Nena Devos (14) is de Kinderkrak van Lichtervelde: “Ik wil mij als meisje kunnen verdedigen”

Nena Devos (14) probeerde enkele hobby’s uit, zoals naar de Chiro gaan, en dansen, maar uiteindelijk vond ze haar favoriete tijdsbesteding in pianospelen en judo. Als judoka won ze vorig jaar met judo West-Vlaanderen de interprovinciale cup, en deed ze mee aan het Belgisch kampioenschap bij de U15.

Nena Devos zit in het derde middelbaar maatschappij- en welzijnswetenschappen in het SIVI in Torhout. Ze is de dochter van Joyce Pijcke (41), verpleegster in wzc ’t Hof, en Pieter Devos (46), die werkt als kok in Viro vzw. Hij is voorzitter bij Grondig Anders. Sinds 17 jaar wonen ze in de Essestraat in Lichtervelde.

Het is de mama van Nena die haar nomineerde als Kinderkrak. “Nena verdient het om eens in de kijker gezet te worden”, vertelt fiere mama Joyce Pijcke. “Ze staat niet graag in de belangstelling en vertelt haar prestaties niet verder. Het afgelopen jaar heeft ze veel bereikt op het gebied van judo en pianospelen. Hopelijk is dit voor haar een extra motivatie om zo verder te doen.”

De drive gevonden

Nena volgt notenleer en pianoles bij STAP Roeselare, afdeling Lichtervelde. Ze krijgt er les van Céline Feys, leerkracht klassieke muziek. “Ik ben in het eerste leerjaar gestart met initiatielessen, en zit nu in mijn zevende jaar piano. Piano is een fantastisch instrument waarop mooie liedjes worden gespeeld.”

Op de toonmomenten op het einde van het schooljaar behaalde Nena telkens de grootste onderscheiding. “Toen ze startte met de lessen moest Nena er nog inkomen, ze stond zelfs op het randje van stoppen. Maar toen vond ze de drive en ze is er almaar beter in geworden. Soms zoeken we naar partituren van moderne liedjes, zoals bijvoorbeeld van Adele en die leert ze heel vlot aan om zelf te spelen.”

“Ik sport graag, maar wilde geen klassieke sport, zoals bijvoorbeeld volleybal, doen”

Dat Nena de judosport beoefent, is in het gezin niet zo uitzonderlijk. Joyce was vroeger judoka, vader Pieter Devos doet judo en was vroeger trainer. Zus Zita (12) behaalde intussen de blauwe gordel. Nena werd lid bij de Koninklijke Judoclub Lichtervelde in het eerste leerjaar. Judo is een heel groot deel van het gezin Devos. “Jaarlijks, in september, gaan we op weekend met vrienden die we in het judoleven leerden kennen. Het is een hechte bende”, zegt Joyce. “Ik ben zo’n beetje taxi-mama, waardoor ik geen tijd meer heb om zelf judo te doen. Ik doe alles voor mijn kinderen, maar dat is mijn eigen keuze. Ik doe dat met plezier.”

Blauwe gordel

Nena gaat twee keer per week naar de trainingen. “Ik sport graag, maar wilde geen klassieke sport, zoals bijvoorbeeld volleybal, doen. Met judo kan je je ook leren verdedigen, wat als meisje goed van pas komt.” Dit jaar zit Nena bij de U18, en is daarmee de jongste van de groep. “Bij de U15 heeft Nena heel goed gepresteerd. Nu zal ze vooral de eerste jaren nog meer ervaring opdoen bij de U18. Blijven trainen en meedoen”, zegt Joyce. “Vorig jaar werd ze tweede provinciaal, tweede regionaal en deed ze mee aan het Belgisch kampioenschap. Maar daar was ze wat overdonderd door de grote zaal en had ze wat schrik. Uiteindelijk bereikte ze wel nog een mooie zevende plaats. Op 1 mei 2023 mocht ze deelnemen aan het interprovinciaal kampioenschap. Daarvoor waren twee meisjes uit West-Vlaanderen geselecteerd, in hun gewichtscategorie. Ze hebben daar alles gewonnen en goud behaald. Op het kerstfeestje van de judoclub kreeg Nena een beker als eerste dame 2023 op basis van de medailles die ze het afgelopen jaar won.”

Nena heeft momenteel de blauwe gordel. “Nu train ik voor de bruine gordel. In principe mag ik al gaan voor de bruine gordel, maar ik kies ervoor deze samen te behalen met de groep.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

ergotherapeute, vooral dan ergotherapie bij jonge kinderen.

Je mag me altijd wakker maken voor …

actieve zaken zoals sporten of om een klimparcours uit te proberen.

Ik hou niet van …

dieren. Zolang ze niet naderen is het goed.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Naar muziek luisteren. Ik luister zo’n beetje naar alles.

Dit is mijn grootste wens:

Met vriendinnen op reis gaan naar de Malediven.

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak

The post Nena Devos (14) is de Kinderkrak van Lichtervelde: “Ik wil mij als meisje kunnen verdedigen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Wat zegt Hein Vanhaezebrouck, nu AA Gent mondeling akkoord heeft met Wouter Vrancken? Volg zijn persconferentie hier

Dat Hein Vanhaezebrouck aan het eind van het seizoen vertrekt bij AA Gent, was al langer duidelijk. Dat hij bij de Buffalo’s naar alle waarschijnlijkheid zal worden opgevolgd door Wouter Vrancken, is dan weer wél nieuws. Hoe is dat bij Vanhaezebrouck binnen gekomen? Volg de persconferentie in de aanloop naar AA Gent-OHL hier vanaf 15u LIVE!

Lees meer »

Middeleeuws vissersdorp Walraversijde in Oostende geeft na archeologische opgravingen weer wat meer geheimen prijs

Bij verbouwingswerken op de site van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde in Oostende werden opnieuw belangrijke vondsten gedaan en geeft de bodem weer wat meer geheimen prijs over de ooit erg welvarende vissersgemeenschap die ook handel dreef met overzeese gebieden.
The post Middeleeuws vissersdorp Walraversijde in Oostende geeft na archeologische opgravingen weer wat meer geheimen prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man (32) die eerder dodelijk ongeluk veroorzaakte onder invloed van flakka bekent brandstichting in huis van broer

De 32-jarige Kenneth K. uit Houthulst, die op vrijdag 2 mei opgepakt werd op verdenking van brandstichting in het huis van zijn broer in de Eendrachtstraat, heeft die brandstichting nu ook bekend. Dat bevestigt zijn advocaat Mathieu Langerock. Een motief gaf hij niet op, want zijn verklaring blijft vaag. Het is immers duidelijk dat K. opnieuw onder invloed was van

Lees meer »

KIJK. File aan klif op bekende klimroute in China: bezoekers hangen meer dan een uur vast aan steile rotswand

Tientallen klimmers hebben meer dan een uur vastgezeten op een hoogteparcours aan de Yandang Mountain in de Chinese provincie Zhejiang. De hallucinante beelden werden gedeeld op sociale media. Hierop is te zien dat de klimmers aan een steile klif moeten blijven hangen, gewoon omdat er te veel volk aanwezig is op de klimroute. Door de Chinese meivakantie waren er verschillende

Lees meer »

Het is nu officieel: deze ploegen stijgen en degraderen uit de provinciale reeksen

De eindrondes in het provinciaal voetbal zitten er op. Er moest ook nog gewacht worden op de inschrijvingen van de verschillende ploegen. KSV Rumbeke promoveert niet via de interprovinciale eindronde, waardoor er geen extra stijger komt in de reeksen eronder. De voetbalbond bevestigde net de volgende stijgers en dalers.
The post Het is nu officieel: deze ploegen stijgen en

Lees meer »