Nieuwe struikelstenen onthuld in Menen

Donderdag werden in Menen drie nieuwe struikelstenen onthuld. De drie tekens brengen hulde aan lokale verzetstrijders, die door de Nazi’s tijdens de bezetting werden opgepakt. De Duitse kunstenaar plaatste de steen voor Jules Slambrouck zelf, in bijzijn van zijn familie. “We mogen deze helden nooit vergeten.”

Het verhaal van de struikelstenen is vooral in Menen, uitgegroeid tot een symbolische daad zonder gelijke. Onder impuls van gemeenteraadslid Philippe Mingels (Groen), werd door de stad besloten de plaatsing hiervan zelf te beheren. Uitzondering in Vlaanderen, waar het normaliter verenigingen zijn die hiervoor de verantwoordelijkheid nemen.

In de Ontvoogdingsstraat werd de struikelsteen voor Jules Slambrouck, door Duits kunstenaar en bedenker Gunter Demnig, zelf geplaatst. Het werd een emotioneel moment, omdat ook de overgebleven familie van Jules aanwezig was. “Jules was klerk in het stadhuis van Menen tijdens de bezetting, en werkte vanuit die functie mee aan het verzet”, klonk het tijdens een toespraak van burgemeester Eddy Lust. “Hij ronselde leden en speelde een cruciale rol als agent van de geheime inlichtingendienst. Dat kwam ter ore aan de Nazi’s, die op een morgen hem uit zijn bed kwamen plukken. Zijn kinderen, die hier aanwezig zijn, zagen toen hun vader in een wagen van de Gestapo stappen, waarna hij nooit meer terugkeerde. De bezetters hebben er alles aan gedaan om deze helden in de vergetelheid te laten verdwijnen. De struikelstenen maken duidelijk dat niemand hierin zal slagen. Hun daden en opoffering mogen nooit worden vergeten.”

Naast de struikelsteen voor Jules Slambrouck, werden nog twee andere exemplaren ingehuldigd. In de Rijselstraat kreeg Maurice Van de Steene een herdenkingsplaats. In de Oude Leielaan werd een exemplaar ter ere van Désiré Van Zieleghem geplaatst. Beiden waren actief lid van het verzet en werden door de bezetters opgepakt.

Ondertussen werden in Menen reeds 5 struikelstenen geplaatst. In mei en november worden er nog eens 5 extra voorzien.

The post Nieuwe struikelstenen onthuld in Menen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

VK Langemark-Poelkapelle maakt promotiedroom waar: “De opluchting is heel groot”

Na het eindrondetrauma van vorig jaar kon VK Langemark-Poelkapelle dit keer wel de poort naar derde provinciale openbeuken. De vice-kampioen uit 4D schakelde eerste KSV Oostkamp B uit en verloor daarna nipt van KM Torhout B, maar heeft de promotie toch beet.
The post VK Langemark-Poelkapelle maakt promotiedroom waar: “De opluchting is heel groot” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wintercircus in Gent opent pas in september 

Het Wintercircus in Gent gaat pas na de zomer open. De uitbater kondigde eerder aan dat de eerste bedrijven en horecazaken er al deze maand zouden openen, maar de nodige verbouwwerken lopen uit. Er komt daarom één grote opening in september. Een jury heeft start-ups en ondernemers geselecteerd, de namen worden morgen bekend gemaakt.

Lees meer »

KIJK. Laatste restanten van ingestorte brug in Baltimore tot ontploffing gebracht: “Op koers om kanaal tegen eind mei te heropenen”

Amerikaanse reddingswerkers hebben de laatste overblijfselen van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De 2,6 kilometer lange verkeersbrug stortte op 26 maart vrijwel volledig in nadat een stuurloos containerschip tegen een pijler was gevaren. Daarna blokkeerden enorme brokstukken de toegang tot de drukke haven van Baltimore. Het slopen van de laatste brugonderdelen is een cruciale

Lees meer »

LIVEBLOG RONDE VAN HONGARIJE. Cavendish rijdt Nys virtueel uit de groene puntentrui, stelt Belg z’n eindzege veilig in pittige slotetappe?

Tijd voor de slotetappe in de Ronde van Hongarije. Thibau Nys pakte zowel vrijdag als zaterdag de dagzege en begint aan de laatste rit met een voorsprong van 14 seconden op Diego Ulissi. De aankomst vandaag ligt op een klimmetje van 2,3 kilometer aan gemiddeld 8,7 procent. Pakt Nys nog eens uit? En stelt hij de eindzege veilig? Volg het

Lees meer »

“Ze hebben ons gastvrij ontvangen”: uitwisselingsproject tussen Veurns en Frans college doet meer dan alleen taalvaardigheid verbeteren

Leerkrachten en de eerstejaars van de flexklas 1AB en 1AA Taalatelier van Talent-Is Campus College Veurne blikken positief terug op het uitwisselingsproject met ‘le Collège du Moulin’ in het Franse Grande-Synthe (Duinkerke). Voor beide scholen werd het een grensoverschrijdende ontdekkingstocht naar de andere taal, naar de andere cultuur, naar de andere leefgewoonten.
The post “Ze hebben ons gastvrij ontvangen”:

Lees meer »

PS Oostkamp voetbalt weer op het hoogste niveau

OOSTKAMP – In het minivoetbal verzekerde PS Oostkamp zich via de eindronde van promotie naar eerste nationale. Dat gebeurde na winst tegen buur IF Assebroeke Brugge dat hierdoor naar tweede nationale degradeert.
The post PS Oostkamp voetbalt weer op het hoogste niveau appeared first on KW.be.

Lees meer »