Pippa Dewilde (10) is Kinderkrak van Nieuwpoort: “Ik was vastberaden om te laten zien wat ik kon”

Tijdens de ‘Dag van de Garnaal’ in oktober draait alles om de garnaalpelwedstrijd, het hoogtepunt van het evenement waar de deelnemers strijden om de felbegeerde titel van Nieuwpoorts garnaalpelkampioen. Dit jaar was echter extra bijzonder, want voor het eerst werd er ook een juniorwedstrijd georganiseerd. In de categorie voor 6 tot 10-jarigen blonk Pippa Dewilde uit, die op dat moment negen jaar oud was. Haar behendigheid en snelheid bij het pellen van garnalen maakten haar tot de onbetwiste winnaar, waardoor ze nu ook de titel van Kinderkrak van Nieuwpoort mag dragen.

Pippa’s talent voor het pellen van garnalen zit duidelijk in de familie. Ze is de kleindochter van Ronny Beschuyt, die tot aan zijn pensioen in 2018 directeur was van de vismijn. Met haar overwinning heeft Pippa niet alleen haar eigen naam gevestigd, maar ook een traditie voortgezet in de familiegeschiedenis.

“Beter dan mama”

Pippa is intussen een tiener. “Ik ga naar school in de Vierboete”, vertelt ze. “En zit momenteel in het vierde leerjaar bij juf Melissa.” Pippa houdt van leren en nieuwe dingen ontdekken. “Maar mijn liefde voor garnaalpellen komt rechtstreeks van mijn pepe Ronny. Hij werkte zijn hele leven in de vismijn en leerde me de kunst van het pellen toen ik nog maar een klein meisje was. Ik kan dat zelfs beter dan mama”, lacht ze.

Het was die kunst die Pippa naar de garnaalpelwedstrijd leidde, een evenement waar ze eerst wat nerveus voor was. “Ik sta niet graag in de schijnwerpers”, bekent ze. “Maar tijdens de wedstrijd was ik vastberaden om te laten zien wat ik kon.” En dat deed ze zeker! Met behendigheid en vastberadenheid won ze de wedstrijd.

“Ik ben echt verrast door de verkiezing”, lacht Pippa. “Ik had nooit gedacht dat ik Kinderkrak zou worden voor zoiets, dus het was echt een verrassing! Maar weet je, het belangrijkste voor mij is niet per se winnen, maar gewoon deelnemen. Het gaat erom dat je meedoet en plezier hebt, toch? Papa is vast trots op me omdat ik zo snel garnalen kan pellen, maar eigenlijk wil ik later geen viswinkel openhouden.”

“Nee, ik heb iets anders in gedachten. Later word ik bakker! Ik vind bakken echt geweldig en ik kan al helemaal zelf pannenkoeken maken. Dus dat is wat ik wil doen als ik groot ben! Als er één ding is waar je me altijd voor mag wakker maken, dan zijn het wel frietjes en een heerlijke frikandel speciaal van frituur Albert!”, vertelt Pippa met een twinkeling in haar ogen. “De geur alleen al maakt me hongerig en blij!”

“En weet je wat nog meer? Voor een spontaan bezoekje aan de dierentuin ben ik ook altijd enthousiast”, vervolgt ze met een glimlach. “Ik ben echt een grote dierenvriend en het is altijd zo’n avontuur om al die verschillende dieren te zien en te leren kennen. Dus ja, als het om frietjes of dieren gaat, mag je me zeker wakker maken! En dan zijn er nog snelle attracties. Je weet wel, die achtbanen die over de kop gaan en zo. Daar ben ik echt niet zo’n fan van. Ik vind het gewoon te eng en te overweldigend. Geef mij maar liever iets rustigs.”

Creatief

“In mijn vrije tijd zijn er een paar dingen die ik echt het allerliefste doe”, begint Pippa enthousiast. “Elke week kijk ik enorm uit naar mijn paardrijles op vrijdag. Er is iets magisch aan de band tussen mij en het paard, de manier waarop we samenwerken en elkaar begrijpen. Het geeft me een gevoel van vrijheid en kracht dat ik nergens anders vind.” Maar Pippa is ook ontzettend creatief. “Ik kan urenlang knutselen, tekenen en schilderen. Het is een manier om mijn gedachten te uiten en mezelf uit te dagen. En dan is er nog mijn grote liefde voor FC De Kampioenen”, lacht ze. “Ik ben echt een megafan! Soms begin ik zelfs al te lachen voordat de grap komt, omdat ik de scène al uit mijn hoofd ken. Het is gewoon zo’n geweldige serie die me altijd aan het lachen maakt en me een goed gevoel geeft.”

Eigen paard

“Als ik mag dromen, dan is er één wens die echt bovenaan mijn lijstje staat”, zegt Pippa “En dat is… een eigen paard! Oh, dat zou geweldig zijn. Misschien ooit, in de toekomst”, besluit ze met een glimlach. “Maar voor nu blijf ik dromen en genieten van mijn wekelijkse paardrijlessen. Wie weet wat de toekomst brengt?”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

bakker! Ik bak heel graag en kan al helemaal alleen pannenkoeken maken.

Je mag me altijd wakker maken voor …

frietjes en een frikandel speciaal van frituur Albert!

Ik hou niet van …

spruitjes en snelle attracties.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Paardrijden. Daarnaast ben ik creatief en knutsel, teken en schilder ik supergraag.

Dit is mijn grootste wens:

Ik zou graag een eigen paard hebben.

KINDERKRAK LOGO CMYK LC ZTek v1

The post Pippa Dewilde (10) is Kinderkrak van Nieuwpoort: “Ik was vastberaden om te laten zien wat ik kon” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Enkele tientallen” bussen van De Lijn staan aan de kant wegens faillissement Van Hool

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen en dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen

Lees meer »

Gepland bezoek van Oekraïense president Zelenski aan ons land gaat niet door “vanwege situatie aan het front”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn geplande bezoek aan ons land uitgesteld. Hij zou deze namiddag premier Alexander De Croo (Open VLD) ontmoeten, en daarna doorreizen naar Spanje en Portugal. Volgens Portugese media is het bezoek uitgesteld door de precaire toestand aan het front. "Het is niet het beste moment om Oekraïne te verlaten", zegt ook VRT NWS-journalist Marijn

Lees meer »

Mandel United haalt ervaren verdedigers: Gauthier Libbrecht (30, Winkel Sp.) keert terug; ook Jarric Buysse (32, RFC Knokke) zet handtekening

Dat het Mandel United menens is om meteen mee te spelen om de hoofdprijzen in derde afdeling, dat mag duidelijk zijn. Na de degradatie werden alle nieuwkomers en spelers die hadden bijgetekend overtuigd om ook effectief de kleuren van Mandel te verdedigen. Met Gauthier Libbrecht haalt men nu nog een ervaren verdediger in huis. Hij komt over van Winkel Sport

Lees meer »

Premier De Croo verdedigt Tinne Van de Straeten in conflict met MR-voorzitter Bouchez: “Alles is in volle transparantie gebeurd”

Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) neemt het op voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). “Alles is in volle transparantie gebeurd”, zegt hij. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaarde eerder deze week dat er een onderzoeks­commissie moet komen naar de manier waarop de verlenging van de kerncentrales is afgehandeld door Van der Straeten en de toenmalige CEO van

Lees meer »

Grote problemen met noodknop voor slachtoffers huiselijk geweld: wie stalkingsalarm gebruikt, belandt in wachtrij

Het mobiele stalkingsalarm, het digitale schild in de strijd tegen huiselijk geweld, stuit op barrières. De ‘snelle en discrete’ knop om de politie te verwittigen, blijkt verre van perfect te werken: slachtoffers belanden zelfs in de wachtrij als ze de politie willen contacteren. En dat is niet het enige pijnpunt. “Dit kan verwoestende gevolgen hebben.”

Lees meer »

Dit weten we over de twee Franse cipiers die “als honden werden afgemaakt” aan de péage in Normandië

De twee dodelijke slachtoffers van de drieste aanval op het gedetineerdentransport aan de péage van Incarville in Normandië zijn de 52-jarige Fabrice Moello en de 34-jarige Arnaud Garcia. Ze werden “als honden afgemaakt door mannen voor wie een mensenleven niets waard is”, zei de minister van Justitie, Eric Dupond-Moretti. Wat weten we van beide cipiers?

Lees meer »

Havenschool VTI Zeebrugge lanceert crowdfunding-campagne om leerlingen van de tweede graad een onvergetelijke schoolreis te bezorgen

In een tijd waarin kansarmoede steeds meer zichtbaar wordt, is het cruciaal om jongeren de kans te geven om zich te ontwikkelen, ongeacht hun financiële situatie. Met dit in gedachten organiseert Havenschool VTI Zeebrugge een crowdfunding-campagne om leerlingen van de tweede graad een onvergetelijke schoolreis te bezorgen.
The post Havenschool VTI Zeebrugge lanceert crowdfunding-campagne om leerlingen van de tweede

Lees meer »

Terwijl basketsterren schitteren in ondergoed van Kim Kardashian, gaan vooral scherpe uitspraken over wit toptalent over de tongen

De WNBA gaat deze week in stijl van start, want de vrouwelijke basketbalsterren zullen dit seizoen met bijzonder ondergoed spelen. SKIMS, een bedrijf opgericht door niemand minder dan Kim Kardashian, is namelijk de officiële ondergoedleverancier. Nieuwe sensatie Caitlin Clark schittert niet in de publiciteitscampagne, maar gaat om een heel andere reden over de tongen.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israël meldt raketaanval op belangrijke grensovergang voor noodhulp aan Gaza

De Israëlische strijdkrachten bereiden een grondoffensief voor in Rafah, waar ongeveer 1,4 miljoen mensen vastzitten. “Ongeveer 300.000″ Palestijnen hebben de oostelijke wijken van de stad verlaten sinds het evacuatiebevel eerder deze week, zo zegt het Israëlische leger. Intussen zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland, volgens de VS. Volg alle

Lees meer »

Banken weigeren over de brug te komen na online fraude, zelfs niet als ombudsdienst zich ermee bemoeit: “Wees altijd achterdochtig”

Wie als slachtoffer van online fraude geen gehoor krijgt bij z’n bank, kan de hulp inroepen van Ombudsfin, de ombudsdienst voor financiële diensten. Maar zelfs als die vindt dat een slachtoffer compensatie verdient, betaalt de bank dat maar in één op de drie gevallen uit. Wat is de reden voor die terughoudendheid? En welke steken laten de banken zélf vallen

Lees meer »