Vic Werbrouck (14) is Kinderkrak van Oostkamp: “Effecten tillen toneelstuk naar een hoger niveau”

Vic Werbrouck (14) is een vaste waarde binnen het technische team van het toneelgezelschap Ware Vreugd uit Waardamme. Al twee jaar zit hij tijdens de repetities en de voorstellingen aan de regietafel, waar hij meehelpt als klank- en lichttechnicus. “In het begin voelde ik me wel wat onwennig, maar dat is toen snel overgegaan”, aldus Vic.

Onze Kinderkrak woont in de Rooiveldstraat in Waardamme, samen met zijn ouders Filip Werbrouck (50) en Ilse Demeyere (45). Hij heeft twee zussen: Aline (17) en Rosalie (6). Dat hij nu de titel van Kinderkrak mag dragen, vindt hij een hele eer. Toen de Krant Van West-Vlaanderen bij hem langsging, was hij nog niet op de hoogte. Zijn ouders hadden het als verrassing gehouden. Maar niettemin zijn ze zeer trots op hun zoon dat hij verkozen werd tot Kinderkrak van Oostkamp.

Applaus

Het is toch een speciale hobby dat Vic eropna houdt. Hij offert namelijk een deel van zijn vrije tijd op aan het toneelgezelschap Ware Vreugd. Niet om te acteren, maar om in alle bescheidenheid, en buiten het zicht van de toeschouwers, de knoppen van het klank- en lichtsysteem te bedienen. “Technici zijn meestal ongezien aanwezig op een voorstelling, maar zijn wel onontbeerlijk. Na de voorstelling is het leuk als we applaus krijgen van de spelersgroep. Ook toeschouwers die mij kennen en me zien zitten achter de knoppen, kijken wel eens verwonderd op.”

Meehelpen

De passie voor toneeltechnieken heeft hij meegekregen van zijn papa Filip, die al jaren meehelpt bij de decoropbouw van het toneelgezelschap in Waardamme. “Als ik aan het decor moest werken, was het voor Vic (toen 6 jaar) ofwel thuisblijven of meekomen. Hij kwam altijd met mij mee en begon al gauw te helpen. Hij kreeg snel interesse in de technische kant van het toneel, waardoor hij nu een vaste waarde is geworden binnen Ware Vreugd”, weet de papa te vertellen. “Ik ging vaak met papa mee. Toen een van de vaste klank- en lichtmensen ziek werd, heb ik zijn taak overgenomen. Ik moet het goed gedaan hebben, want bij een volgende voorstelling kreeg ik opnieuw de kans om mee te helpen”, voegt Vic eraan toe. Vic vertelt ook dat hij binnen Ware Vreugd veel kansen heeft gekregen om alles aan te leren en dat hij een grote waardering voelt voor zijn werk als technicus. “Ik voel me ook niet het kind van de groep, maar één van hen. In het begin voelde ik me wel wat onwennig, maar dat is toen snel overgegaan. Ik heb veel steun aan Thijs Van Vlaenderen. Ik leer heel wat van hem. Zeker nu we een complexere, computergestuurde mixer zijn gaan gebruiken. Daardoor zal ik zeker met voorsprong starten aan het VTI van Brugge, waar ik de richting podiumtechnieken wil gaan studeren.”

Toekomst

Vic, die momenteel elektrotechnieken studeert, wil zijn kennis blijven gebruiken binnen het toneelgezelschap Ware Vreugd. “Eens ik op mijn 18de afgestudeerd ben, hoop ik dat er nog tijd overblijft om hier in Waardamme, waar alles eigenlijk begon voor mij, te blijven meewerken. Waarschijnlijk zal ik nog een paar jaar specialisatiecursussen volgen. We zien dan wel”, weet Vic te vertellen. “Ik besef dat ik een richting insla waar er veel gewerkt zal moeten worden in het weekend, s ‘avonds en op vakantiedagen. Dat schrikt me niet af, want ik doe het graag.”

Klank of licht?

Op de vraag wat zijn voorkeur wegdraagt, klank of licht, antwoordt hij kordaat licht. “Met licht kan je veel meer spelen. Je kunt er je ziel in leggen. Je hebt met het licht een eigen inbreng, want door in te spelen op wat de regisseur wil, heb je als lichttechnicus een bepaalde expertise. Effecten kunnen een stuk naar een hoger niveau tillen. Ik ben er dan ook zeker van dat we als technicus inspraak hebben bij de opbouw van het stuk.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

podiumtechnicus, na mijn studies aan het VTI van Brugge.

Je mag me altijd wakker maken voor …

het toneel.

Ik hou niet van …

wiskunde. Het is een saai vak.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Judo en naar de KSA Munckzwalm gaan.

Dit is mijn grootste wens:

Meewerken aan een concerttour van een grote artiest. Dit zou voor mij de kers op de taart zijn.

The post Vic Werbrouck (14) is Kinderkrak van Oostkamp: “Effecten tillen toneelstuk naar een hoger niveau” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Op de Mercator met pionier borstkliniek Kristien Paridaens: “Ook al heb je kanker, je mag de hoop niet opgeven”

De Stichting tegen Kanker bestaat 100 jaar en riep een ‘Team Hope’ in het leven, met daarin hulpverleners die de patiënten hoop geven. Een van de ambassadeurs is Kristien Paridaens (53), zorgconsulent senologie in het AZ Oostende. Kristien was de eerste borstverpleegkundige in Vlaanderen en is een pionier van de borstkliniek in Oostende. “Ik begeleid patiënten door hun hele behandeling

Lees meer »

Boeiende verhalen over Huwynsbossen/Ter Kerst in gids

Het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart bracht in samenwerking met onder andere de gemeenten Lichtervelde en Hooglede het boek ‘Gebiedsverkenning Huwynsbossen/Ter Kerst’ uit. Auteur van het boek is oud-Lichterveldenaar Marijn Follebout.
The post Boeiende verhalen over Huwynsbossen/Ter Kerst in gids appeared first on KW.be.

Lees meer »

EIGEN KIJK. “De diskwalificatie van Joost Klein is helaas de wereld zoals die sinds enkele jaren wordt geboetseerd”

Het blijft de enige show waarbij een mens zichzelf hoort zeggen: “Staat die kerel echt in zijn bloot achterwerk?” en “Estland, waar ligt dat eigenlijk?” Sinds zaterdag is het ook een avond waarbij je moet hopen dat elke kandidaat het overleeft, en een organisatie vanalles doodzwijgt. Onze journaliste Nadine Van Der Linden keek met scoreblad in de hand, geamuseerd en

Lees meer »

Steeds meer Vlamingen gaan met elektrische auto op reis

Bijna een op de twee Vlamingen gaat deze zomer met de auto op reis. En 4,2 procent doet dat met een elektrische wagen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit een zomerenquête die mobiliteitsorganisatie VAB deed bij meer dan 2.000 Vlamingen.

Lees meer »

Oud-uitbaatster van café ‘t Molenhof in Kuurne overleden: “Tjorveline maakte zich erg geliefd”

In Brugge is Tjorveline Snauwaert op Hemelvaartdag 9 mei heel onverwacht door hartfalen thuis overleden. Ze woonde er pas enkele maanden met haar partner Christophe Van Yper. Ze was vooral bekend en geliefd in Kuurne, waar ze tot 2019 café ‘t Molenhof in de Sint-Michielsweg op Sint-Pieter heeft uitgebaat. Tjorveline werd 42 jaar.
The post Oud-uitbaatster van café ‘t

Lees meer »

LIVEBLOG ANDERLECHT-CLUB. Mechele in zomerse outfit en VIP-chauffeur Skoras: Club-spelers verzamelen op Basecamp

De apotheose in onze Belgische eerste klasse nadert. Met Anderlecht dat zondag tegen grote rivaal Club Brugge landskampioen kan worden, als het resultaat in Cercle-Union enkele uren ervoor tenminste meezit voor paars-wit. Hoe dan ook: suspense en spanning alom voor de kraker. Niet enkel zondag, maar een hele week lang. En van dat alles hoeft u bij HLN niets missen.

Lees meer »

Diplomatieke rel in de maak? Nieuwe president Noord-Macedonië weigert naam land correct uit te spreken

“Ik verklaar dat ik de positie van president van Macedonië in eer en geweten zal vervullen. Ik zal de Grondwet en wetten respecteren en ik zal de soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Macedonië beschermen”, zwoer Gordana Siljanovska-Davkova zondag, bij haar inhuldiging als nieuwe president van Noord-Macedonië, zo berichten verschillende Noord-Macedonische media. De eed werd eerst voorgezegd door Jovan Mitreski,

Lees meer »

Israël kreeg van Belgische publiek 12 punten: hoe N-VA en Vlaams Belang de stemming een flinke duw gaven

“And twelve points go to… Israël!” Net als in dertien andere landen gaf het Belgische publiek tijdens het Songfestival het maximum van de punten aan Eden Golan, hoewel de deelname van de Israëlische erg gecontesteerd was. Professor Europese politiek Hendrik Vos legt uit hoe N-VA en Vlaams Belang daar voor iets tussen zitten. “Dit resultaat doet uitschijnen dat Israël een

Lees meer »