenement. Op vrijdag- en zaterdagavond palmden muzikanten en dj’s de tuin van café Romen in, op zaterdag was er een marktje waar jonge, plaatselijke makers hun creaties toonden aan het grote publiek. “We zijn erg goed gestart”, aldus een tevreden Stan Priem van de organisatie.
The post Eerste

Lees meer »

Het leek een tof idee, maar liep al snel uit de hand: videoportaal tussen Dublin en New York offline gehaald na ongepast gedrag

Nauwelijks een week nadat in Ierland en New York een videoportaal opende waarmee toevallige passanten via een livestream met elkaar contact konden maken, is de verbinding tussen beide grootsteden al tijdelijk verbroken. Enkele voorbijgangers aan Ierse kant konden het namelijk niet laten om, behalve te lachen en te zwaaien, ook minder gepaste lichaamsdelen te tonen.

Lees meer »

“Noodkreet beantwoord”: zwemmen weer mogelijk in De Kindervriend

De Kindervriend in Rollegem slaakte vorig jaar een noodkreet. Hun therapeutisch zwembad was kapot, herstel kostte handenvol geld. Een jaar later is er na tal van acties opnieuw mogelijkheid tot zwemmen. “We zijn dankbaar en trots”, klinkt het.
The post “Noodkreet beantwoord”: zwemmen weer mogelijk in De Kindervriend appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israëlische songfestivalinzending uitgejoeld bij repetitie – VS herzien wapenleveringen aan Israël

Het Israëlische leger (IDF) is woensdag bezig met invallen in het oosten van Rafah, de stad in het zuiden van de Gazastrook. Daarbij zijn meerdere mensen gedood, meldt het IDF. Het leger spreekt zelf van een “precieze contraterreuroperatie”. Qatar roept de internationale gemeenschap intussen op tot actie om een “genocide” in Rafah te voorkomen, nu het Israëlisch leger een grootschalig

Lees meer »

Voorbij de kolder van ‘Europapa’ schuilt een beklijvend verhaal: “Op het eerste gezicht lijkt het een blije act, maar…”

Velen vinden hem een rare vogel met zijn witte bloempothaar en blauwe puntschouders, en er zal tijdens zijn optreden ook een vogel óp het podium staan. Maar voorbij de kolder is ‘Europapa’, de megahit en het Songfestival-nummer van Joost Klein (26), enorm kwetsbaar. Meer zelfs: zijn optreden in Malmö wordt vanavond eigenlijk één groot eerbetoon aan zijn ouders die hij

Lees meer »

LIVE GAZA. Netanyahu na dreigement Biden: “Indien nodig zullen we vechten met onze vingernagels” – Drie Israëlische soldaten gewond bij ontploffing in Rafah

In Israël wordt verbijsterd gereageerd op de nieuwste zet van Joe Biden. De Amerikaanse president dreigt de wapenleveringen te stoppen als het grondoffensief echt van start gaat. “Dit kan onze operationele planning in de war sturen”, geeft een hooggeplaatste Israëlische bron toe. De Premier Benjamin Netanyahu stelt dat Israël desnoods “alleen” zal vechten om de Palestijnse terreurorganisatie Hamas te verslaan.

Lees meer »