Henri Vanassche (14) is Kinderkrak van Wevelgem: “Op de Spelen in 2032 in Brisbane wil ik erbij zijn”

De familie Vanassche uit Het Lommergoed in Gullegem is een op en top turnfamilie. De drie kinderen zijn aangesloten bij turnclub Go4Gym en beoefenen de sport op hoog niveau. Zowel Arnaud, Henri als Juliette zijn ingestapt in het topsporttraject. Henri behaalde eerder dit jaar de West-Vlaams titel en werd afgelopen weekend ook Vlaams kampioen allround. De Wevelgemse Kinderkrak koestert hoge ambities.

De turnmicrobe kreeg Henri Vanassche (14) van mama Karen Vandendriessche, zij was aangesloten bij de Wevelgemse turnclub Steeds Hoger die na de fusie met Hoger Op Go4Gym werd. Als jonge gymnaste beoefende ze tumbling op A-niveau, het hoeft dus niet te verwonderen dat haar kinderen haast vanzelf de weg naar de gymzaal vonden.

Topsporters

“Onze oudste zoon Arnaud startte zoals zovelen met kleuterturnen, maar dat was geen succes”, herinnert Karen zich. “Hij vond het saai en wou stoppen. De trainers van Go4Gym zagen in hem echter wel een talent en hij mocht vervroegd overstappen naar het competitieturnen waar hij zich wel heel goed voelde. Hij is nu 15 jaar en is ingestapt in het topsporttraject Spartac in Brugge. En als alles goed gaat, stroomt hij volgend jaar door naar de topsportschool in Gent. Samen met Henri overigens, die het nog beter wil doen dan zijn oudere broer. Je voelt de competitiedrang bij beiden.”

Henri startte vorig schooljaar ook in Brugge. Toen de trainer er stopte, stapte hij over naar SPWe om er de lessen te volgen in combinatie met de regiowerking Menen. Voor de trainingen trekt hij naar Lauwe. Dat maakt dat hij in een gewone klas zit, maar niet de gewone lessen volgt. Zijn dagindeling ziet er dan ook wat anders uit. Henri en zijn medegymnasten krijgen training op maandag, dinsdag en donderdag van 10 tot 12.30 uur en van 17 tot 18.30 uur. Op woensdag van 13 tot 16 uur en op vrijdagmorgen van 10 tot 12.30 uur. En ook nog op zaterdagvoormiddag, 21 uur in totaal.

Stick-game

“Dagelijks fietsen we met enkele jongens uit het eerste en tweede secundair vanuit SPWe naar Lauwe”, vertelt Henri. “De andere klasgenoten weten wel wat ik doe. Enkelen volgen mij via Instagram, via dat kanaal wissel ik ook met andere gymnasten nieuwe tricks en challenges uit. Een voorbeeld van zo’n challenge is een stick-game. Bij de stick is het de bedoeling om een perfecte landing te maken, zonder nog een pasje of sprong om te corrigeren. Dat wordt gefilmd en als je geen stick-landing maakt, dan mogen de andere gymnasten je bekogelen met ballen.”

Tussen het turnen door moet er ook nog gestudeerd worden. Die combinatie ligt wat moeilijker, precies omdat Henri in ‘gewoon’ dagonderwijs zit. Voor sommige vakken krijgt hij een taak, voor andere vakken krijgen de gymnasten inhaallessen. Maar voor heel wat studiewerk staan ze er alleen voor. Je moet er wat voor over hebben om topsporter te worden.

Toekomst

“In de topsportschool pakken ze dat anders aan”, zegt Karen. “Henri en Arnaud zitten volgend jaar op internaat in Gent, aan de Blaarmeersen waar ook de topsporthal is en topsporters uit verschillende disciplines samen verblijven. De lessen volgen ze in het Atheneum in de Voskenslaan. Na de training eten ze samen, dan is er anderhalf uur studie, is er pauze en gaan ze slapen. De dagindeling verloopt heel gestructureerd. Voor ons ouders zal het volgend jaar een hele aanpassing worden wanneer de jongens in Gent verblijven. Dan wordt het extra genieten als ze er zijn in het weekend natuurlijk, we brengen ze pas op maandagmorgen naar school zodat we nog de zondagavond samen kunnen doorbrengen. Onze dochter Juliette is wel nog thuis, zij is pas tien jaar en zit in het vijfde leerjaar. Ook zij is ingestapt in het topsporttraject. In combinatie met lager onderwijs traint ze drie voormiddagen en avonden. Zij weet volgend jaar al of ze de selectie haalt en naar de topsportschool in Gent mag.”

Henri kijkt er ongelooflijk naar uit, ook al om samen met die andere topsporters samen te leven. En droomt van de toekomst. “Ik kijk op naar Luka Van den Keybus, hij neemt deel aan de Olympische Spelen in Parijs. Daar wil ik ook ooit naartoe, wie weet is het zover binnen acht jaar in Brisbane.” Zover zijn we nog niet, de kersverse Kinderkrak geniet nog na van zijn Vlaams kampioenschap en droomt ervan om binnen een kleine maand Belgisch kampioen te worden.

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

sportkinesist.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een taartje.

Ik hou niet van …

lezen.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Trampolinespringen in de tuin.

Dit is mijn grootste wens: Ooit wil ik deelnemen aan de Olympische spelen. Misschien in Brisbane in 2032.

The post Henri Vanassche (14) is Kinderkrak van Wevelgem: “Op de Spelen in 2032 in Brisbane wil ik erbij zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Katholieke jongeren schrijven open brief aan aartsbisschop Terlinden: “Nieuws over daders op kieslijst was opnieuw een steek te veel”

Teleurgesteld en boos. Zo voelen de katholieke jongeren van het Vlaamse Jongerenpastoraal (IJD) zich na het nieuws dat er op de kieslijst van de priesterraad van aartsbisschop Luc Terlinden 3 gekende daders van seksueel misbruik staan. Als reactie schreven 7 jongeren een open brief aan de aartsbisschop. "Dit is niet onze Kerk, het is belangrijk dat de jongeren – de

Lees meer »

“Ja, we denken aan trouwen en kinderen”: Ian Thomas deelt al zes jaar lief en leed met Anna Carina

“Ik ben niet langer de Vlaamse Justin Bieber, al krijg ik die stempel nooit kwijt.” De tijden van ‘Baby’ liggen al lang achter hem, maar Ian Thomas (27) is lang nog niet uitgezongen. Naast het opnemen van nieuwe muziek, etaleert hij ook zijn acteertalent in telenovelle ‘Milo’. Maar als volwassene staat hij meer stil bij wat hij verwezenlijkt, zegt Ian

Lees meer »

Iran laat deel van bemanning in beslag genomen containerschip vrij

Iran heeft zeven bemanningsleden van het containerschip MSC Aries vrijgelaten. Zo’n 17 mensen zijn nog steeds aan boord. Dat heeft de Portugese overheid donderdag meegedeeld. Het schip, dat vaart onder Portugese vlag, was op 13 april in beslag genomen door Iraanse troepen vanwege “banden met Israël”.

Lees meer »

Nederlandse Pegida-voorman steekt koran in brand in Arnhem

De voorman van de Nederlandse tak van antimoslimorganisatie Pegida heeft zaterdagmiddag in de stad Arnhem een koran verbrand. Een eerdere poging van Edwin Wagensveld in januari dit jaar om het Heilige Schrift van de islam in brand te steken mislukte omdat er rellen uitbraken. Zaterdag waren er op de plek van de verbranding geen tegendemonstranten op de been.

Lees meer »

Lenteconcert KHSB gaat de Franse toer op

Koninklijke Harmonie Steeds Beter organiseert op zaterdag 25 mei om 18 uur hun jaarlijks lenteconcert in sporthal De Vlaschaard in Sint-Baafs-Vijve. Dit jaar gaan ze de Franse tour op met Vive la Musique.
The post Lenteconcert KHSB gaat de Franse toer op appeared first on KW.be.

Lees meer »