Couthofbos in Poperinge opent zondag voor het publiek: “Neem best wel botten mee”

“Dit is een monument.” Trots toont boswachter Erwin Verfaillie de oudste boom van de Westhoek, die jarenlang verborgen was in een mysterieus bos met koninklijk karakter. Binnenkort mag iedereen het bos betreden.

Een oudere boom dan dé zomereik van het Couthofbos vind je niet in de Westhoek, volgens boswachter Erwin Verfaillie. “Er werd onderzoek gedaan met kleine boringen om het aantal jaarringen te achterhalen, waardoor we uitkomen bij het jaar 1795. Hij heeft een omtrek van vijf meter. In ons land is dat niet zo uitzonderlijk, maar wel in een regio die platgebombardeerd werd tijdens de Eerste Wereldoorlog”, stelt Erwin. “Tot hier raakten de bommen niet meer, waardoor een aantal dikke bomen overblijven van meer dan 200 jaar oud. Voor de Westhoek is dat echt uniek.”

Blikseminslag

“De vele dikke bomen van het Couthofbos vormen de beste biotoop voor boomkruiper, boomklever, grote bonte specht, groene specht en de veel zeldzamere middelste bonte specht. Ook unieke kraamkolonies van de franjestaart en bosvleermuis voelen zich er thuis en zijn bijzonder voor de streek. Alleen al op de oudste boom zitten meer dan duizend dieren, insecten en vogels. Ze vinden beschutting in de vele natuurlijke holtes.”

De oudste Westhoekboom blijkt ook taai. “Hij overleefde een blikseminslag en er zit wat dood hout in. We gaven hem extra zonlicht door enkele bomen in de omgeving te kappen. Hij is nog gezond genoeg en gaat hopelijk nog jaren mee. Zo’n boom kan tot vijfhonderd jaar oud worden.”

Nonkel Henri

Het bos ligt tegenover het beschermde kasteel ’t Couthof van wijlen nonkel Henri. Het bos naast en achter het beschermde kasteel is nog in adellijke handen, maar het Couthofbos is intussen aangekocht door het Agentschap voor Natuur en Bos. “Nu zondag is er de plechtige opening. We hebben een wandelpad ingericht om de leuke plekken te ontdekken. Het Couthofbos was altijd een bos met naam en faam. Het afgesloten en koninklijk karakter wekte mysterie op.”

Galge

Het bos springt ook in het oog door een opmerkelijk beschermd bouwwerk aan de bosrand langs de Gravendreef, waar vorig jaar een extra stuk bos werd aangeplant. “In de volksmond wordt dit uitkijkpunt ‘de Galge’ genoemd, hoewel er nooit mensen opgehangen werden. Het gaat om een folieke van de vroegere baron die er ooit een labyrint had aangelegd met deze neogotische arcade als oriëntatiepunt. Zolang het bos in handen was van de vroegere baron werd het parkbos onderhouden door een boswachter die zijn woning had middenin het bos. Dat is nu een ruïne, die nog voor een stuk wordt opgeruimd maar wel wordt bewaard als relict.”

Een ander relict is de mysterieuze motte, een heuvel afgesloten door water. “Er zijn verschillende theorieën. Op de motte stond ooit bebouwing ofwel werden daar in de middeleeuwen konijnen gekweekt, die door het water niet konden ontsnappen. We willen er ooit verder onderzoek naar doen.”

Trainen voor Mijnenslag

Doordat er ten tijde van WO I geen bommen vielen, werd het bos gebruikt door de geallieerden om te ‘trainen’. In 1916 werd een oefenmijngang gebouwd die men liet ontploffen met 700 kilogram springstof, als voorbereiding op de Mijnenslag bij Mesen op 7 juni 1917. Op een luchtfoto uit 1918 zijn twee mijnkraters van de ontploffingen te zien. De kraters hadden een diameter van zo’n 25 meter. Na de oorlog werden ze weer dichtgemaakt. Wat verder naar de Gapaard toe werden ook galerijen in de grond ingegraven om soldaten te leren afluisteren wat in de ondergrond gebeurde. Op het kasteeldomein zelf werd vanaf juli 1916 het Elisabethhospitaal ingericht en soldaten van het Britse leger verbleven in tentenkampen rond de omliggende boerderijen. Op een braakliggend stuk in het bos legde de 177th Tunneling Company een oefenterrein aan met loopgraven en obstakels.

Over een oppervlakte van 77 hectare wisselen bos, akkers, poelen en grasland met fruitbomen elkaar af. “Het is ook een ideaal biotoop voor reeën. Ze zijn vooral actief bij valavond en ’s nachts. Vanaf de oudste boom blijft een deel van het bos afgesloten om de unieke fauna te beschermen.” Nog een tip van de boswachter voor zondag: “neem best botten mee”. (TP)

The post Couthofbos in Poperinge opent zondag voor het publiek: “Neem best wel botten mee” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Organisatoren Lukkefeesten zijn klaar voor lustrumeditie

Op en rond het Vateplein in Lo vindt op zondag 19 mei tussen 10 en 18 uur de vijfde editie van de Lukkefeesten plaats. Ook dit jaar wordt het opnieuw een mix van muziek, animatie en veel lekkers.
The post Organisatoren Lukkefeesten zijn klaar voor lustrumeditie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Golden Classic On Tour trekt naar Vlaamse Ardennen: “Houden vast aan het recept”

Op zaterdag 1 juni zullen autoliefhebbers kunnen watertanden tijdens de Golden Classic On Tour. De rondrit, die autofreaks tot in de Vlaamse Ardennen brengt, wordt traditioneel gekoppeld aan een openluchtexpo Naar verwachting zullen tachtig bolides aan de start verschijnen.
The post Golden Classic On Tour trekt naar Vlaamse Ardennen: “Houden vast aan het recept” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bliksemschicht slaat in nét naast vrouw: “Dat scheelde geen haar”

In het Chinese Maoming is een vrouw woensdag nipt ontsnapt aan een bliksemschicht. De vrouw was op straat het slechte weer aan het filmen toen er net naast haar een bliksemschicht insloeg. Op het moment zelf kon ze alleen maar gillen, het was pas toen ze haar video achteraf bekeek dat ze besefte waaraan ze ontsnapt was. “Dat scheelde geen

Lees meer »

Nederlandse Pegida-voorman steekt koran in brand in Arnhem

De voorman van de Nederlandse tak van antimoslimorganisatie Pegida heeft zaterdagmiddag in de stad Arnhem een koran verbrand. Een eerdere poging van Edwin Wagensveld in januari dit jaar om het Heilige Schrift van de islam in brand te steken mislukte omdat er rellen uitbraken. Zaterdag waren er op de plek van de verbranding geen tegendemonstranten op de been.

Lees meer »

KIJK. Voor Stéphanie is Moederdag pas echt een feest: extra veel cadeaus van haar acht (!) dochters

In het Oost-Vlaamse Sinaai is het geen alledaagse moederdag voor Stéphanie Tempels. Ze wordt overladen met cadeaus van haar acht dochters. Van prachtige knutselwerkjes van de allerkleinste, tot praktische cadeautjes van de oudste dochter: “De kindjes doen wat ze kunnen. Het is allemaal even mooi. De kleintjes zijn fier op hun cadeautjes, maar de grote zijn dat evengoed. Ze doen

Lees meer »

REPORTAGE: Heel Europa kijkt naar Ninove, maar vooral naar Vlaams Belanger Guy D’haeseleer: “Iedereen wil het reservaat Ninove bezoeken”

Een centrumstad met niet meer dan 40.000 inwoners in Oost-Vlaanderen, en toch kijkt iedereen tegenwoordig naar Ninove. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen bestaat de kans dat het de eerste gemeente wordt met een absolute meerderheid voor Vlaams Belang. Dat heeft de partij te danken aan één man: Guy D’haeseleer. Dit weekend kon u in deze krant nog lezen dat hij in

Lees meer »

Backstage Producties staat in de startblokken van de generale week van hun nieuwe komedie ‘De Schlagerij’

Theaterproductiehuis Backstage Producties nodigde de pers uit om aanwezig te zijn bij de open repetitie van hun nieuwste komedie, “De Schlagerij”. Ze kregen een exclusief kijkje achter de schermen om zo de voorbereidingen voor deze hilarische voorstelling van dichtbij te volgen.
The post Backstage Producties staat in de startblokken van de generale week van hun nieuwe komedie ‘De Schlagerij’

Lees meer »

Zonnig weer zorgt voor topweekend aan de kust

De toeristische sector aan de kust kan tevreden terugblikken op het verlengde Hemelvaartsweekend. Volgens provinciebedrijf Westtoer werden dankzij het zonnige lenteweer 700.000 toeristische overnachtingen en 550.000 dagtoeristen genoteerd. Tijdens hun lentevakantie trokken ook heel wat Franstalige Belgen naar de kust.

Lees meer »

Kortrijk Drumt te horen in Wunderbar, het officiële EK-lied voor Rode Duivels

1.500 voetbalfans werkten op zondag 5 mei in de ING Arena in Brussel mee aan het nieuwe EK-lied voor onze Rode Duivels: Wunderbar. Onder de aanwezigen 110 mensen via de drumschool van Gino Kesteloot, waaronder een 70-tal drummers van Kortrijk Drumt. “Ik ben uiteraard fier. Kortrijk Drumt stond weer paraat voor een nieuwe stunt. We kijken uit naar de clip

Lees meer »

LIVE GAZA. Frankrijk eist dat Israël aanval op Rafah onmiddellijk stopzet – Israël heeft mogelijk oorlogsrecht geschonden, zegt rapport VS

De beslissing van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de rol van de Palestijnen binnen de VN te versterken, wordt fors bekritiseerd door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz. “De VN-lidstaten hebben een willekeurige, absurde en onsamenhangende beslissing genomen die de moordenaars van Hamas beloont”, schrijft hij op de sociaalnetwerksite X. Volg alle ontwikkelingen in onze

Lees meer »